Siūloma Lietuvos ambasadą Izraelyje perkelti į Jeruzalę

Grupė Seimo narių kreipėsi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirminin...

Grupė Seimo narių kreipėsi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Juozą Bernatonį dėl Lietuvos Respublikos ambasados perkėlimo į Jeruzalę. Taip pat rašte formuojami šie klausimai: kodėl Lietuvos atstovai nedalyvavo JAV ambasados atidarymo reginyje Jeruzalėje? Ar Lietuvoje bus pradėti svarstymai ir diskusija dėl mūsų šalies ambasados perkėlimo į istorinę Izraelio sostinę Jeruzalę, taip išreiškiant solidarumą su Izraelio valstybe ir JAV? Ar Lietuva galėtų inicijuoti diskusiją ES formatuose dėl Europos šalių ambasadų perkėlimo į Jeruzalę?

Kreipimasi pasirašė Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis, Rimantas Jonas Dagys, Emanuelis Zingeris, Žygimantas Pavilionis, Gabrielius Landsbergis, Dainius Kreivys, Gediminas Kirkilas, Algimantas Kirkutis, Edmundas Pupinis, Arvydas Anušauskas, Naglis Puteikis, Rasa Budbergytė, Eugenijus Gentvilas ir Mykolas Majauskas.

2018 m. gegužės 14 d. Jungtinės Amerikos Valstijos perkėlė savo ambasadą į Jeruzalę. Kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės – Čekija, Rumunija ir Vengrija – taip pat kalba apie ketinimus pasekti JAV pavyzdžiu ir perkelti savo ambasadas. Jeruzalė yra istorinė žydų valstybės sostinė, todėl diplomatinių atstovybių perkėlimas rodo istorinio teisingumo atkūrimą. Izraelis yra vienintelė demokratinė valstybė regione ir ištikima Vakarų šalių sąjungininkė“, – sako vienas idėjos iniciatorių Laurynas Kasčiūnas.

„Jeruzalė yra Izraelio valstybės sostinė, taip kaip Vilnius yra mūsų valstybės sostinė. Ir šio fakto niekas negali paneigti“, – pabrėžia siūlymą pasirašęs Dainius Kreivys.

„Jeigu pripažįstame, kad Izraelis yra suvereni valstybė, turėtume elgtis taip, kaip planuoja elgtis kai kurios Vidurio Europos valstybės ir perkelti ambasadą į Jeruzalę. Jei Lietuvos supratimas kitoks, Užsienio reikalų ministras turi tą aiškiai pasakyti. Bet kuriuo atveju, prasčiausia pozicija iš visų galimų yra neturėti jokios nuomonės ir slapstytis už ilgalaikių lozungų, kuriuose nėra praktinio problemos sprendimo. Prieš pradėdami dialogą su kitomis ES valstybėmis ieškant siektinos vienybės šiuo klausimu, turėtume aiškiai apsibrėžti savo požiūrį į šios problemos sprendimą“, - sprendimą komentavo Rimantas Jonas Dagys. 

Jeruzalėje veikia Izraelio valstybės parlamentas ir kitos valdžios institucijos. Atkreiptinas dėmesys, kad JAV ambasada perkelta į Jeruzalės vakarinę dalį.

Modernios Izraelio valstybės istorija yra sudėtinga ir komplikuota. Tai valstybė, kurios nepripažįsta jos kaimynai ir dauguma kitų arabiškų valstybių. Jos aiškiai ir oficialiai deklaruoja, kad Izraelis turi būti sunaikintas. Izraelio valstybė tiesiogine prasme nuolat kovoja dėl savo išlikimo. Ir šiuo atveju ne Izraelis yra agresorius – ši valstybė nesiruošia okupuoti nė vienos šalies. Jeruzalė yra oficiali Izraelio sostinė. Tad jei pripažįstame Izraelio valstybę, tuomet turėtumėme pripažinti ir jos sostinę Jeruzalę.


Susiję

Užsienio politika 7764153109230419818
item