Kaip veiks naujoji vaiko teisių apsaugos sistema: svarbiausi aspektai

Nuo liepos įsigaliojo naujoji vaiko teisių apsaugos sistema, kuria siekiama visai Lietuvai vienodos vaiko teisių apsaugos ir tinkamos pag...

Nuo liepos įsigaliojo naujoji vaiko teisių apsaugos sistema, kuria siekiama visai Lietuvai vienodos vaiko teisių apsaugos ir tinkamos pagalbos bet kuriai šeimai, susiduriančiai su sunkumais. Naujosios sistemos prireikė visuotinai sutarus, kad smurtas prieš vaikus, smurtinė aplinka, nepriežiūra itin neigiamai veikia vaikų vystymąsi ir raidą, o greitas ir vieningas valstybės institucijų darbas gali padėti ne vienai šeimai, rašoma Socialinės apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

„Vaikų apsauga Lietuvoje ilgą laiką buvo nevieninga: trūko tvirto požiūrio, kad mažųjų Lietuvos piliečių apsauga yra prioritetas, vyravo skirtingos nuomonės apie tai, kaip reikia užtikrinti vaikų teisių apsaugą, kai šeimą ištinka krizė. Labai džiaugiuosi, kad pagaliau visi sutarėme dėl pagrindinių tikslų ir priemonių, nes orūs piliečiai užauga tose valstybėse, kuriose vaikams ir jų šeimoms veiksmingai padedama“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Anksčiau savivaldybių administracijoms pavaldūs vaiko teisių apsaugos skyriai nuo liepos pradžios tapo vieningos vaiko teisių apsaugos sistemos dalimi. Nuo šiol Lietuvoje už vaikų teisių apsaugą bus atsakinga Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, kuri turės 12 teritorinių skyrių.

Tarnyba vaiko teisių apsaugą užtikrins visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis.

Policija ir savivaldybės išlieka svarbiausiais Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos partneriais, nes policijos pareigūnai dažnai pirmieji gauna informaciją apie galimą nusikaltimą ar nusižengimą, o savivaldybės teikia reikiamą pagalbą šeimoms, kuriose buvo naudojamas smurtas prieš vaiką, vaikas patyrė nepriežiūrą ar nebuvo užtikrinami teisėti vaiko interesai.

Kaip veiks naujoji sistema?

Jei pranešama apie smurtą prieš vaiką ar kitus vaiko teisių pažeidimus

Pastebėjus ar įtarus smurtą prieš vaiką apie tai reikia pranešti policijai arba Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, teritoriniam jos skyriui.

Policija vertina aplinkybes ir priima sprendimą, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

Gavę pranešimą Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojai imasi veiksmų:

Jei tai susiję su galimu smurtu prieš vaiką – reaguojama ne vėliau nei per 6 valandas.

Jei tai susiję su kitais vaiko teisių pažeidimais – reaguojama ne vėliau nei per 3 darbo dienas.

Jei reikia nedelsiant spręsti vaiko apgyvendinimą saugioje aplinkoje – pagal susitarimą su policija, reaguojama per 1–2 valandas.

Aiškindamiesi situaciją vaiko teisių apsaugos specialistai bendraus su vaiku (išskyrus tuos atvejus, kai vaikas dėl amžiaus, sveikatos būklės, esamos būsenos negali išreikšti savo nuomonė), vaiko tėvais, įtėviais ar globėjais (rūpintojais), mokytojais, auklėtojais ir kitais asmenimis bei institucijomis.

Nustatomas grėsmės vaikui lygis, kurių yra du:

Pirmas lygis – vaiko teisės pažeistos, bet nėra grėsmės vaiko gyvybei, sveikatai ir saugumui. Ne vėliau kaip kitą darbo dieną savivaldybės prašoma paskirti atvejo vadybininką, kuris sudaro pagalbos šeimai planą ir organizuoja pagalbą.

Antras lygis – nustatoma grėsmė vaiko gyvybei sveikata ir saugumui. Tokiu atveju vaikas paimamas iš tėvų, įtėvių ar globėjų (rūpintojų) ir kreipiamasi į teismą. Greta to, šeimai organizuojama mobilioji komanda, kuri sudaryta iš psichologo, socialinio darbuotojo ir specialisto, dirbančio su priklausomybę turinčiais asmenimis. Ši komanda teikia intensyvias paslaugas šeimai 14 darbo dienų. Savivaldybės taip pat prašoma paskirti atvejo vadybininką, kuris sudaro ilgalaikį pagalbos šeimai planą ir organizuoja pagalbą.

