Vyriausybė patvirtino Nacionalinę kibernetinio saugumo strategiją

Vyriausybė posėdyje patvirtino Krašto apsaugos ministerijos parengtą Nacionalinę kibernetinio saugumo strategiją, kuria siekiama penkerių...

Vyriausybė posėdyje patvirtino Krašto apsaugos ministerijos parengtą Nacionalinę kibernetinio saugumo strategiją, kuria siekiama penkerių metų laikotarpiui nustatyti svarbiausias nacionalinės kibernetinio saugumo politikos viešajame ir privačiame sektoriuose kryptis ir perkelti Europos Sąjungos Tinklų ir informacinių sistemų saugumo (TIS) direktyvos nuostatas.

Nacionalinė kibernetinio saugumo strategija parengta įvertinus ir pastaraisiais metais Lietuvoje didėjantį kibernetinių išpuolių prieš viešąjį ir energetikos sektorių, oro uostus, žiniasklaidos tarnybas, nacionaliniam saugumui svarbių objektų infrastruktūrą, skaičių, taip pat prastėjančią viešojo sektoriaus interneto svetainių būklę, kibernetinio saugumo specialistų trūkumą ir kitas identifikuotas problemas.

Strategijoje išskiriami penki svarbiausi tikslai – stiprinti valstybės kibernetinį saugumą ir gynybos pajėgumus, užtikrinti nusikalstamų veikų kibernetinėje erdvėje prevenciją, užkardymą ir tyrimą, skatinti kibernetinio saugumo kultūrą ir inovacijų plėtrą, stiprinti glaudų viešojo ir privataus sektorių bei mokslo institucijų bendradarbiavimą, taip pat stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje.

Patvirtindama šią strategiją Lietuva įvykdo ES direktyvos nuostatas dėl nacionalinės tinklų ir informacinių sistemų saugumo strategijos parengimo ir priėmimo, kurias bendrai yra sutarusios priimti visos ES valstybės narės, siekiančios efektyvinti kibernetinių pajėgumų plėtrą ir kovą su nusikaltimais šioje srityje.

Artimiausiu metu, įgyvendinat Nacionalinės kibernetinio saugumo strategijos uždavinius, Krašto apsaugos ministerija rengs tarpinstitucinį veiklos planą, kurį teiks tvirtinti Vyriausybei.

Krašto apsaugos ministerija, nuo 2018 m. pradėjusi formuoti ir koordinuoti valstybės informacinių išteklių, kibernetinės bei elektroninės informacijos saugos politiką, ir toliau nuosekliai stiprins valstybės kibernetinio saugumo pajėgumus, vykdys reikšmingus pokyčius tobulinant kibernetinio saugumo reikalavimus, kuriant sisteminį požiūrį į bet kurios saugumo srities užtikrinimą.

Susiję

Gynybos politika 3328732211666869970
item