Vytautas Radžvilas. Partizanų šmeižimas – tik žaidimas?

propatria.lt nuotrauka  Lietuvos valstybės, o tiksliau – valstybingumo likučių naikinimas žengia į baigiamąją fazę, virsdamas beveik vi...

propatria.lt nuotrauka 
Lietuvos valstybės, o tiksliau – valstybingumo likučių naikinimas žengia į baigiamąją fazę, virsdamas beveik visuotiniu, nuolatiniu, o svarbiausia – jau net nesąmoningu ir todėl nesuvokiamu jos griovimu. Ir ją pirmiausia naikina ne tiek gero nelinkintys išorės priešai, bet LKP/TSKP „platformininkų“ – M. Burokevičiaus jedinstveninkų ir atonomininkų – ideologija besivadovaujantys šalies politikų ir politikos mokslininkų sluoksnio atstovai.

V. Titovo išpuolį prieš partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą komentuojanti MRU politologė jame įžvelgia tik gal ne visai gražų, bet viso labo žaidimą, kuriuo šmeižikas tenori pritraukti daugiau rinkėjų balsų. Ne tik jai, bet ir daugeliui panašiai mąstančių kolegų yra pernelyg sunku suprasti, kad net ir atkūrus Nepriklausomybę nesiliovęs Rezistencijos juodinimas yra Rusijos kruopščiai parengtos ir nuosekliai vykdomos strategijos – kasdien, bet kuria proga ideologiškai naikinti atkurtąją Lietuvos Respubliką, šitaip ruošiant moralinę ir intelektualinę dirvą ją „susigrąžinti“ ir fiziškai – neatsiejama ir itin svarbi dalis.

Šiai politologei per sunku suprasti, kad Lietuvoje visada buvo ir bus principinių – nesutaikomų ir nepalenkiamų – valstybės priešų. Todėl ji ne tik remiasi naivia prielaida, kad visus juos įmanoma integruoti ir padaryti „savais“, bet ir siūlo daugiau negu keistą „integravimo“  būdą – ugdyti jų pilietiškumą neugdant patriotizmo. Šis siūlymas – atsieti pilietinį ir patriotinį ugdymą – naujas žodis pasaulio politikos moksle. 

„Mes juos norime matyti kaip piliečius, bet ar jie jaučiasi piliečiais, čia yra didžiulė problema. Mums nereikėtų galvoti apie kažkokį patriotizmo ugdymą, mums reikia galvoti apie pilietiškumo ugdymą, tai yra dvi skirtingos sąvokos. Ko mes nepadarom, tai nepasistengiame tų žmonių paversti piliečiais“, – sakė R. Urbonaitė. 

Klasikinės politinės teorijos požiūriu, vadinamasis pilietiškumas – tai iš esmės vadinamosios pilietinės dorybės, kurios gali būti diegiamos ir pasireikšti ištikimybe bei sąžiningu tarnavimu konkrečiai politinei bendrijai, tai yra tautai ir valstybei. Todėl patriotizmas, kaip šitoks santykis su politine bendrija, ir yra aukščiausia pilietiškumo išraiška ir forma. Abstraktus, tai yra atsaistytas nuo patriotizmo, pilietiškumas yra ne tik neįmanomas, bet pati jo samprata teoriniu ir istoriniu požiūriu yra absurdiška. Juk niekas iš principo negali būti „žmonijos“ piliečiu. 

Tad kieno piliečiais ragina paversti nelojalius krašto gyventojus MRU politologė, jeigu ji draudžia juos paversti Lietuvos piliečiais-patriotais? Pasaulio ar kokio nors neįvardyto politinio darinio piliečiais? Nežinia. Bet aišku viena: jos vaizduotėje išrasti ir užsimoti išugdyti Lietuvoje gyvenantys piliečiai-nepatriotai bus kieno tik nori, bet ne Lietuvos Respublikos. Tokius „piliečius“ jau matėme – šturmuojančius Seimą 1991 m. sausį ir siautėjančius tūžminguose „pilietiškuose“, tai yra antivalstybiniuose, mitinguose.

Politologės skelbiama „nepatriotiško pilietiškumo“ koncepcija liudija ne tik profesinę nekompetenciją. Tokių idėjų propagavimą ir sklaidą reikia vadinti tikruoju vardu – Lietuvos valstybės idėjos griovimu, o kalbant dar aiškiau – sąmoninga ar nesąmoninga ideologine diversija prieš valstybę. Lietuviškasis patriotizmas buvo dvasinė ir politinė jėga, leidusi atkurti valstybę. Todėl jo šitaip nekentė burokevičininkai. Dabar jo nekenčia ir valstybę griauna euroburokevičininkai – jų dvasiniai įpėdiniai ir pamaina. Tad atėjo laikas pasakyti: su jais nesitaikstysime ir toliau griauti valsybės neleisime. Gana!




