Lenkijos vicemaršalka: jaučiame Vilniaus žemių neatskiriamumą nuo Lenkijos

Šeštadienį (liepos 7 d.) Vilniaus Rasų kapinėse vyko Lenkijos Armijos Krajovos (AK) prieš 74 metus įvykdytos karinės operacijos „Aušros v...

Šeštadienį (liepos 7 d.) Vilniaus Rasų kapinėse vyko Lenkijos Armijos Krajovos (AK) prieš 74 metus įvykdytos karinės operacijos „Aušros vartai“ (lenk. Ostra Brama) metinių minėjimas. 

Minėjimo metu buvo skaitomos operacijos dalyvius garbinančios ir net šlovinančios kalbos. 

Perskaitytas ir minėjimo dalyviams skirtas Lenkijos Senato vicemaršalkos Marios Koc (Maria Koc) laiškas, kuriame aukštas pareigas einanti politikė rašė ir apie Vilniaus žemių ryšį su Lenkija:

„Vilniaus sukilimo metinės, tai nepaprastas laikas, kuomet jaučiame jungtį tarp skirtingų kartų ir Vilniaus žemių neatskiriamumą nuo Lenkijos. Prisimename tuos, kurie pasitraukė, tačiau prisimename ir tuos, kurie yra tarp mūsų ir perduoda mums atsiminimus apie tai, kas vyko <...>“, – rašoma portalo www.zw.lt cituojamame vicemaršalkos laiške.

„Aušros vartų“ operacijos tikslas buvo Armijos Krajovos pajėgomis iš Vilniaus išvyti vokiečių įgulą ir reokupuoti Vilnių. 

„Aušros vartai“ buvo didesnio masto operacijos „Audra“ (lenk. Burza) dalis.

„Audros“ operacijos minėjimo renginiai vyks visą ateinančią savaitę. Tarp šių renginių numatytos ir jaunimo orientacinės varžybos „Audra Vilniuje” bei ekskursija „Vilnius – daugybės šeimininkų miestas“. Renginius organizuoja lenkų jaunimo organizacija „Vilniaus patriotinis jaunimas“.

Parengta pagal www.zw.lt

Susiję

Užsienio politika 4636438073067560685

Rašyti komentarą

23 komentarai

Pikc rašė...

Iš tikrųjų, "strateginiai partneriai" dar daugiau "perliukų" pažėrė - štai Lenkijos ambasadorės pirmasis pavaduotojas Gžegožas Marekas Poznanskis (Grzegorz Marek Poznański) tokią prakalbą "krajovcams" suskėlė: "Istorija pasisuko taip, kad dabar Vilnius nėra Lenkijos ribose, ir tai nėra tada už Vilnių kovojusių karių kaltė. Šiandien prisimename, kad jūsų kova dar nebaigta." (http://zw.lt/wilno-wilenszczyzna/74-rocznica-operacji-ostra-brama-z-waszej-niezlomnej-postawy-czerpiemy-inspiracje/). O štai krajovcų atstovė iš Baltarusijos pareiškė, kad jie iki šiol kovoja ir meldžiasi už "rytinių kresų laisvę". Tai štai klausimas - o kuo ta fauna nuo koloradinių "krymnašystų" skiriasi? Klausimas retorinis. :)

Pikc rašė...

Oi, pamiršau šaltinį įdėti: http://zw.lt/wilno-wilenszczyzna/74-rocznica-operacji-ostra-brama-z-waszej-niezlomnej-postawy-czerpiemy-inspiracje/

Anonimiškas rašė...

Kai tokie kaimynai "draugai" tai ir priešų nereikia.
Tyliai sau spėlioju kada Waršuva ir Maskva pasirašys slaptus įtakos protokolus...

stv rašė...

Lenkai galės reikšti pretenzijas kaimynams tik po to kai grąžins Dancigą, Breslau ir kitas žemes tikriesiems šeimininkams. Tik po to!

Pikc rašė...

