Mindaugas Šerna. Lietuvi, atėjo laikas ir tas laikas yra šiandien

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 30-mečio minėjime-konferencijoje „Su Sąjūdžio idėjomis už Lietuvą“ 2018 m. birželio 3 d. Mokslų akademijo...

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 30-mečio minėjime-konferencijoje „Su Sąjūdžio idėjomis už Lietuvą“ 2018 m. birželio 3 d. Mokslų akademijos salėje sakyta kalba.

Prieš 30 metų man buvo vos ketveri, todėl natūralu, kad manęs čia nebuvo. Neįtikėtina, tačiau šiandien aš čia. Staigiai ir netikėtai. Būti vienoje vietoje su tais, kurie be perstojo budino ir vis dar budina Lietuvių Tautą, besąlygiškai aukodami save pačius – tai svarbus įvykis mano gyvenime. Esu dėkingas ir jaučiuosi palaimintas. Labiausiai už tai, kad esu Lietuvis. Vien tariant šį žodį su visa jame slypinčia gelme, jaučiuosi esąs stiprus ir įgalintas. Žinau, Ta Jėga yra kiekviename, net tada, kai dar nežinoma ar pamiršta, net tada, kai vaikomės laikinų dalykų, net tada kai patys snaudžiam, o Ją pažadinti galima tik veikiant. 

Tik realiame veiksme bunda Lietuvio Dvasia. O jai bundant, jau negali atskirti Tėvynės nuo Motinos kūno, Tautos nuo savo šeimos ir artimo nuo savo kaimyno, todėl ima vienodai džiuginti, matant laimingus, besišypsančius, save atradusius brolius ir vienodai skaudėti, kai Skauda Motinai Tėvynei.

Keisti dalykai darosi mūsų Tėvynėje : broliai ir sesės, vienas po kito, kraunasi lagaminus ir palieka Lietuvą. Jau koks milijonas bus palikę namus. Manot, savo noru? Vos prieš kelis metus grįžau į namus, į Lietuvą, ir aš. Emigracijos duoną valgiau keletą metų ir tiek su kaupu pakako, kad suvokčiau vertę tos žemės, kurioje gimiau. Net jei puikiai kalbėjau anglų kalba, ten niekad nebuvau savas, nes ir pats jaučiausi svetimu. Man nepavyko tapti europiečiu pirmiau, nei lietuviu. O apsvarstęs emigracijos patirtį, šiandien aiškiai suvokiu, kad emigracija - tai vienareikšmiškai netikusio valstybės valdymo pasekmė arba kaip tik – labai organizuotas Lietuvių iškraustymas iš Lietuvos. 

Glumina ir tai, kad tikrieji mūsų Tautos didvyriai yra patyliukais trinami iš mūsų istorijos, o šių dienų kovotojai už Tiesą visaip tildomi, ignoruojami, pravardžiuojami radikalais. Lietuvoje vėl ima įsigalėti viena nuomonė, kuri reikalauja būti toleruojama, kai tuo tarpu pati netoleruoja kitaip mąstančių ir matančių. Ir tai vyksta Europos Sąjungoje, tai vyksta Lietuvoje, kuri garsiai pristatoma, kaip demokratinė Lietuvos Respublika.

Daugelis jūsų puikiai žinot, kas vyko Lietuvoje Sovietų Sąjungos laikais ir turbūt aiškiai matote paraleles tarp anų laikų ir šių laikų Lietuvos. Vienas esminių dalykų yra Suverenitetas, kurio tiek tada, tiek dabar, de facto jau neturime. Būtent suverenitetas - teisė patiem priimti sprendimus, kurti tautos ir valstybės gyvenimo taisykles, ir yra tikroji nepriklausomybė ..  

Kyla nepatogus klausimas: Gal mes okupuoti, o skirtumas tik toks, kad tada okupacija buvo aiški visiems, nes buvo aiškus priešas, viskas vyko per brutalią fizinę jėgą, o dabar retas ją gali matyti, nes ji turi visai kitą formą: ji superka žmonių sielas iš dangaus krentančiais pinigais, projektais, atvirom sienom, kas tapo tariamai savanoriška emigracija iš savo žemės. 

