Vytautas Radžvilas: „Lietuvos naikintojai turi suprasti – žaidimas baigtas“

propatria.lt nuotr. Skelbiame prof. V. Radžvilo kalbą, sakytą balandžio 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje  vykusiame Lietuvos Sąjūdžio 3...

propatria.lt nuotr.
Skelbiame prof. V. Radžvilo kalbą, sakytą balandžio 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje  vykusiame Lietuvos Sąjūdžio 30-mečio paminėjimo renginyje „Vilniaus sąjūdininkai žygyje į Nepriklausomybę“. Teksto apačioje rasite kalbos vaizdo įrašą. 

Labai smagu matyti tiek daug bendražygių. Pradedame Sąjūdžio minėjimą, kuris tęsis visus metus. Iš tiesų labai prasminga, kad jį pradeda Vilniaus Sąjūdis ir jis prasideda būtent čia, šitoje salėje, iš kurios buvo iškeliauta į laisvės žygį. Tačiau šis minėjimas yra mums svarbus ne tik todėl ir ne labiausiai todėl, kad atsimename, kokie buvome šaunūs prieš trisdešimt metų – jaunesni, žvalesni. Vienas dalykas, būtent, laisvės liepsna neturėtų užgesti. 

Kad ir kokia šiandien šventiška nuotaika, turime kai ką suprasti. Jaučiuosi ne tik kaip tą lemtingą birželio dieną, bet apskritai jaučiuosi kaip 1988-ųjų metų rudenį, lydimas jausmo, kad istorija vėl sugrįžta. Istorija vėl sugrįžta todėl, kad nėra pasaulyje tautos, kuri visam laikui galėtų įplaukti į saugų ramų laisvės užutėkį. Laisvė yra tai, ką reikia ginti kiekvieną dieną. Ir mes ją giname panašiomis aplinkybėmis kaip tada. Šiandien mažai kas susimąsto apie vieną labai įdomią paralelę. Sovietų imperija iš esmės išgyveno septyniasdešimt metų ir, koks sutapimas, faktiškai tiek pat metų sukanka kitam viršvalstybiniam dariniui, kuris vadinasi Europos Sąjunga. Matyt, taip jau yra, kad tokie imperiniai dariniai tiesiog gyvuoja mažiau negu šimtmetį, o mums apie tai kalbėti yra labai svarbu ir tiesiog gyvybiškai būtina. Mes sakome, kad Europos Sąjunga, šalia NATO, yra mūsų tautos, valstybės išlikimo garantas. Iš dalies taip yra, bet reikia suprasti vieną esminę aplinkybę – vienas iš tų garantų byra akyse. 

Ir šiandien mes gyvename tokioje pat situacijoje kaip 1988-aisiais metais, kai reikia sugebėti labai aiškiai ir tvirtai pasakyti – mes toliau negalime gyventi beviltiškomis iliuzijomis. Didžioji 1988-ųjų metų skirtis, kuri perėjo raudona linija kaip neįveikiama takoskyra per visą Lietuvos visuomenę, labai aiški – buvo tie, kurie ir toliau apsimetinėjo, kad nieko nevyksta, nes jie buvo išlaikomi iš vieno imperinio centro malonės. Kai kas vaizdingai tai vadino „Maskvos ėdžiomis“. Tačiau Lietuvoje buvo ir žmonių, kurie suvokė, kad vis dėlto vyksta kažkas be galo rimto ir padarė svarbiausią darbą. Niekada nepavargsiu kartoti, kad didžiausias Sąjūdžio laimėjimas ir svarbiausias jo indėlis buvo ne nepriklausomybės atkūrimas. Reikia aiškiai suprasti – mes nepriklausomybę atkūrėme tik todėl, kad įstengėme tai padaryti, o įstengėme tai padaryti todėl, kad sugebėjome susiorganizuoti į Sąjūdį ir šitos imperijos griūties nepasitikome kaip pakrika, pasimetusių ir nežinančių ką daryti žmonių minia. Mes buvome tapę tauta. 

