Vytautas Sinica. Miliūtės metų demagogija

D. Pipo (DELFI) nuotr. Sekite autorių Facebook Viena įtakingiausių Lietuvos žurnalisčių Rita Miliūtė pristatė , galimai, metų demag...

D. Pipo (DELFI) nuotr.

Viena įtakingiausių Lietuvos žurnalisčių Rita Miliūtė pristatė, galimai, metų demagogiją. Laidoje apie valstybinės kalbos tyrimus ir apsaugą ji kuria vaizdinį, kad kalbininkai yra itin šeriama pinigais kasta, kviečianti rūpintis kalba, nes po to puikiai iš to gyvena. Miliūtė konstruoja tezę, kad a) valstybinės kalbos apsauga yra nereikalinga arba pakankama; b) ją stiprinti siekiama gviešiantis didesnių lėšų kalbininkams; c) pastarieji ir iki šiol gausiai finansuoti, bet nesugeba nieko nuveikti su tais pinigais. Baisi, galimai korumpuota sritis. Tai atitinka pačios Miliūtės ideologines nuostatas, ne kartą matytas iš jos rengtų laidų LRT eteryje, kur kviesdavosi vieną politiką V. Stundį gintis nuo visų likusių laidos svečių ir pačios vedėjos klausimų ir insinuacijų.

Miliūtės puolimas prieš valstybinės kalbos apsaugą ir jos šalininkus akademinėje bendruomenėje paremtas gausiomis propagandinėmis klaidinimo priemonėmis, iš kurių verta išskirti tris:

1) teigiama, kad lituanistikai skiriama net 84 proc. socialiniams ir humanitariniams mokslams numatyto finansavimo. Skamba baisiai. Tiek į sritį neįsigilinusių žmonių sąmonėje, tiek ir iš pačios laidos/publikacijos visumos išlieka kasdienis buitinis vaizdinys, kad lituanistika yra lietuvių kalbos studijos. Taigi, kalbininkai neva pasiima 84 proc. humanitarų pinigų, sėdi ant aukso maišo ir dar skundžiasi. Pačioje laidoje toliau kalbama išimtinai apie kalbininkus ir svarbiausią jų institutą. Miliūtė patogiai nutyli, kad lituanistika apima daugybę mokslų ir jais užsiimančių lituanistikos institutų, kuriuose vykdomi kalbotyros, kultūros, literatūros, tautosakos, istorijos, archeologijos, etnologijos ir kitų sričių tyrimai. Nuolatos bandoma sujungti keturis šioje srityje veikiančius institutus.

2) Toliau kalbant vien apie Lietuvių kalbos institutą, konstatuojamos realios jo ilgametės direktorės J. Zabarskaitės klaidos, įskaitant, pasak Miliūtės, įvairių formų lėšų iššvaistymą. Tačiau pateikiama, kad direktorės veiksmai diskredituoja patį institutą, jis esąs nevertas finansavimo, kurį iššvaisto, nėra kompetentingas, galimai net korumpuotas. Konkretaus asmens prasižengimai pasitelkiami visai institucijai, dar daugiau - jos paskirčiai ir misijai apjuodinti. Tolygu kaip dėl Dailidkos veiksmų būtų siūloma nebefinansuoti Lietuvos Geležinkelių ir paties transporto. Jeigu kas ir nukentėjo nuo direktorės sprendimų, tai visų pirma patys instituto darbuotojai, įvaizdis ir misija - tai, ką Miliūtė siūlo aukoti ar bausti dėl direktorei priskiriamų pažeidimų.

