Popiežiaus gimtoji Argentina sprendžia dėl abortų liberalizavimo

bernardinai.lt „Derecho a vivir“ (liet. teisė gyventi), „Salvemos las 2 vidas“ (liet. išgelbėkime abi gyvybes), „toda vida vale“ (lie...


„Derecho a vivir“ (liet. teisė gyventi), „Salvemos las 2 vidas“ (liet. išgelbėkime abi gyvybes), „toda vida vale“ (liet. kiekvienas gyvenimas vertingas) – tokie šūkiai mirgėjo ant plakatų savaitgalį dešimtims tūkstančių žmonių Argentinos sostinėje Buenos Airėse išėjus į gatves.

Šiandien Argentinos Senatas balsuos, ar panaikinti dar negimusių vaikų gyvybės apsaugos įstatymus per pirmąsias 14 nėštumo savaičių bei bet kada vėliau, jei grės pavojus moters „fizinei, psichologinei ar socialinei“ sveikatai. Panaikinimo atveju nuo šešiolikos metų moteriai nereikės nei tėvų, nei kūdikio tėvo pritarimo. Šiuo metu abortas legalus tik prievartavimo ar pavojaus moters gyvybei bei sveikatai atveju, kaip ir daugumoje Lotynų Amerikos valstybių. Jei abortai bus liberalizuoti, Argentina taps trečiąja šalimi po Kubos ir Urugvajaus.

Popiežiaus Pranciškaus gimtojoje Argentinoje gyvena beveik 44 milijonai žmonių. Vienai argentinietei vidutiniškai tenka 2,3 vaiko. Apytikriai 80 proc. visuomenės sudaro katalikai, apie 10 proc. – evangelikalai, drauge su katalikais protestuojantys prieš abortų liberalizavimą. Pavyzdžiui, gegužę vyko demonstacijos visoje šalyje, kuriose dalyvavo pusketvirto milijono žmonių.

Apžvalgininkai teigia, kad šalis pasidalinusi į dvi stovyklas, kurios net negali pažiūrėti viena kitai į akis. Už vadinamąsias „moterų teises“ kovojantieji naudoja žalias skaras su užrašais „Lytinio švietimo – sprendimui. Kontracepcijos – išvengti aborto. Teisėto aborto – išvengti mirties.“

Įvairių iniciatyvų, siekusių panaikinti dar negimusių vaikų gyvybės apsaugos įstatymus, būta ir anksčiau: per pastaruosius 13 metų Argentinos Kongrese buvo įregistruoti šeši tam skirti projektai. Tačiau didelio populiarumo visuomenėje sulaukė 2015 m. kaip atsakas į smurtą prieš moteris susiformavęs judėjimas „Ni Una Menos“ (liet. Ne vienu mažiau). Moterys su pasididžiavimu kalbėjo apie abortų patirtį, tarp jų ir žymios aktorės.

BBC kalbinta profesorė teigė, kad kuo tuoliau, tuo labiau Argentinos visomenė iš valstybės tikisi lytinio švietimo bei kontracepcijos ir abortų paslaugų. Dar negimusių vaikų gyvybės apsaugos įstatymų panaikinimo šalininkų teigimu, priėmus naują įstatymą, abortų paklausa privačiose ir valstybinėse gydymo įstaigoje išaugs, nes per metus slapta ir dažnai grėsmę moterų sveikatai keliančiomis sąlygomis jų padaroma iki 500 tūkst.

Kaip praneša BBC, šis sprendimas yra ir mūšis prieš Katalikų Bažnyčios vaidmenį visuomenėje. Sakoma, kad visuomenėje auga vadinamosios feministinės nuotaikos, atmetančios „patriarchalinį“ visuomenės pobūdį ir siekiančios sumenkinti Bažnyčios šalyje. Šias pozicijas palaiko ir tarptautinės organizacijos, tokios kaip „Human Rights Watch“ ar „Amnesty International“, kurios „saugų“ ir „teisėtą“ negimusių vaikų sunaikinimą supranta kaip gimusio „žmogaus teisę“.

