Yannis Varoufakis: “Kapitalizmo era baigiasi”

Yanis Varoufakis, buvęs Graikijos finansų ministras pareiškė, jog kapitalizmo era eina į pabaigą dėl sistemos ydų, kurios daro ją neveiki...

Yanis Varoufakis, buvęs Graikijos finansų ministras pareiškė, jog kapitalizmo era eina į pabaigą dėl sistemos ydų, kurios daro ją neveikiančia. 

Ekonomikos profesorius Varoufakis, Londono universiteto koledže susirinkusiems studentams pasakojo, kad milžiniškas technologinių korporacijų augimas kartu su dirbtinio intelekto vystymusi, privers dabartinę ekonomikos sistemą paneigti save.

Varoufakis, kuris dar 2015m. kovojo su ES institucijomis dėl Graikijos skolų teigia, kad tokios kompanijos kaip Google ir Facebook, pirmą kartą istorijoje stebi, kaip jų kapitalą perka ir gamina vartotojai:

„Pirmiausiai, technologijos buvo remiamos kokia nors valstybės dotacija. Antra, kiekvieną kartą jums kažko ieškant Google, jūs prisidedate prie šios kompanijos kapitalo augimo. Natūraliai kyla klausimas, kas gauna kapitalo augimo grąžą? Ją gauna Google, ne jūs.

„Dabar galime matyti, kad nėra jokios abejonės, jog kapitalas yra socialiai auginamas, o grąža yra privatizuojama. Tokia tvarka kartu su dirbtiniu intelektu, reikš kapitalizmo pabaigą“. 

Jeigu niekas nesikeis, panašu, kad Marksas „pasieks savo revanšą“. Varoufakis taip pat pridėjo, kad pirmą kartą nuo kapitalizmo pradžios, naujosios technologijos „sunaikins daugiau darbo vietų, negu sukurs“. 

Ekonomistas tiki: „Kapitalizmas paneigs save patį, kadangi ši sistema produkuoja modernias technologijas, kurios iš esmės naikina privačias gamybos priemones. Po to, kai tai įvyks, aš neįsivaizduoju, kas mūsų laukia“.

Įvardindamas dabartinę, ekonominę situaciją kaip „netvarią“ ir bijodamas augančio „nuodingojo nacionalizmo“, graikas ragina vyriausybes ruoštis postkapitalistinei erai, sukuriant turtą perskirtančias politines priemones. 

Jis argumentuoja, kad efektyvi priemonė būtų skirti10% visų ateities akcijų emisijų “bendrojo gėrio fondui”, kurį administruotų patys žmonės. Pasinaudodami šiuo kapitalu, žmonės galėtų išsimokėti sau universalias, bazines pajamas.



Susiję

Pasaulis 7356588716874236293
item