VU TSPMI Vytautą Radžvilą pakeis doktorantu?

propatria.lt nuotrauka  Redakcijos šaltinių žiniomis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas (VU TS...

propatria.lt nuotrauka 
Redakcijos šaltinių žiniomis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas (VU TSPMI) toliau mėgina atsikratyti profesoriaus Vytauto Radžvilo ir skubiai ieško jo pamainos. Profesoriaus iki šiol dėstytą Klasikinių politinių teorijų kursą (po paskutinių akademiniu požiūriu abejotinų jungimų apimantį ir Filosofijos įvadą) pakviesti dalimis dėstyti doktorantas Vilius Bartninkas ir 2015 metais disertaciją apsigynęs dr. Linas Jokubaitis.

Poreikis ieškoti naujų dėstytojų atsirado VU ir VU TSPMI vadovams A. Žukauskui ir R. Vilpišauskui pavasarį sutarus skelbti personalizuotą konkursą VU TSPMI profesoriaus pareigoms užimti. VU Senatas 2018 m. birželio 12 d. priėmė išvadą, jog pagal šio konkurso sąlygas prof. Vytautas Radžvilas  jame objektyviai negalėjo dalyvauti. Senatas taip pat nurodė, kad jokių objektyvių priežasčių, kodėl nebuvo paskelbtas konkursas politinės filosofijos profesoriaus pareigoms užimti, rektorius nepateikė. Toks personalizuotas konkursas tapo ilgalaikio darbo ginčo ir kaltinimų susidorojimu su V. Radžvilo dėl jo „neteisingų“ politinių pažiūrų pagrindu.

Net ir atėmęs iš prof. V. Radžvilo galimybę eiti profesoriaus pareigas institute, jo direktorius prof. Ramūnas Vilpišauskas galėjo ir dabar gali palikti V. Radžvilą instituto pirmakursiams dėstyti Klasikinių politinių teorijų kursą valandinio apmokėjimo principu. Nesant jokių kliūčių tokiam sprendimui, vietoje profesoriaus šiam kursui dėstyti pasirinkti doktorantas ir jaunas daktaras, tuo pačiu suskaldant integralų kursą į skirtingų dėstytojų dėstomas dalis. Toks žemesnės kvalifikacijos dėstytojų pasirinkimas vietoje neabejotinai aukštesnės klasifikacijos profesoriaus dar kartą aiškiai liudija, kad prof. Radžvilo etato panaikinimas nebuvo tik formalus veiksmas, kaip iki šiol teigia VU TSPMI administracija, o nuoseklus mėginimas panaikinti tariamai žalingą jo dėstomų kursų įtaką studentams net instituto akademinio lygio sąskaita.

Tai jau kartą įvyko, kai prof. Radžvilo dėstomas filosofinis Europos idėjos istorijos kursas buvo be jokio pagrindimo (formaliai teigiant, jog kursas per sunkus) pakeistas Europos studijų srityje apskritai net nesispecializuojančio doktoranto Ginto Karaliaus skaitomu istorinio pobūdžio kursu.

papildyta

Pasirodžiusią informaciją rugpjūčio 28 dieną Vytautas Radžvilas pakomentavo socialiniuose tinkluose.

„Pasigirdus informacijai, kad vietoje manęs dėstyti VU TSPMI priimamas doktorantas, negaliu neprisiminti pavasarį VU vadovybei įteikto 200 VU studentų (daugiausiai iš paties TSPMI) prašymo, kad likčiau dėstyti VU TSPMI. Šis prašymas daug lėmė tolesniam problemos sprendimui, esu studentams dėkingas už išreikštą palaikymą. Šiandien tapau profesoriumi VU filosofijos fakultete, tačiau studentų prašymą prisimenu, gerbiu ir kiek tai priklauso nuo manęs, neprieštaraučiau dėstyti institute politinių teorijų. Kiek žinau, tam neprieštarauja ir VU rektorius. VU TSPMI direktoriui lieka nuspręsti, ar 200 studentų valia jam reiškia ką nors ar visgi nieko“, - savo paskyroje teigė profesorius. 


Susiję

Vytautas Radžvilas 2629453484176865368

Rašyti komentarą

24 komentarai

Anonimiškas rašė...

Na, ką čia bepasakyti - "Tegyvuoja LTSR" :)

Anonimiškas rašė...

Yra daugiau universitetų Lietuvoje, VU ne vienintelis.

Stervinas Šūdys rašė...

