Gabrielius Landsbergis: komunistų pasmerkimas - pigus populizmas

propatria.lt nuotrauka  Vakar, rugpjūčio 1 dieną, parlamentarai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas nesulaukę Vyriausybės iniciaty...

propatria.lt nuotrauka 
Vakar, rugpjūčio 1 dieną, parlamentarai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas nesulaukę Vyriausybės iniciatyvos, įregistravo įstatymą dėl Lietuvos komunistų partijos (LKP) įvardinimo nusikalstama organizacija.

Seimo narių projekte numatyta, kad buvę aukšto rango LKP nariai ir funkcionieriai prieš kandidatuodami į politines pareigybes ir dalyvaudami valstybės tarnybos ir diplomatinės tarnybos atrankuose savo gyvenimo aprašymuose privalo nurodyti savo priklausomybę ir konkrečias pareigas LKP.

Socialiniame tinkle komentuodamas savo frakcijos narių iniciatyvą, TS-LKD pirmininkas, Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad tokie A. Ažubalio ir L. Kasčiūno projektai tėra pigus populizmas.

G. Landsbergis „pigiu populizmu“ ir „ne partijos pozicija“ išvadino ne tik frakcijos kolegų registruotą LKP pasmerkimo įstatymą, bet ir anksčiau tų pačių Seimo narių pristatytą valstybinės kalbos mokymo sustiprinimo tautinių bendrijų mokyklose projektą. Konservatorių partijos pirmininko pasmerktame projekte numatoma įpareigoti kitų mokomųjų kalbų mokyklose bent 60 procentų dalykų dėstyti valstybine lietuvių kalba. Partijos pirmininkas šį projektą vadina pigiu populizmu, nors bendra Vakarų šalių, o taip pat ir visų Lietuvos kaimynų mokomosios kalbos politika yra dar griežčiau integracinė nei G. Landsbergio pasmerktame projekte.

Šiuo pasisakymu Gabrielius Landsbergis sureagavo į itin smerkiančią aktorės Nijolės Oželytės kritiką. „Norėčiau išgirsti jūsų reakciją į Krikščiūno [L. Kasčiūno - red. past.] su Ažubaliu nežmoniškai aktualią (nes žmoniškiems kas kita aktualu) kovą su kompartija ir jos dar gyvais nariais ir tiesiog gyvybiškai būtent šiuo metu reikalaujantį sprendimo klausimą apie lietuviškai dėstomus dalykus tautinių mažumų mokyklose. Čia jau paskutinioji - taip viešai parodyti, kad neturi nė menkiausios valstybei tikrai aktualios idėjos, kad tuščiažodžiavimas ir pseudopolitikavimas ir bus tai, ką konservatoriai priešpastatys karbauskiniams. Norėtųsi juoktis, bet kažkaip nejuokina impotencija, tik užuojautą sukelia“, - komentavo skandalingoji signatarė.

Nijolės Oželytės klausimas nestebina. Kaip ji pati pripažįsta komentaruose, konservatorių užregistruota iniciatyva ją kaip komunistę liečia asmeniškai. Pagal viešai prieinamą biografiją, 1989 m. Nijolė Oželytė buvo SSKP narė, vėliau, atsiskyrus nepriklausomai Lietuvos komunistų partijai, tapo jos nare. Atgimimo metais aktyviai reiškėsi politinėje veikloje, Lietuvos komunistų partijos XX suvažiavime išrinkta LKP CK nare.

Buvusiai SSKP ir LKP narei Gabrieliaus Landsbergio atsakymas patiko, ką ji ir išreiškė like paspaudimu.

Artėjant Seimo rudens sesijai, o taip pat ir kasmetiniam Politinių kalinių ir tremtinių sąskrydžiui Ariogaloje, itin aktualu sužinoti, kokia vis dėlto yra TS-LKD partijos pozicija mokymo valstybine kalba ir komunistų partijos vertinimo klausimais ir kaip ji skiriasi (ar sutampa) su pozicijomis Sąjūdžio, kurio idealų vienintele įpėdine ši partija viešai tituluojasi.

