Linas Linkevičius: palestiniečiai laukiami Vilniuje

propatria.lt nuotr. Kaip skelbia portalas „Lietuvos žinios“, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius palestiniečių ketini...

propatria.lt nuotr.
Kaip skelbia portalas „Lietuvos žinios“, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius palestiniečių ketinimus atidaryti atstovybę Vilniuje laiko visiškai pamatuotais ir įmanomais.

„Su palestiniečių atstovais ir ministru R. al-Malikiu apie tai esu kalbėjęs ne kartą. Jie tokį ketinimą yra išsakę ir pernai, ir užpernai. Jų svarstymus vertiname palankiai, – LŽ teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. – Aišku, dėl suprantamų priežasčių tai negalėtų būti ambasada, o panašaus lygio padalinys, kokį turime Ramaloje. Palestinos, kaip valstybės, nepripažįstame, tačiau santykius palaikome, dialogas vyksta. Esame atviri, ir jie tai žino.“, – portalui lzinios.lt teigė ministras.

Anot ministro, atstovybės atidarymas būtų išimtinai Palestinos arabų iniciatyva. „Viskas priklauso nuo jų pačių. Jei jiems reikės praktinės pagalbos, patalpų, mielai jas suteiksime“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Lietuva oficialiai nepripažįsta Palestinos valstybės. Diskusijas dėl Palestinos atstovybės steigimo Vilniuje įplieskė Palestinos autonomijos užsienio reikalų ministras Riyadas al-Malikis per lietuvių žurnalistų vizitą Ramaloje išsakęs ketinimą Vilniuje greitu metu atidaryti palestiniečių atstovybę.

Parengta pagal www.lzinios.lt informaciją.

Susiję

Užsienio politika 9007766305839467369

Rašyti komentarą

12 komentarų

:) rašė...

Kažkada leninas sakė kad valstybę valdyti galės ir virėja. Žiūriu į mūsų užsienio reikalų ministrą ir galvoju, čia ir yra tas atvejis. Bet kuri virėja linkevičiaus vietoje būtų daug kartų naudingesnė.

Pikc rašė...

Na, šituo konkrečiu atveju aš didelės tragedijos nematau, nors bendrai paėmus tai taip - virėja būtų nepalyginamai naudingesnė už šitą komsomolo sekretorių. :)

Anonimiškas rašė...

klausantis šito vienalasčio trafaretinių veblenimų taip nyku, kad geriau paskaitytum telefonų knygą. AR MUMS VERTA VELTIS Į SVETIMUS KIVIRČUS, "DIPLOMATE" TU DIDYSIS.

Anonimiškas rašė...

Palestinos ,,ambasados'' atidarymas Villniuje automatiškai reiškia Izraelio nepalankumą Lietuvai. Dar vienas partrukas ar komsorgas (nežinau, kas jis ten toks buvo) besitaikantis į kokią nors šiltą kėdę Briuselyje ir į gerai apmokamą ,,dolce far iente'' - saldų nieko neveikimą. Tik liberastai, globalistai ir homjaunuoliai su homunistais nemato toliau savo nosies ir viską matuoja šiandienos matais: taip, šiandien Europarlamente dominuoja federalistai, globalistai, genderistai ir kitokie nenaudėliai, tačiau tai nereiškia, kad taip bus visą laiką - kitais metais vyks Europarlametno rinkimai. O juos greičiausiai laimės ptriotinės Europos jėgos, nes jau šiaindien jos dominuoja daugelio ES valstybių administracinėse struktūrose. Ir naujasis ES parlamentas užtrenks duris vsiems liberastams, homsomolui ir visai šitai veislei.

Pikc rašė...

Izraelis Lietuvai palankus niekad nebuvo, nėra ir nebus, kad ir kiek giliai būtų stengiamasi jo valdžiai sulįsti į "tolerantišką vietą".
Dėl vėlimosi į svetimus kivirčus - bijau, tai neišvengiama: BET KOKS atsakymas (ar net sprendimas neatsakyti) į palestiniečių pusės užklausą jau reikštų pusių rinkimąsi. Atstovybės, o ne ambasados variantas yra toks "pusinis" sprendimas, kuris, mano galva, nėra pats blogiausias.

