Belgijoje sparčiai daugėja mirčių dėl eutanazijos

laisvavisuomene.lt Remiantis mirtis dėl eutanazijos sekančios tarnybos ataskaita , Belgijoje mirčių dėl eutanazijos nuolat daugėja, ž...


Remiantis mirtis dėl eutanazijos sekančios tarnybos ataskaita, Belgijoje mirčių dėl eutanazijos nuolat daugėja, žymiai daugėja eutanazijos dėl priežasčių, susijusių su senėjimu, atvejų, be to, eutanazija buvo atlikta trims vaikams. Pranešama, kad vaikai buvo 9, 11 ir 17 metų amžiaus. Du iš jų mirė 2016 metais, vienas – pernai.

Galiojantis įstatymas numato, kad prašymas atlikti eutanaziją turi būti savanoriškas ir gerai apsvarstytas, o pacientas turėtų jausti nepakeliamas kančias ir neturėti pagerėjimo perspektyvų.

Nuo 2010 metų eutanazija gali būti atlikta vaikams, psichinių ar elgesio sutrikimų turintiems ligoniams, bei tiems, kurie serga ne mirtina, bet chroniška liga. Duomenys rodo, kad 2016-2017 metais dėl eutanazijos mirė 3 vaikai, 77 ligoniai, turintys psichikos ar elgesio sutrikimus, bei 710 žmonių, kurie buvo netekę regėjimo, susivaldymo arba kitų negalavimų, susijusių su negalia ar senatve.

„Kančia neturi amžiaus“, – sakė Federalinės Eutanazijos kontrolės ir vertinimo komisijos pirmininkas Wimas Distelmansas. „Laimei, tarp jaunų žmonių eutanazija yra labai retas atvejis. Tačiau net jei atvejis būtų vienintelis, įstatymas vis tiek būtų labai naudingas“.

Belgijoje, o ypač Flandrijoje (olandiškai kalbančioje provincijoje), eutanazijos procedūrų skaičius sparčiai auga. 2007 m. eutanaziją pasirinko 495, 2016 m. – 2 028, o 2017 m. – 2 309 belgai. 4 iš 5 procedūrą pasirinkusių belgų kalbėjo olandų kalba.

Jungtinės Karalystės lordas Alexas Carlile‘as, kuris yra vienas iš eutanazijai prieštaraujančios parlamentinės grupės pirmininkų, pareiškė, kad ataskaita jį nepaprastai šokiravo. „Tų vaikų eutanazija aiškiai prieštarauja Europos žmogaus teisių konvencijai. Joks tėvas ar valdžios institucija neturi teisės atimti vaiko gyvybės. Belgijos vyriausybė į tai žiūri pernelyg aplaidžiai. Nėra garantuojamas tinkamų standartų laikymasis. Gali būti, kad Europoje Belgija kelia didžiausią susirūpinimą dėl to, kaip vykdoma eutanazija“, – teigė A. Carlile‘as.

Kitas šių metų ataskaitoje paaiškėjęs kontroversiškas aspektas yra polipatologija – būklė, kai sergama keliomis ligomis, kurios kartu gyvenimą paverčia nepakeliamu. Nors vėžys išlieka pagrindine priežastimi, dėl kurios prašoma eutanazijos, pacientų, kurie procedūros prašo dėl polipatologijos, per pastaruosius ketverius metus beveik padvigubėjo nuo 232 iki 444.

Remiantis žurnale Medical Law Review vykusia diskusija apie vaikų eutanaziją, „eutanazija sudaro 1,7-1,8 proc. visų mirčių Belgijoje, nors anoniminės medikų apklausos rodo, kad iš tikrųjų, bent jau Flandrijoje, skaičius yra artimesnis 4,6 procentams“.

Teigiama, kad nėra jokių ženklų apie tai, kad būtų atsižvelgta į eutanazijos nesant paciento prašymo problemą ar būtų sumažintas nepraneštų eutanazijos procedūrų skaičius.


Susiję

Pažangos ideologija 6742132036167583762
item