Susiję

Vytautas Radžvilas 1906802377517462861

Rašyti komentarą

30 komentarų

Anonimiškas rašė...

Šiaip smagu.
Nešmeižtų partizanų, jei nežinotų, kad mūsų prokuratūra ir valdanti komunistinė nomenklatūra - tai grynakraujiai kolaborantai.
O smagu, kad parodo okupantų moralinį silpnumą.

Anonimiškas rašė...

"Žmonijos" piliečiu gal ir negalima būt, bet galima būt pasaulio piliečiu ir būt atsakingam bei padėt bėdoje kitiems pasaulio piliečiams, o ne tik gimusiems 20km spinduliu.

Pikc rašė...

Infantilo svajonė. :D
Išties, labai patogu: įsijauti esąs "pasaulio pilietis", "kovojantis", kad "badaujantys Afrikos vaikai" turėtų už ką "kalašui" šovinių nusipirkti, kad pandoms Kinijoje bambukų nepritrūktų, kad ledynai Arktyje ir Antarktyje netirptų, kad alach-babach nelegalams Europą lengviau kolonizuoti ir komfortiškiau parazituoti būtų - ir TOKS moralus jautiesi, toks... PRANAŠESNIS (nes taigi esi Didis Kovotojas beigi Globaliū Problemū Sprendėjas)! Ir, žinokit, šitie "pasaulio piliečei-gelbėtojai" normalių žmonių (t.y. ne liberastinių pydsterių) akyse irgi yra praktiškai supermenai, o ne susireikšminę infantilūs kvailiai. Tikrai-tikrai. :D

Anonimiškas rašė...

Pikc, aš ir tau padėčiau, nes tokiems atsilikėliams gyvenime sunku.
Ar labai verkei kai Radžvilą išmetė iš darbo?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Daktaras, politologas, ekonomistas, pedofilijos ir transvestitų ekspertas,bei populistas. Pikc, kaip viename žmoguje tiek daug telpa?

Anonimiškas rašė...

Dar pamiršot tautovatnikas

Anonimiškas rašė...

baisiai šlykštus jums žodis TAUTA, ane?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Mūsų šalyje žodis ,,pilietis"nieko nereiškia.Kaip galima jį įprasminti, jeigu pačio piliečio balso niekas nenori girdėti o jis pats neturi jokios reikšmės apart tarnauti esamai valdžios ir įstatymų sistemai.Jo laisvės pažeidžiamos(žodžio, asmens, oraus gyvenimo, sviraiškos),o teisės tik deklaruojamos, bet neužtikrinamos(teisė į informaciją, darbą, nemokamą sveikatos apsaugą ir t.t.)Piliečiui paliekama "teisė"būti vergu ir atidžiai sekti kad nepažeistų gausybės draudimų, nesamoningų įstatymų, terminų ir pan.Pastaruoju metu gausu faktų apie nusikaltėlius(tiek valstybinius tiek kriminalinius),kurie akiplėšiškai net nesislėpdami skriaudžia, apiplėšinėja eilinius piliečius ir lieka nenubausti.O prokuratūra...o teismai..TAD APIE KOKĮ PATRIOTIZMO UGDYMĄ PONAS RADŽVILAS KALBA?APIE TOKĮ KOKĮ ,,MUŠĖ Į GALVAS" SVIETŲ REŽIMAS - PRIVERSTINĮ?TURIME SAKYTI KAD JUODA YRA BALTA?atsiprašau, bet skaitant atrodo kaip skiedalai iš padebesių.

Anonimiškas rašė...

Europos žmogaus teisių teismas vėlyvąjį partizaninį judėjimą pripažino neremiamu tautos, o partizanų vadų suiminėjimas – normalia procesine veikla kriminaliniuose tyrimuose. 2015 10 20 sprendimas Europos žmogaus teisių teisme, kur teismo Didžioji kolegija pasisakė: Vėlyvasis partizaninis judėjimas jokio palaikymo tautoje nebeturėjo, todėl partizanų vadų ir pavienių partizanų suiminėjimas negali būti laikomas genocidu. EŽTT pasisakė, jog šių vėlyvųjų partizanų suiminėjimas- veika procesinė, jie buvo teisiami už nusikaltimus. Čia viskas pasakyta.

ale, rašė...

