Algimantas Rusteika. Apie buivolus

propatria.lt nuotr. kaunoforumas.wordpress.com Kodėl suaugęs buivolas, užpultas liūtų, ginasi ir neretai apsigina, o šimto buivolų,...

propatria.lt nuotr.

Kodėl suaugęs buivolas, užpultas liūtų, ginasi ir neretai apsigina, o šimto buivolų, kurių kiekvienas sveria kaip BMW, banda ramiai stebi arba pabėga, kai užpuola jauniklį ar silpnesnįjį, nors keliasdešimt galingų bandos patinų  tuos kelis plėšrūnus galėtų sumalti į miltus ir sutrypti į blynus? Arba lygiai taip tūkstantinė stiprių elnių banda – prieš keletą vilkų?

Kodėl numirėlių vienybė žydi, o gyvieji tokie pasimetę, vieniši ir bijantys ką nors įžeisti, kai juos dergti niekas nesibijo? Kodėl sakyti visiems matomą tiesą yra gėda, nepatogu ir nemandagu, nors melo upės liejasi laisvai ir menkystos neišlipa iš ekranų? Kodėl kiaurą parą pliaukšti niekus ir apsimetinėti svarbiais yra svarbu, o kalbėti apie tai, kas svarbu, yra nesvarbu ir jokie patriarchai dėl to nepareiškia jokių susirūpinimų?

Kur dingo šviesuoliai ir švyturiai, valdę protus ir širdis, intelektualinis ir kūrybinis tautos žiedas, nejaugi tik tie keli vis persekiojami, slapta žlugdomi, apspjaudomi ir nutylimi autoritetai beliko? Kur tos knygos, skolinamos vienai nakčiai, filmai ir spektakliai, aptariami darbovietėse ištisą savaitę? Kur žmonės, svarstantys, ką ir kaip reikia daryti, kad gyventi būtų šviesiau – ar tik tuos keliasdešimt įtūžusių komentatorių po tekstais turim? Ir dešimtis tūkstančių, besidalinančių nemokšos stilistės paistalais?

O gal ligoniui tereikia morfijaus – kad geriau miegotų ir neskaudėtų? Gal sugebam tik kartą per metus pagiedot ant piliakalnių ir pasigraudenę vėl laukti Senelio Godo su maišu, kuriame iš mūsų pačių pavogtos dovanos? Atėjus valandai jie klaupiasi ten, kur bebūtų – gatvėse, parduotuvėse, paplūdimiuose – ir atsisuka nusilenkti į Meką. Prieš ką klaupiamės ir kam galime nusilenkti mes, nebetikintys niekuo, net savimi?

Kodėl pavertėm savo šventyklas laisvalaikio objektais, tikėjimą – tradicija, panašia į cepelinų valgymą, o tikrumą ir meilę, netikrumą ir neapykantą – laisvu pasirinkimu? Kodėl kas per amžius buvo kvaila, dabar protinga, o kas protinga ir amžina, laikoma blogybe? Kur išsigimimo riba, kurią peržengus sudrebėtume pajutę, kaip bedugnė žvelgia į mus? Kodėl visi keleiviai žiūri pro langus, bet nemato, kad už stiklo jau Mėnulio peizažai?

Todėl, kad pasiaukštinę, pigūs ir apsvaigę nuo dūmų, kad užmiršom savo tėvus ir protėvius. Todėl, kad numirti lengviau ir gyvųjų niekam, net gyviesiems, nereikia. Todėl, kad pasidavėm be kovos ir pralaimėjimas mūsų širdyse. Mes esam laisva, galinga, didvyriškai amžinybėn žengianti buivolų tauta.

Kauno forumo vÄ—liava

Susiję

Įžvalgos 2383034910788263954

Rašyti komentarą

8 komentarai

Anonimiškas rašė...

Algimantai, ar vėl užgėrei?

Markas Eyn Lettowe rašė...

// ar tik tuos keliasdešimt įtūžusių komentatorių po tekstais turim? // ------ Gerb. autorius optimistas. Keletas, tik varganas keletas komentatorių. Paradoksas, kai "laikinusių" portalus - įspūdingi skaičiai.

Henrikas Miuleris rašė...

Kodėl, kodėl, kodėl...

Todėl, kad šunys ir piemenys išvažiavo, o liko tik avys ir vilkai. Dabar vilkai pjauna aveles. O keliems likusiems piemenims-ganytojams dėl vaizdo bus leista patiems nusibaigt.

Audrius rašė...

Geros, teisingos ir liudnos mintys.

Anonimiškas rašė...

