ESTT nusprendė: visos ES šalys privalo pripažinti kitur sudarytas homoseksualų santuokas

www.laisvavisuomene.lt Šiandien, birželio 5 d., Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (toliau – ESTT) paskelbė sprendimą byloje Coman ...


Šiandien, birželio 5 d., Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (toliau – ESTT) paskelbė sprendimą byloje Coman ir kiti.

Kaip ir buvo tikėtasi, ESTT sprendimu išaiškino, kad Laisvo asmenų judėjimo direktyvoje vartojama sutuoktinio sąvoka yra neutrali lyčiai ir apima ir tos pačios lyties sutuoktinius. Šiuo sprendimu visoms ES šalims tampa privalomas kitose ES šalyse sudarytų homoseksualų santuokų pripažinimas. Tai reiškia, kad judėjimo laisvės ir teisės apsigyventi šalyje srityse visos ES valstybės narės bus priverstos teisiškai pripažinti tos pačios lyties porų santuokas, sudarytas už jų teritorijos ribų. Teismas atkreipė dėmesį, kad sprendimas nereiškia, jog šalys turi įteisinti homoseksualų santuokas  nacionalinėje teisėje. Čia galite rasti ESTT pranešimą spaudai.

Š. m. gegužės 30 d. 731 nevyriausybinė organizacija (toliau – NVO) iš 9 Europos Sąjungos šalių kreipėsi į Europos Komisijos pirmininką Jeaną Claude‘ą Junckerį, Europos Parlamento pirmininką Antonio Tajani ir ES Tarybos pirmininką Donaldą Tuską išreikšdami susirūpinimą dėl Coman bylos baigties. Nevyriausybininkai atkreipė ES institucijų vadovų dėmesį į tai, kad jei valstybės narės bus priverstos pripažinti užsienyje sudarytas tos pačios lyties santuokas, jos nesugebės išlaikyti nacionalinio teisinio santuokos reguliavimo. NVO rašte tai vadinama ideologine kolonizacija.

Čia galite rasti kreipimosi tekstą anglų kalba ir lietuvišką jo vertimą. Laišką ES institucijų pareigūnams išsiuntė 9 ES šalių atstovai. Lietuvoje šią kampaniją parėmė 61 nevyriausybinė organizacija, iš kurių trys vienija po keliasdešimt kitų organizacijų. Mūsų šalyje šiai kampanijai atstovavo ir parašus rinko Laisvos visuomenės institutas.

Vadinamoji Coman byla susijusi su dviejų vyrų – rumuno ir amerikiečio – pora, kuriai Belgijoje buvo išduotas santuokos liudijimas. Pora norėjo, kad šis liudijimas būtų pripažintas ir Rumunijoje. Kai Rumunija, remdamasi savo nacionaline teise, atsisakė homoseksualus laikyti sutuoktiniais, šie kreipėsi į teismą. Galiausiai byla pateko į ESTT, kurio buvo paprašyta apibrėžti sutuoktinių terminą ES laisvo asmenų judėjimo srityje.

2018 m. sausio mėnesį pasirodė generalinio advokato Melchioro Watheleto išvada Coman byloje. Joje teigiama, kad ES šalių visuomenėse įvyko visuotinių pokyčių ir laikytis nuomonės, jog santuoka yra dviejų skirtingos lyties asmenų sąjunga, nebegalima. Be to, generalinis advokatas teigė, kad yra visuotinai pripažįstama vadinamoji šeimų įvairovė. Jis aiškino: „Sąvoka santuoka, pagal valstybių narių bendrai pripažįstamą apibrėžtį nurodanti dviejų skirtingos lyties asmenų sąjungą, dabar man jau atrodo pasenusi […] Šis teisinis homoseksualių asmenų santuokų pripažinimas tiesiog parodo bendrą visuomenės raidą šiuo klausimu. Tai patvirtina statistiniai tyrimai; to pavyzdys taip pat yra Airijoje referendumu suteiktas leidimas tuoktis tos pačios lyties asmenims. Nors šis klausimas vis dar kelia įvairių jautrių aspektų, taip pat ir pačioje Sąjungoje, raida yra bendrų pokyčių dalis. Iš tikrųjų dabar šio pobūdžio santuoka pripažįstama visuose žemynuose. Taigi tai nėra su konkrečia kultūra ar istorija susijęs faktas, o kaip tik rodo universalų šeimų įvairovės pripažinimą“.

Susiję

Šeimos politika 506023899499320525
item