Siūloma Lietuvos ambasadą Izraelyje perkelti į Jeruzalę

Grupė Seimo narių kreipėsi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirminin...

Grupė Seimo narių kreipėsi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Juozą Bernatonį dėl Lietuvos Respublikos ambasados perkėlimo į Jeruzalę. Taip pat rašte formuojami šie klausimai: kodėl Lietuvos atstovai nedalyvavo JAV ambasados atidarymo reginyje Jeruzalėje? Ar Lietuvoje bus pradėti svarstymai ir diskusija dėl mūsų šalies ambasados perkėlimo į istorinę Izraelio sostinę Jeruzalę, taip išreiškiant solidarumą su Izraelio valstybe ir JAV? Ar Lietuva galėtų inicijuoti diskusiją ES formatuose dėl Europos šalių ambasadų perkėlimo į Jeruzalę?

Kreipimasi pasirašė Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis, Rimantas Jonas Dagys, Emanuelis Zingeris, Žygimantas Pavilionis, Gabrielius Landsbergis, Dainius Kreivys, Gediminas Kirkilas, Algimantas Kirkutis, Edmundas Pupinis, Arvydas Anušauskas, Naglis Puteikis, Rasa Budbergytė, Eugenijus Gentvilas ir Mykolas Majauskas.

2018 m. gegužės 14 d. Jungtinės Amerikos Valstijos perkėlė savo ambasadą į Jeruzalę. Kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės – Čekija, Rumunija ir Vengrija – taip pat kalba apie ketinimus pasekti JAV pavyzdžiu ir perkelti savo ambasadas. Jeruzalė yra istorinė žydų valstybės sostinė, todėl diplomatinių atstovybių perkėlimas rodo istorinio teisingumo atkūrimą. Izraelis yra vienintelė demokratinė valstybė regione ir ištikima Vakarų šalių sąjungininkė“, – sako vienas idėjos iniciatorių Laurynas Kasčiūnas.

„Jeruzalė yra Izraelio valstybės sostinė, taip kaip Vilnius yra mūsų valstybės sostinė. Ir šio fakto niekas negali paneigti“, – pabrėžia siūlymą pasirašęs Dainius Kreivys.

„Jeigu pripažįstame, kad Izraelis yra suvereni valstybė, turėtume elgtis taip, kaip planuoja elgtis kai kurios Vidurio Europos valstybės ir perkelti ambasadą į Jeruzalę. Jei Lietuvos supratimas kitoks, Užsienio reikalų ministras turi tą aiškiai pasakyti. Bet kuriuo atveju, prasčiausia pozicija iš visų galimų yra neturėti jokios nuomonės ir slapstytis už ilgalaikių lozungų, kuriuose nėra praktinio problemos sprendimo. Prieš pradėdami dialogą su kitomis ES valstybėmis ieškant siektinos vienybės šiuo klausimu, turėtume aiškiai apsibrėžti savo požiūrį į šios problemos sprendimą“, - sprendimą komentavo Rimantas Jonas Dagys. 

Jeruzalėje veikia Izraelio valstybės parlamentas ir kitos valdžios institucijos. Atkreiptinas dėmesys, kad JAV ambasada perkelta į Jeruzalės vakarinę dalį.

Modernios Izraelio valstybės istorija yra sudėtinga ir komplikuota. Tai valstybė, kurios nepripažįsta jos kaimynai ir dauguma kitų arabiškų valstybių. Jos aiškiai ir oficialiai deklaruoja, kad Izraelis turi būti sunaikintas. Izraelio valstybė tiesiogine prasme nuolat kovoja dėl savo išlikimo. Ir šiuo atveju ne Izraelis yra agresorius – ši valstybė nesiruošia okupuoti nė vienos šalies. Jeruzalė yra oficiali Izraelio sostinė. Tad jei pripažįstame Izraelio valstybę, tuomet turėtumėme pripažinti ir jos sostinę Jeruzalę.


Susiję

Užsienio politika 7764153109230419818

Rašyti komentarą

21 komentaras

Anonimiškas rašė...

