„Obelija“: neleisime folklorui numirti

„Obelija“ Puvočių kaime mokosi iš senųjų dainininkių; M Endriuškos nuotr. Nors dažnam lietuviui folkloras asocijuojasi tik s...

„Obelija“ Puvočių kaime mokosi iš senųjų dainininkių; M Endriuškos nuotr.
Nors dažnam lietuviui folkloras asocijuojasi tik su „Duokim garo“, tūlas jaunuolis pagalvoja, kad „tokia muzika skirta senukams“, o vienintelė žinoma  liaudies daina yra „Ant kalno mūrai“, „Obelijos“ merginos yra užsispyrusios įrodyti, kad kalbant apie folklorą viskas iš tiesų yra ne taip.

Savo nuoširdumu klausytojus paperkančios atlikėjos dainų mokosi keliaudamos po Dzūkijos kaimus iš juose dar tebegyvenančių senolių bei ieško archyvuose. „Anksčiau dainas žmonės išmokdavo iš savo tėvų bei senelių. Tai buvo ta muzika, kuri juos lydėdavo dirbant, švenčiant, dainos buvo tiesiog apipynusios žmonių gyvenimus ir ilgus amžius lydėjo nuo gimimo iki mirties. Šiandien šios dainos yra nugrimzdusios užmarštin, o paskutiniai jas iš tėvų išmokę žmonės taip pat pamažu nyksta“, - tvirtino grupės „Obelija“ įkūrėja Eglė Česnakavičiūtė, dabar siekianti etnomuzikologijos magistro laipsnio LMTA.

Grupės pavadinimas reiškia apleistą obelų sodą. „Visai kaip mūsų liaudies dainos - apleistos, bet juk širdis tiesiog prašo jas atgaivinti“, - pasakojo Eglė Česnakavičiūtė.

Kaimuose baigiant sunykti lietuviškai dainavimo tradicijai „Obelijos“ merginos, dainuodamos tai, ką išmoko gyvai iš senųjų dainininkų bei archyvinių įrašų, siekia tradiciją išsaugoti pridėdamos dalelę savęs ir tuo pačiu skleisti, parodyti Lietuvai, jog folkloras yra kur kas gilesnis nei dauguma galvoja.

„Lietuvių liaudies dainose apdainuojamos temos yra amžinos – meilė, rūpesčiai, baimės, džiaugsmai, mirtis. Šia prasme šiandienos populiariojoje muzikoje nieko naujo neatrastume. Yra buvę, jog per mūsų koncertus žmonės apsiverkia ar po jų prieina padėkoti už tai, kad išgirdo tokį folką, kokio išgirsti paprasčiausiai nesitikėjo“, - teigė „Obelijos“ narė Salomėja Gruodytė.

Grupė „Obelija“ gyvuoja jau septynerius metus.  Šiuo metu „Obelijoje“ muzikuoja keturios merginos – Eglė, Salomėja, Dalia ir Rūta. Atlikdamos lietuviškas dainas merginos taip pat pasitelkia aibę tradicinių instrumentų – būgną, kankles, dūdelę, žvangutį bei egzotiškai šiandien atrodančią ir skambančią ratukinę lyrą. Savo pasirodymuose grupė vilki rekonstruotais X – XI amžiaus baltiškus drabužiais, puošiasi margomis pačių vytomis juostomis.

Merginos yra surengusios ne vieną koncertą, taip pat grojusios su įvairiais atlikėjais – nuo elektroninės muzikos gurmanams puikiai žinomo projekto „Girių dvasios“ iki kolumbietiškais ritmais lietuvius pajudėti verčiančio Jurgio Didžiulio.

Šiuo metu „Obelija“ aktyviai užsiima debiutinio albumo leidybos darbais – įrašai jau baigti, o albumas gerbėjų rankas pasiekti turėtų jau rugsėjo mėnesį. Tuo metu planuojami ir albumo pristatymo koncertai. Tam, kad išsipildytų ši merginų svajonė, grupė prašo visų prisidėti prie albumo leidybos bei siūlo atsidėkoti už pagalbą įvairiomis dovanomis. Internetinėje erdvėje sparčiai plinta būsimojo albumo anonsas, kurį „Obelija" sukūrė drauge su režisieriumi Pauliumi Stankevičiumi, operatoriumi Modestu Endriuška bei aktore Jurgita Maskoliūnaite.

Merginos tvirtina, kad jų atliekamos muzikos pobūdis bei žanras nėra itin populiarus, tad ir išleisti albumą pačioms yra sudėtinga.

Prisidėti prie „Obelijos“ albumo leidybos ir išsamiau susipažinti su grupe galima čia: 


Albumo anonsą galite rasti čia:

Susiję

Aktualijos 6418878753896931278

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc Kažinkavičius rašė...

"dabar siekianti etnomuzikologijos magistro laipsnio LMTA" - pala, ar "progresyvioji" ŠMM ministrė, paskirta didžiai lietuvišku švietimu beigi kultūra besirūpinančių "valstiečių", dar nepanaikino tokios "neprogresyvios" specializacijos? Jei ne, tai panaikins - gi "neeuropietiška". ;)

item