Visuomenininkai reikalauja stabdyti Klaipėdos Atgimimo aikštės projektą

Virginijos Samulionytės nuotr. www.ve.lt Ketvirtadienio rytą prie Klaipėdos savivaldybės piketą surengė visuomenininkai, kurių nete...

Virginijos Samulionytės nuotr.

Ketvirtadienio rytą prie Klaipėdos savivaldybės piketą surengė visuomenininkai, kurių netenkina planuojama Atgimimo aikštės rekonstrukcija įgyvendinant projektą „Dangaus veidrodis“. Piketuotojai sako, kad projektas nederinamas su visuomene ir neatspindi jos nuomonės.

Išvakarėse, trečiadienį, piketo organizatorių išplatintame pranešime spaudai buvo teigiama, kad piketo metu bus reikalaujama stabdyti Atgimimo aikštėje numatyto projekto „Dangaus veidrodis“ įgyvendinimą ir požeminės automobilių aikštelės statybą. Piketo metu šiuo tikslu buvo renkami ir parašai.

„Abu šie projektai nederinti su Klaipėdos bendruomene. Atvirkščiai – jie įgyvendinami prieš visuomenės valią. 2015 metais buvo parengta Atgimimo aikštės ir jos gretimybių raidos galimybių studija, pristatanti keturis aikštės projektus. Buvo atlikta visuomenės apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 500 žmonių, 71,8 proc. pasisakė už nuosaikų aikštės raidos variantą – ją sutvarkyti, paliekant neužstatytą, numatant joje žaliąją erdvę, mažosios architektūros elementus, vietą renginiams, šeimoms su vaikais, jaunimui, apsaugant nuo nepalankių orų sąlygų, įrengiant tinkamą apšvietimą, suformuojant rekreacinę, aktyvią ir reprezentacinę zonas. 

Šiam variantui vieningai pritarė ir politikai – Klaipėdos miesto tarybos kolegija. Visuomenė taip pat pasisakė prieš požeminės automobilių aikštelės įrengimą. Tam pritarė ir Savivaldybė, akcentuodama, kad tokios automobilių aikštelės įrengimas užkirs kelią ateities kartoms aikštėje įgyvendinti naujus projektus“, - teigia organizatoriai.

Visuomenininkų nuomone, Atgimimo aikštės plėtrai ir akcentams turi būti skiriamas išskirtinis dėmesys ir privaloma diskusija su visuomene dėl jos ateities planų.

„Atgimimo aikštė turi vienyti klaipėdiečius, o ne skaldyti, turi atspindėti bendruomenės, o ne atskirų verslo ar kitų įtakos grupių interesus. „Dangaus veidrodžio“ ir požeminės automobilių aikštelės projektai kelia ir tiesioginę grėsmę kultūros paveldo vertybėms“, - įsitikinę piketuotojai.

Piketo metu visuomenininkai nuolat vaikščiojo per pėsčiųjų perėją – vieni nešiojo veidrodį, kiti ėjo tuščiomis. Dalis piketuotojų dalino skrajutes priverstinai prie perėjos sustabdytų automobilių vairuotojams ir keleiviams.

Vėliau, miesto Tarybos posėdžio pradžioje, keli piketo dalyviai pasisakė iš miestiečių tribūnos. Seniūnaitė Virginija Jurgilevičienė tikino, kad vykdant suplanuotą rekonstrukciją, bus sunaikinta miesto istorija. „Išrausite istoriją, išmesite ją į šiukšlyną“, - rėžė seniūnaitė.

Seniūnaitė Marija Kalendė ragino politikus kreiptis į regioninę architektų tarybą, kad ši įvertintų Atgimimo aikštės projektą.

Seniūnaitis Renaldas Kulikauskas priminė, kad 2015 metais buvo Savivaldybei pristatyti 4 aikštės tvarkymo variantai. Dauguma politikų tada pasirinko variantą, kuris numatė nuosaikius pokyčius.

„Savivaldybė nusprendė nestatyti požeminės aikštelės, tvarkyti tik aikštės viršų“, - kalbėjo R. Kulikauskas ir pridūrė, kad dabar prieštaraujama ankstesniam sprendimui.

Piketuotojų atstovai įteikė merui ir Tarybai surinktus parašus ir reikalavimą stabdyti projekto įgyvendinimą.

ve.lt

Susiję

Demokratija ir valdymas 7915571274552440036
item