Akivaizdu, istorija vėl kartojasi. Ko išmokome? Kaip elgsimės šiandien? O kaip elgsis tie, kurie pavojų atpažįsta tik tada, kai sirenos kaukia?

Pastebėti iš lėto užklumpantį pavojų, iš tikro, gan sudėtinga, o kai kam ir neįmanoma. Pastarieji netgi paprieštaraus, kad „pavojaus nėra ir negali būti“, netgi pasityčios iš tų, kurie nerimauja juodus debesis įmatydami iš tolo. Kai nematai, tuos matančius suprasti itin sunku, o papraščiausias kelias - net nepasigilinus, jiems suklijuoti sąmokslininkų, konspiracininkų ar sparčiai populiarėjančių v a t n i k ų etiketes - kad tik nereiktų vargti. Užklijuoji ir baigta. Būtent tokiomis etiketėmis žymimi tie, kurie neatitinka konformistinių, saldžiai įmigusių žmonių pažiūrų. 

O, kad gauti vieną ar kitą etiketę, pakanka tiesiog mąstyti ne taip, nei sufleruoja masinė žiniasklaida, kuri drąsiai save pristato „visuomenės balsu“, nors taip nėra.

Visgi, tenka pripažinti, kad net tie, kurie neįmato, yra neišvengiamai teisūs - to tykiai atslenkančio juodo debesies nėra, jo tikrai nėra jų dabartinėje tariamoje t i k r o v ė j e, nes taip jau mes apdovanoti, kad laisvai galim rinktis - ką norim matyti, o prieš ką užmerkti akis. Dar „geriau“ - dažnai mums „padeda“ įvairūs „autoritetai“ ar „elitas“, kuriuos pasirinkome, kaip atitinkančius mūsų esamą supratimą ir vertybes, taip nejučia leisdami jiems „mąstyti“ už mus. Tad jei juodulių nemato jie - vadinas nėra ir man. Meluoja autoritetai, meluoju ir aš. Tol, kol tas ilgai kartojamas melas virsta iškreipta tiesa, kuri ima naikinti mus pačius.

Dauguma žmonių paklaidinti praktiškai visose srityse, o štai elitu vadina tuos, kurie sukasi tame verslo ar politikos pasaulyje, kur nebėra vietos moralei, o tik besielis pelno troškimas, kai lobstama išnaudojant, manipuliuojant ir apiplešiant kitus ar net visą Tautą. Tuos, kurie dėl garbėtroškos, įtakos ir pripažinimo pasiruošę padaryti viską, o prireikus – tapti išdavikais. Tokie nemirktelėję nusisuka nuo to, kas ilgus amžius buvo šventa. Tai ne elitas, tai pseudoelitas. 

Žmonės pamiršo arba iš jų atminties yra ištrintas supratimas, kas yra tikrasis Elitas, nes būtent į jį vėl turime atsigręžti, sekti, prisidėti ir padėti. Jie mūsų kelrodžiai, matantys į tolį, tikrasis elitas - tai žmonės, kuriuos veda gera valia, jie dirba kitų labui, bei visomis pastangomis siekia visuotinio gėrio. Tai intelektualai, mokytojai, mokslininkai, menininkai, gabūs darbo žmonės, atsakingi verslininkai, politikai ar kariai, kurie be visa ko, yra sąmoningi ir gebantys analizuoti, ir ne tik matyti, bet ir skirti. Tai mūsų šviesa, tai mūsų tikrieji tautos šaukliai ir vedliai. 

Tikrieji elitinio žmogaus bruožai - tai gera valia, Meilės ir Taikos siekis, teisingumas, sąžiningumas, nuoširdumas, aštrus, skvarbus protas ir didelė širdis.

