Ridas Jasiulionis. Seimo pirmininkas žino geriau?

Seimo pirmininkas sako, kad miškininkai žino, ką daro, didindami valstybinio miško kirtimus. Štai ką sakė mokslininkai ir miškininkai i...

Seimo pirmininkas sako, kad miškininkai žino, ką daro, didindami valstybinio miško kirtimus.

Štai ką sakė mokslininkai ir miškininkai iki normos padidinimo:

Lietuvos mokslų akademijos narys Arvydas Matulionis: „Mes turime tik dvi gamtines vertybes – grynąjį vandenį ir miškus, kurie yra geri, brangūs miškai ir daro Lietuvą ekologiškai sveika valstybe. Sakoma, kad Lietuvoje yra per daug brandžių miškų ir ta mediena suges. Plynas kirtimas reiškia, kad tame plote reikia ilgo laiko, kad vėl užaugtų medžiai“.

Miškininkas Petras Būdvytis: „Dabartinė kirtimų norma nebūtų kenkianti, bet jei ją padidins, medienos kiekis miškuose pradės mažėti, medžių pradės mažėti. (...) Šiuo metu pusiausvyra gal ir yra, gal prieaugis ir viršija iškirtimą, bet jei padidins kirtimo normas, tai pačių miškų pradės mažėti“.

ASU Miškų ir ekologijos fakulteto dekanas Edmundas Bartkevicius: „Skaičiavimai rodo, kad kirtimus galima didinti, bet Lietuvos miškas išvežamas į Kiniją ir Latviją. Vyriausybė pradėjo ne tęsėdama pažadą pakeisti žaliavinės medienos eksportą apdirbtų žaliavų ir gaminių eksportu, o nuo dar didesnių kirtimų normų. Taip savo mišku paremsime latvius ir kinus. Dabar, kol Lietuvoje nėra medienos perdirbimo gamyklos, didesni kirtimai naudingi visų pirma tarpininkams. Taip, šiuo metu mus pasiekė pokarinio miškų atželdinimo banga. Subrendo tada sodinti pušynai, drebulynai, baltalksnynai. Drebules ir baltalksnius galima būtų kirsti biokurui, bet tai ekonomiškai neapsimoka be valstybės dotacijos. Verčiant rąstams pušis, biokurui atliekų lieka mažai. Pušys gali stovėti ir toliau nepasendamos.“

Štai ką 2016 m. žadėjo valstiečių ir žaliųjų vyriausybė „Darnios Lietuvos“ programoje:

„Deja, pastaruoju metu ryškėja tendencija mišką vertinti tik kaip medienos išteklių, pamirštant kitas miško funkcijas: rekreacinę, buveinių, miško gėrybių.

Vyriausybė įsipareigoja <…> miškus vertinti kaip valstybės turtą ir išteklių, kuris privalo būti nuolat gausinamas ir racionaliai naudojamas.

Sieksime, kad neapdirbtų žaliavų (pvz., žaliavinės medienos) eksportą visiškai pakeistų didesnę pridėtinę vertę ir darbo vietas Lietuvoje kuriantis apdirbtų žaliavų ir gaminių eksportas.“

Iš S.Skvernelio vyriausybės programos: 

„Aplinka – miestas, kaimas, miškas, upė – daro itin didelį poveikį gyvenimo kokybei, žmogaus pasaulėžiūrai“.

O štai ką dabar teigia vietos verslas:

Lietuvos medienos pramonės įmonių asociacijos „Lietuvos mediena“ vadovas Raimundas Beinortas: „Kol nebus sutvarkytas apvaliosios medienos išvežimas iš Lietuvos, tai kirtimo normos didinimas netgi būtų nusikalstamas, nes kuo daugiau iškirsime, tai tuo daugiau ir išvešime. Reikia, kad tai, ką nukertame, būtų perdirbama Lietuvoje“.

Einu ieškoti miškininkų argumentų už didesnį miškų kirtimą. Tų, kurie žino, ką daro.

Susiję

Ridas Jasiulionis 5726406520202793180
item