Primename, kad konservatorių partijos pirmininko požiūris į LKP nusikaltimus reguliariai keičiasi. Dar prieš metus G. Landsbergis balsavo už rezoliuciją smerkiančią LKP ir raginančią Vyriausybę paruošti įstatymą dėl LKP pripažinimo nusikalstama organizacija.

Tarp rezoliucijos teikėjų buvo ir TS-LKD politikos komiteto pirmininkas Andrius Kubilius bei TS-LKD pirmininko  pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulienienė.


Susiję

Kalbos politika 255232847638300726

Rašyti komentarą

25 komentarai

Valentinas Šapalas rašė...

Žinoma žinoma, pigus populizmas. Kur gi ne. Pigus populizmas yra ir smerkti KGB, NKVD, MGB, TSKP, nes gi jų jau seniai Lietuvoje "nebėra", visi šių struktūrų darbuotojai, kaip ir stukačiai, jau seniai virto nekaltomis avelėmis ir išsijuosę darbuojasi Lietuvos naudai. Juk žymiai yra lengviau ir politiškai patogiau, nes eisi pagal "mein strym", prisijungti prie nupirktų išgamų vanagaičių ar anūkių ir dergti Lietuvos didvyrius, tokius kaip Ramanauskas - Vanagas arba generolas Vėtra arba visą Lietuvą kaip kokiam titovui ar pan. niekšeliui. Tai Lietuvos gyvenime tampa populiaru, taip elgdamasis išeisi į platų eterį, visi su tavimi diskutoja, valdžia rodo palankumą, viešose vietose tave gina policija ir pan. Va čia tai biznis, o pagarba partizanams, kitiems laisvės kovotojams, pilietiškumo, patriotiškumo ugdymas, valstybės saugumo klausimai, tautos išlikimo klausimai ir pan. dalykai tai čia jau kapitalistinės atgyvenos. Jos gi niekaip netinka "moderniam", liberastiškai mąstančiam ir viena diena gyvenančiam Lietuvos žmogui. Fui, ne, netinka, nemodernu. Tuo gali užsiiminėti tik visokie kasčiūnai, ažubaliai, sinicos, radžvilai ir pan. į juos, Vilniaus forumas, kiti forumai, na suprask, visokie atsilikėlai nuo pasaulio pažangos. Jie gi ir trukdo Lietuvos žengimą į priekį, t.y. Lietuvos kaip valstybės ir tautos išnykimą. Kam ta tauta ir valstybė, būkime Europos, o dar geriau pasaulio piliečiai. Va čia tai skamba - pasaulio pilietis, tai ne kokios ten Lietuvos. Mat pagal šituos mūsų moderniuosius kuo greičiau išnyksime iš pasaulio žemėlapio, tuo greičiau ir geriau gyvensime kiekvienas atskirai, nes pasaulio galingieji tikrai duos duonos ir žaidimų. Jie tai suprato ir išmoko iš senovės romėnų - dvasios vergui daugiau nieko nereikia. Ir tuo aprūpinti jį nėra sunku. Pareiga tautai, savo valstybei, sąžinė, padorumas - kas tai, tai ne šio pasaulio dimensija ar dimensijos, kaip vieną kartą atvirai pasakė didysis mūsų bankininkas Vasiliauskas. Tai irgi atgyvenos, kurios moderniam Lietuvos mankurtui niekaip netinka, nes visa tai labai trukdo tolimesniam mankurtėjimui. O Oželytė tokia juk nenori būti, ji nori būti moderni, šiuolaikiška, eiti kartu su "mein strym", nors ant jos kojų ir velkasi dvi sovietinės girnapusės, bet moteriškei vis vien norisi šokti smagų šokį. Tai kas kad girnapusės to neleidžia daryti, bet gi norisi, nors tu ką. Ir tokia oželytė ne viena, tokių "gudruolių" Lietuvoje daug, net labai daug. Todėl ir buksuoja Lietuvos vežimo sankabos mechanizmas, nes tokias girnapuses pavežti, brolau, tai jums ne juokas. Buksuosime dar ilgai, kol bus dar tokių oželyčių, gabrielių, andrių ir t.t. Žydai klaidžiojo po dykumą 40 m., mums manau neužteks ir visos 50. Stiprybės bičiuliai, galutinė pergalė vis gi bus mūsų.

