Vytautas Vyšniauskas. Liberalų gerklių neužpiltum net ir degtinės cisternomis

propatria.lt nuotr. Liberalų gerklių neužpiltum net ir degtinės cisternomis. Jau tuoj reiks dalį gaisrininkų perkvalifikuoti degtinės i...

propatria.lt nuotr.
Liberalų gerklių neužpiltum net ir degtinės cisternomis. Jau tuoj reiks dalį gaisrininkų perkvalifikuoti degtinės išvežiojimui. Pageidautina, kad reguliariai – vykdant prevenciją nuo blaivumo, skaidrumo ir padorumo – būtų perpilamos Liberalų Sąjūdžio patalpos. Būtų nuostabi Gaisro reforma su dar puikesniu šūkiu: „Dek ne išorėje, o viduje!“

Seimo narys liberalas Gintaras Vaičekauskas po CityBee girto vairuotojo atliktos jaunos merginos žmogžudystės nusprendė Seime atidėti savo išmanųjį projektą vairuotojams didinti 0,4 promilės alkoholio kraujyje ribą iki 0,5.

„Čia savaitgalio įvykiai… Būtų tiesiog nepadoru su tokia pataisa eiti ir kalbėti apie tai“, – sako jis. Pala pala, nepadoru? Stop stop stop... Ne taip greitai! Liberalas tikino visiškai neatsisakantis iniciatyvos: „Šausime šitą pataisą, jei kas nors kokius 0,3 ar 0,2 promilių nuostatą pasiūlys, kad būtų diskusijos.“

Akivaizdu, kad žmogus, kurį nuo jo siekio leisti girtus vairuotojus į trasą sustabdo girto vairuotojo padaryta žmogžudystė, neturi nei sąžinės, nei smegenų. Nors gal tie dalykai ir susiję, čerkutė ten žino...

Vairavimą išgėrus būtina traktuoti kaip tyčinį pasikėsinimą nužudyti, atitinkamai ir bausti. Netyčiukas, besismaginant su alkoholiu pagimdęs lavoną, privalo būti laikomas tyčine žmogžudyste. Gana muilinti akis ir teisinti nusikaltėlius visokiomis ribomis, promilėmis, sveiku protu, laisve ir kitomis demono apsėstomis nesąmonėmis. Gal dar šį kartą susilaikysiu nuo siūlymo už pakartotinį vairavimą išgėrus teisti mirties bausme, net jei reali žala ir nepadaryta. Nors tokia mintis kirba jau ilgą laiką.

Bet ne, matot, liberalams svarbiau, „kad būtų diskusijos“. Iš principo, kad būtų „kita nuomonė“. Nes, matot, kaip sako šitas padugnių partijos atstovas: „Mes nesame abstinentai.“ Tai būkite, po velnių, būkite, jei nesugebate sprogti nežudydami nekaltų žmonių. Būdami nuoseklūs, liberalai, išgirdę siūlymus dėl smurto prieš vaikus prevencijos, turėtų pasiūlyti įstatymą, įteisinantį smurtą prieš pensininkus. Kad būtų diskusijos!

Nėra jokios abejonės, kad jeigu gyventume poislamiškosios diktatūros laikais, ir tokiomis aplinkybėmis kas nors imtų svarstyti homoseksualumą, Dauno sindromą, kiškio lūpas ar kitokį sutrikimą, ligą ar apsigimimą turinčių žmonių laisvanoriško žudymo draudimą, tai liberalai būtų patys pirmieji, kurie pultų „diskutuoti“, siūlyti „alternatyvią nuomonę“, kišti „draudimais nieko nepakeisi“ argumentą ir apskritai myžčioti apie „pasirinkimo laisvę“. Forma ta pati, „už laisvę!“, nes jokių moralinių ribų nėra – viskas reliatyvu ir pažangu.

Už besaikę pasirinkimo laisvę kovojantys liberalai labai aiškiai parodo, kad yra nelaisvi žmonės, nes tik belaisviams reikia beribiškumo kaip galimybės daryti bet ką, kas užeis ant seilės, ką į paviršių iškels žemiausieji geiduliai. Liberalams laisvė yra laisvė būti priklausomam. Turi instinktą, geidulį, polinkį, priklausomybę? Nebijok jų tenkinti!

Laisvas yra ne tas, kuris nevaržomai tenkina visus savo norus. Laisvas yra tas, kuris visų pirma renkasi tarp savo paties norų, aiškiai suvokdamas, iš kur jie kyla ir į kur jie veda, ir sugebėdamas adekvačiai juos vertinti visais reikšmingais aspektais. Liberalams vienintelis reikšmingas aspektas – realizavimo galimybės. Moraliniai aspektai yra asmeninės preferencijos dalykas. Jeigu nori. Tarytum moralė būtų dar vienas noras ar geismas, kurį vėlgi – jei yra poreikis – reikia galėti patenkinti, bet ne daugiau.

Klausimas ne apie tai, ar reikia 0 promilių įstatymo – nors manau, kad reikia – o apie pačią šią nervinių impulsų konvulsiją (liežuvis neapsiverčia pavadinti tai mąstysena ar jos logika), kuri lygiai tiek tinka praktiškai bet kuriuo klausimu. Kaip ėmė kyšius buteliuose, taip ir toliau daro, tuos pačius butelius atkišdami visuomenei, kurią laiko tik emocinių pūkuotukų sambūriu, kuris be atodairos veikia bet kokių emocinių impulsų paakintas. Būtent todėl ir nenoras – „būtų nepadoru!“ – po žmogžudystės siūlyti žmogžudžiams palankius įstatymus, nes juk negražu, ką žmonės pasakys, čia ką tik užmušė, o tu beveik sakai, kad nieko tokio. Ir čia jau visai nesvarbu, kiek ir ar apskritai kas nors būna užmušama esant tokio girtumo, nes kartelės nuleidinėjimas iš esmės sulygina bet kokį girtumą. Ne skaičiai svarbu, o apsvaigimas, kuris, beje, ne nuo skaičių priklauso ir yra labai individualus dalykas.

Nulio promilių kaip tik ir reikėtų iš principo – kad nebūtų diskusijų.

O liberalų Nusikaltėlių Sąjūdžiui derėtų prisiminti, kad labiau nei grožis ar talentas, daugiausiai aukų pareikalauja blogis. Ir vienintelis šimtaprocentinę nesėkmę garantuojantis būdas spręsti tokias problemas yra būtent liberalizmas: švieskite visuomenę ir darykite ką tik norite, bet nelieskite mano laisvės ir privatumo – darysiu ką noriu. Liberalizmas yra laukinių ideologija, neigianti bendrabūvio galimybę, nes gyvenimas bendruomenėje reikalauja būti bendruomenišku ir bent jau šį tą daryti dėl tos bendruomenės. Galbūt ne tik prie raudono šviesoforo kartkartėmis reikia sustoti, bet ir prie kitų apie prieitą ribą signalizuojančių raudonų šviesų? Bet ne, padorus liberalas gali sustoti tik prie vienintelės raudonos šviesos – viešnamio ar striptizo klubo elektroninės iškabos.

Vis tik, turint omeny amoralią ideologiją, visai logiška: juk ten jiems ir vieta – padugnių kvartaluose.

Susiję

Vytautas Vyšniauskas 2183996939391857569
item