"Tyliai sau spėlioju kada Waršuva ir Maskva pasirašys slaptus įtakos protokolus..." - būtų jau seniai pasirašę, BET a) abi pusės pretenduoja į tas pačias "įtakos sferas" ir b) Maskva pačią Varšuvą mielai savo "įtakos sfera" norėtų matyti. Skirtingai negu Vokietija su Sovietų Sąjunga prieš 2PK, čia godūs chamai vis dėlto yra gerokai skirtingų svorio kategorijų.

Anonimiškas rašė...

Tiek rusai, tiek lenkai - vienas kito verti galavarezai - du broliukai urėdai. Visą istorinį laikotarį lenkai naikino ir žlugdė Lietuvą. Jie turi zoologinę, demonišką neapykantą lietuviams. Rašytojas Antanas Vienuolis sakė: "Geriau dešimt rusų, negu vienas lenkas". Jis žinojo, ką sako. Šiandien daugelis užsipuls mane, dėl tokių žodžių, bet tik todėl, kad nesusidūrė savo kailiu su slavais iš pietų. Pafantazuokime juodu jumoru - įsivaizduokime, kaip klostytųsi Lietuvos - Lenkijos santykiai, jei Europos Sąjunga subyrėtų. Didelės fantazijos nereikia. Rusai laiko, kad Ukraina yra tik Rusijos provincija - Lenkai laiko, kad Lietuva yra tik Lenkijos provincija. Į ta patį katilą abu "broliukai" įkiša dar ir Baltarusiją. Va, skirtumas tik tas, kad rusai Vilnių atiduoda baltarusiams, o Baltarusiją pasiima sau. Kaip čia neišsireikšti apie lenkus ir rusus rusiškai - "Два брата - акробата". Ar ne geriau būtų jei jie vienas kitą, kokiame nors miškelyje sulikviduotų ir užsikastų amžiams? Ukrainiečiai, baltarusiai ir lietuviai lengviau atsikvėptų. Bet ne! - gal reikia ruoštis antram "stalingradui" prie Vilniaus? Jei straipsnyje minimi lenkų išsipi...t.y. išsišokimai nesusilauks reakcijos iš oficialios Lietuvos ir Vilniaus valdžios, tokiai "valdžiai" reikia nurauti" kiaušus.

Anonimiškas rašė...

senai reikia nurauti...tik kas nuraus? Balsavome už "žaltiečius" kurie vėl išdūrė.tokių antitautiškų, antilietuviškų kultūros ir švietimo ministrų dar nebuvo. kaip ir seimo pirmiminkų. Šis neturi jokios tautinės nuovokos, atsiprašinėtojas, pirmas įkiš lenkiškas raides, ir lėks garbinti Pilsudskio.

Henrikas Miuleris rašė...

Egzistuoja liudijimai, kad raudoniesiems vargetoms, sunykusiems, nuskurusiems, badmiriaujantiems driskiams azijatams užėjus, lietuviai duodavo jiems valgyti iš gailesčio kad nenudvėstų kaip šunys pakelėj. Tuo tarpu broliai lenkai atvažiuodavo poniškai išsičiustę, blizgančiomis sagomis mūsų krašto prievartauti.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

1939 metais Rusasms ir Vokiečiams suvalgius Lenkiją, dalis jos kariuomenės buvo internuota Lietuvoje. Sudėję ginklus pasienyje, buvusios Jasnewelmožnos (mielaširdingosios) kareiviai kolonomis lingavo Lietuvos vieškeliais į jiems paskirtas vietas. Karininkai važiavo bričkomis. Panevėžyje buvo atsitikimas - žmonės išėjo į gatves pažiūrėti į pilkus beginklius kareivius tos valstybės, kuri visą dvidešimtmetį galando peilius prieš Lietuvą. Viena garbaus amžiaus mmoteris neištvėrė ir sušuko: "Dyvų-dyvai, kas čia dabar pasidarė - mužikai ir chamai ponus nuginklavę varo!". Labai tikėtina, kad dauguma iš šitų "ponų", atsigavę nuo patirto šoko, pailsėję ir pasisotinę bei išvengę Katynės mėsmalės, ėmėsi Lietuvoje diversinės veiklos. Didesnė jų dalis, tikėtina, dalyvavo "Ostra bramos - Auszros wartu" ginkluotame pogrindyje. Lietuvos Ypatingąjame archyve yra daug medžiagos susijusios su šia "operacija". Jos tyrinėti buvo atvažiavęs Bronislaw Komorowski, vėliau tapęs Jasnewelmožnos...atsiprašau, Lenkijos prezidentu. Audringas, įdomus ir reikšmingas Lietuvai laikotarpis - 1939 -1940 - 1941. Turėtų būti sukurtas apie tą laikotarpį vaidybinis filmas! Šie metai nulėmė visą tolesnę Lietuvos istoriją. Jei tada būtume žygiavę patys atsiimti Vilniaus, šiandien wicemarszalka Koc nedrįstų tokių kalbų kalbėti, o szlėktelės nerengtų Vilniuje "Audros".