Pranešimui nepasitvirtinus ir nenustačius grėsmės lygio vaikui, nagrinėjimas baigiamas.

Gali būti, kad grėsmės lygis vaikui nebus nustatytas, bet bus nustatyta, kad šeimai reikia pavienių paslaugų – pavyzdžiui, pozityvios tėvystės kursų tėvams ar dienos centro vaikui. Apie tai bus informuojama savivaldybės administracija.

Reaguodami į pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimo pranešimą, specialistai atsižvelgs į esamą situaciją, pavyzdžiui, ar vertinimo metu bent vienas iš suaugusiųjų gali fiziškai pasirūpinti vaiku ir jo saugumu. Taigi svarbu, jog jei suaugę vartoja alkoholį, kai šalia yra nepilnamečių, turi būti nevartojančiųjų, kurie fiziškai jais galėtų pasirūpinti.

„Jei suaugę vartoja alkoholį, kai šalia yra nepilnamečių, turi būti nevartojančiųjų, kurie fiziškai jais galėtų pasirūpinti.“
Atvejai, kai vaikas gali būti paimtas iš jam nesaugios aplinkos, nors antrasis grėsmės lygis nenustatytas

Grėsmės vaikui lygio vertinimo metu kilo realus pavojus vaiko ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialisto sveikatai, gyvybei.

Vaikas paliktas be priežiūros arba paliktas prižiūrėti asmenims, kurie netinkamai juo rūpinasi, ir dėl to kyla grėsmė vaiko sveikatai ar net gyvybei.
Atstovai (arba turimas vienintelis iš atstovų) yra dingę ir jų ieškoma (kol teismas tėvus pripažins nežinia kur esančiais arba paskelbs mirusiais).

Atstovas (arba turimas vienintelis iš atstovų) laikinai negali rūpintis vaiku dėl abiejų atstovų ar vieno iš jų ligos, suėmimo, bausmės atlikimo ar kitų svarbių priežasčių.

Paėmus vaiką iš jam nesaugios aplinkos, bet nenustačius antrojo grėsmės vaikui lygio, vaikas nėra paimamas iš jo tėvų, įtėvių ar globėjų (rūpintojų), nėra inicijuojamas atvejo vadyba, mobiliosios komandos pagalba, nesikreipiama į teismą. Tačiau Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinių skyrių specialistai, prieš perduodami vaiką jo tėvams, įtėviams ar globėjams (rūpintojams) per 2 darbo dienas nuo vaiko paėmimo iš nesaugios aplinkos, vertins grėsmės vaikui lygį.

Kitos naujovės

Svarbu žinoti, kad kartu su vaiko teisių apsaugos sistemos reforma tobulinamas globos ar rūpybos organizavimas, kad vaiko laikinoji globa ar rūpyba nesitęstų ilgiau nei 12 mėnesių ir kad į vaikų globos instituciją dėl skubaus paėmimo patekęs vaikas iki trejų metų joje neliktų ilgiau kaip 3 mėnesius.

Be kita ko, aiškiai nustatoma, kad savivaldybės rūpinsis vaikų laikinąja globa ar rūpyba, vykdys globotojų ir budinčių globotojų, šeimynų steigėjų paieškas, mokymus, suteiks vaikui ir šeimai reikiamas paslaugas, o nuolatinė globa bus Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atsakomybė.

Įgyvendinant reformą, nuo liepos 1 d. taip pat bus užtikrintas psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose. Psichologas dalyvaus nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją.

Kas yra smurtas prieš vaiką?

Smurtas prieš vaiką – veikimu ar neveikimu vaikui daromas tiesioginis ar netiesioginis tyčinis fizinis, psichologinis, seksualinis poveikis, jeigu dėl to vaikas mirė, buvo sutrikdyta jo sveikata, normali raida, jam sukeltas skausmas ar pavojus gyvybei, sveikatai, normaliai raidai ar pažeminta vaiko garbė ir (ar) orumas. Smurtu prieš vaiką taip pat laikoma vaiko nepriežiūra.

Smurtu nelaikomi veiksmai, kuriais prieš vaiką panaudojama fizinė jėga ir vaikui sukeliamas fizinis ar psichinis skausmas, kai šiais veiksmais siekiama išvengti didesnio pavojaus vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei ir to negalima pasiekti kitomis priemonėmis.

Būtina žinoti, kad asmuo, žinantis apie daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą vaiko atžvilgiu ir be svarbios priežasties nepranešęs apie tai policijai ar Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, teritoriniam skyriui, atsako Baudžiamojo kodekso nustatyta tvarka.

Susiję

Šeimos politika 5930201508377437618
item