V. Radžvilas pasisakė dėl mokesčių reformos: „esame mulkinami, išnaudojami ir apgaudinėjami“

www.delfi.lt Lietuvoje vyrauja tokia visuomenės valdymo strategija, kai diskutuojama ne dėl esminių politinių problemų, o dėl technin...


Lietuvoje vyrauja tokia visuomenės valdymo strategija, kai diskutuojama ne dėl esminių politinių problemų, o dėl techninių smulkmenų, sako filosofas Vytautas Radžvilas.

„Komplimentai pranešėjams, bet realiai mes diskutavome apie tai, nagrinėjome visą technologiją, kaip esame mulkinami, išnaudojami ir apgaudinėjami“, – taip jis apibendrino Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete ketvirtadienį vykusią diskusiją apie mokesčių reformos pasekmes viešajam sektoriui. 

Po profesorių Romo Lazutkos ir Boguslavo Gruževskio pristatytų pranešimų, kuriuose buvo gausu kritikos Vyriausybės pristatytoms mokesčių ir pensijų reformoms, V. Radžvilas pasiūlė pasitelkti refleksiją. Jis pastebėjo, kad diskusijos skelbime buvo nurodyta, jog joje dalyvaus ir Finansų ministerijos atstovai. „Tačiau jiems čia nereikia būti, nes jų darbą darome mes patys. Kokiu būdu? Šitokios valdymo sistemos lobistams politinius klausimus reikia pakeisti taip, kad tai būtų vadybiniai klausimai. 

Jau nuo Jeano Monnet (XX amžiaus prancūzų politikos ekonomistas – DELFI) laikų valdymo strategija yra tokia: jūs nuo esminių politinių problemų ginčykitės iki numirimo dėl techninių smulkmenų“, – sakė V. Radžvilas. Filosofas teigė, kad tai yra nuostabiausias energijos ir laiko išgarinimo būdas. „Finansų ministerija dirba tobulai. Jie vykdo labai aišku socialinį-politinį užsakymą, kurio esmė yra tam tikri galių santykiai. Mes ir toliau (čia yra visų intelektualų prigimtinė liga, kurios reikia atsisakyti) remiamės kūdikiškai naivia prielaida, kad jie daro intelektualines klaidas, kad jie kažko nesupranta. Tačiau yra ne tik intelektas, yra dalykas, kuris vadinasi valia. Interesas savaime nėra blogas dalykas, jis neutralus. Yra valia ir ji būna gera arba bloga“, – dėstė V. Radžvilas. 

Jis pasisakė ir apie neigiamas Lietuvos demografines tendencijas. „Ką rodo visi tie skaičiai, kuriuos pateikė pranešėjai? Jie yra paprasčiausiai normalus, gražus išmirimas“, – sakė jis. 

V. Radžvilo teigimu, net ir ekonomikos neprofesionalas turėtų suprasti, kad dabartinė diskusija dėl mokesčių reformos ir maskuotė senai darbotvarkei. „Tai klasikinė politinė situacija. Nejaučiant visuomenės spaudimo, suvokiama, kad kažką tarsi reiktų daryti. Bet nėra politinės valios ir todėl perdėliojama iš vienos kišenėlės į kitą – procentėlis ar pusė procentėlio, o jūs ginčykitės, gaiškite laiką“, – sakė V. Radžvilas. 

Jo teigimu, iš tokių diskusijų turėtų atsirasti politinė valia. „Reikia aiškius politinius reikalavimus (ir dėl mokesčių reformos) suformuluoti ir 10 tūkst. prie Seimo. Kito kelio nėra“, – sakė V. Radžvilas.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „delfi logo“

Susiję

Vytautas Radžvilas 5569645659669277909

Rašyti komentarą

19 komentarų

Anonimiškas rašė...

Kas liečia ekonomiką tai Radžvilas niekad dar neparašė nieko rišlaus, tik kitus komentuoja.

Anonimiškas rašė...

,,što kasajetsa'' :))) kokia operatyvi reakcija.

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Dabar, pražūtingai baisu (mirtinai pavojinga) yra tai, kad Lietuvoje visokios bei visos ūkinės veiklos įvaizdis – p_l_ė_š_i_k_i_š_k_a_s. Toks įvaizdis neduoda pasijausti žmogumi versle dirbantiesiems. Pusė dirbančiųjų (!!!) nenori tokios veiklos, dingo svetur ir net b_i_j_o grįžti į Lietuvą. Plėšikiškos veiklos įvaizdžio ryškiausi ženklai:
1 (baisiausias). Lietuviškame ES pakraštyje bei vakariniame ES pakraštyje maisto ir daiktų kainos yra (bemaž) vienodos, o algos ir pensijos (apie) 4 kartus mažesnės nei vakariniame ES pakraštyje;
2 (mažiau baisus). Plėšikiški mokesčiai – išreikalaujami nesant pajamų (uždarbio, pelno, …);
_______________
2015 metų PVZ.
Lietuviškam ES pakraščiui pritaikius vakarinio ES pakraščio taisykles:
– juridinio asmens (UAB, MB, IĮ, VŠĮ, …) registravimo kaina būtų apie 15 – 20 kartų (!!!) mažesnė;
– pajamų mokestis būtų 2 kartus (!) mažesnis, prie MMA dydžio;
– atskaitymai sodrai būtų bemaž 9 kartus (!!) mažesni, prie MMA dydžio;
– plėšikiškojo psd nebūtų išvis.
_____________________
2018 (Skvernelio laikmečio naujiena) PVZ. Atsirado plėšikiškos sodros grindys - silpniausiųjų skriauda (kai kirpėjai padidinta mokesčių našta 50e/mėn, ...).
____________________
3 (mažai baisus). Svetimšalių bankų plėšikavimas;
4 (mažiausiai baisus). Verslo priežiūros tarnybų plėšikavimas.
Lietuvoje, apskritai, bet kokia ūkinė veikla yra paralyžiuojama ir smulkesniais apsunkinimais.