Štai jums ir kriterijus kaip atpažinti iniciatyvius idiotus, nepriklausomai nuo partinės priklausomybės...

nemo rašė...

O kad šiaip nuo I iki XX amžiaus buvo ir KITŲ žmonių, kurie kuriantis moderniai Izraelio valstybei buvo išstumti, istorinė tėvynė ir sostinė, tai čia ką, ne istorinė tiesa? Kur istorinis teisingumas jų atžvilgiu? Kaip mes pasijustume, jei, tarkime, į Vilnių pretenzijas pareikštų tauta, istoriškai jį pastačiusi ir valdžiusi prieš 1900 metų? Ne vein pareikštų, bet ir pasiimtų nugalabydama vieną kitą tūkstantį lietuvių? Pernelyg paprasta. JAV čia sužaidė nekokį žaidimą. Ir čia rašau kaip tas, kuris bevelyja, kad pasaulyje viešpatautų amerikonai, o ne rusai ar kinai.

Anonimiškas rašė...

To nemo... Čia Jums už tai, kad bevelyjat dėl jankių viešpatavimo pasaulyje...:)

Cato rašė...

„Jeruzalė yra Izraelio valstybės sostinė, taip kaip Vilnius yra mūsų valstybės sostinė."
Rytų Jeruzalė - okupuota palestiniečių teritorija.

Pikc rašė...

A, vadinasi, čia kerštas asmeniškai tokiems, kurie "už jankius"? Va, jei rasiejos viešpatavimo norėtų - būtų visai kas kita, ne? ;)
P.S. Sugebėti net svetimybę klaidingai pavartoti - čia jau lygis. :)

Anonimiškas rašė...

tu tikras nemo.

Anonimiškas rašė...

,,okupuota palestineičių'' - turi omenyje, kad ją okupavę palestiniečiai? Yra tiesos. Ar bent žinai, kaip, kada, kur ir po kokių įvykių žemėlapyje atsirado žodis ,,Palestina''?

Rasa rašė...

Dėl Trumpo, tai reikia suprasti, kad jis save laiko bibliniu Kyro atitikmeniu, nes tai apaskelbė visiems JAV evangelikams jų pastorius Billy Graham.

It was Graham who told millions of America’s evangelicals that they could vote for Trump with a clear conscience since Trump was comparable to the ancient Persian ruler Cyrus, mentioned in the Old Testament.

How does this Cyrus-Trump comparison work? Cyrus was an all-conquering Persian king. Around 550BC he overthrew the Babylonians, who had persecuted the Jews by driving them into captivity, and stripped them of their freedoms. When Cyrus conquered the Babylonians, he released all the captives. Moreover, he respected the traditions of the lands he captured and ruled with a lean, decentralised administration. For American evangelicals, the rule of Cyrus is one that worked to the advantage of all its subjects – and especially God’s chosen people. Cyrus is the only foreign ruler referred to as “Messiah” (literally “His anointed one”) in the Old Testament (see Isaiah 45:1), and is the only non-Jewish figure in the Bible to be given this accolade. Graham, in signalling that Trump was a kind of Cyrus, was simply saying that evangelicals and fundamentalists could now rid themselves of a once dominant, centralising liberal hegemony, and reclaim their religious freedoms. They could do this even by voting for someone who manifestly doesn’t share their evangelical faith.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/06/donald-trump-faith-politics-religious-presidency

Ezd 1
Kyro įsakas

1 Pirmaisiais Persijos karaliaus Kyro metais, kad būtų įvykdytas per Jeremiją tartas VIEŠPATIES žodis, VIEŠPATS įkvėpė Persijos karalių Kyrą išleisti šį įsaką visai karalystei ir žodžiu, ir raštu: 2 „Taip kalbėjo Persijos karalius Kyras: 'VIEŠPATS, Dangaus Dievas, atidavė man visas žemės karalystes ir pavedė man pastatyti jam Namus Jeruzalėje, kuri yra Jude. 3 Visi, kas iš jūsų priklauso jo tautai, – tebūna jų Dievas su jais! – tesileidžia kelionėn į Jeruzalę Jude ATSTATYTI VIEŠPATIES, Izraelio Dievo, Namų Jeruzalėje. 4 Visus išlikusius, kad ir kur jie gyventų, teparemia jų vietovių žmonės auksu ir sidabru, daiktais ir galvijais kartu su geros valios atnašomis Dievo Namams Jeruzalėje'“.
http://biblija.lt/index.aspx?cmp=reading&doc=BiblijaRKK1998_Ezd_1

