E. Macronas: Europa saugumo srityje nebegali kliautis tik JAV

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šiandien paskelbė manantis, kad, užtikrinant Europos žemyno saugumą, JAV įtakos dalis Europai...

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šiandien paskelbė manantis, kad, užtikrinant Europos žemyno saugumą, JAV įtakos dalis Europai turi būti mažesnė.

Prancūzijos ambasadoriams skirtoje šiandienos kalboje Macronas pareiškė: „Europa saugumo srityje nebegali kliautis tik Jungtinėmis Valstijomis. Mes patys turime atlikti savo pareigas ir užtikrinti mūsų saugumą ir Europos suverenumą.“

Macrono teigimu, į diskusijas dėl kooperacijos saugumo klausimais turi būti įtrauktos ne tik visos Europos šalys, bet ir Rusija, jei – kaip teigia Prancūzijos prezidentas – santykiuose su Maskva bus padaryta pažanga rytų Ukrainoje vykstančios kovos tarp valdžios ir Rusijos remiamų seperatistų klausimu. Prancūzijos prezidentas šios temos daugiau neplėtojo ir nepatikslino, apie kokio tipo pažangą kalbama.

Prancūzija vis dar siekia, kad būtų įgyvendintas 2015-ųjų Minsko taikos susitarimas, kuriuo, kaip teigiama, siekiama išspręsti Ukrainoje įsiplieskusį konfliktą, kurio metu, skaičiuojant nuo 2014-ųjų, žuvo bent 10 tūkstančių žmonių.

Nuo pat jo išrinkimo 2017-ųjų gegužę E. Macronas tvirtino sieksiantis sukurti labiau „integruotą“ Europos Sąjungą – turinčią ir bendrą saugumo biudžetą, ir bendrą gynybos politikos doktriną.

Praeitų metų lapkritį Lietuva kartu su kitomis 22 ES valstybėmis įsipareigojo dalyvauti Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) veikloje, kur tarp valstybių narių vykdomi bendri karinio pobūdžio projektai ir dalijamasi įvairia informacija saugumo klausimais.

Didžioji Britanija ir Danija buvo tarp valstybių, kurios PESCO dalyvauti atsisakė.

Parengta pagal The Associated Press.

Susiję

Pasaulis 5798698747808286165
item