VU Senatas: Rektorius paskelbė tokias konkurso sąlygas, kad V. Radžvilas negalėtų jų atitikti

propatria.lt nuotrauka  Šių metų gegužės 16 dieną du šimtai Vilniaus universiteto (VU) studentų kreipėsi į VU Senatą, Tarybą ir Rekto...

propatria.lt nuotrauka 

Šių metų gegužės 16 dieną du šimtai Vilniaus universiteto (VU) studentų kreipėsi į VU Senatą, Tarybą ir Rektorių, prašydami sudaryti galimybę darbą esamose politinės filosofijos profesoriaus pareigose toliau eiti VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesoriui Vytautui Radžvilui. Studentų prašymu reaguota į ankstesnį VU rektoriaus A. Žukausko sprendimą naikinti šį etatą ir siūlymą prof. Radžvilui dalyvauti konkurse kitų sričių profesoriaus pareigoms užimti. Toks Rektoriaus siūlymas, ypač atsižvelgiant į ilgalaikio VU TSPMI administracijos konflikto su V. Radžvilu kontekstą, buvo plačiai vertinamas kaip susidorojimas dėl politinių pažiūrų. Tuo VU TSPMI administraciją jau kaltino Mokslininkų Sąjunga, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas ir įvairios kitos organizacijos. 

Reaguojant į studentų kreipimąsi, gegužės 22 dienos Senato sprendimu sudaryta VU TSPMI vykdytų profesoriaus konkursų vertinimo darbo grupė, o birželio 12 dieną Senatas beveik vienbalsiai pritarė šios darbo grupės išvadoms. Senato priimtu nutarimu konstatuojama, kad 1) konkursas esamoms prof. V. Radžvilo pareigoms užimti nebuvo paskelbtas; 2) [rektoriaus] 2018 m. paskelbti konkursai TSPMI profesoriaus pareigoms eiti buvo personalizuoti (sąlygos pritaikytos konkretiems asmenims – red.); 3) paaiškinimų, kodėl konkursas [V. Radžvilo esamam etatui] nebuvo skelbtas, darbo grupės nagrinėtuose dokumentuose nerasta. 

Senato patvirtintose išvadose detalizuojamos konkurso sąlygos ir nustatoma, kad „pretenduoti į profesoriaus pareigas bei tenkinti šio konkurso sąlygas prof. V. Radžvilas, net ir norėdamas, objektyviai neturėjo galimybių“. Tai reiškia, kad Senatas iš esmės patvirtino viešai išsakytus kaltinimus dėl susidorojimo su prof. V.Radžvilu.“  Už Senato išvadas balsavo visi posėdyje dalyvavę Senato nariai (32 balsai „už“), išskyrus susilaikiusius studentų atstovus ir „prieš“ balsavusį patį rektorių A. Žukauską. Tai tapę tendencija, nes balsuojant dėl to, ar sudaryti išvadas pateikusią darbo grupę, gegužės 22 dieną taip pat susilaikė tik rektorius ir studentų atstovai. Paradoksalu, tačiau būtent studentų atstovai ir tik jie VU Senate darė viską, kad būtų ignoruojamas, t.y. netiriamas ir toliau nesvarstomas, dviejų šimtų VU studentų iniciatyva Senatui iškeltas klausimas. Kodėl studentų atstovai VU savivaldos organuose balsuoja prieš išreikštus studentų interesus ir ar tą darydami jie kokia nors forma konsultuojasi su pačiais studentais, kuriuos turėtų atstovauti, lieka nežinoma. 

Dėl išvardytų priežasčių Senatas rekomendavo rektoriui vadovaujantis Vilniaus universiteto Statuto 15 straipsnio 8 dalimi sudaryti su prof. V. Radžvilu sutartį profesoriaus pareigoms eiti.

