VU TSPMI Vytautą Radžvilą pakeis doktorantu?

propatria.lt nuotrauka  Redakcijos šaltinių žiniomis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas (VU TS...

propatria.lt nuotrauka 
Redakcijos šaltinių žiniomis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas (VU TSPMI) toliau mėgina atsikratyti profesoriaus Vytauto Radžvilo ir skubiai ieško jo pamainos. Profesoriaus iki šiol dėstytą Klasikinių politinių teorijų kursą (po paskutinių akademiniu požiūriu abejotinų jungimų apimantį ir Filosofijos įvadą) pakviesti dalimis dėstyti doktorantas Vilius Bartninkas ir 2015 metais disertaciją apsigynęs dr. Linas Jokubaitis.

Poreikis ieškoti naujų dėstytojų atsirado VU ir VU TSPMI vadovams A. Žukauskui ir R. Vilpišauskui pavasarį sutarus skelbti personalizuotą konkursą VU TSPMI profesoriaus pareigoms užimti. VU Senatas 2018 m. birželio 12 d. priėmė išvadą, jog pagal šio konkurso sąlygas prof. Vytautas Radžvilas  jame objektyviai negalėjo dalyvauti. Senatas taip pat nurodė, kad jokių objektyvių priežasčių, kodėl nebuvo paskelbtas konkursas politinės filosofijos profesoriaus pareigoms užimti, rektorius nepateikė. Toks personalizuotas konkursas tapo ilgalaikio darbo ginčo ir kaltinimų susidorojimu su V. Radžvilo dėl jo „neteisingų“ politinių pažiūrų pagrindu.

Net ir atėmęs iš prof. V. Radžvilo galimybę eiti profesoriaus pareigas institute, jo direktorius prof. Ramūnas Vilpišauskas galėjo ir dabar gali palikti V. Radžvilą instituto pirmakursiams dėstyti Klasikinių politinių teorijų kursą valandinio apmokėjimo principu. Nesant jokių kliūčių tokiam sprendimui, vietoje profesoriaus šiam kursui dėstyti pasirinkti doktorantas ir jaunas daktaras, tuo pačiu suskaldant integralų kursą į skirtingų dėstytojų dėstomas dalis. Toks žemesnės kvalifikacijos dėstytojų pasirinkimas vietoje neabejotinai aukštesnės klasifikacijos profesoriaus dar kartą aiškiai liudija, kad prof. Radžvilo etato panaikinimas nebuvo tik formalus veiksmas, kaip iki šiol teigia VU TSPMI administracija, o nuoseklus mėginimas panaikinti tariamai žalingą jo dėstomų kursų įtaką studentams net instituto akademinio lygio sąskaita.

Tai jau kartą įvyko, kai prof. Radžvilo dėstomas filosofinis Europos idėjos istorijos kursas buvo be jokio pagrindimo (formaliai teigiant, jog kursas per sunkus) pakeistas Europos studijų srityje apskritai net nesispecializuojančio doktoranto Ginto Karaliaus skaitomu istorinio pobūdžio kursu.

papildyta

Pasirodžiusią informaciją rugpjūčio 28 dieną Vytautas Radžvilas pakomentavo socialiniuose tinkluose.

„Pasigirdus informacijai, kad vietoje manęs dėstyti VU TSPMI priimamas doktorantas, negaliu neprisiminti pavasarį VU vadovybei įteikto 200 VU studentų (daugiausiai iš paties TSPMI) prašymo, kad likčiau dėstyti VU TSPMI. Šis prašymas daug lėmė tolesniam problemos sprendimui, esu studentams dėkingas už išreikštą palaikymą. Šiandien tapau profesoriumi VU filosofijos fakultete, tačiau studentų prašymą prisimenu, gerbiu ir kiek tai priklauso nuo manęs, neprieštaraučiau dėstyti institute politinių teorijų. Kiek žinau, tam neprieštarauja ir VU rektorius. VU TSPMI direktoriui lieka nuspręsti, ar 200 studentų valia jam reiškia ką nors ar visgi nieko“, - savo paskyroje teigė profesorius. 


Susiję

Vytautas Radžvilas 2629453484176865368
item