Du šimtai studentų prašo palikti esamose pareigose prof. Vytautą Radžvilą

propatria.lt nuotr. www.respublika.lt Du šimtai studentų, lankiusių profesoriaus Vytauto Radžvilo dėstytus kursus, kreipėsi į Vilniau...

propatria.lt nuotr.
www.respublika.lt

Du šimtai studentų, lankiusių profesoriaus Vytauto Radžvilo dėstytus kursus, kreipėsi į Vilniaus universiteto (VU) Rektorių, Senatą ir Tarybą, prašydami palikti prof. V. Radžvilo iki šiol užimtą politinės filosofijos profesoriaus etatą VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (TSPMI). Kreipimusi reaguojama į VU rektoriaus sprendimą naikinti šį etatą ir siūlymą prof. Radžvilui dalyvauti konkurse kitų sričių profesoriaus pareigoms užimti. Tarp pasirašiusiųjų – daugiausiai VU TSPMI bakalauro programos studentai, tačiau taip pat yra ir klausiusių jo kursų filosofijos ir kituose fakultetuose. 

Studentai rašte pabrėžtinai atsiriboja, nuo prof. Radžvilo politinės veiklos ir pažiūrų, taip pat ir nuo bet kokios kritikos VU TSPMI administracijai, tačiau kartu akcentuoja prof. Radžvilo išskirtines žinias, dėstymo gebėjimus ir svarbą instituto studijų kokybei. 

„Būdami įvairių pažiūrų studentai, daugelis mūsų pritariame toli gražu ne visoms profesoriaus idėjoms, tačiau iš patirties esame įsitikinę, kad jo dėstomi kursai vertingi tiek savo turiniu, tiek dėl išskirtinio, dėmesį pritraukiančio dėstymo: V. Radžvilas dėsto argumentuotai, išsamiai ir įžvalgiai, praturtindamas net ir tuos studentus, kurie nepritaria jo dėstymo būdams ar išsakomiems teiginiams“, - rašoma studentų kreipimesi. 

„Direktorius neseniai paaiškino, kad profesorių etatų skaičius mažinamas rektoriaus reikalavimu, o būtent prof. Radžvilo etatas naikinamas esą dėl to, kad jis dirba Europos studijų katedroje, o ne filosofijoje. Bent man, o ir daugeliui kitų studentų, tai nieko nepaaiškina. Konkursai skelbiami ne į katedras, o pagal kompetencijas į konkrečių mokslo sričių profesoriaus vietas. Visi girdėjome siūlymą prof. Radžvilui kandidatuoti į Europos integracijos ar sociologijos profesoriaus vietą, tačiau nesvarbu, kurioje katedroje dirbtų, filosofas lieka filosofu, pagrindiniai jo dėstomi kursai ir tyrimai yra filosofijos ir toks pasiūlymas varžytis ne savo srityje skamba itin keistai. Kiekvieno konkurso reikalavimuose yra etato pavadinime nurodytos tematikos išmanymas, tad aišku, kad integracijos profesorius turi pranašumą prieš filosofijos profesorių. Nesistebime, kad prof. Radžvilas tokio siūlymo atsisakė. Mes tikrai nesiimame vertinti, kas kaltas dėl situacijos. Pasirašiusių studentų noras vienas ir paprastas – kad konfliktai baigtųsi, o profesorius Radžvilas liktų pareigose ir toliau dėstytų savo dėstomus kursus“, – situaciją komentavo kreipimąsi pasirašęs VU TSPMI studentas Juozapas Pričinas. 

Prof. Radžvilo etato panaikinimas tapo įtemptu ir politizuotu klausimu po pastarųjų metų įvykių institute. Praėjusią vasarą po 9 studentų prašymo „euroskeptišku“ įvardytas prof. Radžvilo kursas iš privalomojo pakeistas į pasirenkamąjį. Vėliau buvo gautas ir alternatyvus 22 tą patį kursą lankiusių VU TSPMI studentų ir alumnų prašymas palikti kursą privalomu, tačiau administracija jį atmetė. Ne tik pats profesorius, bet ir Lietuvos Žmogaus teisių koordinavimo centras, Lietuvos mokslininkų sąjunga ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas šį sprendimą vadino diskriminaciniu ir apkaltino instituto administraciją persekiojimu dėl politinių pažiūrų. Savo ruožtu administracijos atstovai pateikė prof. Radžvilui kaltinimus dėl akademinės etikos pažeidimų viešuose pasisakymuose apie institutą ir kolegas. 

