Rūtai Vanagaitei – Europos rabinų konferencijos apdovanojimas Briuselyje

Europos rabinų konferencija (ERK) nusprendė, kad šiemet prestižinį Rabino Moshe Roseno apdovanojimą įteiks lietuvių rašytojai Rūtai Vanag...

Europos rabinų konferencija (ERK) nusprendė, kad šiemet prestižinį Rabino Moshe Roseno apdovanojimą įteiks lietuvių rašytojai Rūtai Vanagaitei. 

ERK viceprezidentas rabinas Riccardo Di Segni oficialiame pranešime pareiškė: Rūtos Vanagaitės veikimas Lietuvoje iškeliant holokausto klausimus į viešumą yra  „neprilygstamas“ (unparalleled).

Šmeižtu ir melu paremtą knygą apie partizaną Adolfą Ramanauską - Vanagą parašiusi ir dėl to praeitais metais itin išgarsėjusi Rūta Vanagaitė ERK pranešime apibūdinama kaip „laužanti su koloboravimu Antrojo pasaulinio karo metu susijusius tabu Lietuvos visuomenėje“.

ERK pranešime pabrėžiama, kad Rūtos Vanagaitės knygos itin vertinamos dėl to, kad padeda keisti supratimą apie lietuvių vaidmenį santykyje su žydais Antrojo pasaulinio karo metu.

Apie apdovanojimą sužinojusi R. Vanagaitė neslėpė džiaugsmo: „Šiuo sunkiu metu man tai labai didelė moralinė paspirtis, įkvepianti rašyti naujas knygas“

Šiandien didžiojoje Briuselio sinagogoje vyksiančioje apdovanojimų ceremonijoje kartu su Vanagaite bus apdovanoti ir – kaip teigia ERK – „nenuilstančiai už atvirą ir laisvą Europą kovoję“ Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani bei Europos Komisijos pirmasis viceprezidentas Fransas Timmermansas.

Susiję

Istorijos politika 5925247663770167738
item