Labai paprastas monas čia. Erzinama tuo, nuo ko susierzina priešas... Rytų kovos menai (pvz.: Wing Tsun Kung Fu) naudoja panašų metodą - nukreipti priešo jėgą prieš jį patį. Laimėti neturi jokių šansų tie, kurie nesuvokia, kokiu principu veikia jų priešai.

Anonimiškas rašė...

Jei Europos žmogaus teisių teismas prilygino Lietuvos vėlyąjį partizaninį judėjimą ir jo dalyvius kriminaliniams nusikaltėliams, tai (!) akivaizdu, kad NE TIK Rusijoje yra vydomos Lietuvos Išsivadavimo (rezistencinės) kovos juodinimo strategijos. Kitas pavyzdėlis - Vanagaitei piniginę premiją už jos paskvilius suteikė ne Rusija.
Taigi, Lietuvos laisvės siekis yra nepageidaujamas platesnėje geografinėje erdvėje, o ne tik Rusijoje ar Lenkijoje.
Lietuvos Forumas turėtų inicijuoti istatymą numatantį baudžiamąją atsakomybę už Lietuvos rezistencinės kovos ir jų dalyvių šmeižimą ir juodinimą. Tai turi būti įvertinta, kaip grėsmė valstybei ir numatyta baudžiamoji atsakomybė.
Nenuostabu, kad po tokio teiginio gali pasipilti didelis žiurkių cypimas apie demokratijos suvaržymą, apie šovinizmą-nacizma ir apie kitus žiurkių demaskavimo ir naikinimo būdus. Žiurkės nesiintegruoja.
Paralelinis svarbus uždsvinys - nustatyti ir paprastais žodžiais tautai pasakyti, kas (pavardėmis) įkūrė Lietuvoje naujosios priaugančios kartos žiurkių veisyklą.

Seklys Morka rašė...

Ar ne iš LLRI/VP/MG visi vėjai pučia?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Puikus pastebejimas.

supratingas ne rašė...

Kuo toliau tuo labiau dyvyjuosi iš kur tiek telpa ale asmenyje. Žydomasoniško sąmokslo ekspertas, Kabalos egzegetas, politologas,tautų (išskyrus tuos niekadėjus žydus, žinoma) taikintojas, uolus krikščionis, pasirodo dar ir kovų menų specialistas.
Va dar jei ir pono nuolatiniai sąmonės "probielai" liautųsi tuomet tikrai prašyčiausi į mokinius.

Ultrakrikscionis rašė...

Pas ale i mokinius neisiprasysi, ale mokinius pasirenka pats.

Gluosnis rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Gluosnis rašė...

Faktas tas, kad dauguma partizanu buvo kovotojai uz Lietuvos laisve, BET nepripazinti, kad budavo kriminalu negalima. Zinau is mociutes liudijimu, kaip partizanai (ne jais apsimete stribai) uz ganda apie isdavyste izzude . Nepripazinti tiesos - tai duoti Rusijai puikius smeizimo dirvonus.

RE: supratingas ne 2018-08-07 22:50 rašė...

Šiaip jau, mokiniu negali būti tas, kuriam atrodo, kad kiti absurdus šneka, ir tik jis vienas viską supranta teisingai. Dvasiškai tai jau miręs žmogus.

supratingas ne rašė...

Jūs visiškai teisus, čia iš tikro visai ne žmogas, o vėlė iš anapus rašo :)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Gluosnis rašė...

Galiu irodymus duot. Yra zmoniu liudijimai, archyvines medziagos taipogi yra. Na ir kas.
Nori pasakyt neigi, kad tokiu zudyniu nebudavo? :) Postmodernus vienok pasidarei:).

Gluosnis rašė...

rinktinės vado isakymo citata: „Mažamečių vaikų, iki 10-ties metų amžiaus, nežiūrint jų sukomunistėjimo, NAIKINIMĄ GRIEŽČIAUSIAI DRAUDŽIU!“

Nereikia neigti tamsiu demiu, nes jas su pasimegavimu pro padidinamaji stikla parodys rusija.

Pikc rašė...

Greita paieška gūglėje duoda du šaltinius - anarchija.lt ir interviu tv3 su tokiu Pocevičiumi - taip, irgi iš anarchija.lt. ;) Dar minima propagandinė "mitų apie partizanus griovėjo" Pociaus knyga. Rimta, nieko nepasakysi. :)

Anonimiškas rašė...

Perskaiciau mineta Eur. Zm. Teises teismo byla. Nieko panasaus nera, kaip teigiama. Buvo nuspresta, kad, is esmes, represija nera genocidas. (keista taciau, kad ir Lietuvos valstybe remesi sovietu teise (istatymais), lyg ji butu galiojusi.)

item