Įstatymas nusvėrė žmogiškumą: Alfie‘is Evansas neišgyveno

www.laisvavisuomene.lt Naktį iš penktadienio į šeštadienį Liverpulio Alder Hey vaikų ligoninėje (toliau – Ligoninė) mirė dvejų metukų...


Naktį iš penktadienio į šeštadienį Liverpulio Alder Hey vaikų ligoninėje (toliau – Ligoninė) mirė dvejų metukų nesulaukęs Alfie‘is Evansas. Apie vaiko mirtį pranešė jo mama Kate James: „Mūsų berniukui sparnai užaugo šiąnakt 2:30. Esame sugniuždyti. Visiems dėkoju už paramą“.

Nepaisant paskutinės akimirkos veiksmų, pavyzdžiui, skubos tvarka vaikui suteiktos Italijos pilietybės tam, kad berniukas būtų išleistas gydytis į Italijoje esančią ligoninę, Alfie‘is mirė po keturių dienų po to, kai Ligoninė ignoravo jo tėvų norus ir atjungė gyvybę palaikančią įrangą.

Po mažamečio mirties Ligoninė savo tinklalapyje parašė: „Reiškiame nuoširdų gailestį ir užuojautą Alfie‘io šeimai šiuo ypač sunkiu metu. Visi užjaučiame Alfie‘į, Kate, Thomą ir visą šeimą, mūsų mintys su jais. Jiems tai buvo sukrečianti kelionė, todėl prašome, kad būtų gerbiamas jų ir Ligoninės personalo privatumas“. Žinant ligšiolinius Ligoninės veiksmus, tokia užuojauta neatrodo nuoširdi.

Anksčiau Alfie‘io tėtis Thomas Evansas paviešino video įrašą, kuriame sakė, kad po to, kai ligoninė atjungė gyvybę palaikančius aparatus, vaikas kvėpavo pats. Ilgiau nei keturias dienas vaikas gyveno be įrangos pagalbos.

Įraše tėvas pasakojo, kad vėliau berniuko spalva pradėjo keistis. „Alfie‘is pats išgyveno iki 21:17. Jam reikia deguonies, tačiau ligoninė jo neduoda.“ Vaiko pirštai ėmė mėlynuoti. Po to, kai tėvai vaikui patys atliko dirbtinį kvėpavimą, jis pradėjo kvėpuoti savarankiškai. Vėliau jam buvo duota deguonies.

Gegužės 9 d. Alfie‘iui būtų suėję dveji.

Tai yra tragiška liūdnos istorijos, kuri prasidėjo netrukus po Alfie‘io gimimo, pabaiga. 2016 m. liepą Alfie‘is buvo atvežtas į ligoninę dėl žvairumo, o kai buvo 4 mėnesių amžiaus jo mama pastebėjo kitus neraminančius ženklus: jis rečiau šypsojosi, per daug miegojo, mažai domėjosi bendravimu ir žaidimu su žaislais. Būdamas 6 mėnesių amžiaus vaikas parodė reikšmingo vystymosi atsilikimo požymius. Magnetinio rezonanso tyrimas atskleidė, kad jo smegenys nesivysto tinkamai.

2016 m. gruodžio 14 d. Alfie‘is buvo atvežtas į Alder Hey ligoninės skubios pagalbos skyrių dėl to, kad kosėjo, buvo pakilusi temperatūra ir, kaip teigiama vėlesniame teismo sprendime, „trūkčiojo visos keturios galūnės ir žandikaulis“. Berniukui buvo diagnozuotas ūminis virusinis bronchiolitas ir galimas ilgalaikis karščiavimas. Jis vėl pradėjo trūkčioti ir šie traukuliai sekančią dieną pablogėjo. Nuo to laiko gydytojai jį apibūdino kaip kominės būsenos. Gruodžio 19 d. nustatyta, jog Alfie‘is kvėpuoja per lėtai ir kvėpuodamas daro pauzes. Berniukui sustojo širdis ir jam buvo duota deguonies kaukė.

Vaikas buvo perkeltas į Vaikų intensyvios priežiūros skyrių, kur jam buvo diagnozuotas plaučių uždegimas.  2017 m. sausį Kate ir Thomas buvo perspėti, kad jų sūnus gali mirti. Vis dėlto vaikas pasveiko nuo plaučių uždegimo, tačiau jo smegenų sveikata nepagerėjo. Ligoninės bei kiti gydytojai nutarė, kad vaikas serga neatpažįstama nepagydoma degeneracine liga. Liga niekada taip ir nebuvo nustatyta.

Kai Alfie‘io būklė pablogėjo, Ligoninė pradėjo spausti tėvus atjungti vaiko gyvybės palaikymo aparatus.

Šie atsisakė. Ligoninė nesuglumo ir kreipėsi į teismą dėl to, kad pripažintų, jog gydymo nutraukimas atitinka geriausius vaiko interesus. 2018 m. vasario 20 d. Jungtinės Karalystės Aukščiausiojo Teismo teisėjas Anthony‘is Haydenas nusprendė, kad Alfie‘io geriausius interesus atitinka gydymo nutraukimas, gyvybę palaikančių aparatų atjungimas ir paliatyvi priežiūra Alder Hey ligoninėje.

Alfie‘io tėvai pateikė apeliaciją JK Apeliaciniam teismui ir Aukščiausiajam teismui, o kovą kreipėsi ir į Europos Žmogaus teisių teismą. Pastarasis nusprendė, kad jų prašymas gydyti sūnų kur nors kitur Europos Sąjungoje yra „nepriimtinas“ ir kad Europos Žmogaus teisių konvencijoje numatytos vaiko teisės yra nepažeidžiamos. Jis taip pat atsisakė sustabdyti teisėjo A. Haydeno nuosprendį leisti medikams atjungti vaiko gyvybę palaikančius aparatus.

Tuomet Ligoninė kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą dėl gydymo pabaigos datos nustatymo. Alfie‘io tėvai pakartotinai teikė daugiau apeliacijų, ir visos jos buvo atmestos.

Popiežius Pranciškus pakartotinai išreiškė paramą Alfie tėvams.

Kaip rašėme anksčiau, Italijos Kūdikėlio Jėzaus vaikų ligoninė Romoje kvietė vaiką gydyti pas juos ir žadėjo profesionalią slaugą tol, kol vaikas išgyvens. Kovodami už sūnaus gyvybę tėvai ne kartą minėjo gyvybės ženklus, kurių Ligoninė niekada tinkamai nepripažino.

Atjungus gyvybę palaikančius aparatus ir pamačius, kad vaikas į gyvenimą kabinasi savarankiškai, dar kartą bandyta perkelti vaiką į ligoninę Romoje. Italija skubos tvarka berniukui suteikė Italijos pilietybę, prie jo ligoninės laukė pacientą turėjęs perskraidinti sraigtasparnis. Tačiau tas pats teisėjas A. Haydenas specialiojo teismo posėdžio metu atmetė šeimos prašymus ir parėmė Ligoninės nuomonę. Pastaroji, nors teoriškai sutiko apsvarstyti galimybę vaiką išleisti gydytis namo, numatė tokius laiko terminus, kurių vaikas be pagalbos praktiškai neturėjo vilčių išpildyti.

Parengta pagal 'Alfie Evans has died' ir kt.

Susiję

Europa 1936077546991702184
item