Artūras Žukauskas: „Tarp mūsų vertybių yra tolerancija“

Stasio Žumbio nuotr. Prestižine Lietuvos aukštąja mokykla laikomas Vilniaus universitetas greitai gali tapti homoseksualų ir transseksu...

Stasio Žumbio nuotr.
Prestižine Lietuvos aukštąja mokykla laikomas Vilniaus universitetas greitai gali tapti homoseksualų ir transseksualų kalve ar bent jau atstovu. Pats rektorius Artūras Žukauskas siekia suteikti Vilniaus universiteto vardą naujai kuriamai asociacijai „Vilniaus universiteto LGBT+ (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų) grupė“.

Pasirodo, juridinio statuso suteikimas šiai organizacijai - tik formalumas. Universiteto gyvenime ji jau egzistuoja ir taip, o veikia kaip Studentų atstovybės programos „Be etikečių“ dalis. Rektoriaus iniciatyva siekiama „sukurti aplinką, kurioje VU LGBT+ bendruomenė galėtų jaustis laisva dėl savo lytinės orientacijos ar tapatybės.“ Asociacija kovotų su diskriminacija, skleistų tolerancijos idėjas VU bendruomenėje bei skatintų tokias asociacijas kurtis ir kituose universitetuose. Tiesa, kol kas tokį virusą paleisti universiteto Senatas atsisakė. Tačiau gali būti, jog tai tik laiko klausimas.

Beje, tarp naujos asociacijos steigėjų yra ir „Tolerantiško jaunimo asociacijos“, „Atviros Lietuvos fondo“, „Jaunųjų konservatorių lygos“, „Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos“, „Naujojo Židinio-Aidų“ nariai. Tarp steigėjų ir Neringa Dangvydė Mikalauskienė, išgarsėjusi savo išleista knyga „Gintarinė širdis“, kurioje pasakojama apie dviejų karalaičių meilę.

Apie šią iniciatyvą - pokalbis su pačiu prof. Artūru Žukausku. 

- Kas paskatino teikti Senatui siūlymą suteikti Vilniaus universiteto vardą LGBT idėjomis paremtai asociacijai?

- Šią organizaciją inicijavo studentai. Į mane kreipėsi per Studentų atstovybę. Jiems reikia atskiro juridinio asmens statuso, kad galėtų realizuoti tam tikrus projektus. Siūlymas atmestas todėl, kad kol kas nėra tvarkos, kaip universiteto vardas gali būti suteikiamas organizacijoms. Tvarka bus paruošta, o tada klausimas bus sprendžiamas. Ir dabar yra neformali studentų grupė, jiems tiesiog reikia „įsiteisinti“ dėl finansinių dalykų.

- Ar asociacija bus išlaikoma iš universiteto lėšų?

- Ne, to nėra numatyta. Universitetas nenumatytas nei dalininku nei steigėju. Tai būtų savarankiškas juridinis asmuo, kuris nori turėti universiteto vardą. Tik tiek. Yra daug organizacijų, turinčių Vilniaus universiteto vardą. Tiesiog tas vardas buvo suteiktas, iki įsigalios naujas VU statutas, pagal kurį sprendžiama dėl universiteto turto disponavimo. Net Vilniaus universiteto Studentų atstovybė taip pat yra atskiras juridinis asmuo.

- Universitetas, suteikdamas vardą tokiai organizacijai, bando pasakyti, kad joje veikiantys žmonės atspindi ir viso universiteto vertybes?

- Taip. Tarp mūsų vertybių yra tolerancija. Tai yra tam tikri žmonės, ir jie turi teisę veikti. Jų veikla neprieštarauja universiteto vertybėms, kaip tik atitinka.

- Gal ne rektoriui reikėtų tokius siūlymus teikti?

- Tai jau palikite mano kompetencijai. Turiu tokią teisę, todėl siūlymą ir teikiu.

- Lietuvos Respublikos Konstitucijoje šeima apibrėžiama kaip visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka numatoma tik tarp vyro ir moters. Gal neturėtų pirmasis valstybės universitetas ir šios srities lyderis skirti savo vardo priešingas vertybes propaguojančiai organizacijai?

- Šios organizacijos veikloje nėra žodžio šeima. Universitetas yra viešoji įstaiga, turinti plačią autonomiją. Pagal statutą niekas neturi teisės kištis į mūsų organizacinius ir visus kitus dalykus. Tai yra universiteto autonomija, yra atitinkami organai, kurie turi tam tikrus įgaliojimus. Niekam neleista kištis į mūsų vidinius dalykus.