Būtent dabar yra tas laikas, kai galima įmatyti ir suvokti, kas ilgai slėpėsi po kaukėmis, kokia reali situacija Lietuvoje. Stebėkim atidžiau. 

Atėjo laikas nustoti ieškoti skirtumų ir išskirtinumo, dabar metas, kai reikia intensyviai ieškoti panašumų ir to, kas mus vienyja.

Atėjo laikas pasirinkti vėl tapti Tauta, nes didžiausia įtaka pokyčiui yra žmonių susitelkimas idėjai su aiškiai apibrėžtais principais, vertybėm, motyvu, bei siekiu, kas galiausiai ir pažadins tą galingą Lietuvio Dvasią.

Ir kai vienoje radijo laidoje nugirdau klausiant „Ar reikalingas Šiandien dar vienas Sąjūdis?“ Suskubau skambinti ir pranešti, kad ne tik reikalingas. Jis jau yra. 

Lietuvi, Atėjo laikas ir tas laikas yra ŠIANDIEN. 

Ačiū. 

Susiję

Mindaugas Šerna 1256334729228979160

Rašyti komentarą

36 komentarai

Unknown rašė...

Žmonės emigruoja, nes užsienyje uždirba daugiau. Laukiu autoriaus pasiūlymų, kaip padaryti kad vidutinė alga pakiltų bent iki 2000€.

SmikiZ rašė...

Deja, ne tik dėl to. Jeigu būtų tik ekonominis aspektas, ar būtų toks masinis išvažiavimas? Kadangi atsiradus Sąjūdžiui buvau stipriau vyresnis už šio pranešimo autorių, tai gerai prisimenu, koks buvo patriotinis pakilimas tuos porą metų, ir kaip iškart po Kovo 11 prasidėjo masinis puolimas prieš lietuvišką patriotizmą. To pasekmes matome ir jose gyvename dabar. Tad čia tikrai ne algos (mažų mažiausiai, ne tik algos) klausimas.

Unknown rašė...

Vienareikšmiškai tik algos. Gal kokie 5% iš dabartinio emigrantų skaičiaus emigruotų, jei pakankamai uždirbtų ir Lietuvoje. Visokie nuotykių ieškotojai ar super-duper specialistai vistiek belstųsi po platųjį pasaulį, bet 95% žmonių dirbančių fabrikuose ir statybose daug mieliau tuos pačius darbus dirbtų savo šalyje, tarp savų žmonių.

O patriotizmas Lietuvoje yra stiprus ir gyvybingas. Žmonės didžiuojasi savo šalimi, savo istorija, ir tuo, kad yra lietuviai.

Anonimiškas rašė...

Nesipeškit. Reikia ir patriotizmo ir algų. O labiausiai reikia, kad pagaliau valdžioje atsidurtų patriotai, turintys ir sąžinę. jei bent keletą metų vald-ia nevogtų - ir atlyginimai priartėtų prie vakarų. Gal visai nepasivytume, bet tą skirtumą padengtų patriotinis auklėjimas. Va taip.

Algis rašė...

Geros kalbos pastaruoju metu pasipylė. Ir svarbiausia- iš jaunų žmonių lūpų.. Esu pesimistas, bet pastaruoju metu ore tvyro nuojauta - mūsų tauta išties nemirtinga ir gali net dabar išsikapanot ...

Anonimiškas rašė...

Kalbos gerai. Prašytume ir konkretesnių pasiūlymų, kaip tą tautą gelbėt..

Pikc rašė...