Anonimiškas rašė...

Abejingai į tavo bukas kvailystės atsakysiu - būtų kiti mokesčiai. Vakarinėje dalyje minimumą uždirba ne dauguma, o verslas ne šešėlyje. Tai nesunku taikyti kita modelį. Kai pats deklaruosi savo buto nuoma, rašysi teisinga automobilio pirkimo kaina, nepirkti kontrabandinių cigarečių, o savo kioske samdomai kasininkei alga mokėsi ne iš po skverno, bus paprasčiau politinius reikalavimus kelti. Dabar juokiasi puodas kad katilas juodas.

Anonimiškas rašė...

Kad mokesčiai neteisingi tas tiesa, dėl to ir labai sunkiai randamas teisingumo ministras, paprastai į ministrus visada konkursas, o į teisingumo sunkiai randamas kandidatas, dėl to kad nors kiek mąstantis žino, neteisybės liūne atrasti teisybę sunkus ar net neįmanomas dalykas,galimi atvejai:, arba neteisybės liūnas nusenka, arba labai daug atsiranda tikrai teisingai gyvenančiu, o ką tos jungtinės pajėgos kliedi, tai eilinis marginalas, arba koks trolintojas.

Anonimiškas rašė...

Tavo kvailystės net nejuokingos ir niekam neįdomios. Į teisingumo ministrus joks padorus profesionalas neina kad tokių kaip tu kvailysciu nereikėtų kentėti, apsimetant kad išklausoma vertinga piliečių nuomone demokratinėje diskusijoje

Anonimiškas rašė...

Ar Radžvilas ką nors išmano apie ekonomiką? Kol kas jokių įrodymų jis nepateikė.

Unknown rašė...

O Radžvilas iš vis kažką išmano?

Pikc rašė...

Labai, panašu, kad čia "što kasajetsa" "egzpertas" rimtai įsisiautėjo ("2018-05-16 01:07", "2018-05-16 13:03", "2018-05-16 13:43"). Gal "užvartojo" ką? :)

Pikc rašė...

Tai kad tu neįgalus įvertinti, nabagėli. ;)

Unknown rašė...

jeigu bandai apsimesti Lietuvos patriotu, Kremline utele, bent jau nevartok šlykščių slavizmų savo komentaruose.

Anonimiškas rašė...

Pisk,
Tu esi Radžvilo klapčiukas, gal gali pasidalint kokia nuoroda kur Radžvilas kalba apie ekonomiką ir nesusišneka?
Ačiū

Anonimiškas rašė...

Autokorektorius ištaisė ne kaip, turi būt Pikc ir Nenusišneka.

Sėlis rašė...

Visi tie dažnėjantys inkštimai tik parodo, kad Pro Patria gerai užmynė homobukagalviams ant kiaušų. :) Šaunuoliai, taip ir toliau! :)

Pikc rašė...

Nesu tikras, ar šitų askaridžių pavadinimas bukagalviais nėra nepelnytas įžeidimas vargšams tikriems bukagalviams - vis dėlto, jiems tai skambėtų kaip gana drastiškas "pažeminimas pareigose". ;)

Pikc rašė...

P.S. Ir užminti jiems ant Tamstos minėtų kūno dalių tiesiog neįmanoma dėl tos faunos specifinės anatominės patologijos (anorchija vadinasi). ;)

Anonimiškas rašė...

Pikc,
Tai kaip suprantu tų straipsnių tiesiog nėra, nes Radžvilo silpnybė yra ekonomika ir racionalus mąstymas.

Anonimiškas rašė...

Tam, kad prie Seimo susirinktų 10 tūkstančių, visų pirma reikia suburti vieną šimtą veiklių ir patikimų bendraminčių, kad jie tuos 10 tūkstančių išjudintų iš letargo ir sukviestų prie to Seimo ir ne tik prie Seimo.
Suformuluoti politinius ir ekonominius reikalavimus nėra jau taip labai sunku, bet kaip priversti valdžiažmogius, kad jie juos vykdytų? Ir kodėl mes turime jų prašyti?
Juk yra taip aišku - jei nesugeba arba nenori - lauk nuo valdžios svertų!
Pasaulinė istorija akivaizdžiai rodo - norint, kad valstybėje valdžia atsižvelgtų į gyventojų reikalavimus ir keistų situaciją- reikia patiems imti valdžią į savo rankas ir keisti situaciją! Tam reikia suburti kritinę masę žmonių. Kito kelio niekada nebuvo, nėra ir nebus!

Anonimiškas rašė...

V.Radžvilo mintis-10 tūkst. prie Seimo tikrai puiki.Galimas dalykas, realiai įgivendinama. Bet aš šį kartą ne apie tai. Ar pastebėjote, kad šioje svetainėje vyksta rimtos diskusijos? Ar tam pasitarnauja įžeidinėjimai ir drabstomi purvai? Nemanykite, yra trokštančių, kad komentarai būtų uždrausti, kaip buvo uždrausti Bernardinuose ir nebeleido mums diskutuoti.Kad tik užtildyti Tautos balsą...Pamąstykite, meldžiu...

item