Š. Korėja įsipareigojo siekti absoliutaus atominio nusiginklavimo

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas antradienį pasirašė dokumentą, kuriame Pjongjangas įsipareigojo...

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas antradienį pasirašė dokumentą, kuriame Pjongjangas įsipareigojo siekti absoliutaus atominio nusiginklavimo Korėjos pusiasalyje. 

Šis Šiaurės Korėjos įsipareigojimas dėl nusiginklavimo buvo vienas iš pagrindinių reikalavimų ir tikslų, dėl ko D. Trumpas dalyvavo viršūnių susitikime Singapūre. 

D. Trumpas, paklaustas, ar Kim Jong Unas sutiko atsisakyti atominio ginklavimosi, atsakė: „Mes pradedame tą procesą“.

JAV prezidentas spaudos konferencijoje teigė, jog nustos vykdyti jungtines karines pratybas su Pietų Korėja. Trumpas taip pat atskleidė, kad Šiaurės Korėjos lyderis sutiko sunaikinti didžiausią ir pagrindinę raketų testavimo bazę. 

Bendrojoje deklaracijoje nurodyta, jog JAV įsipareigoja Pjongjangui suteikti visas „saugumo garantijas“.

Nėra visiškai aišku, ką Trumpas Kim Jong Unui pažadėjo saugumo klausimais. JAV sekretorius Mike Pompeo pirmadienį atsisakė atskleisti, ar saugumo garantijos reiškia Amerikos karių atitraukimą iš Korėjos pusiasalio. 

JAV prezidentas spaudos konferencijoje, vykusioje po Kim Jong Uno išvykimo, reporteriams teigė, jog pasiektas susitarimas ir dėl to, kad likę JAV belaisviai taip pat bus sugrąžinti namo.

D. Trumpas tvirtino, jog jis yra pasiruošęs su Kim Jong Unu susitikti dar nekart. 

Susiję

Pasaulis 8593998714885399923
item