Iš kokių čia fantazijų susvaigta? Tiesiog kaip iš kokio partinio susirinkimo tribūnos: "pas mus viskas puiku - tik algas reiktų biški pakelti". :)
Lietuva nėra pati neturtingiausia sajūzinė respublika, o ir liberastiniai atmatos iš visų kampų gieda apie "sėkmės istoriją" - gi "niekad negyvenom taip gerai, kaip dabar". Tai ko čia skųstis? Jau nekalbu apie tai, kad jei problema būtų "Vienareikšmiškai tik algos", žmonės važiuotų užsidirbti, o ne emigruotų. Užsienyje ne tik algos, bet ir kainos didesnės, tad kur kas labiau apsimokėtų užsidirbus "ten" gyventi "čia" - bet juk negrįžta žmonės. Trumpai tariant, matyti TIK algas reiškia paprasčiausiai savanoriškai apriboti savo matymo lauką iki siauro "tunelio", visiškai ignoruojant visas kitas emigracijos priežastis.
Apie "stiprų ir gyvybingą patriotizmą" - dar vienas anekdotas. Aišku, jei turimas omenyje "europatriotizmas" - tada kitas reikalas. :)
O iš tikrųjų, gi net pats žodis "patriotizmas" yra išguitas iš viešos vartosenos (dabar gi reikia sakyti "pilietiškumas"), dergti savo tautą ir valstybę jau tapo vos ne mados reikalu, o žmonės, kurie "didžiuojasi savo šalimi, savo istorija, ir tuo, kad yra lietuviai" iš "aukštų tribūnų" ir per purvasklaidos "matiūgalnykus" apšaukiami "radikalajs", "populistajs", "marginalajs", "retrogradajs" arba tiesiai, be užuolankų - "neonaceis" beigi "fošystajs".
Summa summarum: "Unknown" komentaras - iš "alternatyvios visatos". :)

Unknown rašė...

Jo, geriausia tai tavo visata, kur caras iš Kremliaus uždraudžia emigraciją

Studentas rašė...

Skambūs žodžiai, bet autorius taip ir neįvardina, kad tikroji Lietuvą naikinanti jėga yra ne išorėje, užsienyje ir net ne konkrečioje žmonių grupėje (elitas, politikai, verslininkai ir t.t.). Tikrasis Lietuvos priešas yra ne Briuselis, bankininkai, elitas ar žydai, o pačių lietuvių mužikiškumas, dvasinis ir intelektualinis skurdas, kilnumo nebuvimas (plačiau žiūrėti M. Kundroto straipsnį "Kas išgydys sergančias tautas") - lietuvių verslininkai jį demonstruoja primityviu gobšumu ir išnaudojimu, politikai - oportunizmu, rietenomis ir korupcija, bet juose mužikiškumas geriau matosi tik todėl, kad jie turi daugiau galimybių jį pademonstruoti. Eilinis Jonas atsidūręs jų vietoje elgtųsi panašiai. Taigi problema ne politinė, ekonominė ar institucinė - problema dvasinė/kultūrinė, kad ir kaip to nesinorėtų kai kuriems "priešų ieškotojams" ir "šventos" lietuvių tautos garbintojams.

Andrius Martinkus rašė...

Kuo 2018 m. birželio 3 d. deklaracija skiriasi nuo kitų panašių dokumentų? Mano požiūriu, dėl dviejų dalykų. 1) Joje visiškai nėra rusofobijos tvaiko. 2) "Neoliberali Lietuvos kvazivalstybė", valdoma "naujųjų kolaborantų", de facto pripažįstama pagrindine lietuvių tautos prieše, padariusia tautai ne mažiau, o gal ir daugiau žalos už komunistų okupaciją. Citata: "Lietuvoje vykdoma ekonominė ir socialinė politika, išvariusi iš šalies milžinišką darbingiausių gyventojų dalį, pagrįstai gali būti lyginama su okupantų vykdytu Tautos naikinimu, o mastais ir – turint omenyje bendruosius demografijos polinkius – keliamais pavojais tautos būčiai jį net pralenkia."
Deja, geras vaizdas buvo sugadintas netrukus pasirodžiusio Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narių kreipimusi su tipiškomis rusofobinėmis klišėmis. Vis dėlto įdomu, kad šie dokumentai pasirodė atskirai, o pagrindiniame birželio 3 d. deklaracijos tekste rusofobijos nėra nė kvapo. Matyt, antrojo dokumento autoriai tokiu būdu bandė "taisyti padėtį". Bet kokiu atveju akivaizdu, kad tautos savimonėje bręsta supratimas, kad tikrieji jos priešai - ne Rytuose.

ale, rašė...