Priėmus šį nutarimą, rektorius pareiškė, kad nepaisys Senato sprendimo ir savo pozicijos nekeis. Kitą dieną po Senato sprendimo, birželio 13-ąją, rektorius per pasiūlė prof. V. Radžvilui metus pagal sutartį dirbti docento pareigose. Tai tiesioginis prieštaravimas Senato nutarimui. Aklai neigdamas Senato išvadas dėl konstatuotų pažeidimų skelbiant konkursą į laisvas profesoriaus vietas VU TSPMI, nepripažindamas Senato valios ir raginimo skaidriai vykdyti akademinio personalo politiką, VU rektorius pažeidžia Lietuvos Respublikos įstatymu priimtą VU Statutą ir tuo būdu prisiima asmeninę atsakomybę dėl VU TSPMI direktoriaus R. Vilpišausko inicijuoto ir paties rektoriaus rankomis mėginamo įvykdyti politinio susidorojimo su profesoriumi Vytautu Radžvilu. 



Susiję

Vytautas Radžvilas 304835893490772355

Rašyti komentarą

24 komentarai

Anonimiškas rašė...

Gerai sukalta.

Anonimiškas rašė...

Taigi Radžvilas pats atsisakė dalyvaut konkurse, dar atsisveikinimo laišką parašė į šį portalą. Ar dar kam nors idomus tas Radžvilas?

Anonimiškas rašė...

Rektorius perzenge savo igaliojimus. Reikia inicijuoti rektoriaus pasalinima is pareigu. Jis, padedant Vilpisauskui, tvarkosi kaip savo koncerne, o Senatas lieka be jokios itakos. Studentu atstpvui geda reikia rinkti parasus ir pakeisti kitu kuris nebus toks pataikunas ir bailys. Toks rektorius daro geda visam universitetui

Anonimiškas rašė...

Prastai skaitančiam (tokių jaunuolių aiškiai daugėja)– specialiai nemokamai adaptuota santrauka.

"VU Senato priimtu nutarimu konstatuojama, kad konkursas prof. V. Radžvilo pareigoms užimti nebuvo paskelbtas. Paaiškinimų, kodėl konkursas V. Radžvilo etatui nebuvo skelbtas, nerasta. Paskelbtas kitas konkursas TSPMI profesoriaus pareigoms eiti buvo personalizuotas - tenkinti šio konkurso sąlygas prof. V. Radžvilas, net ir norėdamas, objektyviai neturėjo galimybių.“

Pikc rašė...

Ir kodėl kiauri liberastiniai atmatos ("Anonimiškas 2018-06-13 13:34") įsivaizduoja, kad jų vėmalai čia kažkam įdomūs? Lindėtų savo kloakose ir dvoktų ten kartu su kitomis šiukšlėmis - bet ne, lenda į normalius tinklapius savo smarve dalintis, nors žino, kad tik paniekos sulauks. Mazochistai, ne kitaip. :)
"Anonimiškas 2018-06-13 13:45" - veltui stengiatės - šitiems padarams NIEKO neįrodysite, nes jie tiesiog neįgalūs priimti nei faktų, nei argumentų, prieštaraujančių jų bukam fanatizmui.

artūrėlisRektoriukas rašė...

Laikas Rektorių išnešti iš to pastato, jei pats oriai negeba išeiti.

DaliosKlasiokasŽukauskas rašė...

Vapse, kas jis toks? Is niekur islindo ir savo diktatura pastate. Kartu su visokiais ideologais kaip Vilpisauskas turi buti is universiteto i kalejima perkeliami.

Anonimiškas rašė...

Taigi A. Juozaitis iš Seimo tribūnos neseniai, švenčiant Sąjūdžio 30-metį, aiškiai įvardino A. Žukausko "stogą", leidžiantį jam taip drąsiai su niekuo nesiskaityti. Tiesiog jo klasiokė sėdi Daukanto aikštėj ir kai VU Taryba pernai dusyk nepatvirtino Rekotriaus ataskaitos ir jau ruošėsi balsuoti dėl jo atleidimo, jai paskambino... Kaip buvo prabalsuota po šio skambučio, visi žinome...

Anonimiškas rašė...

Paskaitykite pačio Radžvilo atsisveikinimo laišką.

http://www.propatria.lt/2018/05/vytautas-radzvilas-pareiskimas-del.html?m=1

Doktorantas rašė...