Anonimiškas rašė...

Pernai Izraelio premjeras B.Netanyahu atvyko į Vengriją pas V.Orbaną - oficialus vizitas, svarbi ir iškalbinga detalė, po kurios ES struktūros tapo žymiai sukalbamesnės. Savaime aišku, kad nebus leista Europoje dominuoti ,,pabėgėlims'' ir Europos islamizacijai netrukus bus padarytas galas - smarkiai pasikeitus etninei sudėčiai, Europa nusilptų tiek ekonomine, tiek ir politine bei karine prasme, o tokie sąjungininkai Izraeliui nereikalingi. B to, Izraelio nuomonė turi didelę reikšmę ir NATO sprendimams, jau nekalbant apie viso pasaulio finansus. Svarbu ir tai, kad pernai, prieš vykdamas į Europos viršūnių susitikimą Hamburge, JAV prezidentas D.Trumpas pirma atvyko į Varšuvą, ir tik po to - į Europos viršūnių susitikimą Hamburge. Tokios detalės yra daugiau nei iškalbingos, ir jeigu mes pripažįstame, kad Vengrija ir Lenkija, saugodamos savo krikščioniškąjį ir nacionalinį identitetą, eina teisingu keliu ir jeigu ketiname sekti jų pavyzdžiu, tuomet pripažinkime, kad jų draugai yra mūsų draugai. Ir nors Lietuva viena yra per maža, kad įtakotų didžiųjų sprendimus, tačiau kartu Lietuva, Latvija ir Estija gali jau žymiai daugiau. Taip pat verta bandyti numatyti galimus didžiųjų ėjimus ir iš to laimėti maksimalioos naudos Lietuvai - štai kad ir nacionalinės valiutos grąžinimo klausimas, esu tikras, kad netrukus tai būtinai reikės daryti, jeigu iš tikrųjų norime atkurti Lieuvą tokią, kokią tikėjomės sukurti dar iki 1990-ųjų pirmojo Sąjūdžio laikais. Taip pat Lietuvos nacionalinio identiteto dalis yra krikščioniška-vakarietiška valstybės kryptis, pradėta dar Gedimino laikais. Pagaliau dar būtų galima suprasti tokį sprendimą, jeigu Palestina turėtų nepaneigiamą istorinį pagrindą - o iš tiesų tai yra Izraelio dalis - Šaurės Judėja; žodis ,,Palestina'' topografijoje atsirado 138-aisiais mūsų eros metais, kuomet po Bar Kochbos sukilimo Romos imperatorius Adrianas žodį ,,Palesstina'' žemėlapiuose įrašė savo ranka. Pagaliau Machmudas Abbasas, arba kitaip - ,,Krotovas'', yra Masklvos Patrio Lumumbos universiteto absolventas, o ,,Hamas'', žvangindama ,,kalašnikovais'', tėra viso labo teroristinė grupuotė. Negali būti, kad Palesitnos ,,ambasados'' arba ,,atstovybės'' atidarymas pagerins Lietuvos tartpautinį prestižą - štai Rugsėjo 11-oios teroristo parodymų pagrindu EŽTT skyrė baudą Lietuvai; kaip atrodytų Palestinos ,,atstovybės'' atidarymas iškart po tokio EŽTT sprendimo? - tai gali labai pakenkti Lietuvos santykiams su mūsų draugais ir sąjungininkais. Turbūt nėra jokio reikalo aiškinti, kas kaip tik šito ir siekia.

Anonimiškas rašė...