3) tikra žanro klasika - visoje laidoje nėra kalbinami kitos nei Miliūtės nuomonės, t.y. būtinybės stiprinti kalbos apsaugą ir jos būklės tyrimus šalininkai. Abi pašnekovės - nuolatos viešai prieš kalbos norminimą ir už kuo didesnį jos liberalizavimą pasisakanti Loreta Vaicekauskienė ir už nuoseklų Lietuvių kalbos instituto teiktų projektų NEfinansavimą tiesiogiai atsakinga, laimei, jau buvusi Lietuvos mokslų tarybos Humanitarinių ir socialinių mokslų komiteto pirmininkė prof. Rūta Petrauskaitė. Tai reiškia, kad būtent ji vadovavo pernai priimant sprendimą neskirti jokio finansavimo nei vienam iš devynių Lietuvių kalbos instituto mokslininkų (ne direktorės!) teiktų projektų. Kitos nuomonės Ritai Miliūtei nereikalingos, šios dvi damos pateikia visapusišką vaizdą.

Nepaprastai įdomu, ar po šito išpuolio niekas iš didžiųjų žiniasklaidos priemonių nejaučia poreikio pakalbinti naująją Lietuvių kalbos instituto direktorę Albiną Auksoriūtę ir sužinoti, kaip su tuo institutu, kalbos studijomis ir valstybinės kalbos apsaugos politika yra iš tikrųjų. Ar visiems OK Miliūtės demagogija? Lauksim.

Susiję

Vytautas Sinica 1823692012730235266

Rašyti komentarą

26 komentarai

Vilgirdas rašė...

???????????????????????

Anonimiškas rašė...

Ačiū, Vytautai!!!

Anonimiškas rašė...

Kažko liesai, autoriau. Turite/jaučiate pareigą tiesiog replikuoti į Miliūtės poziciją ir pažiūras? Nes būtent taip liesai, kaip varnelės padėjimas atrodo šis jūsų straipsnis-replika. a) Gal Miliūtė ir neteisi dėl ta suma finansuojamų institutų ar kokio kito skaičiaus, bet iš esmės ji teisi dėl to, kokiu marazmu užsiima kalbininkai, kalbant apie kalbos standartizavimą ir jos brukimą į viešų kalbėtojų burnas, o biudžetas tai finansuoja. Ir jūsų išsamus "išrišimas", kiek ir ko ten daug finansuojama, nepaneigia ir neįrodo, kad mums reikėtų finansuoti tą marazmą; b) Šaukštas deguto visą statinę pagadina, juolab kai tą šaukštą įkiša institucijos vadovas. Nieko keista apie organizaciją spręsti pagal jos vadovą, tuo labiau, kad yra daug kitų dalykų, gadinančių jos įvaizdį; c) Kitą nuomonę apie institutą, pasitelkus valstybės resursus, pateikinėja ir jo interesus prastuminėja jo užtarėjai Seime, pats institutas ir jūs, tad jums nėra ko skųstis.

Anonimiškas rašė...

Pragydo etatinis trolis mumis ��

Anonimiškas rašė...

,,Gal Miliūtė ir neteisi...'' - tai ar ,,gal'', ar neteisi? Kalbininkai užsiima marazmu? Ir ką siūlai daryti su visais kalbininkais? - iš Lietuvos jau emigravo milijonas žmonių. Ar ir toliau turi didėti bedarbių skaičius, ar vis dėlto valstybės piliečiai turi teisę į savo valstybės biudžeto išteklius? Dabar valdžia LRT priklauso leftistinėms jėgoms, todėl ir Miliūtė, besistengdama išsaugoti savo darbo vietą, yra priversta pūsti leftistų ir sorošistų dūdą.

Anonimiškas rašė...

Kuo greičiau šitie pseudo-institutai bus uždaryti, tuo geriau lietuvių kalbai.

123 rašė...

jei Anonimiškas 2018-07-05 08:01 komentaras būtų parašytas pvz angliškai ar rusų kalba - atrodytų ne taip šizofreniškai.

Anonimiškas rašė...

Juokingiausia, žinoma, kai didieji lietuvių kalbos gynėjai vieno sakinio komentaro be klaidų parašyti nesugeba. Štai čia tikroji šizofrenija.

