Vengrijos vyriausybė paskelbė drausianti lyčių studijų programas

Vengrijos vyriausybė šią savaitę paskelbė drausianti lyčių studijų ( gender studies ) programas valstybiniuose universitetuose. Vyriausyb...

Vengrijos vyriausybė šią savaitę paskelbė drausianti lyčių studijų (gender studies) programas valstybiniuose universitetuose. Vyriausybės teigimu, šios programos neturi praktinio panaudojimu ir yra paremtos ideologija, o ne mokslu. 

Bence Rétvári, Vengrijos Žmogiškųjų išteklių ministerijos sekretorius, paaiškino sprendimą tuo, jog universitetinis išsilavinimas privalo turėti mokslinį pagrindimą, o lyčių studijos remiasi daugiau ideologija nei mokslu. Lyčių studijų sritį jis palygino su sovietinėmis marksizmo-leninizmo studijomis. B. Rétvári įsitikinimu, to neturėtų būti mokoma universitete. 

Jis taip pat teigė, kad lyčių studijų absolventai yra tiesiog nenaudingi Vengrijos darbdaviams. 

„Nėra ekonominio pagrindimo tokioms studijoms. [Jų diplomas] nepraturtina studento gebėjimais, kurie galėtų būti tiesiogiai pritaikomi darbo rinkoje. Šios programos atima vertingus resursus iš kitų programų, aukodamos universitetų ekonominį stabilumą“, - teigė B. Rétvári.

Tik du universitetai Vengrijoje - Eötvös Loránd universitetas Budapešte ir G. Soroso įsteigtas Centrinės Europos universitetas - siūlo studentams lyčių studijų programas. Šiais metais į jas įstojo viso 13 asmenų. 

Vengrijos Helsinkio komiteto, žmogaus teisių stebėjimo nevyriausybinės organizacijos, pirmininkė Marta Pardavi kritikavo sprendimą kaip pasikėsinimą į akademinę laisvę ir ragino visuomenę reaguoti per 48 valandas - terminą, kurį vyriausybė nurodė lauksianti reakcijų galutiniam sprendimui priimti. 

Sprendimą kritikuoja ir dešinysis portalas breitbart.com, įspėjantis, kad atsižvelgiant į menką konservatyvios stovyklos įtaką akademinėje bendruomenėje, toks sprendimas gali paversti šiandien šalyje nepatrauklias lyčių studijas trokštamu uždraustu vaisiumi, o progresyvistinių pažiūrų vyriausybės gali naudoti tai kaip precedentą socialiai konservatyviai ir ekonomiškai liberaliai minčiai užgniaužti. Portalas siūlo iš tokių studijų verčiau šaipytis, bet ne jas drausti. 

parengta pagal užsienio spaudą


Susiję

Pasaulis 3313848389874678027

Rašyti komentarą

9 komentarai

Pikc rašė...

"Portalas siūlo iš tokių studijų verčiau šaipytis, bet ne jas drausti." - VALSTYBINIUOSE universitetuose visokiems "mokslinio homunizmo" marazmams vietos neturi būti - kokio velnio valstybė turėtų finansuoti visuomenei kenksmingą idiotizmą? Na, o jeigu kokios privačios "mokslo" kontoros tokias studijas įsidiegę - tada taip, iš tokių tyčiotis ne tik galima, bet ir reikia. :)
Deja, ir vėl tenka su pavydu žiūrėti į logika bei sveiku protu besivadovaujančią vengrų valdžią.

Anonimiškas rašė...

Kai politikai ima skelbti kas yra mokslas, o kas ne, ir savo nuoziura paskelbtus nemokslus draudzia, tai jau darosi aisku, kuo tai baigsis. Juk Soroso fondo finansuojamas universitetas neima lesu is valstybes.

stv rašė...

Gaila, kad mes neturime tokios politinės jėgos ir tokios figūros kaip Orbanas. Ar ne laikas ProPatria'i būtų imtis atsakomybės?

Pikc rašė...

Genderlogiją/"mokslinį homunizmą" mokslu laiko nebent nupušę liberazmo adeptai (kurie, beje, šitą "šyzą" mokslu ir apskelbė). Vengrų pateiktas tų marazmų palyginimas su sovietinėmis marksizmo-leninizmo studijomis yra LABAI taiklus.
Na, o visokios sorošinės kontoros, kaip antivalstybinės, apskritai yra mėžtinos lauk.

Anonimiškas rašė...

Vengrijos politikai nusprendė, kad žemė yra plokščia. Populizmas nugalėjo sveiką protą.

Sėlis rašė...

Nu rimtai kaskart stebina tokie liberast-triedalų “minčių šūviai”. :D

Pikc rašė...

Manęs jau nebestebina - tik linksmina. Ypač postringavimai apie "sveiką protą". Na, maždaug kaip kiaulės pamąstymai apie debesis. :)

:) rašė...

Šlapiu skuduru tolerastams per fizionomiją.

anonimiškam rašė...

Iš valstybės lėšų neima, bet skleidžia mokslines "antis". Šiukšles, teip sakant. Sorošo šiukšles vengrai išmėžia. Jie savo šalyje šeimininkai, ne sorošai.

item