PSO lyties tapatybės sutrikimus išbraukė iš psichinių ligų sąrašo

www.laisvavisuomene.lt Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) išbraukė lyties tapatybės sutrikimus iš psichikos ir elgesio li...


Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) išbraukė lyties tapatybės sutrikimus iš psichikos ir elgesio ligų sąrašo. Vis dėlto lyties neatitikimas (angl. gender incongruence) tarptautiniame ligų klasifikatoriuje išlieka: iš psichikos ligų sąrašo jis perkeltas į seksualinės sveikatos būklių sąrašą.

Sprendimas grindžiamas tuo, kad „nors yra aiškių įrodymų, kad tai nėra psichinė liga, o toks priskyrimas gali sukurti didžiulę stigmą translyčiams asmenims, tačiau išlieka didelis sveikatos priežiūros paslaugų poreikis, kuris geriausiai gali būti patenkintas, jeigu būklė bus nurodyta tarptautiniame ligų klasifikatoriuje“.

PSO pateikia paaiškinimus apie pokyčius translytiškumo ir lyties neatitikimo klausimu, kurie atsirado paskelbus 11-ąjį tarptautinį ligų klasifikatorių.

„Lyties neatitikimas yra pastebimas ir pastovus neatitikimas tarp lyties, kurios asmuo jaučiasi esąs, ir jam priskirtos biologinės lyties. Istoriškai lyties neatitikimas buvo įtrauktas į tarptautinio ligų klasifikatoriaus psichinės sveikatos skyrių. Naujausiame klasifikatoriuje jis perkeltas į naujai sukurtą seksualinės sveikatos skyrių. Pastarasis sukurtas tam, kad atsirastų vieta su seksualine sveikata susijusioms būklėms, kurios nebūtinai tinka kituose klasifikatoriaus skyriuose“, – teigia PSO Reprodukcinės sveikatos ir tyrimų departamento koordinatorė dr. LaleSay.

Komentuodama šio pokyčio prasmę L. Say teigė: „Tikimasi, kad lyties neatitikimo perkėlimas iš psichinės sveikatos skyriaus sumažins stigmą ir prisidės prie didesnio jį patiriančių individų pripažinimo“.

Tuo tarpu kalbant apie sveikatos apsaugos paslaugas, ženklaus pokyčio nesitikima, „nes ši kategorija išliks tarptautinių ligų klasifikatoriuje“. „Galbūt sveikatos paslaugų prieinamumas netgi padidės, nes bus sumažinta stigma, kas padės individams dažniau kreiptis dėl paslaugų“, – komentuoja PSO atstovė.

L. Say teigimu, sprendimas perkelti lyties neatitikimą iš psichinės sveikatos ligų skyriaus priimtas ne tik dėl pacientų grupių nuomonės. „Žinoma, labai svarbu klausyti ir išgirsti pacientų grupių balsus. Savo darbe tai darome dažnai. Tačiau šiuo atveju sprendimas pagrįstas ne tik suinteresuotų bendruomenių advokacija ar grįžtamuoju ryšiu. Visus prieinamus įrodymus peržiūrėjo ir aptarė išorinė konsultacinė grupė. Priimant sprendimą taip pat atsižvelgta į mokslinį šios būklės pagrindą, profesinės bendruomenės ir suinteresuotų bendruomenių atsiliepimus“, – pasakoja L. Say.

„Panašiai buvo priimtas sprendimas iš tarptautinio ligų klasifikatoriaus išbraukti homoseksualumą. Tai taip pat buvo pagrįsta moksliniu susitarimu, kad nėra aiškių įrodymų, jog šis klausimas turi būti traktuojamas kaip medicininis“, – pasakoja L. Say.

Susiję

Pažangos ideologija 8247529498249137626

Rašyti komentarą

13 komentarų

Audrius rašė...

Vienas sakinys ""nėra aiškių įrodymų, jog šis klausimas turi būti traktuojamas kaip medicininis"", kuriuo gali pateisinti bet ką. Reikia tik gudriai suvelti tekstą ir gale prirašyti šį sakinį. :(

Anonimiškas rašė...

Tokia ten ir ,,sveikatos organizacija'', kad nieko apie sveikatą neišmano.

Pikc rašė...

Dar vienas ideologizuotas politinis sprendimas, nieko bendro neturintis nei su mokslu, nei su medicina. Beje, jau vien formuluotė "Lyties neatitikimas yra pastebimas ir pastovus neatitikimas tarp lyties, kurios asmuo jaučiasi esąs, ir jam PRISKIRTOS biologinės lyties" labai aiškiai parodo, kad PSO vadovaujasi NE anatomija ir fiziologija, bet genderizmu, pagal kurį žmogus ne gimsta vyriškos ar moteriškos lyties, bet ji (BIOLOGINĖ lytis) yra PRISKIRIAMA.
Iš esmės, tai lygiai ta pati situacija, kaip ir su pederastija (https://www.youtube.com/watch?v=BPgq1c4TYi4) - ten PSO vadovavosi APA sprendimu, o anas buvo GRYNAI ideologinis: https://www.youtube.com/watch?v=BPgq1c4TYi4
Pasekmes galima nesunkiai numatyti: jeigu jau pusamžis diedas, kuris jaučiasi, tarkim, maža mergaite, yra visiškai psichiškai sveikas, tai ir gydymas turi būti NE psichiatrinis, o, tarkim, chirurginis ir hormoninis. Taiti, tos "PSO" minimos "profesinės bendruomenės ir suinteresuot[os] bendruomen[ės]" nėra tik patys psichai ir neomarksizmo/genderizmo lobistai, bet ir atitinkamas "gydymo paslaugas" šitiems bėdžiams teikiančios kontoros.
Beje, turbūt nesunku prisiminti istorinius pavyzdžius, kai ideologija buvo įsibrovusi į medicinos sritį, ne?

