Švedijos demokratai ketina rengti referendumą dėl ES

www.tiesos.lt 1994 m. europarlamentaras Peteris Lundgrenas (Švedijos demokratų partija) pats balsavo už stojimą į tuometinę Europos Sąj...

www.tiesos.lt

1994 m. europarlamentaras Peteris Lundgrenas (Švedijos demokratų partija) pats balsavo už stojimą į tuometinę Europos Sąjungą, kuri, jo nuomone, smarkiai skyrėsi nuo tos, kuo ji pavirto šiandien. Būtent todėl demokratai ir nori persvarstyti Švedijos sutartį su ES, ir kviesti švedus referendume išsakyti savo nuomonę, rašoma Samhällsnytt portale.

„Mes visą laiką prarandame savo suverenitetą. Nuo Lisabonos sutarties ES pakeitė kryptį – tapo save auginančia institucija. Klausantis aukštų ES pareigūnų atrodo, kad tėra tik vienas kelias – kelias pirmyn. Mes turėsime ES armiją, sukursime naujas organizacijas, tam nebėra jokių ribų“, – sakė P. Lundgrenas „Europos portalui“.

P. Lundgrenas buvo įsitikinęs, kad Švedija buvo apgauta dėl šios sutarties, nes ji negauna tiek, kiek pati sumoka, o sumoka labai daug.

P. Lundgrenas mano, kad šis klausimas bus svarbus ir per Švedijos, ir per Europos Parlamento rinkimus.

Politiko nuomone, ES turėtų verčiau likti taiką saugančia prekybos organizacija. Jis pats norėtų, kad ES rūpintųsi tarptautiniu bendradarbiavimu kovoje su nusikaltimais, už aplinkos ir klimato apsaugą, tačiau ji nebūtinai turėtų tarpininkauti valstybėms, mat, politiko nuomone, ES kaip organizacija neturi supratimo, kuo gyvena Švedija.

Su ES susijęs tik vienas geras dalykas – joje galima diskutuoti su politiniais priešininkais.

„Ten, Briuselyje, nėra tokios pačios žaidimų aikštelės kaip Švedijos parlamente, kur sėdima smėlio dėžėje ir norima žaisti tik su savo geriausiais draugais. Briuselyje į tokį žaidimą niekas nekreipia dėmesio, ten žmonės, sakyčiau, yra labiau subrendę,“ – sakė Peteris Lundgrenas.

Parengė Daiva Jakubonienė.

Susiję

Europa 4375580693336385470
item