R. Cytacka sulaukė Lenkijos Senato kaltinimų dėl paramos švaistymo

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas” frakcijos Vilniaus mieste atstovė Renata Cytacka...

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas” frakcijos Vilniaus mieste atstovė Renata Cytacka sulaukė kaltinimų dėl netinkamo Lenkijos paramos, skirtos Lietuvos lenkams, panaudojimo.

Lenkijos Senato maršalka Stanislawas Karczewskis Varšuvoje vykusio „Polonijos suvažiavimo” metu apkaltino R. Cytacką netinkamu paramos panaudojimu ir pažadėjo didesnę paramą gaunančių organizacijų kontrolę:

„Skiriame jums labai didelius pinigus. Tik, ponia, žiūrint jums tiesiai į akis, pasakysiu: skiriame jums daug pinigų, skirsime dar daugiau, bet atidžiai tikrinsime, kaip išleidžiate tuos pinigus. Jei aptiksime neatitikimų, tų pinigų mažės”, – teigė S. Karczewskis.

„Kontroliuosime, nes negalime leistis apgaudinėjami – sakau jums tiesiai į akis – negalime leisti, kad kažkas mus apgaudinėtų užsienyje. To sau Lenkijos valstybė leisti negali! Ir jei kur nors atsiranda neatitikimai, turime tai išsiaiškinti ir padaryti išvadas”, – savo pasisakymą tęsė maršalka.

S. Karczewskio teigimu, R. Cytackos atvejis taip pat buvo išnagrinėtas.

„Konkrečiai jūsų atveju išvados buvo padarytos, kadangi radome tam tikrų netikslumų”, – teigė aukštas pareigas einantis Lenkijos politikas.

Maršalkos reakciją išprovokavo R. Cytackos viešai išsakyta kritika dėl nepakankamos finansinės ir politinės paramos Lietuvos lenkams bei teiginiai, kad ankstesnė Piliečių Platformos vyriausybė buvo palankesnė Lietuvos lenkams. Savo atsakymą S. Karczewskis baigė teiginiu, kad santykiai su Lietuva yra atnaujinti ir tik laikas parodys, kokie jie bus, o šiuo metu nemato priežasties konfliktui.

R. Cytacka vadovauja „Lenkiškų mokyklų tėvų forumui Lietuvoje”. Lenkijos Vyriausybė kasmet skiria finansinę paramą lenkų bendruomenėms ir nevyriausybinėms organizacijoms Lietuvoje.


Susiję

Aktualijos 3226822519002651904
item