Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas pasmerkė VU Tarybos poziciją susidorojimo su V. Radžvilu akivaizdoje

propatria.lt nuotr. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės (LPS IG) klubo pirmininkas dr. Romas Pakalnis laišku kreipėsi ...

propatria.lt nuotr.
Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės (LPS IG) klubo pirmininkas dr. Romas Pakalnis laišku kreipėsi į Vilniaus universiteto tarybos pirmininką Rimantą Kraujalį. Laiške išreikšta kritika dėl VU Tarybos pozicijos svarstant VU Senato narių kreipimąsi, kuriuo prašyta įvertinti rektoriaus elgesį, ignoruojant Senato sprendimus, ir spręsti dėl to kilusį universiteto valdžių konfliktą.

Laiške primenama, kad VU Senatas pripažino, jog rektoriaus sprendimas naikinti prof. Vytauto Radžvilo darbo vietą VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute buvo nemotyvuotas, o jo paskelbtos konkurso profesoriaus pareigoms eiti sąlygos suformuluotos personalizuotai – taip, kad jų negalėtų atitikti prof. Vytautas Radžvilas. VU Taryba atsisakė svarstyti šį klausimą kaip nepriklausantį Tarybos kompetencijai.

Romo Pakalnio teigimu, „iš anksto surežisuotas posėdis padvelkė gūdžiausiu sovietmečiu, nes iš karto ir plika akimi buvo matyti, kad sutarta žūtbūt išgelbėti universitete savivaliaujančio rektoriaus A. Žukausko ir TSPMI direktoriaus R. Vilpišausko kailius. Iš anksto su rektoriumi suderinto sprendimo tikslas aiškus. Kiekvienam net akademinių reikalų gerai neišmanančiam, bet turinčiam krislelį sveikos nuovokos žmogui, susipažinusiam su Senato nutarimu dėl vykusio konkurso sąlygų, ir juo labiau perskaičiusiam V. Radžvilo interviu spaudoje, kaip abu minėti ponai „derino“ konkursinių vietų skaičių ir reikalavimus jo dalyviams, yra akivaizdu, kad buvo sąmoningai surengtas fiktyvus konkursas, kurio rengimo aplinkybės turi akivaizdžių organizuoto nusikaltimo požymių.“

„Tačiau Jūs ir Jūsų vadovaujama Taryba apsimetėte šito nesuprantantys ir, užuot rimtai aiškinęsi šį neeilinį įvykį, pareikalavę rektoriaus ir instituto direktoriaus atsakomybės, nurodę VU administracijai tuojau pat sudaryti V. Radžvilui sąlygas toliau eiti profesoriaus pareigas iki  šis reikalas bus visapusiškai ištirtas ir paskelbtas sąžiningas konkursas, pasistengėte sukurti kuo palankiausias sąlygas galutiniam susidorojimui. Puikiai žinodami ir suprasdami, kad yra absurdiška ir nusikalstama traktuoti fiktyvaus konkurso organizavimą kaip eilinį darbo ginčą, jį mėginate traktuoti būtent šitaip,“ – dalyvavimu susidorojime kaltino Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas.

Laiške teigiama, kad su prof. Radžvilu siekiama susidoroti bet kokia kaina, prireikus, išmokant kompensacijas, kad tik universitete neliktų suinteresuotoms grupuotėms trukdančio žmogaus. Pasak R. Pakalnio, taip buvo susidorota su daugybe „nepatogių“ žmonių.

Laiške taip pat atkreipiamas dėmesys į ypatingą vaidmenį, kurį Tarybos posėdyje atliko Naujojo Židinio-Aidų intelektualinio ratelio narys, prof. Pauliuus Subačius, įtikinęs Tarybos narius nesvarstyti ,,nepatogaus“ susidorojimo su V. Radžvilu klausimo ir šitaip faktiškai pridengęs šališkas konkurso sąlygas parengusį universiteto rektorių.

„Kaip posėdyje dalyvavęs liudininkas savo akimis mačiau ir girdėjau, kad jo toną savo karštomis kalbomis uždavė ir faktiškai įtikino Tarybą priimti daugiau negu keistą sprendimą jos narys P. Subačius, kuris laikytinas sprendimu ypač suinteresuotu asmeniu. Manau, skubėjusiai įsiklausyti į jo ,,autoritetingą“ nuomonę Tarybai derėjo žinoti ir atsižvelgti į tai, kad jis yra gebėjimais ,,įsisavinti“ pinigus pagarsėjęs veikėjas, kurio ,,žygdarbiai“ seniai aprašyti žiniasklaidoje.  Atkreipiu dėmesį: joje paskelbtų faktų P. Subačius niekada nemėgino paneigti, o tai reiškia, kad ant šio asmens krentantis įtarimų aktyviai dalyvaujant pinigų grobstymo schemose šešėlis niekaip nemėgintas išsklaidyti. Ir toks asmuo Jūsų vadovaujamoje Taryboje tampa aktyviausiu V. Radžvilo klausimo sprendėju ir net jo likimo lėmėju“, – konstatuojama laiške.

Laiške įspėjama, jog Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas, Pirmosios Vyriausybės nariai, Kovo 11-osios Akto signatarai ir kiti V. Radžvilo persekiojimu Vilniaus Universitete susirūpinę asmenys ir organizacijos neliks universitetui darančio gėdą ir šalies nacionaliniam saugumui dėl vykstančio VU TSPMI akademinio lygio smukdymo kenkiančio susidorojimo su žinomu sąjūdininku ir kvalifikuotu profesoriumi pasyvūs stebėtojai. VU Tarybos pirmininkas ir nariai yra raginami kuo greičiau susitikti su susirūpinusiais Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės ir Signatarų klubų nariais ir konstruktyviai aptarti susiklosčiusią situaciją siekiant išvengti plataus atgarsio galinčių sulaukti protesto veiksmų.

Susiję

Vytautas Radžvilas 4167014854909935767
item