Žalioji banga yra nesustabdoma, teigia aktyvistės, akys jau atvertos, kelio atgal nėra – jei ne šiemet, abortai bus legalizuoti kitąmet, tai tik laiko klausimas. Pasisakantys už negimusių vaikų gyvybių apsaugą  dėvi blyškiai mėlynos – valstybės vėliavos – spalvos skaras.

Associated Press praneša, kad susiskaldžiusi ne tik visuomenė, bet ir šalies gydytojai. Praėjusią savaitę vieną protestą surengė ir medikai, demonstruodami nepritarimą abortų liberalizavimui, kurį išreiškia šūkis ant plakato „Aš – gydytojas, o ne žudikas“. Medicinos akademija išreiškia nepritarimą dar negimusių vaikų gyvybės apsaugą naikinančius įstatymus ir primena, kad gyvybė saugoma nuo pradėjimo momento. Naikinti embriono fazėje esantį žmogų reiškia neleisti žmogui gimti. Tuo metu Argentinos medikų asociacija yra išreiškusi paramą dar negimusių vaikų gyvybės apsaugą naikinantiems įstatymams. Anot jų, tai padėtų sumažinti mirtingumą gimusioms moterims darantis abortus nelegaliai. Be to, įstatymo projekte numatoma, kad dėl moralinių įsitikinimų atsisakyti daryti abortą galės tik paskiri asmenys, o ne institucijos. Dėl to nuogąstauja privačios, ypač krikščioniškos klinikos. Gydytojai nerimauja dėl galimos profesinės diskriminacijos – jog bus nesamdomi dėl atsisakymo sunaikinti dar negimusį vaiką.

Spekuliuojama, kad 72 vietų aukštesnieji Argentinos Kongreso rūmai – Senatas, įprastai konservatyvesnis nei Atstovų rūmai – nepalaikys abortų liberalizavimo. Žemesnieji rūmai birželio 14-ąją balsavo menka persvara: 129 balsais prieš 125. Prezidentas Mauricio Macri sakė, kad asmeniškai nepritaria abortams, tačiau pasirašys įstatymą, jei jį priims Kongresas.

Šiuo metu nelegalus abortas gali užtraukti nuo vienerių iki ketverių metų įkalinimo bausmę tiek gydytojui, tiek nėščiai moteriai. Tačiau Argentinoje dėl šios priežasties nė vienas žmogus nekali. Sveikatos apsaugos ministras Adolfo Rubinsteinas sakė: „Nepaisant abortų keliamų moralinių dilemų, jie egszistuoja ir turime spręsti šią problemą.“ Dekriminalizavimas, anot jo, sumažins nėščiųjų mirtingumą ir bendrai abortų skaičių.

Popiežius Pranciškus yra palyginęs abortus su rasės išgryninimo siekusia nacių eugenikos programa, šiandien atliekama baltomis pirštinėmis. Jis ragina priimti tokius vaikus, kokius duoda Dievas. Vienos Italijos šeimų asociacijos susirinkime šių metų vasarą Šventasis Tėvas pasakojo, kad vaikystėje jam būdavo kraupu klausytis istorijų apie nuo kalno mėtomus su defektais gimusius vaikus. Tačiau šiandien daugybė porų daro ta patį, prenetalinių tyrimų metu sužinojusios, kad jų laukiamas kūdikis turi genetinių problemų.

Argentinos vyskupai po birželį vykusio Atstovų rūmų balsavimo pripažino, kad jų pastoracinė veikla buvo prasta. Nepakankamai užsiima lytiniu ugdymu katalikiškose mokyklose, nepakankamai remtos abortą patyrusios ar apie jį galvojusios moterys. Abortas yra ne teisė, o tragedija, sakė Vyskupų konferencijos pirmininkas Oscaras Ojea liepos pradžioje vykusiose masinėse šv. Mišiose, kurių metu melstasi už negimusių vaikų gyvybę.

Vyskupas Ojea minėjo ir „išmetimo kultūrą“, apie kurią kalba popiežius Pranciškus. Tokia kultūra mus skatina ignoruoti kitus asmenis, tarsi niekam nerūpėtų, kai kitam skauda.

Parengta pagal užsienio spaudą.

Susiję

Pasaulis 4205498986634487750
item