Ir šiandien mes stovime panašaus iššūkio akivaizdoje. Yra žmonių, kurie ir šiandien sako, kad milžiniški poslinkiai, kurie vyksta Lenkijoje, Vengrijoje, Italijoje, visoje Europoje, yra viso labo autoritarinių nacionalistų siautėjimas. Prisiminkime, labai pažįstama leksika. Maskva irgi sakė, kad Pribaltikoj vyksta kažkokių pavojingų nacionalistų siautėjimas. Kodėl taip yra kalbama apie pokyčius Lenkijoje, Vengrijoje ir kitur? Todėl, kad ES vis dėl to pirmiausia yra eurokomunistinis projektas. 

Tuščia ir pigi demagogija teigti, kad tie, kurie kalba apie ES didėjančias problemas ir galimą griūtį, yra antieuropiečiai. Reikia skirti tris dalykus: Europą, Europos Sąjungą, kaip tam tikrą politinį susivienijimą, ir galų gale Europos Sąjungos valdžią, kuri tiesiai šviesiai sako, kad mes turime būti internacionalistai – jokių tautų ir valstybių Europos Sąjungoje esą nereikia. Ir tai, kas vyksta šiandien Rytų Europoje, yra reakcija į dalykus, kuriuos mes savo kailiu patyrėme, gyvendami sovietmečiu. Tai pirmiausia yra reakcija į valdančiojo elito užmojį niveliuoti, sumaišyti, galiausiai ištirpinti tautas. Būtent todėl šitas pakilimas yra nesustabdomas ir mes jam privalome ruoštis, jei nenorime būti netikėtai užklupti staigių pokyčių. 

Nereikia būti įžvalgiam, norint suprasti, kad vokiečiai, britai, prancūzai, didžiulės šalys ir tautos išsigelbės. Mūsų padėtis – nereikia įrodinėti – yra visiškai kitokia. Arba mes tam pasiruošime, arba ne, ir todėl šiandien Lietuvoje iš tikrųjų reikia rimtų permainų. Mums nereikia primityvios propagandos, kad Europą griauna kažkokie niekadėjai, mums nereikia nepabaigiamų savęs drąsinimų, kad NATO mus apgins. Duok Dieve, kad jie apgintų, bet pirmiausia mes turime ruoštis gintis patys. Tai reiškia, kad mes privalome Lietuvoje daug ką keisti, privalome keisti ekonominę-socialinę politiką, kad šitoje šalyje nebūtų šimtų tūkstančių žmonių, kurie laukia išvaduotojo – tokių buvo, deja, ir 1940-aisiais. Kitaip tariant, reikalingi pokyčiai. 

Kaip juos pasiekti? Amžinas klausimas: ką daryti? Į šitą klausimą dabar jau galima atsakyti labai paprastai. Teikia vilčių tai, kad vis tik Lietuvoje daugėja žmonių, kurie supranta, jog mes turime valdžioje žmones, kuriems, deja, tautos ir valstybės likimas pernelyg nerūpi. Ir šitie žmonės negirdi nieko. Jie griauna Vilniaus senamiestį, jie kerta mūsų miškus, jie stengiasi ir yra pasiryžę, kaip ir sovietmečiu, padaryti lietuvių kalbą pamote. Atkreipėte dėmesį? Visos problemos pažįstamos iš tada. Ir kada mes jas pradėjome spręsti? 1988-aisiais metais. Tol, kol kovojame pavieniui, nieko negalėjome padaryti. Jiems tai kėlė šypseną. Šiandien irgi yra daug entuziastų, idealistų, bet kovoja pavienės grupelės. 

Todėl į amžiną klausimą, ką daryti, galima atsakyti vieno išmintingo žurnalisto straipsnio žodžiais. Jis sako: jeigu ateina mitinguoti ar protestuoti vienas, niekas nekreipia dėmesio ir jį laiko kvaileliu. Jeigu ateina protestuoti dešimt, tas pats. Jeigu ateina tūkstantis, tada pradedama aiškintis, teisintis. Jeigu dešimt tūkstančių, jau iš viso sunerimstama. Jeigu ateina šimtas tūkstančių – jis įžvalgiai pasakė – įvyktų tai, kas kažkada įvyko Vingio parke. Tereikėtų ateiti keliolikai tūkstančių su vėliavomis, tyliai pastovėti ir tie, kurie naikina Lietuvą – o šiandien Lietuva yra negailestingai naikinama, tik kitais būdais – tiesiog suprastų, kad žaidimas baigtas. 

