EŽTT: Lietuvoje veikė slaptas CŽV kalėjimas

www.bernardinai.lt Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjai nusprendė, kad Lietuva ir Rumunija pažeidė dviejų įtariamų Al-Qaeda ...


Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjai nusprendė, kad Lietuva ir Rumunija pažeidė dviejų įtariamų Al-Qaeda teroristų žmogaus teises leisdamos CŽV juos kankinti, skelbia BBC.

JAV Abu Zubaydah ir Abd al-Rahimą al-Nashirį JAV sulaikė po 2001 metų Rugsėjo 11-osios išpuolių. Dabar abu yra laikomi Gvantanamo kalėjime.

CŽV turėjo slaptų kalėjimų, įskaitant ir Lietuvą bei Rumuniją.

EŽTT pareiškė, kad abi valstybės pažeidė europinį kankinimų draudimą. 

Slaptų CŽV kalėjimų egzistavimas ilgą laiką po Rugsėjo 11-osios išpuolių buvo laikomas paslaptimi. 

Abu Zubaydah yra Saudo Arabijoje gimęs palestinietis, kuris, kaip manoma, dešimtajame dešimtmetyje buvo pagrindinis al-Qaeda verbuotojas, o vėliau tapo esminiu organizatoriumi, užtikrinusiu Osamos Bin Ladeno ryšius su kitomis al-Qaeda grupėmis.

Remiantis JAV žvalgybos duomenimis, Saudo Arabijoje gimęs Abd al-Nashiri vadovavo al-Qaeda operacijoms Persijos įlankos regione.

EŽTT nusprendė, kad Rumunijoje slaptas CŽV kalėjimas veikė nuo 2003 iki 2005 metų, o Abd al-Nashiri ten buvo laikomas „ekstremaliai žiauraus sulaikymo režimo“ sąlygomis.

Nuosprendyje teigiama, kad jis „patyrė nežmonišką elgesį, kurį Rumunija leido bendradarbiaudama su CŽV.“

Tas pats verdiktas paskelbtas ir kalbant apie Lietuvą, kur buvo kalinamas Abu Zubaydah. CŽV kalėjimas, anot BBC, mūsų valstybėje veikė 2005-2006 metais.

Teisėjai citavo CŽV dokumentus, kuriais remiantis įtariami teroristai buvo uždaromi vienutėse, buvo laikomi užrištomis akimis, surakintomis kojomis, turėjo kęsti perteklinę šviesą ir garsą.

Teismas apkaltino Lietuvą ir Rumuniją ir tuo, kad šios valstybės leido perkelti įtariamuosius į kitus kalėjimus taip sudarydamos pavojų, kad su jais ir toliau bus elgiamasi nežmoniškai.

Bernardinai.lt - Interneto dienraštis

Susiję

Demokratija ir valdymas 6339603638339691596

Rašyti komentarą

27 komentarai

Anonimiškas rašė...

joo,na net jei ir veikė -tai ką ? Dabar,pagal Kūrio parėdymus ,turime teroristams "kompensacijas " mokėti?

Anonimiškas rašė...

Vargšelis ką gi jis blogo padarė,sunaikino Dvynius .daugybę nekaltų žmonių.o jam mat kojas surišo, už jo "kančias " Lietuva apmokės, Kur mes einame,ko mes siekiame?Kurys gali ir negrįžti į Lietuvą. Nusivyliau tokia Temide.

Pikc rašė...

Koks rūpestis teroristų (masinių žudikų) gerove beigi šiaip "žmogaus teisėmis"! Ne, rimtai - liberastiniam debilizmui nėra ribų.

Anonimiškas rašė...

Negi užteko tik teroristo parodymų, kad Lietuvai būtų skirta bauda? Apskritai EŽTT jau nestebina. Tai panašu į teisinio precedento ieškojimą. Šį EŽTT sprendimą būtina apskųsti, upprotestuoti, užginčyti - vadinkite kaip norite, bet yra kategoriškai būtina surasti nepaneigiamų kontrargumentų.

Henrikas Miuleris rašė...

Na to ir reikėjo tikėtis, prisimenant, jog tik šiai temai iškilus į viešumą, Lietuvos elitas suglaudė ausis ir jokios principinės pozicijos neišsakė. Visiškas fiasko. Ar mes neesame Amerikos sąjungininkai? Ar mes nevykdome bendrų misijų? Todėl piktintis, protestuoti ir ginčytis reikėjo tada, dabar - šaukštai po pietų, broliai.

Anonimiškas rašė...

