V. Radžvilas pasisakė dėl mokesčių reformos: „esame mulkinami, išnaudojami ir apgaudinėjami“

www.delfi.lt Lietuvoje vyrauja tokia visuomenės valdymo strategija, kai diskutuojama ne dėl esminių politinių problemų, o dėl technin...


Lietuvoje vyrauja tokia visuomenės valdymo strategija, kai diskutuojama ne dėl esminių politinių problemų, o dėl techninių smulkmenų, sako filosofas Vytautas Radžvilas.

„Komplimentai pranešėjams, bet realiai mes diskutavome apie tai, nagrinėjome visą technologiją, kaip esame mulkinami, išnaudojami ir apgaudinėjami“, – taip jis apibendrino Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete ketvirtadienį vykusią diskusiją apie mokesčių reformos pasekmes viešajam sektoriui. 

Po profesorių Romo Lazutkos ir Boguslavo Gruževskio pristatytų pranešimų, kuriuose buvo gausu kritikos Vyriausybės pristatytoms mokesčių ir pensijų reformoms, V. Radžvilas pasiūlė pasitelkti refleksiją. Jis pastebėjo, kad diskusijos skelbime buvo nurodyta, jog joje dalyvaus ir Finansų ministerijos atstovai. „Tačiau jiems čia nereikia būti, nes jų darbą darome mes patys. Kokiu būdu? Šitokios valdymo sistemos lobistams politinius klausimus reikia pakeisti taip, kad tai būtų vadybiniai klausimai. 

Jau nuo Jeano Monnet (XX amžiaus prancūzų politikos ekonomistas – DELFI) laikų valdymo strategija yra tokia: jūs nuo esminių politinių problemų ginčykitės iki numirimo dėl techninių smulkmenų“, – sakė V. Radžvilas. Filosofas teigė, kad tai yra nuostabiausias energijos ir laiko išgarinimo būdas. „Finansų ministerija dirba tobulai. Jie vykdo labai aišku socialinį-politinį užsakymą, kurio esmė yra tam tikri galių santykiai. Mes ir toliau (čia yra visų intelektualų prigimtinė liga, kurios reikia atsisakyti) remiamės kūdikiškai naivia prielaida, kad jie daro intelektualines klaidas, kad jie kažko nesupranta. Tačiau yra ne tik intelektas, yra dalykas, kuris vadinasi valia. Interesas savaime nėra blogas dalykas, jis neutralus. Yra valia ir ji būna gera arba bloga“, – dėstė V. Radžvilas. 

Jis pasisakė ir apie neigiamas Lietuvos demografines tendencijas. „Ką rodo visi tie skaičiai, kuriuos pateikė pranešėjai? Jie yra paprasčiausiai normalus, gražus išmirimas“, – sakė jis. 

V. Radžvilo teigimu, net ir ekonomikos neprofesionalas turėtų suprasti, kad dabartinė diskusija dėl mokesčių reformos ir maskuotė senai darbotvarkei. „Tai klasikinė politinė situacija. Nejaučiant visuomenės spaudimo, suvokiama, kad kažką tarsi reiktų daryti. Bet nėra politinės valios ir todėl perdėliojama iš vienos kišenėlės į kitą – procentėlis ar pusė procentėlio, o jūs ginčykitės, gaiškite laiką“, – sakė V. Radžvilas. 

Jo teigimu, iš tokių diskusijų turėtų atsirasti politinė valia. „Reikia aiškius politinius reikalavimus (ir dėl mokesčių reformos) suformuluoti ir 10 tūkst. prie Seimo. Kito kelio nėra“, – sakė V. Radžvilas.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „delfi logo“

Susiję

Vytautas Radžvilas 5569645659669277909
item