Kito kelio nėra ir aš manau, kad šitie metai, šitas minėjimas bus prasmingas tik tuo atveju, jeigu jis padės įsisąmoninti esminę tiesą – laiko nebėra. Pakanka lieti pasipiktinimą interneto komentaruose. Pakanka, nors tai yra prasminga, svarbu ir labai malonu, kaip šiandien sėdėti salėse ir švęsti jubiliejus. Tiesiog dabar jau atėjo metas. Kaip ir tuomet, kaip Sąjūdyje, reikia išeiti ir pasakyti: mes piliečiai, mes tauta ir, galų gale, Lietuva, už kurią buvo sudėtos tokios aukos, yra ne jūsų nuosavybė. Ji yra tautos nuosavybė ir netrukdykite mums ją išgelbėti taip, kaip kartą jau išgelbėjome prieš trisdešimt metų.

Susiję

Vytautas Radžvilas 8694106373942435608

Rašyti komentarą

28 komentarai

Anonimiškas rašė...

Tai čia raginimas išstoti iš ES, ar raginimas susirinkti vienoje vietoje ir stovėti?
Lyderiai visada labai konkrečiai pateikia ateitį, tačiau Radžvilas siūlo tik praeitį. Gal yra kokių aiškiau kalbančių nacionalistų?

Unknown rašė...

puiku

Anonimiškas rašė...

joo,kad laiko nebėra -pritariu.Ir nereikia dabar,vieniems dėtis viršesniais patriotais už kitus ir skirstyti į "prorusiškus" ar "vatnikus",kaip dažnai pavadinami Z.Vaišvila ar R.Paulauskas.Reikia VIENYTIS.

Anonimiškas rašė...

Manau taip, (jei to reikės Lietuvos kaip valstybės išsaugojimui) tai ir yra kvietimas išstoti iš Europos Sąjungos. Tikrai taip tai yra kvietimas susirinkti ir tyliai pastovėti su vėliavomis (bet ne tūkstančiais o dešimtimis tūkstančių susirinkti). Man įdomu kas iš tikrųjų yra nutikę mūsų tautai kad mes negalime rimtai susivienyti ir negebame pakovoti už save ir savo šalį, savo valstybę, savo tėvynę... Kodėl tai gaunasi ir išeina graikams, ispanams, italams... ypač vengrams... Kodėl jie (vengrai) išdrįso nepaisant jokių grasinimų ar kaltinimų pagrįsti savo konstituciją krikščioniškomis vertybėmis, uždaryti ir apginti savo šalies sienas, į pirmą vietą statyti savo šalies o ne kitų kitataučių interesus... Jeigu tai yra nacionalizmas tuomet aš visa širdimi ir iki kaulų smegenų esu nacionalistas... ir apskritai kas blogo tame nacionalizme...gal jis skatina nekęsti kitų ar kitokių, o gal liepia netikėti Dievą ar dar kokią baisybę daryti...

Anonimiškas rašė...

P.S.: Radžvilas beje nesiūlo praeities jokiais variantais kur jūs pastebite, kad Radžvilas siūlytų praeitį... Ką Radžvilas tikrai siūlo tai tiesa, ištikimybė savo tautai ir savo šaliai ir ėjimą į priekį nebelipant trečią karta ant to paties grėblio...

Gluosnis rašė...

"Amžinas klausimas: ką daryti? Į šitą klausimą dabar jau galima atsakyti labai paprastai."
Radzvilas nesugeba konkreciai atsakyti, ka reikia daryti.Tipo susipraskit istoti is EU? Ka jis siulo?
Beto jis klejoja del misku problemos, Lietuvos. Miskingumas nepriklausomybes metais augo ir EU parama prie to prisidejo. Kas yra tie jie "jie kerta mūsų miškus ..."?

Pikc rašė...

O, "sajūz nerušymy" fanklubas sujudo. :) Radžvilas rašo "Lietuvoje daugėja žmonių, kurie supranta, jog MES TURIME VALDŽIOJE ŽMONES [...]" - o "Gluosnis" iškart - "ujozusmarja - šv. Sajūzą puola!". Jau tas jautrumas! :D
Beje, nežinau, kaip dėl miškų, bet miesto medžių klausimu "tvarkymas su sajūzo parama" tikrai juntamas: http://www.gyvasmiskas.lt/auksiniai-sodinukai-arba-kaip-savivaldos-isisavina-milijonus-es-euru-uz-senu-sveiku-medziu-gamtos-paveldo-naikinima-skaitykite-daugiau-httpwww-gyvasmiskas-lt3519-2/

Naivi mintis aplankė... rašė...