Tu, vaikeliuk, "Mažas esi ir suprasti nieko negali". Ką tamstai svetimi protina, tuo ir tiki. Ir kaip gi, pagal tamstelę, kitaip dar galėtų būti? Juk jie ten už balos tokie protingi, tokie geri, tokie teisingi teisingi.., kad atrodo nė nešika... Ir kaip gi tokiam žaliam suprasti, kad kažkur tai kažkam tai užsidirbi pinigų nėra jokio reikalo, kad ir be to gali skolinti, skolinti, skolinti, padažytą gražiai makulatūrą. O tu, kvailas berniuk, ir pražilsi, o iš tų, neva, skolų taip ir neišsikapstysi.

Andrius Martinkus rašė...

Bet kokiu atveju malonu, kad ir mano (o gal - pirmiausia mano?) pastangų dėka terminas "neoliberalizmas" buvo pradėtas plačiai naudoti Lietuvos patriotų diskurse kaip terminas įvardinti BLOGIUI, kuris naikina Lietuvą. Iki savo publikacijų šitą terminą mačiau tik Lietuvos humanistikos "grando" - Z. Norkaus tekstuose (ten neoliberalizmas yra - tiesiog taip turi būti tokia tvarka tokiame pasaulyje tokioje jo stadijoje ir t.t ir pan.) ir "naujosios kairės" (ten neoliberalizmas blogai, nes jiems atrodo - arba apsimeta, kad atrodo - kad jis disonuoja su neomarksizmu). Laisvė (liberalizmas) - lygybė (komunizmas) - brolybė (nacionalizmas) - satanistinė trejybė, apsimetanti, kad yra skirtingumas, o iš tikrųjų yra vienis - TIKROJO VIENIO MEILĖS TREJYBĖJE parodija.

Studentas rašė...

Tamstele, jūs pats kažko suprasti negalite ar nenorite. Jeigu pagrindinė Lietuvos problemų priežastis būtų JAV finansai ar doleris - Lietuva nebūtų niekuo išskirtinė, kadangi JAV doleris galią turi ne tik Lietuvai, bet ir visam Pasauliui, įskaitant tokias šalis kaip Lenkija ir Vokietija. Bet Lietuva yra išskirtinė - savo socialine atskirtimi, skurdu, emigracijos mastais, skandalų kiekių, valdžių kaita, politinėmis rietenomis, apkaltomis ir t.t. Tokiais "pasiekimais" ta pati lenkija pasigirti negali, nors ir priklauso tai pačiai ES ir NATO, turi tuos pačius bankus, ima paskolas ir t.t. - todėl siūlau priešų paieškoti savyje, o ne kituose.

Pikc rašė...

O, taigi čia konservatnykų ligonėlis! O aš galvoju - kodėl tokie keisti kliedesiai? Vėl vaistukus pamiršom išgerti? Negerai, negerai, paciente: savo psichiatro nurodymų reikia klausyti - kitaip vėl bus didelė tikimybė apsikvailinti eilinę "šyzą" vimtelėjus. ;)

Pikc rašė...

Tai aš ir sakau - jau tie lituvei... Nu vysiški patys blogeusi iš vysū, kokie tik gali būt. Ir tauta, ir valstibe niekam tikus, ir istorija, ir kultura (nors koke dar te jū kultura?), ir didvirei jū vysi nevikelei, vat! Vienžo, nafik tokie išvis reikalingi?

Studentas rašė...

Štai jums gyva demonstracija to, ką minėjau aš ir apie ką kalbėjo Kundrotas savo straipsnyje, nereikia nė straipsnių: dvasinis, intelektualinis skurdas, mužikiškumas, pasireiškiantis nemokėjimu įsiklausyti, pagarbiai priimti kitų argumentuoti ir pačiam argumentuoti, prasčiokiškas visko dalijimas į juoda-balta. Dėl tokių kaip Pikc norisi emigruoti iš Lietuvos nė kiek ne mažiau nei dėl verslinykų "elito".

