Vladas Gaidys: „Didelė dalis liberalų elektorato nudreifavo pas konservatorius“

www.lrt.lt Serialo „Naisių vasara“ tyrimas neigiamos įtakos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbausk...


Serialo „Naisių vasara“ tyrimas neigiamos įtakos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio reitingui neturėjo. Kaip LRT Radijui sako visuomenės nuomonės apklausų bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, nors R. Karbauskis išlieka vienu nepopuliariausių politikų, jo reitingas kyla.

– Kaip šį mėnesį visuomenė vertina politines partijas?

– Yra dvi ryškiai išsiskiriančios partijos, kurios, visuomenės nuomone, yra lyderės. Tai – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). TS-LKD šiuo metu turi 16,7 proc. palaikymą nuo visų gyventojų, skaičiuojant nuo balsuojančiųjų – beveik 27 proc. Tai yra gana daug. LVŽS rezultatas panašus: 15 proc. nuo visų ir 24 proc. nuo balsuojančiųjų. Šios dvi partijos surenka pusės visų balsuojančiųjų gyventojų balsų.

Silpnesnės, mažiau populiarios partijos – „Tvarka ir teisingumas“ (TT) – 7 proc. nuo visų gyventojų, 11 proc. nuo balsuojančiųjų, Darbo partija (DP) – 6 proc. nuo visų, 10 proc. nuo balsuojančiųjų. Šios dvi partijos – lyg susisiekiantys indai: jei viena kažkiek praranda, kita laimi. Praeitą mėnesį pirmavo DP, šį – TT. Tik reikia pridurti, kad šių partijų elektoratai tradiciškai labai pasyvūs. Apklausose jie pasisako, kad balsuos už šias partijas, tačiau realybėje juos reikėtų raginti, kad jie ateitų.

Toliau rikiuojasi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – 5 proc. nuo visų gyventojų ir 8 proc. nuo balsuojančiųjų. Lietuvos centro partija (LCP) – 4 proc. nuo visų, 6 proc. nuo balsuojančiųjų, Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) [...] – 3,5 proc. nuo visų, 5,6 proc. nuo balsuojančiųjų. Šį kartą išsiskyrė šios socialdemokratų šakos. Pavasarį, kai partija skilo, jų reitingai buvo vienodi.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškųjų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) nesurenka 5 proc. apklausose, tačiau jų rinkėjai yra aktyvūs ir rinkimuose 5 proc. barjerą partija LLRA-KŠS paprastai peržengia. Liberalų sąjūdžio (LLS) rezultatas labai mažas – 2,2 proc. nuo visų gyventojų ir 3,6 proc. nuo balsuojančiųjų.

Galbūt kyla klausimas, kur dingo jų rinkėjai, kurių buvo labai daug. Galima spėti, kad elektoratas nudreifavo pas TS-LKD. Šios partijos elektorate vyksta stebėtini pokyčiai, palyginti su tuo, kas buvo prieš keletą metų. Jei buvo stereotipas, kad TS-LKD – inteligentiškų pagyvenusių žmonių, tai dabar ji tampa jaunimo partija. [...] Matyti, kad didelė dalis LLS elektorato nukeliavo į šios partijos rinkėjų gretas. TS-LKD elektoratui taip pat būdingas aukštas išsilavinimas, neblogos pajamos, juos renkasi didžiųjų miestų, ypač Vilniaus, gyventojai. Tai buvo galima pasakyti apie liberalus, dabar tai galima pasakyti apie TS-LKD.

LVŽS rinkėjai – TS-LKD elektorato antipodas. Tai – vyresnio amžiaus žmonės, ir kuo vyresni, tuo labiau balsuoja. Tarp jų rinkėjų yra mažiau turinčių aukštąjį išsilavinimą, jų pajamos taip pat mažesnės. Jie – rajonų centrų, kaimo gyventojai.

– Kaip šį mėnesį Lietuvos gyventojai vertina politikus?

– Jų eiliškumas išliko toks pat. 61 proc. Lietuvos gyventojų palankiai vertina Visvaldą Matijošaitį. Ypatingų pokyčių nėra. Galima sakyti, kad nuo gegužės mėnesio jo reitingas stabilus. Žvelgiant į pusiausvyrą tarp teigiamų ir neigiamų vertinimų, jis yra lyderis.

Antroje vietoje – Dalia Grybauskaitė su 56 proc. teigiamų vertinimų. Jos reitingas nuo gegužės taip pat yra stabilus. Saulių Skvernelį teigiamai vertina 53 proc. gyventojų, jo vertinimas beveik nesikeitė ištisus metus. Ketvirtoje vietoje stabiliai laikosi Linas Linkevičius, jį palankiai vertina 46 proc. gyventojų. 44 proc. teigiamai vertina Viktorą Panckietį.