Anonimiškas rašė...

Dar juokingiau kai kovotojai už "progesyviai" administracinį lietuvių kalbos nykinimą, rūpinasi jos gramatika.

Anonimiškas rašė...

Visa ta sunkioji žurnalistinė artilerija skamba kaip parengiamasis darbas prieš instituto panaikinimą. Ar MGB koncernui prireikė gerų pastatų ne tik Žvėryne, bet ir Antakalnyje?

O kalbant apie tą ponią L., tai įdomu, kieno vyras vadovauja tiems LMT milijonų skirstymams?

Anonimiškas rašė...

Kovotojai už lietuvių kalbos nykimą? Oho, tavo šizofrenija įgauna pagreitį. Aš savo kalbą myliu, didžiuojuosi, netgi sugebu ja rašyti be klaidų (skirtingai negu tu). Ir visam tam man nereikia jokių marazmatinių institutų, kurie kalbai padaro daugiau žalos negu naudos.

Anonimiškas rašė...

"Marazmatinių"? Id est, visokie chemijos ir fizikos institutai taip pat marazmatikų centrai. Ir visas mokslas - marazmas. Vienintelis teisingas mokymas - markso-lenino-... (trečią įrašyti savo nuožiūra).

Anonimiškas rašė...

O taip, argumentas ad absurdum, ilgai laukti nereikėjo.
P.S. Jau antrą kartą ne tokias kabutes uždėjai, Instituto marazmatikus apopleksija ištiktų pamačius kaip barbariškai tu darkai lietuvių kalbą.

SmikiZ rašė...

O tamsta nepagalvojot, kad ji pati taip mąsto, t.y. leftistiškai? Nes iš tiesų taip ir yra. Kaip ir tas pats A. Tapinas. Laida R.I.T.A. ir transliuojama ne per LRT, o per Tapinoviziją, jei ką.

Anonimiškas rašė...

2018-07-05 06:00,
1) Visam demokratiškam pasaulyje žurnalistui pakanka abejoti ir kelti klausimus apie valdžią ir jos institucijas, be jokių teismui tinkamų įrodymų. O valdžia turi paneigti įtarimus. Kai iš žurnalisto bus reikalaujama pateikti įrodymus, tai mūsų šalis vadinsis Uzbekistanas.
2) Kalbant apie marazminę veiklą, turiu omeny tik a) norminimą, kas faktiškai yra niekur gamtoj neegzistuojančios, naujos, sintetinės kalbos kūrimas ir chamiškas brukimas į viešų kalbėtojų burnas, ir b) žviegimą, kad lietuvių kalba pavojuje, kas yra neįrodomas dalykas, nes norint galima pasakyti, kad visas pasaulis yra pavojuje. Į klausimą, O ką tada daryti su marazmatikais ir ar valstybės piliečiai turi teisę į savo valstybės biudžeto išteklius (Paleidžiant juos vėjais ir net žalingai), net neatsakinėsiu, nes pats turi suprasti, koks jis durnas.
3) Rūpinimasis mokesčių mokėtojų pinigų leidimu nėra nei leftizmas, nei konservatizmas, nei liberalizmas, nei kitas izmas.

Anonimiškas rašė...

Kam jau kam,o Vaicekauskienei - tylėt. Pinigai niekiniams projektams plaukia iš LMT, kur vyrelis įsitrynęs: tiesiogiai ir per klano okupuotą „Naująjį Židinį“. O kur dar finansavimas iš Gailių klano, kurio finansai oi kokie neaiškūs? Kaip visada Vaicekauskų ir KO, krislas tiesos yra, bet melo - nors vežimu vežk.


Anonimiškas rašė...

Ponia Vaicekauskienė meluoja. Savo įvardintam projektui ji gavo ne 12 tūkst. eurų, kaip ji sako, o kur kas daugiau: per du kartus 2010 ir 2012-2014 metais ji gavo 345300 litų (100 tūkstančių eurų). Svarbu garsiai šaukti ir būti teisiai. O žurnalistai teisiųjų netikrina.