VU akademinės etikos komisija priėmė galutinę išvadą, kad V. Radžvilas akademinės etikos nepažeidė. Papildomos įtampos situacijai suteikė faktas, jog VU TSPMI Taryba iš pradžių balsavo už sprendimą surengti konkursą vienam politinės filosofijos profesoriaus etatui, tačiau paaiškėjus, kad prof. Alvydui Jokubaičiui konkursas nebereikalingas, atšaukė ir jį. Tokiame kontekste prie VU TSPMI balandžio 25 d. įvyko protesto akcija, skelbianti apie profesoriaus Radžvilo persekiojimą dėl pažiūrų ir reikalaujanti VU TSPMI direktoriaus R. Vilpišausko atsistatydinimo. Kreipimąsi pasirašę studentai atsiriboja nuo šio reikalavimo ir kaltinimų politiniu susidorojimu, tačiau reikalauja palikti prof. Radžvilui galimybę dirbti politinės filosofijos profesoriaus pareigose. 

Susiję

Vytautas Radžvilas 4238674365343613746

Rašyti komentarą

22 komentarai

Anonimiškas rašė...

Tai, kad Radžvilas atsisakė dalyvauti konkurse pats, dar ir raštą parašė. Po tokio atsisveikinimo būtų gėda grįžt.

Anonimiškas rašė...

Ot šaunus jaunimas!!! O kad dar taip visi 200 sustotų po universiteto langais masinėje akcijoje, kad maytųsi iš prezidentūros - čia jau būtų įvykis!! Ir būtų puiku, kad prie jų prisijungtų dar 200 arba dar daugiau.

Velnio advokatas rašė...

Akivaizdu, kad nelabai supratai, nei kodėl profesorius atsisakė dalyvauti konkurse, nei ką tuo atsisakymu norėjo pasakyti.

Jis neišsižada intereso (o gal net pareigos) dėstyti TSPMI tai, ką dėstė iki šiol. Jis viso labo atsisako dalyvauti tokiame farso konkurse, sukurptame pagal teisiškai abejotiną tvarką, ir tyčia subalansuotą jo nenaudai. Tai yra protestas prieš konkursą, ne pačią poziciją.

Gėda būtų dalyvauti tokiame konkurse. Grįžti ten, kur jam priklauso, išdidžiai peržengus tokias akivaizdžias TSPMI administracijos žabangas - čia būtų ne tik kad ne gėda, bet ir verta pagarbos.

Unknown rašė...

Aš tai labai norėčiau kad būtų išlaikoma euroskeptiška mintis akademijoje, kad išliktų aštrus, kritiškas požiūris į Europinius procesus. Na bet tai dieve dieve, negi nėra nei vieno kritiško akademiko, kuris turėtų nors truputį daugiau smegenų nei Radžvilas? Kuris nekartotų senų nuvalkiotų klišių ir prieš ką nors dėstydamas elementariais pasitikrintų faktus.

Velnio advokatas rašė...

Turi priežasčių teigti, kad Radžvilas faktų netikrina?

O tai, kad kalba nuvalkiotomis klišėmis (dėl ko irgi galima ginčytis), savaime nereiškia, kad jo nuvalkiotos klišės nėra teisingos. Jos nuvalkiotos todėl, kad 20 metų niekas jų nepaiso, jabytvajūšmat. Siūlai Radžvilui nutilti, nustoti kartoti nepatogias tiesas, ir eiti ieškoti patogesnių, mažiau nuvalkiotų pseudo-tiesų?

Eik tu ant trijų raidžių, idiote.

Proveržio belaukiant rašė...

Kol nebus pakeistas rektorius, tol VU tvarkos nebus, nei šiuo, nei kitais klausimais.

Anonimiškas rašė...

Prašo?.. - Vergai prašo, o laisvi žmonės - ir pareikalauti galėtų.

Anonimiškas rašė...

Tie 200 studentų, norintys žinių, dėstymo, studijų kokybės, yra naivūs, jei tikisi, kad to nori ir VU bei TSPMI valdžia. Štai konservų frakcijoje Kasčiūnas ar Ažubalis intelektu dar viršija gabrielių ir jo komandą, taip pat jakilaičius su tapinais. Štai to neturėtų būti, todėl leftistai žiūri į priekį ir logiškai planuoja ateityje štampuoti visiškus pusgalvius, intelektualiai nepajėgių pranokti vyr. propagandistų. Dabar mąstymą naikina "vardan ES". Jei ES junkeriai nuspręs, tada mūsų mąstymas bus draudžiamas vėl iš Maskvos.

Anonimiškas rašė...

Čia teisingai. APskritai galima sukurti ir skatimeninę peticiją - tegul V.Radžvilo šalininkai ją pasirašo internete.

Unknown rašė...