Paneikite teiginį, kad konkursas buvo personalizuotas, nes kreipsimės į teisininkus!

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Ir kas čia iš to dabar gausis? Vietoj politinės filosofijos dabar bus dėstoma gėjolitinė pisasofija?

Hm rašė...

Hm... išmainyti profesorių į pupuliuką... Na nežinau, ar tai teisingas pasirinkimas.

Anonimiškas rašė...

Norint būt politiku nebūtina baigti VU, nereikia čia sudievinti vienos įstaigos, o ypač vieno žmogaus. Nepakeičiamų žmonių nebūna.

Senukas rašė...

Menkystos ir niekšai. Dievas mato kas čia darosi.

Anonimiškas rašė...

Pradejo giedoti Kremliaus balsu, tai ismete. Viskas cia gerai.

:I rašė...

Yra kvailiai dėl tėvių genų, yra komerciniai kvailiai, yra dar kvailiai iš pašaukimo...net nežinau kuriai kategorijai tamstą (2018-08-26 22:37) priskirti. Bet vykdydamas lietuvių liaudies patarlę duodu jums "Via Baltika" kelią, eikite ir negrįžkite ...

Henrikas Miuleris rašė...

Anonimiškas
2018-08-26 20:57 ''Nepakeičiamų žmonių nebūna.'' - žiū, koks toliaregiškai giluminis situacijos reziumė.

Anonimiškas rašė...

Tiksliau - "Tegyvuluoja LTSR 2"

Anonimiškas rašė...

Kaip tik priešingai - TSPMI labai gerbia Putlerio (jau ir Irano) strateginius partnerius Junckerį, Merkel ir Macroną. Nekeista, kad tokiai strateginei partnerystei prireikia sovietinių kadrų valymo metodų.

https://www.lzinios.lt/lzinios/Komentarai/vilnius-ir-vasingtonas-sveikina-ukraina-kai-berlynas-ir-paryzius-buciuojasi-su-putinu/271184

Anonimiškas rašė...

Prisimindamas savo studijų metus, noriu pasakyti štai ką. Jeigu tokius "cirkus" vilpišauskai ir jų sėbrai būtų bandę išdarinėti 1989 - 1993 metų laikotarpyje, tai viskas jiems būtų pasibaigę katastrofa: studentai būtų išmetę (juridine prasme) vilpišauskininkus iš universiteto ar bent jau nušalinę juos nuo vadovaujančių pareigų. Tuo tarpu V.Radžvilas būtų tapęs VU rektoriumi ar bent jau katedros vedėju. Kaip rašė Maironis "...Laikai brangiausi, ar mums dar sugrįšte?"...
:)

Anonimiškas rašė...

Kažkada ir Radžvilas buvo pupuliukas.

Autonomiškas rašė...

Dar tiksliau: LTSR 2.0 testavimas buvo sėkmingas.

Hm rašė...

Na jau, na jau, galvokit, ką kalbat.

Autonomiškas rašė...

Pritariu. Taip pat vaizduotėje mėgaujuosi reginiu, kaip senieji profesoriai (jei dar būtų gyvi) vytų lauk Žukauską, palydėdami spyriais į užpakalį.

Anonimiškas rašė...

Hm,
Jūs tikrai manote, kad Radžvilas iš savo mamos vaginos išlindo pražilęs ir su diplomu?

Anonimiškas rašė...

Na jums universitetas tai tikrai negresia.

Anonimiškas rašė...

Radžvilas neišlindo iš mamos vaginos. Radžvilą atnešė erelis.

Anonimiškas rašė...

Nežinot, kad žmonės pupuliukais vadina gėjus? Jūs su normaliais žmonėmis nesikalbat, tik tarpusavyje?

wikswa rašė...

Tai ar taip pasyviai ir stebėsim, kaip grįžta raudona diktatūra? Mutavusi, rafinuota, bet esmėje tokia pati, kaip buvo sovietiniais laikais. Kur prezidentės, taip aršiai kovojančios už laisvę ("laisvę"?) žodis, kur premjero, Seimo pirmininko nuomonė? Trys valstybės galvos tyli, kaip visada svarbiais klausimais. Žengia VDR pėdomis? Ten štazi, čia kgb. JIE grįžta.

Anonimiškas rašė...

Užrauksim naują giesmę, broliai... ES eina TSRS keliu - viena nuomonė, viena tiesa, tautiškumas - blogybė. O Lietuvos klerkai visiems keliaklupsčiauja. Taip visada buvo. Va ir galvokit.

item