Anonimiškas rašė...

Lietuvoje yra patriotų, kurie nenustygsta vietoje - dėl to, kad nieko nedaroma, o tik dejuojama ir kalbama preskonferencijose bei youtubėje. Tai va, yra proga pasireikšti - nurauti kiaušus idijotams Seime ir Vilniuje.

Anonimiškas rašė...

Jau gavote progą pasireikšti 2009-aisias prie Seimo. Gavote guminių kulkų ir sprukote apsimyžę.

Anonimiškas rašė...

Siūlau pasižiūrėti filmo youtube apie Sovietų generolą Čiarnechovskį. Jis išmušė vokiečius iš Vilniaus, nuginklavo ir suėmė Armijos Krajovos vadus ir aktyvistus, siekusius Vilnių paslaikyti sau. Čiarniachovskis žuvo Rytprūsiuose. Spėjama, kad jį nušovė savi, t.y. - NKVD, nes buvo kažkokių nesutarimų.
https://www.youtube.com/watch?v=qWhz3AM59m0
Vilniaus puolimo operacija rodoma nuo 15.17 min.
Atkreipti dėmesį 23.37 min. - Berijos pranešimas Stalinui apie AK savivaliavima lietuvių atžvilgiu. Toliau irgi yra idomių faktų, jei atmesime ir nekreipsime dėmesio į ideologizuotą rusišką retoriką - faktai lieka faktais.
Malonu pasižiūrėti, kaip du vilkai pjaunasi dėl grobio - svetimo turto ir žemių.

Anonimiškas rašė...

Pažistu tuos kuriems kliuvo guminių kulkų - visai ne, neapsimyžo, tai krikštas. Priešingai - tada apsimyžo "valdžiukė".

Paulius rašė...

mano manymu ponai, jūs ne tuo piktinatės. natūralu, kad lenkų revizionistai siekia Vilnių ir Vilniaus kraštą priskirti Lenkijai. Beje, šiuo klausimu ir jų pačių tarpe vieningos nuomonės nėra - Vilnius Lenkijai priklausė tik tarpukaryje, tad pretenzijų ypatingai nepagrįsi. tačiau kodėl jūs nesipiktinate, kad lietuviški valdžiagyviai eilinį kartą tyli kaip... štai tai yra didžioji Lietuvos nelaimė. Bespalviai, bekvapiai, besėklidžiai..... :(

Anonimiškas rašė...

Jei lietuviški valdžiagyviai visi būtų bekvapiai, besėklidžiai ir kitokie bėdžiai, tai dar pusė velnio, galima būtų durneliams atleisti. Tiesa, yra ir tokių suvokimo impotentų, bet daugelis (tokie kaip Bumblauskas, Valatka, Putinaitė ir ko) sąminingai šika ant Lietuvos. Jie ne bekvapiai ir besėklidžiai. Oi, kaip labai jie kvepia! Ar gi galime tikėtis kokių nors rimtų akcijų iš "jos exselencijos" ginant Lietuvos prestižo interesus? Padvelkė metano dujomis...

Anonimiškas rašė...

Kaip tik dėl to yra dviguba proga nurauti kiaušus...Skola ne rona - neužgyja!

Anonimiškas rašė...

Jei jau lenkai Lietuvoje rengia "žaidimus" apie "Ostra Brama" operaciją Vilniuje, tai rusai Lietuvoje, turėtų surengti savo "žaidimą", kaip jie atėmė Vilnių iš hitlerininkų ir suėmė lenkų AK visą pogrindį. Vaizdelis būtų idomus.