Pilietis rašė...

Komunistų partijos pasmerkimas aktualus ne tik Oželytei, bet ir garsiojo Anūko seneliui, kuris neaišku (o tiksliau aišku, bet viešai nekalbama) kokių slaptųjų saugumo organizacijų užduotis vykdydamas gūdžiausiu sovietmečiu sugebėjo laisvai skraidyti per geležinę uždangą ir atgal, kas buvo tiesiog neįsivaizduojama paprastiems mirtingiesiems tais laikais.

Anonimiškas rašė...

"Tėvynės sąjunga" Lietuvai tas pats, kas "Jedinaja Rasija" Rusijai. O Lanzbergių dinastija tas pats, kas Putenas su Rotenbergais. Kaip jedinorosai savo piliečius gąsdina NATO'vcais ir pielina biudžetą, taip ir konservai gąsdino lietuvius rusais (nors realiai nieko nesiėmė prieš juos) ir pielino biudžetą. Realiai nieko nedarant, bet turint gerą dūmų uždangą yra labai patogu vogti. O jų pavadinime esanti "Tėvynė" jiems nerūpi.

Alfred Naujocks rašė...

ProPatrija unikali tuo, kad skaitytojų komentarus skaityti nemenkiau įdomu nei pačius straipsnius.

Anonimiškas rašė...

Skaitai ir kyla klausimas, ar TS-LKD partijoje jau tikrai nebeliko nei patriotiškai nei krikščioniškai mąstančių partijos narių, kurie liberastinių įsitikinimų partijos pirmininką "anūkėlį" išvytų ir iš pirmininkų ir iš partijos apskritai.

Paprastas Žmogus rašė...

Turbūt Gabriukui europonai neleido komunistų smerkti; juk daugelis europonų jaunystėje buvę kažkokie marksistai ar panašūs. Ir ne tik jaunystėje.

Zenonas rašė...

Konservatoriai žino, ko jų pačių darbeliai verti - sekantis žingsnis bus - paskelbti jų nusikaltimus prieš lietuvių tautą. Nusikalstama liberal-lanzebergių mafija.

Anonimiškas rašė...

Po velnių, kur gi jūs esate, dar užsilikę Tėvynės Sąjungoje tikrieji patriotai? Kiek leisite šitam Anūkui-oluchui pilti pamazgas ant Tėvynę mylinčių žmonių.
Apie Oželyę , tai jau ir nekalbu, pavardė atitinka natūrą - tikra oželytė.

Ainis rašė...

Mano nuomone, tai istorinis momentas, kai anūkas nusiplėšia "anūko" ir konservatoriaus kaukes. Kas įvyko? Ažubalis ir Kasčiūnas (pagarba jiems) LKP įvardina nusikalstama organizacija. Įdomu, kad profesorius ilgai ir pagrįstai komunistus laikė Lietuvos priešais ir nusikaltėliais. Partija palaikė šią liniją. Gi Gabriuko poelgis užstoti komunistus konfliktuoja senelio laikysenai šiuo vertybiniu klausimu ir spauna ant ilgametės konservatorių priešpriešos su persivadinusiais komunistais. Kitais žodžiais modernusis "kubilius" atvirai deda ant senelio ir partijos vertybių. O tuo pačiu ir ant buvusios tikrosios konservatorių partijos rinkėjų. Hm apskritai taip metodiškai, destruktyviai, tikslingai žlugdyti konservatorišką idėja dar ir talento reikia turėti. Jei būčiau konservatorių rinkėjas - keikčiausi...