Bukų budulių komentarai. Žmonių kankinimai, ne tik nenumatyti įstatymų, bet ir griežtai uždrausti jiems yra viskas tvarkoje. JAV pareigūnai puikiai suprato kas tai yra, todėl ir nevykdo kankinimų savo teritorijoje, kur galioja civilizuotos valstybės įstatymai. O perkelia į visokias lietuvas ir rumunijas, kur ciabuviai pareigunai sutinka mainais i kokius ten stiklo karolius (mokymus, aparatūra ar tiesiog kyšį) nesilaikyti savo pačių įstatymų, o propatrijos ciabuviai zvygauja nesąmones, paradoksaliai gindami kankinimą žmonių, kurie su Lietuva jokio ryšio neturi, joje niekada prieš tai nebuvo ir jokiam lietuviui tiesiogiai nieko nepadare.

Anonimiškas rašė...

Žmogaus teisių teismas laikosi teisingos pozicijos. Byloje yra įrodymai, kad Lietuvoje buvo atskridę lėktuvai, susiję su slaptomis USA spectarnybu operacijomis, kurie Lietuvoje išvengė bet kokiu privalomų patikrinimų. Lietuva šitų faktų neistyre ir aiškiai neatsakė, kas tai buvo per lėktuva, kokiu tikslu jie cia buvo ir ką jie čia atgabeno (išgabeno). Vien toks Lietuvos neveiklumas buvo teismui pakankamas pagrindas pripažinti ginčijama faktą. Tokio įrodinėjimo principo teismas nuosekliai laikosi jau daug metų. Pvz. bylose prieš Rusiją dėl Čečėnijoje vykdytų neatskleistu žmonių grobimu, kankinimų ir nuzudymu

Sėlis rašė...

Negerb. išsigimęs anonimini toleraste.
Žmonių bombinimai, galvų pjaustymai ir traiškymai fūromis irgi nenumatyti įstatymų bei uždrausti. O kadangi tokius dalykus vykdo tokio pat smegenų išsivystymo lygio padarai kaip Tamsta, kito kelio “paauklėti” degradus nėra, kaip paversti “bokso kriauše”, jei mirties bausmės negalima daryti. Nes su aukščiausio laipsnio išgamomis ir elgtis būtina atitinkamai, o ne lepinti ir cackintis pagal debiliškas tolerastiškas “panetkes”. Jau iki to prieita, kad supistas padugnė suimtas gali “ardytis” kiek tinkamas, keiktis, spjaudytis, smurtauti ir kitaip įžeidinėti pareigūnus, o šie negali nei piršto pajudinti, arba bus atleisti (nesenas Lietuvos atvejis).
O išgama, nesvarbu kur įvykdęs žiaurų nusikaltimą žmogiškumui, ar tai Amerikoje, ar Rusijoje, ar Zimbabvėje, vis tiek išlieka toks pat išgama ir į Lietuvą atitemptas. Įdomu, kaip pats elgtumeis, jei nuo šitų tolerantiškų žmogžudžių nukentėtų tavo šeimos nariai ar draugai, negerb. išsigimęs anonimini toleraste.

Pikc rašė...

Sėli, tolerastiniams degeneratams NIEKO neįrodysite - jie neturi esminio organo, reikalingo įrodymams apdoroti. ;)
O dėl "Įdomu, kaip pats elgtumeis, jei nuo šitų tolerantiškų žmogžudžių nukentėtų tavo šeimos nariai ar draugai, negerb. išsigimęs anonimini toleraste." - čia vėl klaidingai psichiniams degradams taikote normalių žmonių kriterijus, todėl klausimas iš esmės neturi prasmės, kaip rodo precedentai: "The family of the daughter of a senior EU official who was allegedly raped and murdered by a teenage [kuris iš tikrųjų nė velnio ne "teenager"] Afghan asylum seeker have called for money to be donated to an organisation aiding refugees." (https://www.express.co.uk/news/world/740490/Maria-Ladenburger-murder-family-refugee-charity-donations). O štai dar vienas liberastų "psichinės sveikatos būklės" įrodymas: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5797267/UK-obliged-let-jihadis-families-return-says-university-lecturer.html

Henrikas Miuleris rašė...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5797267/UK-obliged-let-jihadis-families-return-says-university-lecturer.html

Gerai tik, jog tai nieko neįtakojančios laisvojo pasaulio akademikės nusibezdėjimai, į kurious retas kuris kreips dėmesio. Ir publikuojama tam, kad visi skaitytų ir piktintųsi - tuo ir BBC užsiima labai smarkiai.

Pikc rašė...

Herr Miuleri, nepamirškite, kad šita veikėja dirba universitete ir tokiais pezalais plauna smegenis paikam jaunimėliui, tad nereiktų nuvertinti jos įtakos. Na, o dėl pasipiktinimo - dar klausimas, nes debilų ir ten per akis - ir jie paprastai garsiausiai rėkia. Nenustebčiau, kad besipiktinantys bijo per daug atvirai pasisakyti, nes tuojau bus apšaukti ksenofobajs-islamofobajs beigi šiaip netolerantiškais naceis.

