Holivudo kompanijos: kine turėtų būti daugiau translyčių

laisvavisuomene.lt Daugiau nei 45 Holivudo asociacijų, talentų agentūrų ir gamybos kompanijų susivienijimas neseniai paskelbė atvirą ...


Daugiau nei 45 Holivudo asociacijų, talentų agentūrų ir gamybos kompanijų susivienijimas neseniai paskelbė atvirą laišką, kuriame kino industrija raginama dažniau ir išradingiau atspindėti translytiškumo reiškinį.

LGBT lobistų grupė Gėjų ir lesbiečių aljansas (GLAAD) ir Time’s Up grupės iniciatyvos 5050by2020 (vert. pastaba – iniciatyva, siekianti, kad iki 2020 m. Holivudo industrijoje 50 proc. kuo įvairesnių sričių darbuotojų būtų LGBT, moterys, žmonės su negalia ir ne baltaodžiai) organizatoriai parengė laišką, kurį pasirašė Amerikos pilietinių laisvių susivienijimas (American Civil Liberties Union), Kino aktorių gildija – Amerikos televizijos ir radijo federacija, Sundance institutas, kompanija Sony Pictures Classics, Musulmonų viešųjų reikalų taryba ir tokios filmų gamybos kompanijos kaip J.J. Abrams, Shonda Rhimes, Judd Apatow ir kt.

Trans bendruomenė kasdien kovoja už tai, kad jos nariai būtų vertinami ir priimami kaip žmonės,“ sakoma laiške, cituojančiame teisės aktus, pagal kuriuos dėl lyties tapatybės pasimetę asmenys nepriimami į armiją, tualetai skirstomi pagal biologinę lytį, bei kuriame minimos įvairios rizikos (nedarbas, žmogžudystės ir savižudybės), įrodančios, jog translyčiai „bando išgyventi“ jiems „nesaugiame“ pasaulyje.

Grupės tvirtinimu, Holivudas turi pakankamai galios, kad pagydytų tariamą Amerikos neišmanymą ir pašaipas translyčių atžvilgiu pasakodamas empatiją keliančias istorijas. Laišką pasirašiusi grupė kaltina filmų industriją, kad ši vaizduoja translyčius kaip „išskirtinai tragiškas aukas, išprotėjusius žudikus bei taiko vienpusiškus stereotipus“.

Kad situacija pagerėtų, grupė prašo, kad atsirastų daugiau „praturtinančių ir įvairesnių istorijų“, kurios „prisidėtų prie Amerikos supratimo, kas yra translyčiai“. Prie laiško pridėtas „gidas, kaip sukurti translyčius įtraukiančią kultūrą“. Jame pateikiami patarimai, tokie kaip: samdyti ekspertus, kurie peržiūrėtų su translyčiais susijusius projektus, filmų kūrėjų komandoms rengti mokymus apie translytiškumą ir samdyti translyčius kuo įvairesniems darbams – nuo režisierių iki kostiumų dizainerių, apšvietėjų ir buhalterių – nors projektas ir nebūtų susijęs su minėta tema.

Dar gide teigiama, kad šiandien yra klaida samdyti ne translyčius aktorius translyčių rolėms atlikti, ir skirti šiuos vaidmenis garsiems aktoriams. „Šios rizikos kaštai paprasčiausiai per dideli,“ teigiama tekste. „Neseni projektai , kuriuose netranslyčiai bandė imtis šių vaidmenų susilaukė publikos nepalankumo“. Visgi galima ginčytis, kad šių filmų problemos labiausiai susijusios su jų tema, o ne aktoriais. Praėjusį mėnesį aktorė Scarlett Johansson neteko pagrindinio vaidmens filme apie persirengėlį, kadangi tam pasipriešino translyčių advokatai, siūlę verčiau rinktis transseksualų aktorių. Užuot tokį aktorių pasamdžius, šis projektas šiuo metu yra užstrigęs.

Taip pat gide teigiama, kad translyčių roles turėtų atlikti translyčiai aktoriai, dar ir todėl, nes tai padėtų iš visuomenės išrauti įsitikinimą, kad „translyčiai nėra realūs žmonės“ ir kad „chromosomos yra svarbesnės už tavo paties savęs pažinimą“.

Bet iš tikrųjų tai taip, lytį nurodo asmens chromosomos ir ji atspindima šimtuose genetinių savybių. Nors egzistuoja itin reti hermafroditizmo atvejai, kai žmonės gimsta su dvejopomis genitalijomis, o jų tariama lytis neatitinka chromosomų, Amerikos psichiatrų asociacija lyties disforiją laiko psichikos sutrikimu, kaip tai iki šių metų birželio darė Pasaulio sveikatos organizacija. Dauguma vaikų, kuriems būdingas pasimetimas dėl lyties, yra linkę tai išaugti, o įvairios studijos rodo, kad jų nesusipratimo sustiprinimas gali atvesti prie įvairių emocinių ir protinių problemų, tokių kaip savižudybė ir savęs žalojimas. Šios problemos išlieka nepriklausomai nuo to, ar asmens suvokiama „tapatybė“ yra „patvirtinama” lyties keitimo operacija.

Nors LGBT „reprezentavimas“ Amerikos televizijoje nuolat auga, GLAAD paskutinius keletą metų skundžiasi, kad filmuose trūksta homoseksualių personažų. Pačių GLAAD’s atliktas tyrimas, kaip ir komiksų pardavėjų praėjusių mėtų protestas prieš šou verslo gigantą Marvel, rodo, kad konfliktas tarp aktyvistų, kurie reikalauja tapatybės politikos įgyvendinimo ir publikos, nenorinčios, kad jai būtų nurodinėjama kaip linksmintis.


Susiję

Šiaurės Amerika 1810572268947697604
item