Vengrijos vyriausybė paskelbė drausianti lyčių studijų programas

Vengrijos vyriausybė šią savaitę paskelbė drausianti lyčių studijų ( gender studies ) programas valstybiniuose universitetuose. Vyriausyb...

Vengrijos vyriausybė šią savaitę paskelbė drausianti lyčių studijų (gender studies) programas valstybiniuose universitetuose. Vyriausybės teigimu, šios programos neturi praktinio panaudojimu ir yra paremtos ideologija, o ne mokslu. 

Bence Rétvári, Vengrijos Žmogiškųjų išteklių ministerijos sekretorius, paaiškino sprendimą tuo, jog universitetinis išsilavinimas privalo turėti mokslinį pagrindimą, o lyčių studijos remiasi daugiau ideologija nei mokslu. Lyčių studijų sritį jis palygino su sovietinėmis marksizmo-leninizmo studijomis. B. Rétvári įsitikinimu, to neturėtų būti mokoma universitete. 

Jis taip pat teigė, kad lyčių studijų absolventai yra tiesiog nenaudingi Vengrijos darbdaviams. 

„Nėra ekonominio pagrindimo tokioms studijoms. [Jų diplomas] nepraturtina studento gebėjimais, kurie galėtų būti tiesiogiai pritaikomi darbo rinkoje. Šios programos atima vertingus resursus iš kitų programų, aukodamos universitetų ekonominį stabilumą“, - teigė B. Rétvári.

Tik du universitetai Vengrijoje - Eötvös Loránd universitetas Budapešte ir G. Soroso įsteigtas Centrinės Europos universitetas - siūlo studentams lyčių studijų programas. Šiais metais į jas įstojo viso 13 asmenų. 

Vengrijos Helsinkio komiteto, žmogaus teisių stebėjimo nevyriausybinės organizacijos, pirmininkė Marta Pardavi kritikavo sprendimą kaip pasikėsinimą į akademinę laisvę ir ragino visuomenę reaguoti per 48 valandas - terminą, kurį vyriausybė nurodė lauksianti reakcijų galutiniam sprendimui priimti. 

Sprendimą kritikuoja ir dešinysis portalas breitbart.com, įspėjantis, kad atsižvelgiant į menką konservatyvios stovyklos įtaką akademinėje bendruomenėje, toks sprendimas gali paversti šiandien šalyje nepatrauklias lyčių studijas trokštamu uždraustu vaisiumi, o progresyvistinių pažiūrų vyriausybės gali naudoti tai kaip precedentą socialiai konservatyviai ir ekonomiškai liberaliai minčiai užgniaužti. Portalas siūlo iš tokių studijų verčiau šaipytis, bet ne jas drausti. 

parengta pagal užsienio spaudą


Susiję

Pasaulis 3313848389874678027
item