Vytautas Radžvilas-Lietuvos Respublikos prezidentas.

Rasa rašė...

Deja V. Radžvilas mato tik pasekmes, bet nemato priežasčių, sukeliančių tas pasekmes.
Labai akivaizdud pavyzdys Pilaitėje. Pasiūlė Vilniaus arkivyskupija Pilaitėje pastatyti katalikišką mokyklą, Pilaitės bendruomenei katalikiškos mokyklos nereikėjo.

Ką gi, vieta tuščia nebūna, ten kur Dievo nereikia, atsiranda plati erdvė velnio, kuris yra naikintojas veikimui ir laukti ilgai nereikėjo, jis nesnaudė ir išnaikino:)

http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/pilaites-bendruomene-pasipiktinusi-nederinus-su-visuomene-iskirsta-5-ha-pil



Anonimiškas rašė...

Na, turėjome R.Paksą, prezidentą su gruzinės burtininkės pašventintu tualetiniu popieriumi apvyniota galva. Toks infantilus atsilupėlis kaip Radžvilas visai tiktų i kompaniną.

Rasa rašė...

Taip aš irgi vis dažniau pagalvoju apie tai, kad Radžvilas yra lietuviškas Orbanas ir būtų puikus prezidentas:)

Rasa rašė...

anonimmui - na tamstos palyginimas apie tualetinį popierių gal labiau kokiam Brazauskui tiktų, anas irgi buvo lenočkos gerbėjas - o Radžvilas yra lietuviškas Orbano variantas:)

ale, rašė...

"Tereikėtų ateiti keliolikai tūkstančių su vėliavomis, tyliai pastovėti ir tie, kurie naikina Lietuvą – o šiandien Lietuva yra negailestingai naikinama, tik kitais būdais – tiesiog suprastų, kad žaidimas baigtas. "

- Radžvilas mažumą supainiojo. Juk taip - eilinį kartą - būtų viskas vėl tik sugriauti pasmerkta. Ir kaip jau ne kartą buvo, po to visokie sukčiai vėl į savo rankas viską paimtų. Principe, žaidimas tik trumpam sustotų. Norint, kad žaidimas toks baigtųsi, derėtų liaudį šviesti, organizuoti vienybei, kad jokie svetimi sukčiai čia nosės neturėtų galimybės kišti.

Anonimiškas rašė...

Vienikimės, saugokime žmones, verslus ir resursus.

Pikc rašė...

Taigi pagal stilių matosi, kad tas "Anonimiškas 2018-04-11 21:29" - iš liberastinių ligonių faunos. Su tokiais bandyti kalbėtis jokios prasmės nėra.
O dėl Radžvilo kaip prezidento nesu tikras - pirmiausia, jis pats kažin, ar to norėtų, o antra, aš jį matau daugiau kaip brėžiantį politines gaires negu kaip aktyvų tų gairių įgyvendintoją. Na, bet čia tik mano nuomonė.

Anonimiškas rašė...

Gluosni, jau apie ką ką, bet apie miškų problemą tai V.Radžvilas ne tik kad pasakė tiesą - jis pasakė kur kas mažiau, nei vyksta iš tikrųjų. Iškart matau, kad jums neteko keliuose naktimis aplenkti miškovežių, kurie iškirstus Lietuvos miškus veža į medienos perdirbimo firmas, o pastarosios lietuvišką medį grindlenčių, baldų ir parketo forma veža į Vakarų Europą, o gal dar ir kitur - visur, kur už medienos dirbinius duoda daug pinigų. Ir tai tik vienas beatodairiško Lietuvos niokojimo pavyzdys. Ką ir kalbėti apie įžūlų, antiįstatymišką kultūros paveldo ignoravimą - statomi apgailėtini ir, patikėkite, labai prastos kokybės daugiabučiai: tų statybos firmų savininkai ir darbuotojai desperatiškai lentyniauja su infliacija. Apie medijų ir apskritai pramogų pasaulio idėjinį turinį verčiau nei nepradėkime, kaip ir apie Lietuvos kiną.

