EŽTT: Lietuvoje veikė slaptas CŽV kalėjimas

www.bernardinai.lt Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjai nusprendė, kad Lietuva ir Rumunija pažeidė dviejų įtariamų Al-Qaeda ...


Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjai nusprendė, kad Lietuva ir Rumunija pažeidė dviejų įtariamų Al-Qaeda teroristų žmogaus teises leisdamos CŽV juos kankinti, skelbia BBC.

JAV Abu Zubaydah ir Abd al-Rahimą al-Nashirį JAV sulaikė po 2001 metų Rugsėjo 11-osios išpuolių. Dabar abu yra laikomi Gvantanamo kalėjime.

CŽV turėjo slaptų kalėjimų, įskaitant ir Lietuvą bei Rumuniją.

EŽTT pareiškė, kad abi valstybės pažeidė europinį kankinimų draudimą. 

Slaptų CŽV kalėjimų egzistavimas ilgą laiką po Rugsėjo 11-osios išpuolių buvo laikomas paslaptimi. 

Abu Zubaydah yra Saudo Arabijoje gimęs palestinietis, kuris, kaip manoma, dešimtajame dešimtmetyje buvo pagrindinis al-Qaeda verbuotojas, o vėliau tapo esminiu organizatoriumi, užtikrinusiu Osamos Bin Ladeno ryšius su kitomis al-Qaeda grupėmis.

Remiantis JAV žvalgybos duomenimis, Saudo Arabijoje gimęs Abd al-Nashiri vadovavo al-Qaeda operacijoms Persijos įlankos regione.

EŽTT nusprendė, kad Rumunijoje slaptas CŽV kalėjimas veikė nuo 2003 iki 2005 metų, o Abd al-Nashiri ten buvo laikomas „ekstremaliai žiauraus sulaikymo režimo“ sąlygomis.

Nuosprendyje teigiama, kad jis „patyrė nežmonišką elgesį, kurį Rumunija leido bendradarbiaudama su CŽV.“

Tas pats verdiktas paskelbtas ir kalbant apie Lietuvą, kur buvo kalinamas Abu Zubaydah. CŽV kalėjimas, anot BBC, mūsų valstybėje veikė 2005-2006 metais.

Teisėjai citavo CŽV dokumentus, kuriais remiantis įtariami teroristai buvo uždaromi vienutėse, buvo laikomi užrištomis akimis, surakintomis kojomis, turėjo kęsti perteklinę šviesą ir garsą.

Teismas apkaltino Lietuvą ir Rumuniją ir tuo, kad šios valstybės leido perkelti įtariamuosius į kitus kalėjimus taip sudarydamos pavojų, kad su jais ir toliau bus elgiamasi nežmoniškai.

Bernardinai.lt - Interneto dienraštis

Susiję

Demokratija ir valdymas 6339603638339691596
item