Jeigu apie dinamiką kalbėtume, tai į neigiamą pusę svyra Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus reitingas. Tai turbūt blogiausias rezultatas per jo kadenciją – 23 proc. vertina teigiamai, 37 proc. – neigiamai.

Vienas iš nepopuliariausių yra LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis, bet, vertinant praėjusį ir dar ankstesnį mėnesį, jo reitingas turbūt aukščiausias.

Jeigu kalbėtume apie ministrus, iš 14 ministrų tik penki turi teigiamą balansą. Kiti labiau vertinami neigiamai nei teigiamai. Tarp teigiamai vertinamų ministrų pirmas yra užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Toliau rikiuojasi susisiekimo ministras Rokas Masiulis, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis (jo rezultatas aukščiausias per visą kadenciją), vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. Šie ministrai vertinami teigiamai.

– Ar yra pokyčių tame, kaip gyventojai vertina institucijas?

– Reikia pasakyti, kad tie pokyčiai tikrai minimalūs. Pirmoje vietoje, kaip ir visada, ugniagesiai gelbėtojai. Toliau – policija, krašto apsauga, Bažnyčia, prezidentas. Tai institucijos, kurios surenka daugiau negu 50 proc. teigiamų vertinimų. Neigiamai vertinamos partijos, Seimas, vyriausybė. Pokyčių pastaruoju metu nėra.

Jeigu žiūrėtume ilgesnį laikotarpį, tai tikrai matyti ženklūs pokyčiai. Jeigu per mėnesį nieko neįvyko, tai galime pažiūrėti, kas įvyko per 20 metų. Kai kurios institucijos prarado savo populiarumą, pasitikėjimą. Pasitikėjimas švietimo sistema nukrito nuo 60 proc. iki 43 proc. Pasitikėjimas žiniasklaida siekė 61 proc., dabar – 39 proc.

Daugelio institucijų vertinimas nepasikeitė, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos sistemos, „Sodros“, Seimo, partijų, Bažnyčios. Bet yra institucijų, kuriomis pasitikėjimas per 20 metų itin išaugo. Pasitikėjimas krašto apsauga, kariuomene pakilo nuo 29 proc. iki 59 proc.

Policija pasitikėjo 23 proc., dabar – 63 proc. Vadinasi, beveik trimis kartais išaugo pasitikėjimas policija. Jeigu ji anksčiau buvo viena nepopuliariausių, dabar yra viena populiariausių institucijų Lietuvoje. Teismais pasitikėjo 15 proc., dabar – 26 proc. (taip pat beveik du kartai). Tai institucijos, kurios sudaro valstybės karkasą. Jos tikrai daug geriau vertinamos nei anksčiau. Tai džiugina.

Kalbino Svetlana Primudrova.

Apklausa rengiama dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu.

Susiję

Vladas Gaidys 8445490441378510153

Rašyti komentarą

26 komentarai

Pikc rašė...

Jei apklausos rezultatai tikri (palankumas Anūko šutvei, Linkevičiui, Pranckiečiui, Skverneliui), esant tokiam visuomenės mentalitetui, artimiausiu metu kažkokių teigiamų poslinkių tikėtis neverta.

Anonimiškas rašė...

Matai, Pikc, kaip atidziai skaito tavo komentarus? Net Gaidys. O iki siol nei vienai apklausų agenūrai tai nė į galvą neatėjo.

1Chingishan rašė...

netikiu šitomis apmokėtomis apklausomis. čia jos ne konstatuoja o formuoja. čia tai ko nori valdžia ir tai už ką sumokėta. kad mentais pasitikima 3 kart daugiau - tai tiesiog juokas- matomai tik gaidžiui 3 kartus daugiau sumokėta už tokius tyrimus.

Pikc rašė...

Sąmojingumo vertinimo skalės rodyklė pramušė prietaiso šoną. :D
P.S. Čia, jeigu ką, sarkazmas buvo (kažkaip įtariu, kad šitas paaiškinimas reikalingas). ;)

Pikc rašė...

Iš tikrųjų, būtent dėl to ir pradėjau savo komentarą nuo "jei" - nes praktinė patirtis rodo, kad daugelio atvejų tos apklausos išties skirtos ne visuomenės nuomonei atspindėti, bet formuoti.

Anonimiškas rašė...