Radžvilo straipsniai pilni faktinių klaidų, o tas negudrias klišes sudirbtų bet kuris gudresnis aštuntokas.
Jei tai geriausia, ką turi euroskeptikų stovyklą, tada TSPMI yra visiškas liūdesiukas.

Anonimiškas rašė...

Draugiškai prašau pateikti vieną (1) pavyzdį VR straipsnio, kuriame profesorius disponuotų klaidingais faktais.

Unknown rašė...

Gerai, jungiu pirmą straipsnį - http://www.propatria.lt/2014/02/vytautas-radzvilas-antisajudines.html ir žiūriu pirmą sakinį -

"Jau ketvirtį amžiaus Lietuvoje skamba raginimai nesigręžioti į praeitį ir žvelgti tik į ateitį"

Kur čia skamba tokie raginamai? Kaip niekada didelis susidomėjimas praeitimi, aišku, iš dalies susijęs su Valstybės 100-mečiu. Bet visuomenė kaip niekada susidomėjusi valstybės kilme, signatarų biografijos nagrinėjamos ne tik istorikų kabinetuose bet ir žiniasklaidoje, žmonių eilės kad pamatytų Nepriklausomybės Aktą ir panašiai.
Gal Radžvilas galėtų parodyti, kur jis matė tokius raginimus? Nes aš vien matau krūvas straipsnių interneto portaluose apie istoriją, praeitį, svarbiausius Lietuvos įvykius XX amžiuje ir panašiai.

Velnio advokatas rašė...

Cituojamas teiginys savo pobūdžiu net nėra faktinis; VR jį grindžia likusiame straipsnio tekste.

Aš lygiai taip pat galiu iš tavęs reikalauti parodyti, kur tiksliai tu matai šitą "kaip niekada didelį" žmonių susidomėjimą istoriją, nes aš, pavyzdžiui, matau tik keletą grynai iš reikalo ir primestos pareigos parengtų referatinio pobūdžio biografinių atpasakojimų, kada kas kokį dokumentą pasirašė ir kokiame kaime nusiperdė. Daugelis žmonių geriausiu atveju tik permeta tokius tekstus akimis ir net nesivargina įsidėmėti juose pateiktų faktų - ir yra teisūs, nes tie banalūs ir sausi faktai neturi visiškai jokios reikšmės mus šiandien kamuojančioms problemoms.

Pamatei eilę prie Nepriklausomybės akto, ir nusprendei, kad žmonės eina žavėtis savo tautos istoriniu paveldu. Mačiau ir aš ten besirikiuojančius moksleivius, viena ranka krapštančius nosį, kita - braukančius savo išmaniuosius įrenginius. Atvesti ne savo, o mokytojos sprendimu, ir neprieštaravę vien todėl, kad pasivaikščioti po miestą yra linksmiau, nei mokytis apie pusdalyvius ir faktorialus. Išsižiojusios mergiotės, pyškinančios "selfius" su aktu fone. #ProudLithuanian, šaukia angliški hashtag'ai. Jaunuoliai skuba signalizuoti savo tariamomis vertybėmis varžydamiesi dėl aukštyn pakeltų nykščių ir širdelių. Jie vargiai begalėtų įvardinti konkrečią priežastį mylėti Lietuvą, nu bet kažkaip vis tiek nepatogu būti pirmajam, kuris pripažins, kad jam px ta tėvynė ir jis čia tik todėl, kad nepasisekė gimti kitur, kur geriau.

Vyksta Sąjūdžio, trispalvės, kiti valstybiniai minėjimai, susirenka būris senolių, kuriems dar ne visai px, Tapinas ir panašaus plauko žurnaliūgos be gailesčio išsišaipo iš jų, kaltina nacistinių idealų propagavimu. Piliečiai, su Seimo pritarimu, nori Vilniaus centre pastatyti Vytį ir įamžinti tautinį paveldą, hipsteriai ir keturiasdešimtmetės lesbietės, konstruojančios bbž kam patinkančią juvelyriką, nusprendžia, kad reikia "prasmėms atviresnio" paminklo. Lituanistikos studijos apskritai kišamos po velėna priverstine tvarka, nes lietuvių kalbos išlikimu suinteresuotus žmones galima suskaičiuoti ant pirštų. Aš galiu šitą sąrašą tęsti be galo. Čia yra raginimai, apie kuriuos kalba Radžvilas. Jie retai būna akivaizdūs, bet tokie puspročiai kaip tu neturi jokio gebėjimo skaityti tarp eilučių, kas sakoma iš tribūnų Seime, kokios pozicijos dėstomos partiniuose pareiškimuose, neoliberalių ekonomistų rekomendacijose.

