Klaipėdoje – piketas: reikalaujama stabdyti Atgimimo aikštės projektą

Gegužės 31 d. 8 val. „Klaipėdos forumas“ kartu su kitomis visuomeninėmis organizacijomis rengia piketą prie Klaipėdos miesto savivaldybės...

Gegužės 31 d. 8 val. „Klaipėdos forumas“ kartu su kitomis visuomeninėmis organizacijomis rengia piketą prie Klaipėdos miesto savivaldybės. Piketo dalyviai reikalauja stabdyti Klaipėdos Atgimimo aikštėje numatyto projekto „Dangaus veidrodis" įgyvendinimą ir požeminės automobilių aikštelės statybą. Piketo metu bus renkami parašai dėl šio projekto stabdymo.

Abu šie projektai nederinti su Klaipėdos bendruomene. Atvirkščiai – jie įgyvendinami prieš visuomenės valią. 2015 metais buvo parengta Atgimimo aikštės ir jos gretimybių raidos galimybių studija, pristatanti keturis aikštės projektus. Buvo atlikta visuomenės apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 500 žmonių, 71,8 proc. pasisakė už nuosaikų aikštės raidos variantą – ją sutvarkyti, paliekant neužstatytą, numatant joje žaliąją erdvę, mažosios architektūros elementus, vietą renginiams, šeimoms su vaikais, jaunimui, apsaugant nuo nepalankių orų sąlygų, įrengiant tinkamą apšvietimą, suformuojant rekreacinę, aktyvią ir reprezentacinę zonas.

Šiam variantui vieningai pritarė ir politikai – Klaipėdos miesto tarybos kolegija. Visuomenė taip pat pasisakė prieš požeminės automobilių aikštelės įrengimą. Tam pritarė ir savivaldybė, akcentuodama, kad tokios automobilių aikštelės įrengimas užkirs kelią ateities kartoms aikštėje įgyvendinti naujus projektus.     

Klaipėdos savivaldybė teigia įgyvendinanti darnaus judumo principus. Automobilių stovėjimo aikštelės įrengimas miesto centre kardinaliai prieštarauja darnaus judumo principams, saugantiems miestų centrus nuo automobilių.

Atgimimo aikštė – tai reprezentacinė Klaipėdos miesto aikštė, kuri sujungia bendruomenę, pažymint svarbiausias šalies ir miesto šventes – Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąja, Valstybės dieną. Todėl jos plėtrai ir akcentams turi būti skiriamas išskirtinis dėmesys ir privaloma diskusija su visuomene dėl jos ateities planų. Atgimimo aikštė turi vienyti klaipėdiečius, o ne skaldyti, turi atspindėti bendruomenės, o ne atskirų verslo ar kitų įtakos grupių interesus. "Dangaus veidrodžio" ir požeminės automobilių aikštelės projektai kelia ir tiesioginę grėsmę kultūros paveldo vertybėms.

Atkreiptinas dėmesys ir į projekto kaštus: jo vertė 3 327 725 Eur. Iš jų: savivaldybės lėšos– 1 988 232 Eur, valstybės biudžeto – 108 607 Eur, ES – 1 230 885 Eur. Griežtai pasisakome prieš tokį lėšų švaistymą, atkreipdami dėmesį, kad pagrindinė šio laikotarpio ES lėšų kryptis – skurdo ir atskirties mažinimas, o ne automobilių aikštelių įrengimas privatiems valdančiosios daugumo draugų viešbučiams.

Susiję

Įvykiai 7051766068077207298
item