Pagraudenti lengva, tačiau autoriaus striapsnyje pasigendu pragmatizmo. Ok, sakykime, Algimantas teisus, sakydamas - buivolų tauta. Ir ką? Taip viską ir paliksime? - kaip toje brolių Grimų pasakoje ,,Išmintingoji Elzė'': ,,Kai gims vaikas, kai aš jį pasiųsiu į rūsį alaus, kai jis prieis prie statinės, tuomet kirtiklis nukris jam ant galvos ir jį užmuš - na kaipgi čia neverksi?'' Taip ir toliau verkšlensime, paslapčia skaičiuodami sunkiai gaunamus ir kruopščiai taupomus pinigus, tada slapčia sakysime: ,,Ėėėė, ne viskas taip blogai!...'' - ir tuomet veidą nušviečia gudri šypsena, kurią reikia rūpestingai nusišluostyti, prieš išeinant į viešumą - tuomet verkšlenimai ir pagraudenimai atrodys įtikinamesni.

kest turbo rašė...

PAREIŠKIMAS DĖL VALDŽIOS MOKESTINĖS ir PENSIJŲ REFORMOS
Šiomis dienomis S.Skvernelio vyriausybės bei LVŽS lyderio R.Karbauskio koalicijos partnerių LSDDP vedlio G.Kirkilo, TT lyderio R.Žemaitaičio bei lenkų frakcijos R.Tamašunienės vadovaujamų Seimo frakcijų narių „buldozerio“ principu priimti įstatyminiai mokesčių ir pensijų pakeitimai, ignoravę platesnę diskusiją ir prof.R.Lazutkos pateiktas socialinės gerovės didinimo galimybes, daugumai gyventojų realesnio gyvenimo pagerėjimo neatneš, nes:
- nuo sausio 1d. pradėsiantis galioti naujas aukštesnis neapmokesdinamų pajamų dydis (NPD) bei algų viešame sektoriuje ir pensijų padidinimas ir vėl bus atsverti naujo eilinio kainų padidėjimo didžiuosiuose prekybos tinkluose, jų kartelinio pobūdžio oligopolyje bei kitur
- apyvarta ženkliau nepadidės, nes žmonės pirks tas pačias prekes, tik didesnėmis kainomis
- SODROS lubų įvedimas bei nepamatuotai aukštas NPD lygmuo sukurs didelį lėšų stygių biudžete, kurio tų lubų neįvedus ir parinkus apdairesnį NPD buvo galima išvengti ar dar daugiau, sukaupti lėšų pensijų bei algų padidinimui

Ši reforma buvo paviršutiniškai ar pernelyg optimistiškai komentuota dalies žiniasklaidos bei verslo konfederacijos atstovų.
Galima teigti, kad iš minimos pseudoreformos vėl milijoninėmis sumomis pasipelnys tik didžiojo verslo savininkai, kuriems gyventojų pajamų mokesčio tarifo padidinimas bus su kaupu atsvertas SODROS lubų įvedimu. Toks ekonominio – socialinio ir politinio populizmo kursas kelia grėsmę Lietuvos valstybės tvarumui, nes apie trečdalis gyventojų toliau liks materialiniame skurde, o dalis rinksis emigranto kelią.
Reikalaujame įstatyminėmis priemonėmis pirmiausia suvaldyti kainų šėlsmą bei atšaukus SODROS lubas ir prikaupus lėšų adekvačiai padidinti mokytojų, gydytojų, gaisrininkų, socialinių ir kultūros bei kitų profesijų darbuotojų algas, visų piliečių, kurie negauna valstybinių, pensijas, stipendijas bei pašalpas.

Nežiniukas rašė...

Gerbiamasis, o skaičiai kur?

Teiginiai be įrodymų pagrįstų skaičiavimais, yra vadinami pagraudenimais ir paverkšlenimais.

Kaip reikia skaičiuoti, duosiu suprimityvintą pavyzdį dėl tų pagraudenimų: Jonas gauna 2 tugrikus, Petras - 1 tugriką. Jonas valdžiai turi atiduoti 1 tugriką, Petras - irgi 1 tugriką. Po reformų, Petras nebegauna nieko, todėl nieko ir neturi atiduoti, o Jonas jau gauna 3 tugrikus, bet turi atiduoti valdžiai 2 tugrikus.

Dabar klausimai: 1. jei Jonas gauna daugiau, kaip padidės Minimų pelnai, jei bus užkeltos kainos?
2. Kiek Jono padidės perkamoji galia, jei Jonas gaus 3 tugrikus?
3. Kaip Jono perkamąją galią paveiks padidėję mokesčiai?
4. Kiek verti kest turbo paverkšlenimai po Jono pajamų skaičiavimų?

Anonimiškas rašė...

"Kodėl numirėlių vienybė žydi, o gyvieji tokie pasimetę,"-tamsta, Autoriau, labai gerai čia įžvelgėte. O atsakymas į visus skausmingus "kodėl" sudėtingai paprastas: PASKUTINIAI LAIKAI...Taip sako Dievas(TIESOS KNYGA)...velnio,tamsybių siautėjimo metas... Taip buvo išpranašauta pranašų Danieliaus ir šv.Jono...Žiūriu į paklaikusį nuo melo pasaulį ir...viliuosi tik Jėzumi, kuris tikrai ateis...

item