Pikc rašė...

Na, kai tik kažkas pradeda postringauti apie "rusofobiją", labai nesunku nuspėti, į kur svyra tokio asmens politinės simpatijos. ;)
Užtikrinu tamstą, kad nei Vilniaus, nei Kauno, nei kitų miestų, nei apskritai Lietuvos Forumai nėra putinofilų būreliai, neigiantys Rusijos grėsmės egzistavimą. Yra LABAI didelis skirtumas tarp pozicijų "priešas - NE TIK Rytuose" ir "priešas - NE Rytuose". Norite patikrinti - užveskite "nerusofobišką" pokalbį apie tai, kaip rasieja nesavanaudiškai padeda Ukrainos liaudžiai kovoti su amerikosū inspiruotais fošystais-benderovcais. Tuo pačiu dar paaiškinkite, kad nacionalizmas - tai praktiškai satanizmas. Manau, nesunkiai išsisklaidys iliuzijos ir viltys ten bendraminčių rasti. ;)
P.S. Dėl neoliberalizmo - gal nereiktų taip pūstis, save ant pjedestalo kelti ir ant savęs laurų vainiką kabinti? ;)

Pikc rašė...

Mužikiškumas, dvasinis ir intelektinis skurdas yra savo tautos niekinimas. Ir šitas dergimas NĖRA joks argumentavimas (o jau aiškinti, kad jis pagarbos nusipelno - išvis idiotizmas). Va, TOKIŲ padarų emigracija tai tikrai ne nuostolis - kaip tik galima būtų laikyti "organizmo apsivalymu". ;)

Studentas rašė...

Primityvus esate, ne tik pikc. Mužikiškumas, dvasinis ir intelektualinis skurdas būtų niekinimas, jeigu būtų nepagrįstas ir neatitiktų tikrovės. Deja, gaila, bet šie apibūdinimai atitinka tikrovę, reikia būti aklam, kad nematytum: chamizmas/ mužikiškumas šioje šalyje bado akis kaip epidemija, pradedant bendravimo ir vairavimo kultūra keliuose, milžiniškais džipais senamiesčio gatvelėse, baigiant vyraujančia žiniasklaida ir "žvaigždėmis" a la Algis Greitai ir Užkalnis, verslininkų išnaudotojiškumu ir godumu, nesibaigiančiomis rietenomis Seime ir t.t. Atsiversk delfi komentarus praktiškai po bet kuriuo straipsniu - pamatysi gelminę Lietuvos problemų priežastį.
Šalies ligų įvardijimas nėra niekinimas - atvirkščiai, tai yra patriotizmas, nes tik įvardijus ir supratus ydas galima pradėti keistis.

Henrikas Miuleris rašė...

Tu pataikei tiesiai į pūlinį. Tik nesuprantu, kuo čia dėta propatrija ir kuklūs jos skaitytojai? Tad ne į tą pusę loji. Jei teisingai supratau receptą, reikia pradėt nuo savęs?

Anonimiškas rašė...

Vienas iš būdų sumažinti emigraciją - netrukdyti kurtis smulkiąjam verslui! Pirmus metus nereikalauti jokių mokesčių, vėliau mokesčius kelis kartus sumažinti. To pakaktu, o jei dar smulkujį verslą ir finansiškai paremtų - efektas dar padidėtų.

Anonimiškas rašė...

Taip. Pagrindinis dalykas - valdžioje turi būti PATRIOTAI. Jie turi vadovauti visoms sritims. Jie nurodo kryptį, jie yra ideologai. Bet kokios srities SPECIALISTAs yra tik patarėjas. Priešingu atveju specialistai tik konkuruoja vieni su kitais - kuris iš jų geriau savo dalyką išmano, o valstybė lieka trečioje eilėje. Dažnai specialistai ir neišmano, kaip valdyti valstybę. Pavizdys - visokie Ekonomikos daktarai ir ekspertai - tik pjaunasi tarpusavyje, kaip šunys, kaišioja pagalius į ratus vieni kitiems, o valstybė tik skursta. Kitas pavizdys - pasaulyje jau įsigalėjo tradicija, kad visokioms Karo, Ginybos ar Krašto Apsaugos ministerijoms vadovauja ne kariškis, bet valdančios partijos ideologas. Ir jau niekas tam neprieštarauja. Taip turi ir visose kitose ministerijose, savivaldybėse ir departamentuose.

