Šiauliuose vyks Stasio Šalkauskio išminties šventė

Šiauliai Lietuvai žinomi kaip Saulės miestas, tačiau kartu esame iškilaus filosofo ir mąstytojo profesoriaus Stasio Šalkauskio namai. S...

Šiauliai Lietuvai žinomi kaip Saulės miestas, tačiau kartu esame iškilaus filosofo ir mąstytojo profesoriaus Stasio Šalkauskio namai. Stasio Šalkauskio asmenybės reikšmė Lietuvai yra didžiulė. Jis ne tik vienas iš garsiausių Tomo Akviniečio tyrinėtojų, kultūros filosofijos pradininkas bei solidi lietuviškosios edukologijos figūra, bet ir paskutinis tarpukario Lietuvos intelektualinio židinio – Vytauto Didžiojo universiteto rektorius. Galiausiai Stasio Šalkauskio principas „pirma reikia gyventi, kad galėtum filosofuoti“ atliepia nūdienos diskusijas apie intelektualo, o plačiąja prasme ir filosofo vietą XXI a. Lietuvoje.

Didžiuodamiesi šiuo šiauliečiu, dirbusiu Lietuvai, norime pakviesti į 2018 m. gegužės 11–13 d. Šiauliuose vyksiančią Stasio Šalkaukio išminties šventę

Skirtingos išminties spalvos

Gyvenime išmintis atsiskleidžia įvairiomis aplinkybėmis ir atspalviais, tad ir šventėje ji atsiskleis trimis formomis. Žvelgsime į šalkauskiškąją išmintį ir per rimtus apmąstymus, klausydamiesi pasaulyje pripažintų intelektualų minčių, ir per humorą ar tiesiog pagarbą Lietuvos kultūrinę ir politinę mintį formuojantiems nūdienos šviesuliams.

Gegužės 11–12 d. Šiaulių universiteto bibliotekoje vyksianti konferencija „Kultūros filosofija ir prigimtinė teisė“ leis geriau pažinti šiandien menkai žinomą, bet tarpukario Lietuvoje plačiai nagrinėtą Stasio Šalkauskio prigimtinės teisės mokyklą. Kelsime tokius klausimus, kaip Lietuvos tarp Rytų ir Vakarų idėjos paieškos problemą mūsų laikais. Nagrinėsime moralės ir rinkos ekonomikos santykį bei klausysimės įžvalgų, kuriomis dalinsis užsienio ir Lietuvos intelektualai: Prinstono universiteto profesorius Jose Colenas, Tomo Moro instituto prezidentas Andrew Hegarty, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, ekonomistas Gitanas Nausėda, Alvydas Jokubaitis, Egidijus Aleksandravičius, Vytautas Ališauskas, Vytautas Radžvilas, Vladimiras Laučius, Donatas Puslys, Eduardas Eigirdas ir kitos Lietuvos kultūrinę, intelektualinę bei politinę mintį formuojančios asmenybės. Renginys nemokamas.

Gegužės 11 d. 19 val. vyks iškilmingas Stasio Šalkauskio premijos teikimas. Atkurta premija bus teikiama po septynerių metų pertraukos. Paskutinį kartą ji buvo įteikta 2011 m. profesoriui Arūnui Sverdiolui. Prabėgus septyneriems metams nuo paskutinės premijos įteikimo, ji skiriama žymiam Lietuvos filosofui ir viešajam intelektualui Alvydui Jokubaičiui. 

Komisijos, skyrusios šią premiją, pirmininkas Hubertas Smilgys pažymi: „Profesoriaus Alvydo Jokubaičio kandidatūra susilaukė didelio palaikymo. Absoliuti dauguma komisijos narių parėmė šią asmenybę. Iš viso varžėsi per penkiolika kandidatų. Manome, kad tai premijos vertas tvirtos dvasios ir stipraus moralinio stuburo asmuo.“

Iškilmingą vakarą ves charizmatiškoji aktorė Virginija Kochanskytė, o savo talentais ir gera nuotaika dalinsis: Andrius Bartkus (tenoras), Milda Baronaitė (sopranas), Greta Staponkutė (altas), Augustinas Rakauskas (akordeonas), berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (meno vadovas ir dirigentas Remigijus Adomaitis), Šiaulių kamerinis orkestras (meno vadovas Ričardas Šumila). 

Stasys Šalkauskis buvo klasikinių dorybių gynėjas ir ydų kritikas. Todėl gegužės 12 d. 19 val. visi kartu su Giedriumi Arbačiausku, Algirdu Dainavičiumi, Aušra Štukyte, Ramūnu Cicėnu bei režisiere Marija Simona Šimulynaite mėgausimės geru humoru, skoningai pašiepiančiu tokias ydas kaip tuštybė, perdėtas vartototojiškumas ar nesąžiningumas.

Mums humoro vakaras dovanos gerą nuotaiką ir brandžių minčių, o surinktos lėšos atiteks Rimanto Kaukėno paramos fondui, globojančiam vaikus, sergančius vėžiu. Bilietus platina Bilietai.lt. Labai kviečiame visus geros valios žmonės dalyvauti humoro vakare ir bendromis jėgomis padėti gelbėti vaikų gyvybes.

Šiauliai Lietuvai

„Kartu su Lietuva švęsdami valstybės atkūrimo šimtmetį, norime pažvelgti į šiauliečio bei vieno ryškiausių tarpukario Lietuvos mąstytojų Stasio Šalkauskio idėjas. Jo erudicija ir gili mintis turtino Lietuvą. Kartu atraskime šiuos turtus iš naujo“, – tokiais žodžiais į renginį kviečia Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. 

Susiję

Įvykiai 1341915389940616418
item