Valstiečiai ir socdarbiečiai buldozeriu atvėrė duris daugybinei pilietybei

Seimas priėmė Referendumo įstatymo 7 straipsnio pakeitimą (projektas Nr. XIIIP-2230(2), sumažindamas kartelę referendumui dėl Konstitucij...

Seimas priėmė Referendumo įstatymo 7 straipsnio pakeitimą (projektas Nr. XIIIP-2230(2), sumažindamas kartelę referendumui dėl Konstitucijos 12 straipsnio – dėl pilietybės. Už tokį sprendimą balsavo 67, prieš buvo 3, susilaikė 16 Seimo narių. Už pakeitimus aktyviausiai balsavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų bei Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos. 

Pagal dabar galiojančias Referendumo įstatymo 7 straipsnio 3 dalies nuostatas, Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimui turėtų pritarti daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Priimto Referendumo įstatymo 7 straipsnio 3 dalies pakeitimas įtvirtina, kad sprendimas dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo būtų laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip 1/3 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Šio pasiūlymo kritikų teigimu, draudžiama keisti įstatymus taip, kad balsavime būtų pasiektas norimas rezultatas. Be to, pakeitimai įtvirtina neigiamą precedentą Seimo daugumos nuožiūra švelninti Konstitucijos keitimo tvarką.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme buvo paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas savo posėdyje atsižvelgdamas į išsakytus argumentus bei Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadoje pagal konstitucinę jurisprudenciją išdėstytą nuomonę dėl Konstitucijos I skirsnio apsaugos esmės, nusprendė siūlyti priėmus šį įstatymą Seimui nutarimu kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Referendumo įstatymo Nr. IX-929 7 straipsnio pakeitimo įstatymo  atitikties Konstitucijai.

Komiteto sprendimu įregistruotas Seimo nutarimo projektas Nr. XIIIP-2393 dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą. Seimo posėdyje šį klausimą numatoma svarstyti rudens sesijos pradžioje.

Parengta pagal www.lrs.lt.

Susiję

Demokratija ir valdymas 4540385175502845137

Rašyti komentarą

8 komentarai

Anonimiškas rašė...

Jėga, dabar referendumo įstatymas bent jau atitinka demografinius Lietuvos mastelius. Konstitucija tai ne Mozės akmens plokštės, ji turi tarnauti žmonėms, o ne idėjai.

Nežiniukas rašė...

Visiškai teisingai - iš vis geriau žmonėms būtų, kad nebūtų Konstitucijos - užtenka įstatymų, o dar geriau, kai patys žmonės nusprendžia, kas yra gera ir kas bloga.

O jei dar svorio ir ilgio matai kistų pagal žmonių norus....

Anonimiškas rašė...

Nori atidaryti balaganą, keli susigalvos ir pirmyn į chaosą, o gal čia kryptingas planas?

Anonimiškas rašė...

Konstitucija yra žmonių sukurta, todėl ji gali būt tų pačių žmonių keičiama jeigu pasikeitė aplinka. Visi sutinka, kad Lietuva keičiasi ir reikia kažką daryti, bet kai kažkas imasi iniciatyvos tai visi skundžiasi.

Pikc rašė...

"Demografinius Lietuvos mastelius" atitiktų referendumui inicijuoti būtino parašų skaičiaus ar Seimo narių skaičiaus mažinimas, o ne Konstitucijos "lankstymas" pagal "užsakymą". Dabar gi tai standartinis "valdže žino gereu!" manevras: "referendumai turi būti tik MŪSŲ ir baigtis taip, kaip MES norim!". Čia ne "demografinius mastelius", o "Gyvulių ūkį" atitinka - bet kažkam tokia tvarka yra "jėga". Beje, drįsčiau spėti, kad dauguma (gal net absoliuti) šitų besidžiaugiančių yra "etatiniai" "valstiečių" nekentėjai. ;)

Pikc rašė...

Išties, visa liberalų argumentacija susiveda į įvairius to paties teiginio "spjaut į tą Konstituciją!" variantus (žr. kad ir praktiškai identiškus 2018-07-01 17:05 bei 2018-07-02 14:19 komentarus). Dar klausimas, ar patį žodį "Konstitucija" didžiąja raide rašytų, jei ne sakinio pradžioje būtų. :)

Anonimiškas rašė...

Tiesa, aš niekad nemėgau valstiečių partijos, tačiau šis sprendimas man atvėrė akis ir pakeitė mano nuomonę.

Pikc rašė...

Įdomu, kaip šitie džiūgaujantys "praregėjusieji" būtų reagavę, jei valdžia tokią pačią "rokiruotę" būtų padarę dėl žemės referendumo? ;)
Ir ką apie valstybės santvarką sako situacija, kai referendumai "iš apačios' yra sabotuojami, o referendumai "iš viršaus" - bet kokiomis priemonėmis "prastūminėjami"?
P.S. Abu klausimai - retoriniai. ;)

item