1Chingishan rašė...

Jie artėja prie pedofilijos įteisinimo.

Pikc rašė...

Buvo LABAI priartėję - berods, 2013 APA paskelbė, kad pedofilija yra tiesiog "lytinė orientacija", bet tada paaiškėjo, kad visuomenėje ir gydytojų bendruomenėje dar trūksta liberalumo ir tolerancijos, tad teko skubiai trauktis, pareiškiant "šmeištas! Mes visai ne tą norėjom pasakyti!". Vis dėlto, landa palikta - mat jeigu pedofilas (juos politkorektiškai vadina "minor-attracted") nejaučia diskomforto dėl savo potraukio ir nekelia grėsmės sau ir kitiems (t.y. aktyviai vaikų negaudo) - tai viskas tvarkoj, sveikas:
"The DSM-5 introduced the distinction between paraphilias and paraphilic disorders, and only considers an individual as having a paraphilic disorder if he experiences distress or acts upon it in ways that harms himself or others. In the case of pedophilia, that would mean if the individual feels distress over being a pedophile or if he commits sexual abuse of a child. In all other cases, the individual just has a “pedophilic sexual orientation”"
Taigi, pederastija, pedofilija, zoofilija, nekrofilija ir kiti iškrypimai tėra "lytinės orientacijos", laukiančios savo eilės "normalizacijai", įteisinimui - o po to jau ir visokioms "teisėms".
Beje, vienas įdomus faktas: po kilusio "kipišo" APA pareiškė, kad "The American Psychological Association does not classify mental disorders or publish the Diagnostic and Statistical Manual, as the release incorrectly stated." (http://www.apa.org/news/press/releases/2013/10/pedophilia-mental.aspx) - bet pasižiūrėkite į to klasifikatoriaus viršelį (https://www.appi.org/Course/Book/Subscription/JournalSubscription/id-3322/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders_%28DSM-5%C2%AE%29). Hmm... :)

Anonimiškas rašė...

Nuo tokio PSO pareiškimo realiai niekas nesikeičia: lyties tapatybės sutrikimas kaip bvuo psichiniu susirgimu, taip ir liks. Tiesiog PSO tampa dar vienu leftistų ir genderistų instrumentu - laikinai, nes meluodami sau patiems PSO toli nenueis, su medicina ir tiksliaisiais mokslais nepasiginčysi. Įdomumo dėlei atsiverčiu tos Lale Say nuotrauką - keistos, žvilgančios šalčiu, netgi bauginančios akys; visų genderistų, globalistų, leftistų ir visų jų veiduose tarsi spauste įspausta kažkas tokio, iš ko juos galima iškart atpažinti ir pajusti, kas jie tokie iš tikrųjų.

Pikc rašė...

"Nuo tokio PSO pareiškimo realiai niekas nesikeičia: lyties tapatybės sutrikimas kaip bvuo psichiniu susirgimu, taip ir liks." NE - pasikeičia, ir smarkiai. Kaip pasikeitė ir pederastiją paskelbus norma. Anas paskelbimas gi realybės irgi nepakeitė - bet pasikeitė jos traktavimas: tapo privalu šuns uodegą vadinti penkta koja ir atitinkamai elgtis, o drįstantys nesutikti automatiškai tapo "liaudies priešais".
Taip bus ir šiuo atveju. Be to, nukentės netgi tie patys pačiuožę žmogeliai, kurie įsivaizduoja, kad yra Napoleon... oi, pardon - ne tos lyties: dabar jau OFICIALIAI bus pereita nuo psichikos gydymo (nes taigi ne ligoniai) prie tiek psichinio (įtikinimo, kad čia viskas normalu, taip pagilinant ir "įtvirtinant" sutrikimą), tiek fizinio žalojimo (kastracijos, "karviškų" hormonų dozių ir pan.).

Pikc rašė...

Atsiprašau, du kartus to paties pokalbio įrašo nuorodą įdėjau. Kaip kompensaciją, įdedu puikią Blogerio Zeppelinus pateiktą PSO politikos iliustraciją: https://lh3.googleusercontent.com/-5RGjsxSP2N4/VVhBCVFOzpI/AAAAAAAAIHo/tx_yzEdQ-GU/w530-h443-n-rw/hm_paradas_oslo_2014_mociute_b.png

Gluosnis rašė...

Tai yra iskirtinai retas atvejis, kai pritariu Pikc.

Pikc rašė...

Ryškiai kažkas supainiota - "liberalkriščionis" pritaria visiškai "antiliberalkrikščioniškam" komentarui? Tikrai? Kas čia - dar vienas šizofrenijos epizodas? :)
Ai ne, pala - ar tik nebus tas pritarimas grįstas spėjamam mano susirūpinimui psichų "teisėmis"? Čia, va, kaip sykis būtų tas "liberalkrikščioniškas momentas", kuris galėjo "užkabinti". ;)

Henrikas Miuleris rašė...

Ne, čia žmogus mąstyti pradeda.

Sėlis rašė...

Jam greičiausiai asmenybės susidvejinimas, nu bet čia psichiatrui labiau aiškintis...

Unknown rašė...

O šit meilę PSO priskyrė prie psichikos ligų, jos šifras F 63.9. Meilės ligos požymiai yra įkyrios mintys apie kitą, padidėjęs savo vertės pojūtis, nemiga arba negilus miegas, galvos skausmas, įkyrios idėjos sindromas ir pan. Meksikos u-to medicinos fakulteto mokslininkų manymu, tokia būsena gali trukti 4 metus, aiškinant ją fiziologinėmis priežastimis.

item