Anonimiškas rašė...

Jūs sakote - ,,Byloje yra įrodymai...'' - jūs su šia byla suspažinęs? Kur, kada kokiomis sąlygomis, kieno leidimu? Papasakokite viską detaliai ir nuosekliai. Pateikite informacijos šaltinius, nuorodas.

Anonimiškas rašė...

Labai panašu, kad Anonimiškas 09.34 ir Anonimiškas 09.42 - vienas ir tas pats. Čia ne visai tolerastai, panašiau į vatinę pramonę.

Pikc rašė...

Keisti pasvarstymai: ar Lietuva tikrino atskridusius lėktuvus, ar ne, yra jos vidaus reikalas, o ne kažkokios eurosajūzinės "žmogaus teisių" kontoros kompetencijos dalykas. Antra, aiškinimas, jog tai, kad Lietuva nesuskubo sajūzinei kontorai išguldyti informacijos apie pagrindinės NATO valstybės tarnybų spec. operaciją, buvo "teismui pakankamas pagrindas pripažinti ginčijama faktą" atrodo, švelniai tariant, "kreivai". Apskritai, kai debiliškos homunistinės kontoros su savo idiotiškomis "paniatkėmis" pradeda kištis į antiteroristines operacijas, kyla mintis, kad "kekabu akbar" teroristai juos dar per mažai "linksmina". Nors gal bėda ta,kad jiems asmeniškai galvų nepjausto. Bet ir tai kažin, ar tuos psichus tokios priemonės protan atvestų. :)
Galiausiai, lyginti teroristų kalinimą su Rusijos agresija prieš Čečėniją yra apskritai absurdiška.

Henrikas Miuleris rašė...

''...ar Lietuva tikrino atskridusius lėktuvus, ar ne, yra jos vidaus reikalas, o ne kažkokios eurosajūzinės "žmogaus teisių" kontoros kompetencijos dalykas.''

Štai čia gerklėj ir atsiranda kartėlis, prisimenant, jog mūsų establišmente neatsirado nei vieno tuo metu, kuris būtų pateikęs panašią poziciją. Būtų nors pareiškę, na taip, yra laikini detencijos centrai, kaip bendros antiteroristinės operacijos dalis su NATO ir CIA, pagal CIA gaires, komentarų nėra, konfidencialu. O prasidėjo kas ? Žinojau/nežinojau, gal, komisijos, tyrimai, komitetai, pavesim ištirti, buvo/nebuvo. Jeigu ir reikia prisiimti kolektyvinę gėdą kaip tautai, tai būtent dėl tokių atvejų. Pjerkūnas žino, kartais man tikrai atrodo kad galbūt tai išties kažkoks nesusipratimas, kad mes čia vis dar rašliavojam lietuviškai, kad ir kaip šventvagiškai tai beskambėtų. Atleiskite.

Pikc rašė...

Oi ne - nuo "Anonimiško 09.34" tiesiog per kilometrą dvokia tolerazmu, o "09.42", jei būtų vatnykas, kažin ar rašytų apie bylą prieš Rusijos veiksmus Čečėnijoje (arba rašytų gerokai iš kitos pusės).

Anonimiškas rašė...

Tai ne Lietuvos "vidaus reikalas" , linksminantys pasauli savo bukumo mieli buduliai. Lietuva pasirašė Europos zmogaus teisiu ir pagrindinių laisvių konvenciją, kuria įsipareigojo jos laikytis ir pripažinti Žmogaus teisių teismo pateikiamą tos konvencijos aiškinimą. Teismas jau seniai , daug dešimtmečių, sako, kad užtikrindama žmogaus teises valstybė narė turi pozityvias pareigas. T.y. pareiga veikti aiškinantis didelės reikšmės pažeidimus tenka valstybei ir Lietuva tą daryti yra įsipareigojusi pagal tarptautinę teisę. Beje, tai nieko nauja. Toks aiškinimas kilo dar iš romėnų teisės principo - ubi ius, ibi remedium. Duodi teisę, duok ir priemonę jai realiai įgyvendinti, kitaip tą teisė fiktyvi ir neaptinkama. Taigi, buduliai. Aj, tiesa, fas. Tingesiu skaityti atsakomąsias nesąmones.

Anonimiškas rašė...

Tiesa, dėl įrodymų. Tuos įrodymus pripažino ir Lietuvos puse. Lietuva pati atliko tyrimą, buvo sudaryta ir parlamentinė komisija. O gal komitetas tyrė, nepamenu. Anušauskas neseniai apie tai kalbėjo. Ne nesirengė neigti lėktuvų skridimo fakto. Tik sakė, kad nežinia ką tie lėktuvai vežė. Pačiai Lietuvai nezinia. Še tau boba devintines. Tokį pasiaiškinimą girdėti iš valstybės yra apgailėtiną. Teismo sprendimą su bylos medžiagos analize galit pasiskaityti ECHR svetainėje, tingiu ieškoti nuorodos.