Nu ir aišku, nėr ko mums iš tos istorijos mokytis, mums neaktualu. Mes - nauji lietuviai naujoje Lietuvoje. Lietuvoje 2020, kur lietuviai - globalūs, turi keturgubas pilietybes, ir važiuoja į kitas šalis semtis gerosios patirties, atsilygindami kokybiškais lazeriais. Radžvilas bando priminti žmonėms, iš kur ir kaip kilo dabartinė Vakarų pasaulio santvarka, nes nežinodami jos ištakų, nesuprasim ir kokiais būdais ji veikia mūsų kasdienį gyvenimą. Už tai jį bando išpirdolint iš TSPMI, ir ne bet kas, o tie patys žmonės, kurie suinteresuoti, kad po archyvus tu kapstytumeis kuo mažiau. Dar, žiūrėk, kažkokį nepatogų faktą atkapstysi.

Žiūrėk į ateitį, jaunuoli! Sąjūdis buvo aktualus, kai laisvinomės iš Sovietų Sąjungos, taip kad neklausyk to nukvakusio Radžvilo, kuris kažką vapa apie tariamus SSRS panašumus su Europos Sąjunga, jis gi tik nekenčia linksmybių ir nori aiškinti tau, su kuo gali dulkintis. Balsuok už jaunus ir žavius politikus, kurie ratifikuos visas konvencijas, kurios apgins tavo translyčius ir pliušinius ponius pisančius draugus. Juk visi žino, kad jaunas reiškia doras, taip kad viltingai lauk jų naujų darbų atviros Lietuvos labui, ir nesivargink domėtis, iš kur jie tokie žavūs atėjo, ir kokių vyresnių dėdžių įtakoje augo. Ir išvis, nx tau ta tauta ir valstybė, kai visas pasaulis tau ant delno, tavo teisės ginamos trijuose kontinentuose, o savo tapatybę esi laisvas konstruoti kokią tik nori. Kam tau tie saitai su praeitimi, kam tos sunkios grandinės?

Apsišik kulnus, pusproti. Aš neturėčiau tau aiškinti to, kas akivaizdu bet kuriam žmogui su triženkliu intelekto koeficientu.

Anonimiškas rašė...

Tu dar tūpesnis už Radžvilą, gal todėl tau jis ir imponuoja.

Velnio advokatas rašė...

10/10 kontrargumentas, would reconsider my position again.

Pikc rašė...

Velnio advokate, be reikalo "perlus kiaulėms barstote" - šitas liberastinis teletabis iš chunveibyno yra tiesiog neįgalus suvokti argumentų. Jis - vienas iš degeneratų faunos, žviegiančios "retrogradaj!", "viduramžei!", "jūs norit atgal y balanos gadynę!" bei "pažiūrėkit - už lango dvimpirmas amžius!" (nors nė velnio nesugebėtų paaiškinti, ką tuo nori pasakyti) - bet apsisukę baubia "ką če tas Radžvilas nusišneka apie raginimus nesigrežiot y praeity!". ;)

Anonimiškas rašė...

Pritariu Unknown, Radžvilas yra kvailo žmogaus žiniuonis. Pažeria daug paviršutiniškų samprotavimų, tačiau be jokios logikos.

Anonimiškas rašė...

Dar pridėsiu, Radžvilas yra kaip Jordan Peterson, tik be charizmos.

Anonimiškas rašė...

Ar jūs skaitėte tą atsisveikinimo straipsnį? Tai buvo puikus "flouncing" pavyzdys.

Aloyzas Brunneris rašė...

Pavyzdys nr. 2 ? Sadistas manyje nori tęsinio. Žiauriau nei tapinas vs šalčiūtė.

Pikc rašė...

Ne, rimtai, prapultis būtų be homsomolo "genealiū yžvalgū" - gi nežinotume, kaip straipsnius vertinti. :D
P.S. Atkreiptinas dėmesys į (eilinę) paralelę - kaip "senajam" komsomolui prikišti į savo pasisakymus rusiškų "intarpų" buvo "kruto", taip "naujajam" homsomolui prikišti angliškų - "kūl". Ir tie, ir tie - vargšai kompleksuoti, savo neįsisąmoninto provincialumo nukamuoti žmogeliai... ;)

Pikc rašė...

Įdomu matyti, kaip bukas homsomolas, su kuriais (o gal reiktų sakyti - "su kuriuo", nes labai tikėtina, kad čia tas pats "patologinis" sklaidosi) palyginus, paprastas kvailelis yra intelekto galiūnas, imasi postringauti apie "kvailumą" ir "logiką". Kažkoks groteskas. :)

item