Prezidentė teikia Seimui ratifikuoti Stambulo konvenciją

propatria.lt nuotr. Primename, kad kartu su įvairiomis LGBT organizacijomis ruoštos Stambulo konvencijos ratifikavimas reikštų, kad į t...

propatria.lt nuotr.
Primename, kad kartu su įvairiomis LGBT organizacijomis ruoštos Stambulo konvencijos ratifikavimas reikštų, kad į teisinę Lietuvos bazę būtų įtraukiama ir „socialinės lyties“ (angl. gender) sąvoka. Pažymime, kad Prezidentės pranešime – kaip jau įprasta Stambulo konvencijos gynėjų tarpe – prisidengiant kova prieš smurtą, šis esminis ir akivaizdus bei kitose Europos valstybėse pripažįstamas faktas yra neigiamas visiškai be jokio pagrindo. 

Siūlome susipažinti su Prezidentės pranešimu spaudai.


Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia Seimui ratifikuoti Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos.

Šiandien fizinį ar seksualinį smurtą patiria kas trečia Lietuvos moteris – tai rodo, kad dabartinių įrankių padėti moterims ir jas apsaugoti nepakanka. Be to, Lietuva nuolat sulaukia Jungtinių Tautų, kitų tarptautinių ir žmogaus teisių organizacijų raginimų stiprinti kovą su smurtu prieš moteris.

Ši konvencija yra svarbiausias europinis standartas kovai su fizine, seksualine, psichologine ar ekonomine prievarta prieš moteris. Konvencija įpareigoja valstybes vykdyti smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevenciją, užtikrinti aukų apsaugą, smurtautojų baudžiamąją atsakomybę ir numato tarptautinius priežiūros mechanizmus.

Pasak Prezidentės, konvencija ne tik taptų papildomu instrumentu kovoti su smurtu, bet ir padėtų efektyviau įgyvendinti Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą. Nuo šio įstatymo įsigaliojimo 2011 metais pranešimų apie patirtą smurtą išaugo trigubai – tai parodė, kad žmonės nebijo ieškoti pagalbos, o mūsų pareiga yra kuo efektyviau ją užtikrinti.

Prezidentė pabrėžia, kad nuogąstavimai, jog šia konvencija siekiama keisti lyties sąvoką yra klaidinantys ir nepagrįsti. Konvencijoje kalbama tik apie socialines lyčių funkcijas ir lygių galimybių skatinimą, diskriminacijos mažinimą, kovą su stereotipais. Konvencijos apibrėžimai bus taikomi tik šio dokumento rėmuose.

Lietuvoje pernai buvo užregistruota net 48 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje ir pradėta 13 tūkst. ikiteisminių tyrimų. Net 80 proc. smurto aukų yra moterys.

Šiuo metu iš 47 Europos Tarybos valstybių narių konvencijos nėra pasirašiusios tik Rusija ir Azerbaidžanas. Konvenciją jau ratifikavo 30 šalių, įskaitant 18 ES valstybių, tarp jų – ir mūsų kaimynės Lenkija, Estija,  taip pat Italija, Ispanija, Malta, Vokietija, Prancūzija.

Prezidentės spaudos tarnyba.

Susiję

Pažangos ideologija 3833552754995945539
item