Retoriniai klausimai: Ar senelis atleis ir "išvartys" anūką? Kokio velnio konservatorių pirmininkas "šauna sau į koją"? Negi socdemai anūkui "brangesni" už partijos bendražygius?

ale, rašė...

Lansbergi, pačiam dar per anksti užsiimti politika, dar reiktų susitupėti. Tamstos politikavime labai jau akis bado infantilus maksimalizmas.

Anonimiškas rašė...

Visi komentarai tik įrodo Pro Patrijos skaitytojų trumparegiškumą ir populizmą.

Alfred Naujocks rašė...

Tavo komentaras įrodo, kad nesuvoki net savo vartojamų sąvokų reikšmės.

Anonimiškas rašė...

Aišku, kad Anūkas negali pritarti ir nepritars komnistų pasmerkimui - o jeigu ateinančiuose rinkimuose socdemai aplenks TS? Todėl Anūkas galimam sugrįžimui besiruošintiems socdemams siunčia raminačią žinią -,,Viskas bus gerai, susitarsime, nors mūsų požiūriai į korupciją ir skiriasi''. Aišku ir tai, kad pats Anūkas šito tikrai nenumatytų, tokios įžvalgos - ne jo galvai; greičiausiai apie galimą socdemų grįžimą jį bus įspėję kažkas iš partijos senbuvių. Pagaliau kiek komunistų ir buvusių nomenklatūrininkų yra pačioje TS-LKD?

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 10:13, paties išsakytas abstraktus kaltinimas yra visiškai identiškas komunistų ir kitų režimų demagogijai.

Anonimiškas rašė...

13:29
Įrodyk kuo jis identiškas? Ir ką reiškia kitų režimų?
Kol kas atrodo, kad tuščiais šoviniais šaudot.

Anonimiškas rašė...

Išvardink visus komunistus TS-LKD tarpe ir pats įsirodysi.

Autonomiškas rašė...

Visi komentarai kažką įrodo, o ką, pats nežinau.

Alfred Naujocks rašė...

-->> Anonimiškas
2018-08-04 10:13

LKP yra likviduotas darinys, kurio veikla vertintina retrospektyviai, todėl tavo sąvoka ''trumparegiškas'' šitam kontekste nevartotina. ProPatria komentatoriai, absoliuti dauguma anoniminiai, nėra kažkoks susivienijimas, norintis užsidirbti politinių dividendų, todėl ir šios sąvokos vartojimas neatlaiko loginės kritikos. Nori kažką apie tuščius šovinius loti - von atgal į delfį, šunie.

Alfred Naujocks rašė...

P.S. antram sakiny kalbu apie jo pavartotą 'populizmą'

Anonimiškas rašė...

Alfreduk, trumparegiškas esi tu, paskaityk komentarus dar kartą. Populizmas per kraštus čia liejasi, tu ne išimtis.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 13.24, tai jei tau čia populistai, niekas taves čia pririšęs nelaiko.

Anonimiškas rašė...

Žinoma dalyką skelbt, joks atradimas, per rinkimus svarbu mokėt atsirinkt, jei to nemoki skelbk neskelbęs, nepažinsi, apsinuodysi.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Matau, nelabai kas atkreipė dėmesį į formuluotę, prieš kurią Anūkas ir Ko. puolė isterikuoti: "Seimo narių projekte numatyta, kad buvę AUKŠTO RANGO LKP nariai ir FINKCIONIERIAI [...]"
O dabar PAGALVOKITE, KODĖL jie puolė isterijon? ;)
O naivuoliams, kurie tikisi "tatos supratingumo" - šekit: https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vytautas-landsbergis-kiekvienas-bent-kiek-politiskai-mastantis-zmogus-is-karto-pasakys-pries-ka-tai-nukreipta.d?id=78738117
Teip, "kas prie komuniagas - tie "rusū agentaj"! ;) Pakelkite rankas, kas nustebote. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
linalk rašė...

komentaruose feisbuke rėkaut yra pakankamai žemas lygis

item