Pikc rašė...

Reik pasakyt, nemenkai linksmina liberastiniai teletabiai, vograujantys apie "bukumą", kai patiems dar iki bukumo, kaip sako, "augti ir augti" (tik, aišku, be šansų užaugti), tad net ir susidūrę su bukumo atveju jie dėl savo ribotų galimybių paprasčiausiai nesugebėtų jo atpažinti. Ir iš kur tas įsitikinimas, kad jei kalbama APIE tuos padarus, tai reiškia, kad kalbama JIEMS? :)

Herr Miuleri, labai teisingi pastebėjimai (nors dėl kolektyvinės gėdos vis dėlto nenorėčiau sutikti: juk jei "kolektyvinė", reiškia, visų, tad ir mano. Bet juk debilai valdžioje nėra MANO gėda - aš jų ten nerinkau). Juokingiausia, kad tiems grindų skuduro mentaliteto "valdžiagyviams" net stuburo nereikėjo turėti: būtų užtekę homunistines "atmatų "teisiū" gynimo kontoros" žiurkes nukreipti pas CŽV - ir tegul aiškinasi santykius. Bet mėmės yra mėmės...
Beje, reikia nepamiršti, kad homunistinės žiurkės šitą "kipišą" sukėlė ne dėl nekaltai suimtų žmonių ir net ne dėl karo belaisvių, o dėl teroristų, masinių žudikų nepakankamo komforto. Vienas pažįstamas pasakytų: "rankos verkia automato". :)
Čia prisiminiau vieną epizodą iš T.R. Fehrenbach istorinės Korėjos karo analizės ("This Kind of War", yra lietuviškai, vadinasi "Būtent toks karas"): ten irgi visokie liberastiniai "teisių gynėjai" kaip utėlės suropojo rūpintis amerikonų nelaisvėje buvusių komuniagų komfortu (amerikiečių belaisvius komuniqagos tuo tarpo kankino ir galabino be trukdžių), ko rezultate stovykloje suįžūlėję komuniagos pasijuto valdžia, o amerikonų sargybiniams teko aptarnaujančio personalo ir pastumdėlių vaidmuo. Viskas būtų pasibaigę skerdynėmis, jei naujas stovyklos vadas generolas Boutneris (Boatner) nebūtų šitų "žmogaus teisių gynėjų" išmetęs velniop ir galų gale įvedęs tvarką. Praėjo daugiau nei pusė amžiaus - o liberastų elgesys NĖ VELNIO nepasikeitė, kas rodo,kad jie tiesiog protiškai neįgalūs nieko išmokti.

Anonimiškas rašė...

Tona žodžių, bet jie nepajėgūs paslepti buko pikc neįgalumo straipsnyje aptariamu klausimu. Nes ne vienas tų žodžių ne į temą. O juk pakalbėti ir save parodyti taip norisi.

Anonimiškas rašė...

Rodykis, rodykis.

Henrikas Miuleris rašė...

Prieš išstatydamas save pajuokai apeliuodamas į protinius gabumus ir pateikdamas savo išmonę aukščiau kito čia esančio, susitvarkyk savo rašybą pirma, tada gal kas nors ir bandys tau kažką 'paaiškinti', nes diskutuoti su tavim nėr ką - vien rašybos klaidų suskaičiavau devyniolika. Mes apie tą patį valstybės neįgalumą ir kalbam, tik tu matau nesugebi to suprast, vatnike tu apsitriedęs.

Pikc rašė...

Liberastas jis, o ne vatnikas - antra vertus, mentalitetas iš esmės lygiai toks pat, tai koks skirtumas? :)

Anonimiškas rašė...

Galėjo apie bylą prieš Rusijos veiksmus Čečėnijoje parašyti tam, kad matytų mūsų reakciją - ką mes apie tai pasakysime.

Anonimiškas rašė...

Liberastai ir vatiniai nesutaria dėl vienalyčių (liberastai - už, vatiniai - prieš) santuokų, tik nuo mūsų šitą nesutarimą slepia.

Pikc rašė...

Koloradai su konservatnikais nesutaria rasiejos ir eurosajūzo klausimu - bet tai nekeičia fakto, kad jie - identiško mentaliteto. Tas pats ir su vatnykų-liberastų "pora".

Pikc Kažinkavičius rašė...

Blogerio Zeppelinus požiūris iš kiek kito kampo - ir gana įdomūs keliami klausimai: https://plus.google.com/118198014712853689988/posts/bZTM3bRk6fm

item