Aišku, kad tokiems apklausos rezultatams tikėti negalima. Bet vienas teiginys, gali būti arti tiesos - į TS-LKD tikrai nudreifavo daug jaunimo. Klausimas -kodėl? Pirma - jaunatviškas maksimalizmas - savęs susireikšminimas - viską neigti, ką tvirtina vyresnioji karta. Antra - peršama madinga globalistinė tolerancija ir "laisvė" - nuo bet kokios moralės ir bet kokios pareigos ir atsakomybės - romantika. Trečia - bandos instinktas- pasąmonės programavimas, kurį formuoja tolerastų - globalistų užgrobta žiniasklaida ir jos siūlomas "rojus" - geras gyvenimas ir praturtėjimas globalistiniame pasaulyje. Tam, kad galima būtų atsispirti tokioms socialinės manipuliacijoms, turi būti inicijuota (atgaivinta) patriotinė veržli ir konstruktyviai romantizuota jauno žmogaus dvasią atitinkanti aplinka (su visa teorine ir praktine baze). Vienas pirmųjų uždavinių - atimti Visuomeninį transliuotoją iš jį uzurpavusių moralinių iškrypėlių ir politinių prostitučių.

Anonimiškas rašė...

Tik formuoti. Pastebėjau kaime, jau vienas kitas kalba apie Nausėdą. Nors prieš metus kažin ar bent vienas kitas žinojo kas jis toks yra

Anonimiškas rašė...

jeigu rimtai - kol ProPatria ir tiesos.lt nebuvo aptartos TS-LKD ir liberalų peripetijos, tol kiti apie tai nepasakė anei žodžio. Nekenčiu šiltose vietose įstatytų plagiatorių, neturinčių įgimtos savybės askirti tiesą nuo melo.

Anonimiškas rašė...

Tauškalai apie partijas!

Anonimiškas rašė...

LT partijų nėra, tauškalai apie nieką.ERLICKAS.

Anonimiškas rašė...

Ne „tokiems rezultatams tikėti“, o „tokiais rezultatais tikėti“. Per daug rusiškos televizijos žiūrite, jei jau net sintaksę paveikė.

Sėlis rašė...

“TS-LKD elektoratui taip pat būdingas aukštas išsilavinimas, neblogos pajamos, juos renkasi didžiųjų miestų, ypač Vilniaus, gyventojai. Tai buvo galima pasakyti apie liberalus, dabar tai galima pasakyti apie TS-LKD.

LVŽS rinkėjai – TS-LKD elektorato antipodas. Tai – vyresnio amžiaus žmonės, ir kuo vyresni, tuo labiau balsuoja. Tarp jų rinkėjų yra mažiau turinčių aukštąjį išsilavinimą, jų pajamos taip pat mažesnės. Jie – rajonų centrų, kaimo gyventojai.”

Tai kad kaip tik už konservatinius ir balsuoja tie Gaidžio apibūdinami valstiečių rinkėjai - visokios trumparegės neapsišvietusios davatkos ir davatkinai, nesugebantys pastebėti “konservatorių” nukrypimą į leftizmą ir liberastiją. Užsispyrę kaip ožiai balsuos nepaisant nieko. Dėl to pas konservatinius ir peršoko liberastų elektoratas, nes juk ideologiniai broliai.

Pikc rašė...

Tai kad "sisteminė" purvasklaida Šv. Konpartijos ir jos Didžio Vado Anūko ir dabar nejudina.

Pikc rašė...

Dėl šitos konstrukcijos prikibti tikrai galima, bet su komentaro turiniu kaipo ir viskas tvarkoj.

Pikc rašė...

Ko gero, konservatnykų elektoratą galima suskirstyti į dvi grupes: viena - Tamstos minėti nemąstantys kiauri fanatikai, kurie balsuotų net jeigu konservatnykai pradėtų raginti jungtis prie Rusijos, o kita - paikas tuščiagalvis nemąstantis jaunimėlis, kuriam imponuoja arogancija ir chamiškumas (nes "kūl!") bei visokios "laisvės" be atsakomybės (nes "vau!"). Va, šitie ir "nudreifavo" - tiksliau, kaip avių banda nusekė ten, kur purvasklaida ir "nuomonių formuotojai" (https://plus.google.com/118198014712853689988/posts/89HppiFvFQb) juos nuvedė.

Anonimiškas rašė...

Tai ir stebina: pažiūros tarsi ir teisingos, o sintaksė rusiška.

Ir pažiūrėkite, kiek daug brūkšnių sakiniuose. Manau, per dažnas brūkšnių vartojimas reiškia intelektinį pakrikimą.

Anonimiškas rašė...

Puiki proga tautininkams pamąstyti, kaip tapti labiau „kūl“.