Pikc, tu sakai - ,,Atstovybės, o ne ambasados variantas yra toks "pusinis" sprendimas, kuris, mano galva, nėra pats blogiausias.'' - jeigu tvartą, kuriame stovi jautis, pavadinsime kluonu, ar nuo to jautis pavirs žirgu? Koks skirtumas, kaip jie save vadins - ambasada ar atstovybe, jie vistiek darys tą patį ir bus tuo, kuo ir yra iš tikrųjų; jiems svarbu rasti bet kokį pretekstą tik įkelti čia koją, o paskui jau jų iš čia neišvarysi. Visiškai aišku, kas taip staiga sumanė įkurti Palestinos ,,atstovybę'' Vilniuje ir aišku, ko tuo siekiama. Lietuva gali iškelti tokį reikalavimą: tegul būna išformuojama teroristinė grupuotė ,,Hamas'', nes Lietuva yra prieš terorizmą, o tada bus galima derėtis toliau. O kol tai nėra padaryta - apie jokią Palestinos atstovybę Vilniuje negali būti ir kalbos.

Pikc rašė...

Tarp ambasados ir atstovybės vis dėlto skirtumas yra - čia ne tik pavadinimo, bet ir šalies traktavimo klausimas. O Hamas, kiek žiūrėjau, tik su žydais pešasi, tad ten tai jau TIKRAI "vietinių kivirčai", dėl kurių man galvos neskauda, nes ir tie, ir tie iš esmės tokie patys.
Dėl "Anonimiškas 2018-06-07 22:41" komentaro: "štai Rugsėjo 11-oios teroristo parodymų pagrindu EŽTT skyrė baudą Lietuvai" - va, ŠITIE tai tikrai parodė, kieno jie pusėje. ;)
Beje, dėl "tai gali labai pakenkti Lietuvos santykiams su mūsų draugais ir sąjungininkais" - Izraelis tikrai nėra nei sąjungininkai, nei juo labiau draugai, o dėl kitų - pažiūrėkim atidžiau: "Pernai Izraelio premjeras B.Netanyahu atvyko į Vengriją pas V.Orbaną " (Vengrija yra PRIPAŽINUSI Palestinos valstybę); "Svarbu ir tai, kad pernai, prieš vykdamas į Europos viršūnių susitikimą Hamburge, JAV prezidentas D.Trumpas pirma atvyko į Varšuvą, ir tik po to - į Europos viršūnių susitikimą Hamburge" (Lenkija yra PRIPAŽINUSI Palestinos valstybę). Iš Europos šalių, Palestinos valstybę taip pat yra pripažinę Slovakija, Čekija, Islandija, Vatikanas, Rumunija, Serbija, Švedija - ir ką? Primenu, kad šitas Lietuvos ėjimas NEREIŠKIA Palestinos pripažinimo. Gal reikia mažiau "dėti į kelnes" iš baimės įžeisti Izraelio (kuris tikrai nėra mums draugiška valstybė) valdžią?

Anonimiškas rašė...

Apie Lenkiją ir Vengriją - Palestiną pripažino tikrai ne dabartinė Lenkijos ir Vengrijos valdžia; jeigu tokia diplomatinė dilema būtų šiandienei Lenkijos ir Vengrijos valdžiai, nežinia, ar jos pripažintų Palestinos valstybę. Lygiai taip galima savita ,,inspekcija'' - kokia valdžia buvo Slovakijoje, Čekijoje Islandijoje ir kitur, kr pripažino Palestinos valstybę - klausimas, ar jos tą patį padarytų šiandien. Vertas dėmesio ir pats laikas - kaip ir kodėl Palestina sumanė įkurti savo atstovybę Vilniuje ne anksčiau, o būtent dabar? O šiaip Lietuvoje šiu metu yra daug namų darbo - Sąjūdžio 30 minėjime paskelbta naujoji Sąjudžio Deklaracija - labai laiku,nes delsti negalima - o kai reikia darbuotis namuose, būtina vengti staigių, neapgalvotų ir rizikingų sprendimų; Palestina istoriniu atžvilgiu yra dirbtinis darinys, o jei bus leista įkurti Palestinos atstovybę, jie vėliau ims reikalauti ambasados, dar vėliau - prieglobsčio ,,politiniams pabėgėliams'', galop pradės vos ne ultimatyviai reikalauti pripažinimo. O nebus pradžios - išvengisme didelės daugybės būsimų rūpesčių. Net ir tuo atveju, jeigu Palestinai vadovautų koks nors tarptautinį pripažinimą turintis politikas, kurio gabėjimas susitarti ir su Rytais, ir su Vakarais nekeltų abejonių - net ir tada nereikėtų skubėti su Palestinos atstovybės įkūrimu. O dabar, kuomet Palestinai vadovauja ,,Krotovas'' - tokiu vardu Masklvos auklėtinis Machmudas Abbasas iki šiol yra KGB registruose - Palestino atstovybės įkūrimas būtų daug blogų pasekmių turinti Lietuvos diplomatijos klaida.