Beje ir JAV pasitraukimas iš Irano sutarties puikiai pritinka šiam bibliniam Kyrui-Trumpui. Bet va įdomu, kaipgi bus su Šventyklos atstatymu? Jeigu Trumpas dar užsinorės ir šventyklą atstatyti, tai tuomet atsiras labai realus pagrindas 3 pasauliniam tarp musulmonų ir pretenduojančių į Šventyklos kalną.

Anonimiškas rašė...

Tuomet kokia galutinė išvada? - trečiasis pasaulinis karas? Kaip jūs, Rasa, sakote - tarp musulmonų ir pretenduojančių į Šventyklos kalną? Kas tie pretendentai? Be to, kas, kada, ką ir kuo apginkluos?

Nežiniukas rašė...

Grupė Seimo analfabetų, nežinodami istorijos ir tarptautinės teisės, tsakant parodė iniciatyvą.

Jeruzalė opus klausimas, panašiai kaip dabar Krymas.

1947 JTO Generalinės asamblėjos nutarimu, Jeruzalei buvo suteiktas specialios teritorijos statusas, pagal kurį Jeruzalė nepriklausė niekam.

Vėliau, pažeidžiant tą JTO nutarimą, Jeruzalę pasidalino Izraelis ir Jordanija, o po 6 dienų karo Izraelis užgrobė visą Jezuzalę, kurią 1980 metais paskelbė amžina ir nedaloma Izraelio sostine (o gal kas prisimena kaip neseniai panašiai Rusija dėl kažko sakė?). Taigi, pas Izraelį Jeruzalė yra pažeidžiant tarptautinę teisę.

Dėl sprendimo perkelti JAV ambasadą į Jeruzalę, ant Trampo karti šunis yra neteisinga, nes tai ne Trampo sprendimas. Sprendimą perkelti JAV ambasadą į Jeruzalę priėmė JAV kongresas dar 1995 metais, bet šio sprendimo vykdymas kas pusmetį JAV prezidentų būdavo vis atidėliojamas ir tiems atidėliojimams Trampas ir nusprendė padaryti galą (aūūūūūūūūūū iniciatyvūs Seimo nariai - kur jūs buvote 1995 metais, kaip JAV kongresas priėmė šį sprendimą).

Labai stebina straipsnio demagogija - "Jeruzalė yra oficiali Izraelio sostinė. Tad jei pripažįstame Izraelio valstybę, tuomet turėtumėme pripažinti ir jos sostinę Jeruzalę".

Komentarą pabaigsiu tuo pačiu demagoginiu stiliumi: Krymas yra oficiali Rusijos teritorija. Tad jei pripažįstame Rusijos valstybę, tuomet turėtumėme sulaukti tų pačių Seimo... (hm, kaip čia pasakius) iniciatyvos ir pripažinti Krymą, kaip Rusijos teisėtai prijungtą teritoriją.

Rasa rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Rasa rašė...

Galutinė išvada priklausys nuo tolesnių Trumpo veiksmų, bet visgi ant šventyklos kalno yra dvi musulmonų mečetės Al-Aqsa ir Dome of Rock ir tai trečioji pagal šventumą musulmonams vieta, nes ji tiesiogiai siejama su pranašu Muhamedu ir jo "nuotykais" kuriuos galima pačiam pasigooglinti.
O Korane yra labai aiškiai parašyta, kas negins mečetės ir atiduos ją kitatikiams, tas į jokį dangų nepapuls, tik į pragarą. Korane nėra parašyta, kad musulmonai žudytų kitatikius, bet yra grieštai prisakyta ginti iki mirties ir jokiais būdais neatiduoti kitatikiams savo maldos namu. Ir jeigu atsiras pretendentai į Šventyklos kalną (Trumpas-ale biblinis Kyras, protestantai ir visokie sektantai, mesijiniai ir pasaulietiniai žydai) ginti šias mečetes jau bus ne tik palestiniečių reikalas, bet viso pasaulio musulmonų reikalas, kurių beje yra 1,8 mlrd. Nes pagal Koraną viso pasaulio musulmonai privalės šias mečetes ginti ir jeigu negins, tai į jokį dangų nepapuls.