SmikiZ rašė...

Šiaip, tai šiuo metu atsakantis griovimas ir taip vyksta Lietuvoje, būtent švietimo ir kultūros srityse, o nuo to realiai priklauso mūsų ateitis, ne nuo ciklais banguojančios ekonomikos. Tad kaltinti Radžvilą griovimo skatinimu truputį netikslų, švelniai sakant

Unknown rašė...

Aš tai galvoju, kad Pikc geriausiai tiktų į prezidentus. Tik baisu, kad išgirdęs žodį "rusai", kaskart nekristų nuomariu.

Anonimiškas rašė...

Labai sveikintina iniciatyva. Tačiau siūlau paskubėti ir pradėt agituoti prieš ES aktyviau. Juk išstojimui reikės referendumo. Siūlau pasinaudoti artėjančiais prezidento rinkimais, kurių metu bus sprendžiamas ir dvigubos pilietybės klausimas. Rinkimai vyks net dvi dienas, todėl bus didesnis šansas surinkti daugiau balsų.

ale, rašė...

Tai kad jo niekas nekaltina griovimo skatinimu. Jam priekaistas tik toks, kad pries verciant valdzia, deretu paruosti komamda geresne uz ta, kuria nuversti reikia. Be tokios alternatyvos, tuscia is tu vertimu. Juk niekaip neparuosti (todel) neismaneliai pateke valdzion tuoj pat bus tu paciu svetimu sukciu paprotinti, kaip tarnauti jiems, o ne tautai.

Pikc rašė...

Ačiū, ne. :)
O dėl "kritimo nuomariu" - nuo "rusų" tikrai nekrisčiau, aš ne koks kiauras libkonas. Užtat kaskart, išgirdęs "vatnykas" ar "koloradas", instinktyviai užsispausčiau nosį. ;)

Pikc rašė...

Labai panašu, kad pezalai "Anonimiškas 2018-04-11 11:17", "Anonimiškas2018-04-11 21:29" ir "Anonimiškas2018-04-12 17:53" - to paties čia besisklaidančio liberastiko "kūryba". ;)

Gluosnis rašė...

Nematei sovietiniu misku, as irgi ne, bet tada gamta buvo saugojama maziau...Statistika byloja, kad dabar yra vieni geriausiu periodu miskams. Faktai yra faktai.

Anonimiškas rašė...

Nieko panašaus. Šiandienė bankininkų pateikiama statistika sako, kad Lietuvos ekonomika kyla, o kita statistika skelbia, kad Lietuva yra praskolinta - o neigiama statistika, deja, dažniausiai būna teisinga. Kaip gali kilti praskolintos valstybės ekonomika, arba atvirkščiai - kaip ekonomiškai kylanti valstybė gali būti praskolinta? Neseniai Swedbank ekonomistas Mačiulis sakė, kad Lietuva yra pasaulio laimingiausiųjų ketvertuke, o premjeras Skvernelis lygiai taip viešai pareiškė, kad kol kas Lietuva yr Europos juodajame sąraše. Jau vien tai, kaip Vilniuje iškirtimui sužymėti patys aukščiausi, tiesiausi medžiai, aiškiau nei aiškii sako, kd tai medienos perdirbėjų darbas - kartu su iškirtėjais. O kalbant apie du didžiausius Lietuvos miškų masyvus - Varėnos ir Kazlų Rūdos - nuvažiuokite ir visi pamatysite, kaip ir kiek pasibaisėtinai daug iškirsta brandaus miško. Ir nors valdininkai tvirtina, kad tai ES direktyvos, tačiau kol kas visuomenei nepateikta jokių įrodymų, kad taip ir yra. Turint omenyje Lenkijos ir ES debatus dėl Balvyžiaus (Belovežo) miškų kirtimo, yra daug neatsakytų klausimų ir dėl dabartinės miškų urėdijų reformos, ir dėl kitų Seimo daugumą turinčios LVŽS sprendimų, kurių rezultatas - nusikalstamas Lietuvos gamtos išteklių naikinimas.

Unknown rašė...

Nuo tavo liguistos neapykantos pradviso visas šitas portalas. Nejau vien dėl tavęs teks užversti propatriją, kuri šiaip būtų nuosekli ir sveikų pažiūrų?
Ir kas sugebėjo išugdyti tokį dauną?