Pikc rašė...

KOKS SKIRTUMAS, kokia vyriausybė pripažino? DABARTINĖ vyriausybė to pripažinimo neatšaukė - ir pasaulis dėl to nesugriuvo, jau nekalbant apie tai, kad nei tam žydui, nei Trampui dėl to problemų dėl vizitų nekilo. Vadinasi, pradžiai reiktų nustoti "triznioti" ir dairytis, kam čia įtikus - lindimas "košernon vieton" vertinamas kur kas mažiau, negu daug kam (ypač padlaižiauti pratusiems valdžiagyviams) atrodo. O spekuliacijos "kas būtų, jeigu būtų" sudilusio skatiko nevertos - juolab, kad, kaip minėta, dabartinė minėtų šalių valdžia ankstesniosios sprendimų net neketina anuliuoti.
Dėl "istoriniu atžvilgiu dirbtinio darinio" - Izraeliui irgi daug kas tai taiko, tad čia grynai požiūrio (tiksliau, "barikados pasirinkimo") klausimas.
"Argumentas" apie "pabėgėlius" išvis į jokius vartus netelpa, nes a) iš Palestinos kaip ir nelabai kas bėga ir b) eurosajūzas mums tuos "pabėgėlius" urmu iš visai kitų kraštų grūda.
Atstovybės įkūrimas NĖRA ambasados įkūrimas ir NEREIŠKIA valstybės pripažinimo (nors aš nematyčiau tragedijos ir dėl pastarojo), todėl nematau jokios prasmės virkauti.
Galiausiai (pasikartosiu) Izraelis mums yra ne daugiau "draugiška" valstybė, negu rasieja, ir abiem atvejais lindimas "tolerantiškon vieton" bus lygiai tiek pat veiksmingas. O prieš braižant linijas "prorusiški arabai versus antirusiški žydai" vertėtų prisiminti, kiek Izraelio piliečių yra išeiviai iš sovietų sajūzo - įskaitant ir tuos, kurie dirbo MGB/NKVD/KGB, kurie kankino ir žudė mūsų piliečius, būdami teroristinių gaujų nariais ir okupantų pagalbininkais - ir kuriuos tas pats Izraelis atsisakė išduoti, ir net dėl apklausimo kėlė isterijas. O tuo pat metu liejosi srutų fontanai apie "litofcus-žydostrielus", mūsų didvyrių juodinimas. Ar tikrai Izraelis - ta šalis, kurios interesai Lietuvai turėtų būti vieni svarbiausių? ;)

Anonimiškas rašė...

Mums, Lietuvai yra svarbiausi Lietuvos interesai, ir kaip tik dėlto reikia būti atidiems, kad netyčiai draugų ir priešų nesukeisti vietomis.

Pikc rašė...

Pasikartosiu: Lenkijos ir Vengrijos pavyzdys rodo, kad "dėti į kelnes" nėra ko, o kiek atsiprašinėjimai, milijoninių kompensacijų išmokėjimas ir pan. "apatinių žandų bučiavimas" turėjo įtakos Izraelio politikai Lietuvos atžvilgiu - irgi žinom. Taigi, mano akimis žiūrint, šįkart Linksevičius nieko baisaus nei pasakė, nei padarė.

item