VU Tarybos sprendimo padariniai: TSPMI administracija V. Radžvilą iš darbuotojų sąrašų pašalino jam dar dirbant

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) dar net nesibaigė procedūriniai ginčai dėl prof. Vyt...

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) dar net nesibaigė procedūriniai ginčai dėl prof. Vytauto Radžvilo pašalinimo iš darbo aplinkybių, tačiau instituto administracija jau skuba įgyvendinti sprendimą ir avansu naikina V. Radžvilo darbo institute pėdsakus. Nors profesoriaus darbo sutartis institute galioja iki rugpjūčio 31 dienos, instituto interneto svetainėje jis jau liepos pradžioje buvo ištrintas iš viešų instituto dėstytojų sąrašų. Tiesa, po prof. V. Radžvilo reakcijos socialiniuose tinkluose, VU TSPMI administracija grąžino jį į dėstytojų sąrašus. 

„Štai kaip atrodo situacijos, kurioms tinka posakis „spirga iš nekantrumo“. Beatodairiškas VU TSPMI administracijos noras mane atleisti bet kokia – tegu ir pažeidimų – kaina atsiskleidžia ir pasidavus pagundai ištrinti mane iš instituto dėstytojų sąrašų, nors iki rugpjūčio 31 dienos tebedirbu institute. Gal vieną rytą rasiu ir kabineto spyną pakeistą?“ – socialiniuose tinkluose dėl tokios situacijos ironizavo prof. V. Radžvilas. 

Tačiau VU TSPMI administracijos veiksmus galima vertinti ir rimčiau – skubėjimo kuo greičiau susidoroti su V. Radžvilu kontekste. Tokiam karštligiškam skubėjimui žalią šviesą uždegė VU Tarybos sprendimas netirti VU rektoriaus paskelbto fiktyvaus fiktyvaus konkurso profesoriaus vietai užimti organizavimo aplinkybių. Tarybos parodytą neryžtingumą ir neveiklumą VU TSPMI administracija, panašu, suvokė kaip nuolaidžiavimą ar net pritarimą jos siekiams atsikratyti V. Radžvilu ir, įsivaizduodama, kad po Tarybos sprendimo jos tikslas galutinai pasiektas bei siekdama dar kartą pažeminti daugelį metų institute dirbusį profesorių, leido sau nesivaržydama pažeisti ne tik viešos informacijos apie institutą skelbimo tvarką, bet ir paminti akademinės etikos ir padorumo normas.

Itin iškalbingai šie VU TSPMI administracijos veiksmai atrodo neseniai paskelbto Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininko Romo Pakalnio viešo laiško VU Tarybos pirmininkui kontekste. Laiške tiksliai numatyti Tarybos sprendimo tolesni padariniai ir pildosi visi jame išsakyti nuogąstavimai dėl susidorojimo su V. Radžvilu tikslo ir būdo.

„Puikiai žinodami ir suprasdami, kad yra absurdiška ir nusikalstama traktuoti fiktyvaus konkurso organizavimą kaip eilinį darbo ginčą, jį mėginate traktuoti būtent šitaip. Tai darote neatsitiktinai: V. Radžvilas gins savo teises teisminiu keliu ir neabejotinai laimės. Tačiau VU rektoriui A. Žukauskui ir TSPMI direktoriui R. Vilpišauskui, kaip ir Jūsų vadovaujamai Tarybai, tai nė motais, nes siekiama vieno –  kad profesorius būtų kuo greičiau atleistas“, – teigiama laiške. 

R. Pakalnio vertinimu, „yra pasiruošta [V.Radžvilui] mokėti kompensacijas, nes svarbiausias tikslas būtų pasiektas. Yra daugybė suinteresuotų, kad VU neliktų sąžiningo ir kvalifikuoto profesoriaus, realiai suvokiančio „pinigų įsisavinimo“, o kalbant tiesiai – jų grobstymo schemas, VU TSPMI akademinio nuosmukio mastus ir jų galimus padarinius nacionaliniam saugumui, o svarbiausia – drąsiai ir viešai kalbančio apie šias piktžaizdes. Todėl stengiatės jį nutildyti ir mėginate jam pritaikyti tipišką ir nuolatos naudojamą susidorojimo su tokiais žmonėmis būdą: asmuo yra atleidžiamas, priverčiamas įsivelti į ilgus teisminius ginčus, o kai teismą laimi, jau būna vėlu. Net jeigu jam išmokamos kompensacijos, nusikalstamų grupuočių tikslas jau būna  pasiektas: principingo ir sąžiningo, tačiau tokioms grupuotėms trukdančio asmens, jau nebėra, nes jo darbo vieta jau būna užimta. Taikant šią susidorojimo schemą Lietuvoje buvo atsikratyta daugybės kai kam ,,nepatogių“ žmonių. Sąmoningai ar ne, Jūs ir Jūsų vadovaujama Taryba padedate VU rektoriui ir TSPMI direktoriui įgyvendinti jų planą pritaikyti šį susidorojimo būdą V. Radžvilo atžvilgiu.“



Susiję

Vytautas Radžvilas 2368957052798678214

Rašyti komentarą

5 komentarai

Iš čia kylama į žvaigždes rašė...

Labai tipiškas Žukausko chuntos veikimo būdas.

1Chingishan rašė...

labai įdomu kodėl tyli seimas? jie gi pinigus skiria tam universitetui- tai užsuktų bent laikinai kranelį dėl šitų skandalų ir išskristų šitie žukauskai su vilpišauskais kaip probkės. kodėl valtiečiams priimtini šitie liberastų ir koncervų statytiniai ir jų veiklos metodai??

Anonimiškas rašė...

Gerb. Radžvilai, juk jie viską daro, kad eitumėt į Prezidentus. Ir jie teisūs - jūs tinkas kandidatas.

Anonimiškas rašė...

Net ir Donaldas Trumpas būtų geresnis prezidentas, jis bent skaičiuot moka. O Radžvilas tik tuščiais šoviniais apie meilę tėviškei suokia.

Pikc rašė...

Ir ką gi mes darytume be liberastikų avtarytiatingū nuomoniū? :D
Antra vertus, kai kurių žmonių įsitikinimas, kad "ateis geras prezidentas - ir viską sutvarkys" irgi nelabai turi pagrindo ir daugiau atspindi norą rasti "gelbėtoją".

item