Pikc rašė...

Jau matau, kaip verks Pro Patria redakcija kruvinomis ašaromis, kad koloradiniai degradai čia nustos lankytis. :D
P.S. Jūs net TIKRĄ "dauną" (kuris, su jūsų fauna palyginus, yra vos ne genijus) pamatę atpažinti nesugebėtumėte - "entelekto" neužtektų. ;)
P.P.S. Vis dėlto, yra ir teigiamas rasiejos agresijos Ukrainoje aspektas - patys to nenorėdami, rusai ne tik ukrainiečius suvienijo, bet ir Lietuvoje "išryškino" kacapstano "penktosios kolonos" degradus - koloradus. ;)

probertas rašė...

ką jie pastoviai kartoja: Radžvilas,vaišvilos, tomkai, tuminai etc. _ LIETUVA NYKSTA. Ji nepilnavertė. Tai Kremliaus memas- jam to reikia- kaip įrodymo, kad mes neturime šanso egzistuoti.

Anonimiškas rašė...

Gerb. Radžvilai, šiandien įmanoma sukviesti protestui ir išvesti į gatves dešimtis, o gal ir šimtus tūkstančių žmonių tik DĖL SOCIALINĖS TEISYBĖS ATSTATYMO, tik kovojant prieš žmonių skurdinimą. Emigracija taip pat susijusi su šita problema. Deja, šiandien jau nesusirinks tūkstančiai žmonių nei dėl paminklų, nei dėl lietuvių kalbos, nei dėl kokių nors "stambulų įstatymų", net nei dėl visuomeninio transliuotojo. Kas iš tų reiklavimų šimtams tūkstančių lietuvių, jei tenka dirbti 14 val. per parą, o kišenėje vistiek vėjai švilpia! Viską suryja mokesčiai, pilvas ir "radiatoriai" (centrinis šildymas).
Šiandien Lietuvą valdo tas, kas valdo Energetikos sistemą. Tai valstybė valstybėje. Tai tikroji Lietuvos valdžia. Jos lobistai kuria Lietuvos įstatymus, o politinės partijos ir Prezidentūra yra tik priedanga. Vyriausybės klerkai yra tik jos klapčiukai, todėl nėra prasmės iš jų ko nors reikalauti - jie yra tik planktonas.
Į ką šiandien gali atsiliepti tūkstančiai žmonių? Atsakymas - į tai, kas laiko įkišes ranką į KIEKVIENO kišenę! Vienas iš tokių VAGIŲ - CENTRINIO ŠILDYMO SISTEMA! Visi žino, kiek daug visokių aferų, skandalų ir teismų yra kilę centrinio šildymo sistemoje. Tačiau, tai nedavė jokio apčiuopiamo rezultato.
Šį darinį, kuris verčia Lietuvos gyventojus jo vergais, reikia reorganizuoti į Nepelno įmonę, panaikinti jos uždarą sistemą, sumažinti iš jos besimaitinančią tranų armiją bent tris kartus ir nustatyti administracijai protingus, fiksuotus atlyginimus.
Apie du trečdalius Vilniaus gyventojų yra apvagaiami Centrinio šildymo sistemos. Tokia pati situacija ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Utenoje ir visur visur, kur tik yra tik yra susisukusi lizdą dabartinė centrinio šildymo STRUKTŪRA. Šimtai tūkstančių paversti vergais.
Bet kuris judėjimas - sąjūdis, forumas ar politinė partija sutelks tūkstančius po savo vėliavomis, kuri sukils prieš monopolistą, kuris vadinasi Centrinio šildymo sistema.
Toks tikslas yra visiems suprantamas, aiškus ir labai skausmingas...nes joks krokodilas savo aukos nenorės paleisti iš nasrų. Tik taip šiandien galima sutelkti tūkstančius (dešimtis ir šimtus tūkstančių) žmonių bendram tikslui - prikelti tautą ir gražinti Lietuvai prarastą Nepriklausomybę. Lietuvoje yra pakankamai specialistų kurie gali patarti, kaip reikia reorganizuoti (nacionalozuoti) šį monopolistą.
p.s. darbų yra nearti dirvonai, čia aš nepaliečiau - Lietuvos geležinkelių, miškų, žemės ūkio, švietimo sistemos ir t.t.

item