Anonimiškas rašė...

P.S. Beje, Miliūtė įvardino pagrindą, kodėl ji kvestionuoja tų kalbąjnių veiklą - paminėdama ne vieną jų veiklos rezultatą - įvairių sukurtų, bet neveikiančių, nekokybiškai veikiančių ir iš viso nuo visuomenės paslėptų priemonių.

Anonimiškas rašė...

Miliutes melas ir demagogija bado akis. Tokia persona negali dirbti visuomeniniame TV. Uz jos manipuliacijas mokame mes visi. Tai pareikakaukim kito objektyvaus laidu vedejo jei tokiu dar yra.

Anonimiškas rašė...

Konkrečiai: kame čia gėris? Atsakymas parodys kokia jūsų gimtoji kalba, nors rašote lietuviškai.

Pikc rašė...

"Miliutes melas ir demagogija bado akis." - Ne visiems: štai "algių greitai" gerbėjas "progresyvas", kuris įsitikinęs, kad melas yra visiškai normalus dalykas "demokratinio pasaulio" žurnalistikoje (nes kitaip būtų "Usbekistanas") tiesiog krykštauja iš laimės. :)

Gluosnis rašė...

Visas kipisas vyksta, nes norima apjungti Lituanistikos institutus, o profesura nenori.
Bet kodel turetu buti isimtis? Biochemijos ir biotechnologijos institutus sujunge, ekologijos ir botanikos - sujunge. Buvo proga apsivalyti nuo apkiauteliu... Kodel lituanistikai turetu buti daroma isimtis?
O siaip lietuviu kalbai dabar aukso amzius - netrukus kompai prasneks grazia lietuviu kalva (be ironijos). Manot buvo geriau prie Smetonos - paskaitykit anuometinius zurnalus - barbarizmai ausi drasko.

Anonimiškas rašė...

O kurioje vietoje Lietuvos konstitucijoje įrašyta biochemija ar botanika. Jaučiat skirtumą. Jei ne - toliau neskaitykite ir neatsakinėkite.
Beje kodėl lyginate su Smetonos laikais. Lyginkite su LDK - bus pagrindas apskritai lietuvių kalbą išbraukti iš aukštojo mokslo.

Pikc rašė...

Liberalų poziciją mes jau žinom - "lietuviū kalbai aukso amžius", "niekas jai če negresia", "marazmai če visoki" ir t.t. ir pan. Lyginimas su Smetonos Lietuva išvis neadekvatus, nes a) užtenka prisiminti, iš kokios situacijos ta Smetonos Lietuva išaugo (daugybę metų trukęs lenkinimas ir rusinimas) ir b) kuria kryptimi ėjo (į kalbos gryninimą, o ne darkymą - t.y. priešinga, negu siekia liberastai). Jeigu jau lyginame, tai reiktų lyginti dabartinius homunistinius liberastus su sovietiniais komsomolo aktyvistais - aniems irgi "buržuaziniū nacianalystū" pastangos "marazmas" atrodė, nes gi niekur ir niekada taip gerai nebuvo, kaip Sajūze, o kad "tarptautinė rusų kalba" tą lietuvių kalbą "turtina" (tiksliau, stumia lauk) - taigi čia tik pliusas, nes gi internacionalizmas, drūžba narodov, viską!
Ir nafig tiems litofcams apskritai ta kalba - taigi viskas turi būt tarptautiškai (taip, товарищ Глуоснис, mes prisimename postringavimus "lietuviū kalba neaktualu - moxlas turi būt anglishkaj!"). ;)

Pikc rašė...

P.S. "Anonimiškas 2018-07-09 21:54" - LABAI taikliai, pagarba!

Gluosnis rašė...

Rislaus atsakymo, kodel Lituanistikos institutu negalima apjungti negavau.

item