Dr. Adomėnas pašalintas iš partijos

propatria.lt nuotr. www.delfi.lt Konservatorių etikos sargai nusprendė pašalinti Mantą Adomėną iš partijos. Tokį sprendimą priėmė a...

propatria.lt nuotr.

Konservatorių etikos sargai nusprendė pašalinti Mantą Adomėną iš partijos. Tokį sprendimą priėmė antradienio vakarą Seime posėdžiavęs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas.

„Priežiūros komitetas priėmė sprendimą M. Adomėną pašalinti iš TS-LKD. Deja, turėjome konstatuoti, kad M. Adomėnas, būdamas partijos nariu, tenkino „MG Baltic“ koncerno interesus, poreikius, siekė su jais sukurti draugiškus santykius, vykdė jų tam tikrus prašymus mainais už galimą finansinę arba kitokią paramą. Tai nėra suderinama su partijos nario statusu ir buvo priimtas sprendimas jį pašalinti“, – sakė komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas. 

Pagal TS-LKD įstatus, sprendimas gali būti skundžiamas partijos prezidiumui. Partijos prezidiumas gali įpareigoti Priežiūros komitetą savo sprendimą persvarstyti. Priežiūros komiteto vadovas teigė, kad komitetas vadovavosi informacija, kuri buvo paskelbta žiniasklaidoje. „Paties M. Adomėno paaiškinimais, mums tos abejonės, kurios neabejotinai kyla ir visuomenei, nebuvo išsklaidytos, todėl turėjome priimti tokį principingą sprendimą“, – sakė V. Benkunskas. 

Džiaugiasi stipria etikos institucija 

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis partijos Priežiūros komiteto sprendimą įvertino nuosaikiai ir pabrėžė partinės etikos institucijos svarbą. 

„Aš buvau sakęs, kad aš gerbsiu bet kokį Priežiūros komiteto sprendimą. Aš manau, kad stipri ir nepriklausoma etikos komisija kiekvienai partijai yra ypatingai svarbi, ir aš džiaugiuosi, kad mes tokią turime — nepriklausomą, griežtą ir teisingą“, – sakė G. Landsbergis. TS-LKD lyderis ir toliau nesileido į detales, komentuojant viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, tačiau jis pakartojo savo anksčiau išsakytą nuomonę, kad „tai buvo mėginimas užvaldyti partiją“. 

G. Landsbergis teigė, kad dėl tolesnio likimo Seime turi spręsti pats M. Adomėnas. „Aš manau, kad tai jau jo sprendimai, kokie jie bebūtų. Bet aš manau, kad įvertinimas jau yra padarytas ir jo užtenka, mano požiūriu“, – sakė G. Landsbergis. 

Nesitikėjo tokio sprendimo 

M. Adomėnas prisipažino nesitikėjęs tokio Priežiūros komiteto sprendimo. „Su „MG Baltic“ vadovais bendravo daug partijų, taip pat ir mūsų partijos, lyderių. Kaip praneša žiniasklaida, kai kas net yra davęs konkrečius pažadus, tačiau Priežiūros komiteto sprendimas buvo daug švelnesnis“, – feisbuke rašė jis. 

Politiko vertinimu, dabartinio sprendimo priežastys, ko gero, yra gilesnės, negu tik šis epizodas. „Aš nebuvau nei koncerno remiamas, nei įsipareigojęs. Sprendimą kandidatuoti partijos pirmininko rinkimuose priėmiau savarankiškai, nevykdydamas niekieno užduoties, o naudodamasis savo, kaip demokratinės partijos nario, teisėmis. Bijau, kad tapau trumparegiško mąstymo ir tendencingų interpretacijų įkaitu“, – rašė M. Adomėnas. 

Liudijimas atskleidė naujų aplinkybių

M. Adomėno liudijimas prokurorams atskleidė, kad politikas, vykdydamas verslininkų iš koncerno prašymą, 2015 m. pavasarį net sutiko kandidatuoti į TS-LKD partijos pirmininko vietą. „R. Kurlianskis man sakė, kad koncernui „MG Baltic“ būtų gerai, jeigu partijos poziciją užimtų Irena Degutienė, – kalbėjo M. Adomėnas. – Partijos pirmininko rinkimuose dalyvavau ir aš, o jie – koncernas – palaikė mano kandidatūrą, kadangi mano dalyvavimas galėjo „atimti“ balsų iš G. Landsbergio.“ Išties, kai 2015 m. pavasarį, po vykusių savivaldos rinkimų, iš partijos pirmininko posto atsistatydino Andrius Kubilius, M. Adomėno dalyvavimas partijos vedlio rinkimuose pakenkė G. Landsbergiui – pirmajame ture jam pritrūko 21 balso iki pergalės, todėl buvo surengtas antras turas, kuriame jis varžėsi su I. Degutiene.

M. Adomėnas teigė, kad su R. Kurlianskiu susitikdavo maždaug kartą per tris mėnesius, šie susitikimai vyko viešose vietose: kavinėse, vyninėse. Jis paaiškino, kad jiedu kalbėdavo apie 2016 m. Seimo rinkimus, politinę situaciją, situaciją TS-LKD, savivaldos rinkimus. 

Jis teigė balsavęs už liberalo Šarūno Gustainio pateiktą Vartojimo kreditų įstatymo pataisą, nes R. Kurlianskis jį įtikino, kad jame bus išlaikytas skolintojų ir skolininkų interesų balansas. Opoziciniai konservatoriai balandį jau buvo svarstę M. Adomėno elgesį, tuomet, gavus jo paaiškinimus dėl susitikimų su buvusiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, ir jokio sprendimo nepriėmė, tačiau žadėjo šį klausimą nagrinėti vėliau. Tuomet apie M. Adomėno susitikimus su R. Kurlianskiu pranešė dienraštis „Lietuvos rytas“. Jo teigimu, konservatorius su tuometiniu koncerno viceprezidentu susitiko kelis kartus nuo 2014 iki 2016 metų pakalbėti apie politinius procesus. Verslininkas, esą, pageidavo, kad M. Adomėnas nekliudytų į Vilniaus merus kandidatuoti Mykolui Majauskui.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „delfi logo“

Susiję

Mantas Adomėnas 6407918801963217138
item