Anonimiškas rašė...

prieš rinkimus atsiras daug norinčių užsidirbti. Šiaip ir dabar jų yra, bet rinkimai - auksinė šienapjūtė. Anot to anekdoto - ,,...užtat kiti mato.'' Net ir tokioje chaotiškoje atmosfroje vis tik pasitaikys ir šio to, kas bus tikrai verta dėmesio. Apie tai, kas pasakyta anksčiau, vos susilaikiau nepridūręs - ,,prisiskaitė ir pragydo.''

Anonimiškas rašė...

Teisingų pažiūrų ir rusiškos sintaksės derinys - ne naujiena lietuviškų tinklalapių komentarų skyriuose. iš tikrųjų įdomus ne tiek derinys, kiek pats sumanymas.

Pikc rašė...

Na, iš vieno komentaro spręsti apie pažiūrų visumą gal kiek per drąsu - kaip ir pagal brūkšnelių skaičių diagnozuoti "intelektinį pakrikimą". Komentaro turinys jokio pakrikimo nerodo, o skyrybą labai paprasta paaiškinti paspaudimu "Paskelbti" iškart po komentaro parašymo, jo dar kartą nepatikrinus. Galų gale, gi tiesiog komentarus, o ne mokslinius straipsnius rašome. :)
Ir dar vienas dalykas - sovietinės okupacijos laikais lietuvių kalba tiek rusicizmais, tiek rusiškomis konstrukcijomis (pvz. kad+bendratis) buvo labai smarkiai užteršta (panašiai, kaip dabartinė lietuvių kalba sparčiai teršiama anglicizmais ir angliškomis konstrukcijomis). Nieko nuostabaus, kad daliai vyresnės kartos žmonių kai kurios konstrukcijos yra tiek įstrigusios, kad kartas nuo karto išsprūsta. Tai visai nebūtinai yra gyvenimo rusiškos propagandos burbule požymis.

Pikc rašė...

T.y. tapti arogantiškais chamais, tikintis patraukti besmegenį paiką jaunimėlį? :)

Anonimiškas rašė...

Aciu uz pastabas ir Pikc palaikyma. Tikrai, daug ziuriu rusu k. "Svoboda", Ukrainos, Baltasrusijos, Rusijos ir lenku k. Lenkijos iv.laidu. Ta pati sakau ir apie spauda. Taciau, reikia ne apie sagu blizginima kalbeti, kaip supuvusioje kariuomeneje, bet apie kovine parengti, t.y. apie esme. Bruksneliu si karta nerasau ir atsiprasau, kad nera lietuvisko raidyno. Sutinku, kalba turi buti svari

Geranorišx rašė...

Na, iš esmės taip :)

Nes kas patraukia daugiau rinkėjų, tas laimi rinkimus. Kokia prasmė likti nearogantiškais nechamais ir amžinai opozicijoje?

Pikc rašė...

Hmm... Tai kad dabar arogantiški chamai opozicijoje. :)
O jei rimtai, tokiu būdu nieko nepavyktų laimėti: arogantiški chamai turi savo besmegenių elektoratą, kurie ir liks ten, kur yra, o o normalūs žmonės dėl tokio elgesio nusisuks.

Anonimiškas rašė...

Replika į frazę: "...fanatikai, kurie balsuotų net jeigu konservatnykai pradėtų raginti jungtis prie Rusijos". Reikia suprasti, jog tai būtų labai blogai. Tačiau šiandien jie atvirai ragina visokiais būdais "jungtis" prie Lenkijos ir, atrodo, kad niekam tai labai neužkliūna - lenkiškų radžių brukimas, lenkiškai iškraipytų gatvių bei vietovardžių toleravimas, valstybinių simbolių Lukiškių aikštėje užšachavimas, bumblauskinės istorijos propagavimas, lietuvių kalbos studijų skurdinimas, dvigubos pilietybės propagavimas dar daug daug kitokio brudo... Ar matote kokį nors skirtumą?

Pikc rašė...

Mano komentaro mintis buvo ta, kad fanatiškam konservatnykų elektoratui visiškai "vienodai paišo", ką konservatnykai sako ir daro, kokias idėjas ir "vertybes" propaguoja, ir kiek konservatnykų pozicija apskritai yra suderinama su pačių balsuotojų nuostatomis - jie vis tiek bukai balsuos "už Landsbergį" (ir puls agresyvion isterijon, jei kas jiems parodys, UŽ KĄ jie iš tiesų balsuoja).
Na, o išdavystė yra išdavystė - koks skirtumas, ar "tolerantiškon vieton" lendama rusams, lenkams, žydams, ar Briuselio kopūstams? Aš gi ne kartą sakiau, kad savo mentalitetu konservatnykai yra iš esmės tapatūs vatnykams.

item