Anonimiškas rašė...

Atkreipkime dėmesį Rasos minimo pasaulinio karo su musulmonais kontekste, kad Trumpas žūtbūt siekia ap(si)drausti nuo branduolinio ginklo Irane. ES pozicija kitokia - gal jie nebus taikinys, nes bus Rusijos-Irano-Kinijos pusėje?

Anonimiškas rašė...

Dėsnis:,,Branduoliu jungimasis duoda didžiausią energiją'', dėl to ir dega ir rūksta, o kodėl dega? atsakymas labai sudėtingas.

Anonimiškas rašė...

,,grieštai'' :)) Rasa - nors man atrodo, kad esi vyras, beje, nelabai gerai mokantis lietuvių kalbą - ar žinia, ką apskritai reiškia žodis ,,islamas''? Kas sakoma apie sabėjų religiją Korano 41.37 suroje? Ką Mahometas sako apie Knygos žmones 2-13, 16 17 surose? Rasa, ką manai apie 9.5, 8.12-14, 5.33, 33.61 surų nurodymus?

Finkelšteinas rašė...

Se tau ir "propatria" zydam padus laizanti, tikejausi daugiau nesaliskumo

Anonimiškas rašė...

Atėjote čia išsakyti savo įspūdžių?

Unknown rašė...

O tai kam daugiau, jei ne žydam? Gal tiksliau - sionistams. Ppropatria (ir turbūt joks kitas lietuvių portalas, - nežinau, neskaičiau) nerašo, kiek žuvo žmonių atidarant ambasadą, kiek tūkstančių protestavusių, kiek nukankinta ir nužudyta Gazos ruože. Prieš 70 metų įkurta sionistinė Izraelio valstybė - falšas. Daugiau kaip 800 000 palestiniečių buvo išvaryti iš gimtųjų žemių. O ir dabar palestiniečių pabėgėlių skaičius sudaro dg. kaip 6 mln.
Dėl kokių priežasčių plūsta nesuskaičiuojami srautai pbėgėlių į Europą? Kas yra visa ko varomoji jėga? Manau, ne politinis ar tautinis kriterijus stumia istoriją į priekį, bet religinis, juo labiau žydų.
Jei Nemo pagalvotų, teisingai įvertinęs šią situaciją, suvoktų, kad esminė jėga yra ne rusai, jankiai ar kinai, bet krikščionys (apie katalikus iš esmės nebekalbu, - klausimas, ar jie apskritai dar krikščionys) - Rusijos, Jeruzalės, Aleksandrijos, Gruzijos ir kiti, dar neišdavę savo tikėjimo su kitų "religijų artistais". Krikščionys ir antikristo tarnai. O kas pastarajam tarnauja ir kelią ruošia - visi žino.

nemo rašė...

Perklausiau iš JAV atsivežto pastoriaus kalbą per ambasados inauguraciją (yra visas ambasados portale visas įrašas). Ir pajutau simpatiją "leftistams", kurie šiaip man jau yra "natūralūs" oponentai: toks vienpusiai šališkas religijos ir politikos supynimas, toks aklas sutapatinimas tarp Trumpo ir Dievo valios, tokia naiviai pavojinga priešprieša tarp gėrio (Trumpas) ir blogio (manantys kitaip šėtono tarnai), kad iš tiesų atsimeni leftistų kritiką apie religiją kaip politikos legitimaciją. To Trumpo "kišeninio pastoriaus" politinės - religinės proklamacijos nė trupučio nežadino širdies.

Baisus kontrastas su tuo, kas rašoma Evangelijose, Jėzui ir, vėliau, apaštalams šimtą kartą griaunant tuos stereotipus, kurie leido sudemoninti ir paniekinti kitą: tarp sveikų ir ligonių, tarp žydų ir samariečių, tarp žydų ir romėnų, tarp teisuolių ir nusidėjėlių, tarp formalumo ir tarp esmės.