Pikc rašė...

Mano akimis žiūrint, labai neblogas variantas, nors ir, suprantama, ne vienintelis, nes daugialypei problemai vieno sprendimo ir negali būti.

Pikc rašė...

Studente, niekas neneigia problemų egzistavimo, bet kergti jas VISAI TAUTAI kaip kažkokį "nacionalinį bruožą" ir yra būtent primityvumas, chamizmas ir mužikiškumas - ir apskritai dvokia visa puokšte nepilnavertiškumo kompleksų. Ironiška, bet tamstelės paminėti užkalniai, algiai greitai (o taip pat visokios valatkos, tapinai, sadauskai-kvietkevičiai, sobolewskaitės ir pan. fauna) daro LYGIAI TĄ PATĮ, ką ir tamstelė - t.y. dergia lietuvių tautą. DAR KARTELĮ - dergimas NĖRA "šalies ligų įvardinimas" - tai yra dergimas. Bukas, primityvus, chamiškas - ir taip, mužikiškas. O įmaurojus mėšlinais batais į svetainę ir privėmus ant kilimo po to vograuti, kad, mat, nepakankamai mandagiai priėmė - švelniai tariant, negudru. Prieš pradedant iš kitų mandagumo reikalauti, reikia pradžiai pačiam bent kultūros pradmenis turėti (Herr Miuleris čia labai taikliai pastebėjo). ;)
Summa summarum: kai veikėjas entuziastingai prisijungia prie "atmatų choro", per visus "matiūgalnykus" žviegiančio "tie lietuvei - vysi šiokie-tokie-beigi-anokie!", o po to baisiausiai piktinasi, kad jį ir mato kaip to "choro" dalyvį, galima įtarti esant adekvatumo problemų. ;)

ale, rašė...

Citata:"Jeigu pagrindinė Lietuvos problemų priežastis būtų JAV finansai ar doleris - Lietuva nebūtų niekuo išskirtinė, kadangi JAV doleris galią turi ne tik Lietuvai, bet ir visam Pasauliui,"
- Nedera operuoti vien tik "pagrindine" priežastimi. Priežasčių yra daug, ir jau jų visų kompleksinis poveikis apsprendžia, koks bus rezultatas. Taip kad, studente, mokykis dar.

Ainis rašė...

Pikc 2018-06-07 11:34
Taiklus, įvardinantis kas yra kas ir sudedantis "." ant "i" komentaras.
Visiškai palaikau.

Andrius Martinkus rašė...

O aš ir nesu putinofilas, debilėli tu. Putinas man per didelis liberastas. Ar suvoki, debiliukau? Putinas per daug laižo subinę Vakarams. Nesuvoki?
P.S. Ką, šūdo gabale (į savo vardą ir pavardę bijantį skelbti "asmenį" turiu teisę taip kreiptis), paskelbei viešojoje erdvėje, išskyrus savo juokingus studentiškus komentarus?

Anonimiškas rašė...

Martinkau, vel matau girtas?

Andrius Martinkus rašė...

Nėra prasmės diskutuoti su apsisnargliavusiais narcizais ir bailiais, kurie jokio rimto darbo gyvenime nėra nuveikę, išskyrus kompo klaviatūros masturbavimą paryčiais. Anksčiau tokie piksai ir kitas anonimiškas brūdas padorių žmonių netgi nebūdavo kviečiami į dvikovą. Diskutuoti su tokiais - tas pats, kas fechtuotis su šūdo krūva. Tik apsitaškysi ir pats smirdėsi, o nieko neįrodysi. Rašau tai visiškai blaivas. Ir vieninteliai mano autoritetai (skirtingai nuo daugelio šio portalo gerbėjų, neturiu guru) - Dievas ir mano sąžinė - manęs nesmerkia.

