M. Adomėnas – „MG Baltic“ įtakos agentas TS-LKD?

propatria.lt nuotr. Korupcija ir papirkinėjimu įtariamo koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, kuriam taip pat yra...

propatria.lt nuotr.
Korupcija ir papirkinėjimu įtariamo koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, kuriam taip pat yra pareikšti įtarimai, ne vienam aukštas pareigas einančiam valstybės tarnautojui gyrėsi, kad palaiko artimus ryšius ne tik su liberalais, bet ir konservatoriais.

Vienas aktyviausių koncerno „MG Baltic“ viceprezidento užduočių vykdytojų – konservatorius ir ilgametis Seimo narys dr. Mantas Adomėnas. Jo liudijimas, kurio dalis publikavo portalas delfi.lt, atskleidė, kad politikas, vykdydamas verslininkų prašymą, 2015 m. pavasarį net sutiko kandidatuoti į Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininko vietą.

„R. Kurlianskis man sakė, kad koncernui „MG Baltic“ būtų gerai, jeigu partijos poziciją užimtų Irena Degutienė, – kalbėjo M. Adomėnas. – Partijos pirmininko rinkimuose dalyvavau ir aš, o jie – koncernas – palaikė mano kandidatūrą, kadangi mano dalyvavimas galėjo „atimti“ balsų iš G. Landsbergio“, – apklausos metu prisipažino M. Adomėnas.

Išties, kai 2015 m. pavasarį po vykusių savivaldos rinkimų iš partijos pirmininko posto atsistatydino Andrius Kubilius, M. Adomėno dalyvavimas partijos vedlio rinkimuose pakenkė G. Landsbergiui – pirmajame ture jam pritrūko 21 balso iki pergalės, todėl buvo surengtas antras turas, kuriame jis varžėsi su I. Degutiene. 

Konservatorių prezidiumui priklausantis M. Adomėnas pareigūnams taip pat prisipažino, kad su R. Kurlianskiu pradėjo bendrauti maždaug nuo 2014 m., kai jį su „MG Baltic“ viceprezidentu supažindino toje pačioje mokykloje mokęsis šio koncerno valdybos narys Romanas Raulynaitis. 

Kaip skelbiama delfi.lt, M. Adomėnas tyrėjams aiškino, kad su R. Kurlianskiu susitikdavo maždaug kartą per tris mėnesius, šie susitikimai vyko viešose vietoje – kavinėse, vyninėse. „Dviese gerdami vyną kalbėdavome R. Kurlianskiui rūpimais klausimais, susijusiais su 2016 m. Seimo rinkimais, politine situacija, taip pat situacija TS-LKD partijoje, – kalbėjo „MG Baltic“ bylos liudytojas. – R. Kurlianskis taip pat domėjosi savivaldos rinkimais, su kokiomis partijomis konservatoriai eis į koaliciją – man susidarė įspūdis, kad jis buvo suinteresuotas, jog TS-LKD eitų su Liberalų Sąjūdžiu.“ 

Konservatorius neslėpė, kad susitikimai su R. Kurlianskiu dažniausiai vyko vakare, tačiau 2015 m. lapkričio 2 d. popietę jis sulaukė netikėto verslininko skambučio – pasiūlė kuo skubiau susitikti. „Šio susitikimo metu su R. Kurlianskiu kalbėjausi apie Liberalų Sąjūdžio frakcijos nario Šarūno Gustainio pateiktą Vartojimo kreditų įstatymo pataisą, – sakė M. Adomėnas. – R. Kurlianskis sakė, kad „ateis“ Š. Gustainio registruotas projektas, kuris yra kompromisinis, palankus tiek kredito davėjams, tiek gavėjams. Jis prašė palaikyti šį projektą Seimo plenariniame posėdyje.“

Politikas tikino, kad R. Kurlianskis neprašė paveikti kitų partijos narių, tačiau prisipažino, kad po trijų dienų vykusiame Seimo posėdyje balsavo už Š. Gustainio pateiktą projektą. „Tokia nuomonė susiformavo po R. Kurlianskio pasakymo, kad aptariama įstatymo pataisa yra išlaikytas interesų balansas“, – aiškino konservatorius. 

Dar vienas M. Adomėno susitikimas su R. Kurlianskiu įvyko 2016 m. kovo mėnesį – konservatorius prisipažino, kad koncerno viceprezidento paprašė finansinės paramos. „R. Kurlianskiui užsiminiau, kad ateityje norėsiu kreiptis dėl paramos rinkimams 2016 m. spalio mėnesį į Seimą – apie paramos dydžius ir kaip ji man būtų skiriama, nekalbėjome, tik bendrai pasikalbėjome apie rinkimus ir galimybę mane paremti, – sakė M. Adomėnas. – R. Kurlianskis šiuo klausimu atrodė „teigiamas“, nemačiau jokio interesų konflikto dėl to, kad prašau paramos, tiesiog kreipiausi į asmenis, kurie gali tai padaryti, turi pinigų“. 

Konservatorius tikino, kad anksčiau nei R. Kurlianskis, nei koncernas „MG Baltic“ jo nerėmė. Paramos konservatorius negavo ir po šio susitikimo – po mėnesio, įtariant kyšio davimu Eligijui Masiuliui, R. Kurlianskis buvo sulaikytas. 

„Su R. Kurlianskiu bendravau, nes man buvo įdomu bendrauti su tokiu įtakingu žmogumi – jį laikiau įtakingu dėl jo užimamų pareigų koncerne ir jo turimų viešosios nuomonės formavimo galimybių“, – M. Adomėnas pažymėjo, kad su koncerno viceprezidentu bendravo „kaip su galimu rinkiminės kampanijos rėmėju“.

Parengta pagal delfi.lt informaciją.

Susiję

Mantas Adomėnas 1629491864902633868
item