Situaciją komentuoja Vilniaus universiteto filosofijos magistrantas Vytautas Vyšniauskas: 

VU LGBT+ grupės steigimui pasirinktas toks metas, kai studentai išgyvena moralinę krizę ir tampa vis abejingesni savo šalies likimui. Universitetas - be kelių išskirtinių dėstytojų - ne tik nedaro nieko, kad šį abejingumą įveiktų, bet dar ir naudojasi juo, kad studentams įteigtų naująsias, dažnai vakarietiškomis pristatomas, „vertybes“, kurios iš tiesų tėra komunistinio raugo persunktos neomarksistų sapalionės, silpnoje visuomenėje plintančios kaip infekcija. Universitetas turėtų studentams suteikti tiek moralinį stuburą, tiek intelektualinį imunitetą įvairioms ideologijoms, kurios Vakaruose pamažu užima akademinio ugdymo vietą.

Universitetinės LGBT grupės juridinis steigimas rodo šios tendencijos apraiškas ir mūsų šalyje, Vilniaus universitetas pamažu atsisako savo misijos Tautai, kurios nuomonė šiuo klausimu yra labai aiškiai priešiška. Šiuo atveju rektoriaus veiksmai yra atvirai nedemokratiški ir neadekvatūs. Jeigu rektorius universiteto vardą šiai grupei žada suteikti nepaisydamas to, kad Senatas jį griežtai atmetė, tai yra sovietmetį menančių totalitarinių praktikų atgimimas. Nesiskaitydamas su universiteto bendruomene, rektorius faktiškai jai nebeatstovauja.

Akivaizdu, kad kiekvienas studentas turi būti gerbiamas ir neturi būti jokios diskriminacijos ar patyčių, tačiau prisidengus šiais lozungais iš tiesų siekiama normalizuoti patį homoseksualų ir transseksualų judėjimą, kuris jau ne kartą parodė siekiąs deformuoti moralinius visuomenės pagrindus, o Vakaruose jau tapo pagrindine žodžio ir minties laisvės ribojimo priežastimi. Universitetą tai veda į visišką susinaikinimą.

Tad nenuostabu, kad tradicinių pažiūrų dėstytojams universitete lieka vis mažiau vietos. Tik laiko klausimas, kada čia taps nepageidaujami ir tokių pažiūrų studentai, todėl kiekvienas universiteto bendruomenės narys, matydamas tokius procesus, turėtų suklusti ir labai gerai pamąstyti, ar nori, kad universitetas taptų nelaisvės ir vienos tiesos institucija.

Parengė Justina Gafurova

Susiję

Ugdymo politika 5518105859414101038

Rašyti komentarą

17 komentarų

Anonimiškas rašė...

Universitetai visada buvo visuomenės socialinės raidos farvateryje.

1Chingishan rašė...

Vytatautas Vyšniauskas turi parengti studentų peticiją ir ją turi pasirašyti studentai kad pašalintų tą rektorių ir jam panašius iš šito ir kitų Lietuvos universitetų.
Jei 9 balsų užteko persekiot Radžvilą 3 metus ir stengtis jį išmest tai jei pasirašys tūkstančiai studentų- tai senatai nebeturės kur dėtis.

Sėlis rašė...

Gerai sorošo pinigais pašėrė, šitaip uoliai atidirbinėja dabar. Jei pro duris neįleidžia, tai lys pro langą. :D

Pikc rašė...

Panašu, kad visokie žukauskai norėtų šitą situacija radikaliai pakeisti. ;)
Beje, šitas entuziazmas ir rektoriui absoliučiai nederamas elgesys, siekiant įkurti dar vieną iškrypėliškų fondačiulpių kontorėlę leidžia įtarti ne tik ideologinį angažuotumą, bet ir finansinius interesus - gi pats pripažino, kad čia pinigais (greičiausiai - sajūziniais ir nemenkais) kvepia.

Anonimiškas rašė...

hmmm....aišku.... nupirko niekšą. O ar su pinigais čia viskas teisėta? Kas, iš kur, kiek, kada, kodėl? Bet jei su pinigais netvarka, tai jis toliau rektoriumi būti negali. Kaip suprasti - ,,įsiteisinti dėl finansinių dalykų''? Ką, ar rektorius dangsto kokias nors finansines machinacijas? ,,Snoras'' irgi bandė įsiteisinti dėl finansinių dalykų, bet nieko iš to neišėjo.

Metinis pokalbis rašė...

„...jiems tiesiog reikia „įsiteisinti“ dėl finansinių dalykų.“

Toks šventas naivumas tas Tulpės klasiokas, viską išplepa. Dėl finansinių dalykų :D Varge tu mano, koks atviras ežiukas. Panašu į protinį atsilikimą.

Pikc rašė...

Abejoju, ar machinacijos - gi iškrypėliškos ideologijos propaganda visiškai legaliai (nes neturime tinkamų įstatymų prieš kenkėjišką veiklą iš užsienio) finansuojama tiek iš sajūzinių, tiek iš sorošinių, tiek iš kitų visokio plauko kontorų "fondų".

Anonimiškas rašė...

Kodėl manote, kad tokio skundo iniciatorius turi būti kaip tik V.Vyšniauskas?

Anonimiškas rašė...