Ultrakrikscionis rašė...

Ale matai kap y...

Pikc rašė...

Alko perdozavimas ar kokio "rimtesnio" preparato pavartojimas dar galėtų būti traktuojamas kaip bent jau sąlyginis pateisinimas - bet dabar... ;)

MKaterina rašė...

Aš nesifechtuoju su šūdo krūva, bet jei šitas narcizas dar nori porcijos savo smulkiam bedievio-naciko intelektui patręšti...
Neoliberalios antinacionalinės Lietuvos valstybės (arba kvazivalstybės) propaganda (ir antitautinio režimo "naudingi idijotai" - "nacionalistai"-rusofobai), kalbėdami apie grėsmes Lietuvos "valstybingumui", mėgsta lyginti dabartinę situaciją su 1940 m. Suprask - dabartinė (neoliberali ir antinacionalinė) Lietuva lygintina su 1918-1940 m. Lietuvos valstybe, o dabartinė Rusija - su anuometine (komunistine) SSRS. Iš tikrųjų prasmingas palyginimas yra visiškai kitoks. Nesiveldamas į platesnes geopolitines peripetijas, tik pasakysiu, kad santykis tarp lietuvių tautos ir dabartinės Lietuvos valstybės lygintinas ne su santykiu tarp lietuvių tautos ir 1918-1940 m. Lietuvos valstybės, o su santykiu tarp rusų tautos ir SSRS 1941 m. prasidėjusio karo su nacių Vokietija pirmaisiais mėnesiais. Kam dar neaišku, paaiškinu. Rusų tauta pirmaisiais karo mėnesiais anaiptol nebuvo įsitikinusi, kad verta ginti antinacionalinį komunistinį režimą. Ir tik tuomet, kai paaiškėjo, jog naciai nėra didesnis gėris už komunistus, karo eiga pakrypo nacių nenaudai. Kitais žodžiais tariant, rusų tauta apsisprendė už MAŽESNĮ BLOGĮ. Dabartinis neoliberalus Lietuvos režimas, naikinantis lietuvių tauta - kaip ir komunistų režimas rusų tautos atžvilgiu - yra BLOGIS. Ir didelis klausimas, ar lietuvių tauta norės lieti savo kraujo likučius už šitą BLOGĮ. Nebent pamatytų, jog ateinantis blogis yra dar blogesnis. O jei nepamatys? Kas, jei išorinis neoliberalios Lietuvos valstybės naikintojas pasirodys protingesnis už nacius ir bus draugiškesnis lietuvių tautai nei naciai rusų tautai okupuotose teritorijose? Štai apie ką reikia mąstyti, o ne kliedėti apie S.Nerį, P.Cvirką. Prasmingiau mąstyti, kiek Lietuvoje atsirastų atamanų P.Krasnovų.

Be abejo, ne specialiai tau, lietuvių tautos išgama, rašau. Paskelbta adekvatesniuose realybei portaluose.

Andrius Martinkus rašė...

Andrius Martinkus, ne MKaterina, aišku, aš gi ne bailys.

Pikc rašė...

Reik pasakyt, smagu matyti, kiek nedaug tereikėjo, kad koloradinių "entelektualū" TIKROJI fizionomija pasirodytų. "Entelektas" ir "kultiūra" tiesiog fontanais trykšta! :D

Pikc rašė...

P.S. Matau, dar ir dėl genderio neapsisprendęs. "MKaterina" :D:D:D

Ultrakrikscionis rašė...

''rusų tauta apsisprendė už MAŽESNĮ BLOGĮ''- jeigu uz nugaros ant kulnu lipancius spec. NKVD burius, saudancius dezertyrus, galima vadinti savo apsisprendimu tai tikrai nzn nzn...

item