Baisus kontrastas su pačių amerikonų ir proamerikoniškais analizių centrais (pakanka paskaityti kelias analizes iš tiek JAV respublikonų, tiek demokratų gerbiamo "Brookings Institution"), kurie parodo situacijos sudėtingumą ir nenuspėjamumą, ir perspėja, kad čia nėra paprastas "1+1=2"...

Turiu smarkių abejonių, kad tokie pastoriai yra geresnis krikščionys už sufeikintus katalikus, ir kad būtent tokių mums reikia...

Unknown rašė...

Aš turėjau galvoje ortodoksus, Nemo.

Henrikas Miuleris rašė...

Benjamin 'Bibi' Netanyahu prieš beveik 20 metų yra pagautas sakantis '...jūs nesijaudinkite dėl Amerikos, ji laisvai manipuliuojama'. Šia fraze jis skubinosi nuraminti žmones, besijaudinančius, o kaipgi atrodo Izraelis pasaulio akyse dėl savo ekspansinio plano. Šitokio pasitikėjimo savimi gali pavydėti bet kokios valstybės PM.
Londone ant tilto dviems beždžionėms užkapojus kelis žmones, Londono meras musulmonas Sadiq Khanas pareiškia, kad gyvenimas dideliam sityje turi savus iššūkius. Po kelių savaičių, įvykus išpuoliui prieš musulmoną, žaibišku greičiu paleisti policijos ekipažai ir reporteriai, pirmieji saugot mečečių, antrieji - imti interviu iš musulmonų. Pakalbinta jauna 20-ies metų musulmonė sako besijaučianti, kad tai buvo ataka prieš islamą. Apie tai, jog prieš tai minėtas gyvybes nusinešęs incidentas galėjo būti ataka prieš krikščionybę, nesusimąstė net nuomonę bet kokiu politiniu klausimu turintis ūsus kraipantis black cab'o vairuotojas. Aš sėdėjau ir galvojau, ką turi galvoti jaunas 18/25-ių m. radikalas, turintis bilietą iš Londono į Turkiją, iš kurios toliau laukia kelionė už sienos apmokymams, girdėdamas minėtą interviu per The Almighty British Broadcasting Corporation.
Keliamės į šiaurę. Tommy Robinson, jaunasis žmogaus teisių aktyvistas, buvęs English Defence League vadas, suorganizavo tūkstantinę demonstraciją Manchesterio įvykiams pasmerkti (primenu - savadarbė bomba kuprinėje mažamečių koncerte, nusinešusi 23-is gyvybes, dauguma nepilnamečiai). Apsiginklavę plakatais 'NE-SMURTUI' 'NE - ŽŪVANTIEMS VAIKAMS' jie buvo pasitikti aršiomis kritikos strėlėmis spaudoje ir kur kas aršesniais antifa aktyvistais gatvėje. Praėjus keletui dienų atsitiktinai sutiktas kostiumuotas ponas apvaliais akiniais iš Manchesterio paklaustas, kasgi ten dedasi jūsų gimtojo miesto gatvėse, atsako 'na ten naciai siautėjo'. Aš negalėjau patikėti, kad taip sako Anglijos sūnus, kuri, kaip Jeremy Clarksonas sako, pasauliui davė viską, įskaitant Australiją. Tommy Robinson galite sekti youtube ir išvadas darytis patys.
Reziume. Kaip rodo duomenys, mums, gyvenantiems paskutinėje civilizacijos raidos stadijoje, laiko dar šiek tiek liko. Mano supratimu, krikščioniškasis kito žando atsukimo principas neturi jokių šansų prieš islamo dominavimo priesaikus šioms dviems religijoms susidūrus. Turime džiaugtis, jog Vyšegrado šalys kovoja dabar ir už mus, lygiai kaip kad XXa. vidury už mus kovojo didis Carl Gustaf Mannerheim. Mano supratimu, šis regionas bus paskutinis laisvės bastionas Europoje.


item