Nauja mada: vaikai be priskirtos lyties

www.laisvavisuomene.lt NBS praneša , kad tarp vadinamosios tūkstantmečio kartos tėvų randasi nauja mada – auginti vaikus nepriskirian...


NBS praneša, kad tarp vadinamosios tūkstantmečio kartos tėvų randasi nauja mada – auginti vaikus nepriskiriant jiems lyties tol, kol jie būna pakankamai užaugę pasirinkti lytį patys.

Taip siekiama apsaugoti vaikus nuo žalingų stereotipų apie lytis, kurie įpareigoja juos būti arba super moteriškais arba toksiškai vyriškais. Nepriskirtos lyties kūdikiai (angl. they-bies) skatinami rengtis taip, kaip jaučiasi, žaisti lyčiai neutraliais žaislais ir būti vadinami lyčiai neutraliais įvardžiais (angl. they, them, their, it).

Tokių vaikų vis dar reta. Apie 220 šeimų – daugiausiai aukštesniosios klasės, baltaodžių ir progresyvių – taip atsidavusios tikslui užauginti lyčiai neutralius vaikus, kad yra prisijungusios prie atitinkamos grupės Feisbuke.

„Zyler yra berniukas ar mergaitė? O Kadyn? Tėvų teigimu, į šiuos klausimus gali atsakyti tik patys dvyniai.“

Dvyniai Zyler ir Kadyn turi tam tikrą biologinę lytį, tačiau ji neatskleidžiama draugams, giminaičiams ir netgi patiems vaikams. Teoriškai manoma, kad kuo mažiau nepriskirtos lyties kūdikiai žinos apie savo biologinę lytį, tuo mažesnė tikimybė, kad jie bus varžomi binarinio lyties supratimo.

Ne visi mano, kad kūdikių auginimas nepriskiriant jiems lyties yra gera mintis, galų gale, pasaulis nėra tiek nubudęs, kad atsisakytų žmonių skirstymo pagal lytis, todėl toks vaiko auklėjimas gali jį nukreipti sutrikimo ir patyčių keliu.

„Kai vaikas susipažįsta su išoriniu pasauliu, pavyzdžiui, dienos priežiūros centre, darželyje ar pas senelius, yra beveik neįmanoma išlaikyti lyčiai neutralią aplinką. Priklausomai nuo to, kiek konvencinių pažiūrų yra jūsų bendruomenė, augindami vaiką kaip neutralų lyčiai galite sukelti patyčias iš vaiko ar jo atstūmimą“, – NBS teigė vienas profesorius.

Nepriskirtos lyties kūdikių tėvai, kuriuos kalbino žurnalistai, teigė, kad tai jiems yra priimtina, nes […] tiki, kad lyties primetimas vaikui yra blogiau nei prasivardžiavimas.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad vaikų auginimas nepriskiriant jiems lyties gali būti naudingas mokant priimti žmones, neutralizuojant translyčių asmenų lyties disforiją bei šalinant pasąmoningą lyties priskyrimą (pavyzdžiui, anksčiau mokant mergaites emocijų, o berniukus – skaičių). Vis dėlto dauguma taip augintų vaikų galiausiai tapatinasi su kažkuria viena lytimi, kadangi, nors beveik nepastebimi kūdikystėje, vaikui augant lyčių skirtumai akivaizdžiai išryškėja.

Tik 0,06 proc. žmonių populiacijos iš tikrųjų yra translyčiai ir progresyvūs tėvai, norintys translyčių ar lyčiai neutralių vaikų, to nepasieks paprasčiausiai augindami vaikus be lyčių vaidmenų.


Susiję

Šeimos politika 6935868201587918288
item