Manau pats laikas būtų paorganizuoti viešą protestą prie VU centrinių rūmų, kur būtų reikalaujama VU atstovaujamųjų organų išvadas ignoruojančio ir diktatūrą įvesti bandančio rektoriaus atsistatydinimo.

Anonimiškas rašė...

Išmėžė tą atsilupėlį, truputį TSIPM prestižas pakilo.

Eilinis dėstytojas iš gatvės rašė...

Sveikinu VU Senatą, pagaliau išdrįsusį (ir jau antrą kartą; pirmasis buvo dėl gėjų klubo) pasipriešinti Žukauskui. Ačiū jums visiems, nuoširdžiai. Pagaliau.

Tik reikėjo tai pradėti daryti šiek tiek anksčiau, pavyzdžiui, prieš metus, kai lituanistinėms katedroms buvo giedamas žvalus, vadybininkiškas requiem. Bet geriau vėliau, negu niekad. Šaunuoliai.

Anonimiškas rašė...

Pagal statutą rektorių gali atstatydinti tik vadinamoji VU Taryba, kuri susideda iš 11 gana atsitiktinai ten patekusių žmonių (tarp kurių, pavyzdžiui, yra „akademikas“ Subačius ir kt.).

Iš čia kylama į žvaigždes rašė...

Būtų svajonė.

Eilinis dėstytojas iš gatvės rašė...

Tikrai gera mintis.

Tulpės rašė...

Šio skambučio tikrumo negaliu patvirtinti, nes serveriuose neišsaugojome.

Anonimiškas rašė...

Berods birželio pabaigoje pradės darbą nauja Senato sudėtis, kuri labiau "žukauskiška". TSPMI ten atstovaus nebe Jankauskas ir Jokubaitis, o Putinaitė ir Ramonaitė.

Anonimiškas rašė...

Hm... nieko gero. Antrosios iš šių ponių mama Žukausko paskirta ėjo Filologijos fakulteto dekanozovo pareigas (labai simboliška, Smetonos laikams pasibaigus) ir keikė spaudoje senuosius profesorius, pasirašiusius A. Judženčio inicijuotą peticiją, negailėdama epitetų.

Pikc rašė...

Tai kad neišmėžė - tiek Vilpišauskas, tiek Žukauskas savo kėdes tebešildo, ir dėl to TSPMI prestižas ir toliau stabiliai smunka. ;)

Anonimiškas rašė...

Durniuk Anonimiškas (2018-06-13 13:34), už tai, kad nieko nesupratai, kas straipsnyje parašyta - tau už atgailą - 50 kartų pirmyn-atgal pereiti vaivorykštine perėja. Vaikščiodamas gali rūkyti žolę ir naudotis išmaniuoju telefonu. Šimašius leido.

Anonimiškas rašė...

Su mano nuomone galit ir nesutikti, bet kaip jūs įžvelgėte, kad aš turiu kažką bendro su liberalais? Susidaro toks vaizdas, kad jūs vadinate liberalais visus, kurie prieštarauja jūsų nuomonei. Sutikite, tai tik įrodo jūsų naivumą.
Apie Pikc komentarą net nekalbu, nes matosi, kad žmogus yra ligotas.

Anonimiškas rašė...

Quote: "Susidaro toks vaizdas, kad jūs vadinate liberalais visus, kurie prieštarauja jūsų nuomonei."
Tikrai ne. Liberalais aš vadinu visus, kurie yra neadekvatūs durniukai ir net nesugeba primityvių ir paprastų tekstų suvokti. Tai tik dar kartą parodėte - aš ne apie savo nuomone komentare rašiau, o apie durniuką, nesuvokiantį teksto, ryjantį Tide podus, snorkinantį prezervatyvus, rūkantį visokias žoles ir vaikščiojantį vaivorykštinėmis perėjomis. AR SUPRANTAT DABAR, ką aš rašau?
O Pikc yra šaunuolis - įvardijantis daiktus ir reiškinius jų tikraisiais vardais.

Neliberalas rašė...

Taip... Pro Patrija ir jos klapčiukai, tokie kaip Pikc, eilinį kartą tiesiog "ŽIBA" savo KULTŪRA...

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item