Greičiausiai gavo į rankas grynais, o šitai susekti nėra paprasta. Net jeigu ir į banko sąskaitą - ,,mokestis už konsultaciją'', ,,dalyvavimas projekte'' ir panašūs dengiamieji apibūdinimai. Tiesa, banko sąskaitos atveju - konsultavimo ar dalyvavimo projektuose (ar dar kas nors, priklausomai nuo specifikacijos teksto) legitimumas. Dėstytojas - viena, o rektorius - jau visiškai kas kita.

Anonimiškas rašė...

Teisiniu požiūriu kai kurios operacijos ar visokių draugijų steigimas gali nesutapti su universiteto nuostatais arba prieštarauti Lietuvos įstatymams. Būtų neblogai, jei koks kantrus ir kruopštus juristas peržvelgtų visą tų .... įsitaisymo universitete istoriją. Kaip galima atidžiau, analizuojant mažiausias smulkmenas. Greičiausiai rastųsi kas nors tokio, kas pažeidžia ne tik unversiteto nuostatus, bet ir įstatymus.

T0mas J. rašė...

Seksualinių invalidų tikslas - gyventi komfortiškai: tos pačios lyties asmenų santuokos, įsivaikinimai, vaivorykštiniai paradai ir jokių nepakančių žvilgsnių į juos. Seksualiniai invalidai nusprendė, kad darbas "šviečiant visuomenę“ (skleidžiant tolerancijos ‘bet kam‘ idėjas ir bauginant ‘nepažeisti žmogaus teisių‘) nuėjo pakankamai toli ir jau galima bandyti pereiti į legalizavimosi fazę, įžūliai susisukant sau lizdus universitetuose ir gaunant finansavimą iš valstybės, idant tokiu būdu sustiprėję galėtų dar sparčiau „šviesti visuomenę“.
Jų sėkmės laidas – mūsų abejingumas, tad nebūkim abejingi, nes kitaip jie jau tuoj ant galvos mums užlips.

Quado rašė...

Suvokiant tai, kad rektorius iš esmės egzsituoja ir funkcionuoja remdamasis pragmatiniais principais, kurie dabar geriausiai pateisinami neoliberalios paradigmos priemonėmis, reiktų klausti, koks tokio sprendimo motyvas?

Jei priimame, kad jis nėra beviltiškas kvailys (bent jau instrumentinio/kalkuliacinio proto atžvilgiu – nėra), tai bent kažkokia kaštų/naudos refleksija ir pas jį turėtų egzistuoti.

VU deklaruotas faktas ir prioritetas – didinti tarptautiškumą.
Galbūt visas šis VU LGBT+ grupių stumimas yra pasaulinių tendencijų vaikymasis. Teko pastebėti, kad į VU kviečiamos visokios gender "mokslininkės" ("gender" – suvisuotintos fantazijos, nėra mokslo objektas, ergo, gender studies nėra mokslas). Beje, paskutinė, berods, iš US Columbia (visi, kas bent kiek gaudosi tarp Ivy League, žino, kad tai clintonistinė/obamistinė irštva ir jų ideologinis pamazgų į pasaulį vamzdis)

Galimai kopimas neoliberalų reitingų lentele reikalauja bučiuoti kojas ir su mokslu nesusijusiose ir ideologizuotose srityse?

3 "galimai": finansų įsisavinimas kaip galimybė užsidirbti ne tik LGBT VU grupei, bet ir dėdei, kuris padėjo.

Anonimiškas rašė...

Taikliai, Quado. Tačiau neatmesčiau ir elementaraus paviršutiniško nesupratimo ir nekritiškumo socinžinierių atžvilgiu.

SmikiZ rašė...

Abejočiau dėl nesupratimo. Šiaip ar taip rektorius Žukauskas yra tokio amžiaus, kai dar tikrai turėtų prisiminti ir pats turėjo būti prajėjęs tokias "studijas", kurios anuo metu vadintos "moksliniu komunizmu". Gender studies yra šitos disciplinos analogas, pritaikytas specialiai Vakarams ir stipriai prisidedantis prie jų (o dabar ir mūsų, kaip tų Vakarų rytinio parybio) nupušimo.

Paprastas Žmogus rašė...

Tikrai taikliai pastebėta Quado. Juk visi žino, kaip Žukauskas pamišęs dėl tų horoskopų, vadinamų QS reitingais. O jei ten tikrai yra klausimas apie gėjus ir už teisingą atsakymą skiriami papildomi taškai, tada viskas sustoja į vietas.

Hm, Žukauskas ir racionalus elgesys?.. Netikėta šiek tiek.

Anonimiškas rašė...

A.Žukauskas - fizikas ir jis pamišęs dėl horoskopų? Puiki galimybė paegzaminuoti Žukausko fizikos išmanymą. Kuo daugiau straipsnių apie Žukausko horoskopus - tuo geriau.

Anonimiškas rašė...

Universitetų reitingai, deja, labai negailestingi. Universitetas turi imtis marketinginių veiksmų tiems taškams susirinkti, nes konkuruojame nebe lokaliu mastu.

item