Anonimiškas rašė...

Vilniaus Forumas ir visa Lietuvos akademine bei kurybine bendruomene turi (privalo) nedelsiant reaguoti i Lenkijos vicemarsalkos Koc revansistinu kalbu pasazus ir i visuomeniniu Lietuvos ir Baltarusijos AK veikeju demonstracijas, kurstancias neapykanta (daugiau tarp lenku, negu tarp lietuviu), iskraipanciams istorine tiesa ir priesiskai auklejantiems jaunima. VF turi nusiusti i Lenkijos Seima rashta, smerkianti tokias akcijas, reikalaujanti pripazinti Lenkija dalies Lietuvos (tai tiksliau, negu vadinti tik Vilniaus krashtu) okupacija. Tikslinga rashte uzsiminti, kad agresyvus Lenkijos siekiai neapsiribojo tik Lietuva, bet paliete ir Baltarusija, ir Ukraina. Laukti ir tiketis, kad toki rashta parasys ir nusius prie valdzios subege valdziagyviai - beprasmiska.

Anonimiškas rašė...

Lenkija 1920 metais kesinosi okupuoti visa Lietuva, ne tik Vilniu, bet Lietuvos kariuomenes buvo sustabdyta. Jau buvo ruosiamasi suoliui i Vilniu. Taciau tuometinei Eurobiurokratijai isikishus, lietuviu zygis atsiimti Vilniu ir kitas okupuotas zemes, buvo suzlugdytas. Tas prakeiktas lietuviskas nuolankumas.

Anonimiškas rašė...

VF rashte butina uzsiminti apie Suvalku sutarti, kuri buvo begediskkai sulauzyta.

Anonimiškas rašė...

Ar gi neprivalo reaguoti Lietuvos Laisvės kovotojų, rezistentų ir kt. organizacijos bei normalios Parlamentinės ir neparlamentinės partijos į tokius Lenkijos valdžios - vicemaršalkos tekstus ir Lenkijoje besibazuojančių Armija Krajowa organizacijų ir klubų bei Lietuvoje ir Baltarusijoje esančių jų dukterinių firmų demaršus? Juk tai jau atviru tekstu reiškiama pozicija, kad mes savo sostinėje Vilniuje esame NETEISĖTAI! O Lietuvos okupacija 1920 metais buvo teisėta. Jau pakvipo dūmais! Tai labai panašu į tas akcijas, kurias vykdė vietiniai naciai vokiečiai 1933-1939 metais Dancinge (Danzig, Gdansk). Hitleris pasiuntė kariuomenę "gelbėti" vietinių" skriaudžiamų" vokiečių. Taip prasidėjo Antrasis Pasaulinis Gaisras. Tai buvo Lenkijoje. Šiandien Lenkija vėl žaidžia panašius žaidimus, panašiais degtukais. Pirmosios kibirkštys jau pasirodė. Ar lauksime kol isiliepsnos gaisras, ar ne laikas šiandien pulti gesinti kibirkštis? Seniai laikas! Visuomenininkai - nesnauskite, t.y. budėkite, veikite dėl savęs, dėl savo vaikų ir anūkų!

Anonimiškas rašė...

Ak, moja slodka Pani :) Sakaisi esanti labai jautri, kažką čia jaučianti? Tada tamstos jutikliai šiek tiek sutrikę! Gal, kad pačios pėdos nejautrios - nejaučia, kad žemės, kurias savomis, Lenkijai priklausančiomis laikotės, slavų nukariautų, išžudytų ar nuo savo ETNINIŲ žemių nuvarytų aisčių dvasia dar alsuoja? Pažiūrėk, didžiai išsilavinusi Pani, kas Europos archyvuose rašoma, ką senieji Europos žemėlapiai rodo - jie aiškiai rodo, kad iki atplūstant slavams, visose tose platybėse AISČIAI gyveno! :) Otož tak, proše Pani :) Kaip ir nedera civilizuotos tautos atstovei savo protėvių amoralumu, plėšikavimais didžiuotis?..

item