Valstiečiai ir socdarbiečiai buldozeriu atvėrė duris daugybinei pilietybei

Seimas priėmė Referendumo įstatymo 7 straipsnio pakeitimą (projektas Nr. XIIIP-2230(2), sumažindamas kartelę referendumui dėl Konstitucij...

Seimas priėmė Referendumo įstatymo 7 straipsnio pakeitimą (projektas Nr. XIIIP-2230(2), sumažindamas kartelę referendumui dėl Konstitucijos 12 straipsnio – dėl pilietybės. Už tokį sprendimą balsavo 67, prieš buvo 3, susilaikė 16 Seimo narių. Už pakeitimus aktyviausiai balsavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų bei Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos. 

Pagal dabar galiojančias Referendumo įstatymo 7 straipsnio 3 dalies nuostatas, Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimui turėtų pritarti daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Priimto Referendumo įstatymo 7 straipsnio 3 dalies pakeitimas įtvirtina, kad sprendimas dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo būtų laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip 1/3 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Šio pasiūlymo kritikų teigimu, draudžiama keisti įstatymus taip, kad balsavime būtų pasiektas norimas rezultatas. Be to, pakeitimai įtvirtina neigiamą precedentą Seimo daugumos nuožiūra švelninti Konstitucijos keitimo tvarką.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme buvo paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas savo posėdyje atsižvelgdamas į išsakytus argumentus bei Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadoje pagal konstitucinę jurisprudenciją išdėstytą nuomonę dėl Konstitucijos I skirsnio apsaugos esmės, nusprendė siūlyti priėmus šį įstatymą Seimui nutarimu kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Referendumo įstatymo Nr. IX-929 7 straipsnio pakeitimo įstatymo  atitikties Konstitucijai.

Komiteto sprendimu įregistruotas Seimo nutarimo projektas Nr. XIIIP-2393 dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą. Seimo posėdyje šį klausimą numatoma svarstyti rudens sesijos pradžioje.

Parengta pagal www.lrs.lt.

Susiję

Demokratija ir valdymas 4540385175502845137
item